hits

Brødhøsten: Supersaftig speltbrød!

29.08.2016 - 23:08 28 kommentarer

Før helgen skrev jeg at jeg har et hårete mål for denne høsten, nemlig å bli god på å bake brød! Jeg hadde tenkt til å bruke litt tid før jeg kastet meg over prosjektet, men takket være alle de fristende favoritt-oppskriftene deres i kommentarfeltet, bestemte jeg meg for å sette min første brøddeig allerede i helgen! (Les hele innlegget og kommentarene her)

Resultatet ble så bra at jeg fortsatt er i sjokk over at jeg fikk det til ;-)

 


Sprø utenpå og sssssssaftig inni!

 

Flere av dere skrev nemlig at dere sverget til Maria Skappel sin oppskrift "Verdens enkleste & deiligste brød!" som hun postet på bloggen sin i 2012. Og da jeg oppdaget at jeg hadde mange av ingrediensene i skapet fra før, bestemte jeg meg for å lage det i helgen - noe overnattingsgjestene våre syns var helt greit ;-)

Jeg justerte litt på oppskriften, den originale finner du altså her - men min miks så slik ut:

- 650 g siktet spelt
- 200 g sammalt spelt
- 50 g sammalt spelt grovmalt
- 60 g solsikkekjerner
- 60 g gresskarkjerner
- 50 g sesamfrø
- 50 g havregryn
- 100 g linfrø
- 3/4 ss salt (juster etter eget ønske)
- 50 g chiafrø (trenger ikke bløtlegges!) (kan sløyfes)
- 1/2 pakke tørrgjær
- 1 liter vann

NB! Knuser du frøene og kjernene i en kjøkkenmaskin blir brødet veldig barnevennlig :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Fremgangsmåten er som følger:

1. Rør alt sammen til en løs deig - du trenger ingen kjøkkenmaskin eller brødbakemaskin, bare bruk en tresleiv eller lignende!
2. La deigen stå under et kjøkkenhåndkle fram til du er klar for å steke, minimum én time. Min stod seks timer, og resultatet ble supert - neste gang skal jeg la røren stå over natta :-)
3. Smør to brødformer godt, før du fordeler deigen oppi. La de hvile en halvtime under et kjøkkenhåndkle.
4. Stek midt i ovnen på 225 grader i 40 minutter.
5. Ta brødene ut av formene og stek dem opp ned på rist, i 15 - 20 minutter til. Dette gir fantastisk skorpe!
6. Voilà! Nyt duften og gled deg til brødet er avkjølt sånn at du kan ta en jafs :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ready to rumble!
 


Den lukta.. :-)
 

Tips!
- Dette brødet er fint for små mager, og gjøres enkelt enda mer barnevennlig dersom du knuser frøene før du har dem oppi røra.
- Oppbevares i et kjøkkenhåndkle det første døgnet, deretter i brødpose. Holder seg ferskt i flere dager :-)
- Kan fint fryses!

Her i huset falt brødet skikkelig i smak, både hos de to små og gubben - og ikke minst hos overnattingsgjestene. Så tusen takk til dere som tipset om dette brødet - siden min bakekarriere fikk en flying start, gleder jeg meg nå til å fortsette utprøvingen av nye oppskrifter i ukene framover!
 

/ Og alle bare: "jøss-det-brødet-her-smakte-jo-godt-visste-ikke-at-du-kunne-bake" ;-P

* Følg Konatil på Facebook *

28 kommentarer

Henriette Celin

29.08.2016 kl.23:18

Ah, så godt det så ut!

Christina

29.08.2016 kl.23:26

Du må teste den, altså ;-)

Olianne 83

29.08.2016 kl.23:22

Skal deigen være klissete når du har den i formen?

Christina

29.08.2016 kl.23:25

Ja! Derfor jeg kaller det "røre", minner mer om en røre enn en deig ;-)

Anne Karin Øverby

30.08.2016 kl.00:47

Hei. Jeg lager også brød på omtrent samme måte, men jeg lar den gå en stund (minst 5 min.) i kjøkkenmaskinen fordi melet i deigen/røra dermed får utviklet glutenet. Dermed blir brødene ikke så smulete, og det holder bedre sammen. Det er kjempegodt med hjemmelaget, og du har kontroll på hva det er i brødet. God brødhøst!

Christina

30.08.2016 kl.09:40

Takk for tips! Har kjøkkenmaskinen effekt selv om røra står lenge på kjøkkenbenken? Brødet mitt ble nemlig ikke smulete i det hele tatt, og erfaringsmessig pleier jo sånne varianter å bli litt "løse" i formen.. Greit å vite at konsistensen kan bli perfekt selv om man ikke har tilgang til kjøkkenmaskin :-)

Silje

30.08.2016 kl.01:01

Pass på linfrø og små barn. For store mengder er giftig, så ville sjekket opp litt før Plutten og Fersken smaker 😊

Christina

30.08.2016 kl.10:04

Hei! Uansett om man knuser linfrøene eller bruker dem hele i denne oppskriften, vil de bli varmet opp til over 100 grader (som er temperaturen som trengs for å kunne bruke dem trygt). Så dette brødet er helt ufarlig å spise for småttiser :-)

Mari-Anne

30.08.2016 kl.07:58

Brødene ser skikkelig gode ut, og hadde jeg hatt ingrediensene, hadde jeg kastet meg rundt og testet de, jeg vil virkelig finne en brødoppskrift som funker. MEN jeg har allerede handlet inn for uken, og jeg har vel kun en av de speltmelene som skal være i oppskriften, og ikke chiafrø, så da får det vente til en annen uke.

Christina

30.08.2016 kl.10:05

Enig i at du ikke kommer så langt med litt speltmel, hihi ;-) Prøv igjen etter neste handlings! Det holder forøvrig med fin spelt og sammalt spelt, du trenger ikke den grove typen. Og husk at du fint kan droppe chiafrøene også :-)

Mari-Anne

30.08.2016 kl.11:44

Jeg har alle frøene som skal i (bortsett fra chiafrøene) For jeg bruker alle de frøene når jeg lager knekkebrød. Skal jaggu dobbeltsjekke hvilke spelttyper jeg har, men tror jeg kun har den sammalte.

Christina

30.08.2016 kl.12:22

Var derfor jeg hadde det meste også, fra knekkebrød-mekking ;-)

Jannicke

30.08.2016 kl.12:01

Noen tips til hva man kan bruke istedet for Solsikkekjerner og solsikkefrø? Mannen og jenta er ikke så glade i smaken av dem.

Christina

30.08.2016 kl.12:22

Tipper du bare kan droppe dem :-)

ash

30.08.2016 kl.12:54

Revet norske epler og revet gullerøtter er kjempe godt i brød og rundstykker 😊

Christina

30.08.2016 kl.13:32

Åh, det kan jeg tenke meg! Gjør dem sikkert ekstra saftige :-)

LH

30.08.2016 kl.14:20

Ser at noen nevner revet epler/gulrøtter, jeg er vokst opp med at mamma brukte kokte reste-poteter i brøddeigen, det er også veldig godt ;)

Line

30.08.2016 kl.15:43

Så kjempegodt ut. Nå skal jeg komme i gang med brødbakinga igjen også. Er jo så mye bedre enn kjøpebrød. Jeg har latt sånne brød heve over natta og da brukt bare 1 ts gjær på to brød. Det finnes masse sånne oppskrifter på Trines matblogg. Hun kaldhever veldig mange av oppskriftene sine, fra boller til hamburgerbrød, rundstykker til foccacia. Og mange matbrød!

Camilla Acklam

30.08.2016 kl.16:08

Høres kjempegodt ut! :)

Linn

30.08.2016 kl.19:54

Du må teste grytebrød! Helt sjukt godt!

Lise

01.09.2016 kl.09:07

Hei.

Jeg lager brød selv, men er ikke fornøyd med slutt resultatet 😕 så da jeg så denne oppskriften måtte jeg bare prøve. Brødene ble sååååå gode. Denne kommer jeg til å bruke.

Digger bloggen din og pappahjerte😍

ingrid

08.09.2016 kl.06:55

Takk for oppskrift! Jeg prøvde meg i helga, men mitt hevet dårlig (eller mistet all hevingen a jeg flyttet det over i formen). Tror jeg prøver å heve det i formen neste gang...

Smaken var god, men da det ble kaldt, føltes det mest som en murstein :P

Beate

12.09.2016 kl.10:00

Blir brødene like store som butikkbrød ?😊

Camilla

02.10.2016 kl.12:59

Nydelig brød !! Men ikke det billigste brødet å bake :( 40kr for en pakke med speltmel..

Siri

28.01.2018 kl.12:00

Brukte du kaldt vann når du hevet i 6timer?

Christina

28.01.2018 kl.12:02

Jepp! :-)

Gro

09.02.2018 kl.22:35

Kjempe godt brød. Alle her hjemme elsker det. Holdt seg godt og luftig i flere dager. Ungdommene i huset ville ha mer med en gang. Så har nå slengt sammen deigen. Å lar den stå over natten. Da blir det deilig ferskt hjemmelaget varmet brød med brunost til frokost.. DIGG👍😋

Takk for inspirasjon til å bake eget brød.

Christina

09.02.2018 kl.23:02

Åh, så fantastisk å høre! Kos dere med nystekt brød i morgen tidlig <3

Skriv en ny kommentar