Brødhøsten: Supersaftig speltbrød!

Før helgen skrev jeg at jeg har et hårete mål for denne høsten, nemlig å bli god på å bake brød! Jeg hadde tenkt til å bruke litt tid før jeg kastet meg over prosjektet, men takket være alle de fristende favoritt-oppskriftene deres i kommentarfeltet, bestemte jeg meg for å sette min første brøddeig allerede i helgen! (Les hele innlegget og kommentarene her)

Resultatet ble så bra at jeg fortsatt er i sjokk over at jeg fikk det til 😉

 


Sprø utenpå og sssssssaftig inni!

 

Flere av dere skrev nemlig at dere sverget til Maria Skappel sin oppskrift “Verdens enkleste & deiligste brød!” som hun postet på bloggen sin i 2012. Og da jeg oppdaget at jeg hadde mange av ingrediensene i skapet fra før, bestemte jeg meg for å lage det i helgen – noe overnattingsgjestene våre syns var helt greit 😉

Jeg justerte litt på oppskriften, den originale finner du altså her – men min miks så slik ut:

– 650 g siktet spelt
– 200 g sammalt spelt
– 50 g sammalt spelt grovmalt
– 60 g solsikkekjerner
– 60 g gresskarkjerner
– 50 g sesamfrø
– 50 g havregryn
– 100 g linfrø
– 3/4 ss salt (juster etter eget ønske)
– 50 g chiafrø (trenger ikke bløtlegges!) (kan sløyfes)
– 1/2 pakke tørrgjær (EDIT: kan med fordel reduseres – jeg bruker 1/4 pakke når jeg hever over natta)
– 1 liter vann

NB! Knuser du frøene og kjernene i en kjøkkenmaskin blir brødet veldig barnevennlig 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremgangsmåten er som følger:

1. Rør alt sammen til en løs deig – du trenger ingen kjøkkenmaskin eller brødbakemaskin, bare bruk en tresleiv eller lignende!
2. La deigen stå under et kjøkkenhåndkle fram til du er klar for å steke, minimum én time. Min stod seks timer, og resultatet ble supert – neste gang skal jeg la røren stå over natta 🙂
3. Smør to brødformer godt, før du fordeler deigen oppi. La de hvile en halvtime under et kjøkkenhåndkle.
4. Stek midt i ovnen på 225 grader i 40 minutter.
5. Ta brødene ut av formene og stek dem opp ned på rist, i 15 – 20 minutter til. Dette gir fantastisk skorpe!
6. Voilà! Nyt duften og gled deg til brødet er avkjølt sånn at du kan ta en jafs 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ready to rumble!


Den lukta.. 🙂

Tips!
– Dette brødet er fint for små mager, og gjøres enkelt enda mer barnevennlig dersom du knuser frøene før du har dem oppi røra.
– Oppbevares i et kjøkkenhåndkle det første døgnet, deretter i brødpose. Holder seg ferskt i flere dager 🙂
– Kan fint fryses!

Her i huset falt brødet skikkelig i smak, både hos de to små og gubben – og ikke minst hos overnattingsgjestene. Så tusen takk til dere som tipset om dette brødet – siden min bakekarriere fikk en flying start, gleder jeg meg nå til å fortsette utprøvingen av nye oppskrifter i ukene framover!
/ Og alle bare: “jøss-det-brødet-her-smakte-jo-godt-visste-ikke-at-du-kunne-bake” ;-P

* Følg Konatil på Facebook *

30 kommentarer
    1. Hei. Jeg lager også brød på omtrent samme måte, men jeg lar den gå en stund (minst 5 min.) i kjøkkenmaskinen fordi melet i deigen/røra dermed får utviklet glutenet. Dermed blir brødene ikke så smulete, og det holder bedre sammen. Det er kjempegodt med hjemmelaget, og du har kontroll på hva det er i brødet. God brødhøst!

    2. Pass på linfrø og små barn. For store mengder er giftig, så ville sjekket opp litt før Plutten og Fersken smaker 😊

    3. Brødene ser skikkelig gode ut, og hadde jeg hatt ingrediensene, hadde jeg kastet meg rundt og testet de, jeg vil virkelig finne en brødoppskrift som funker. MEN jeg har allerede handlet inn for uken, og jeg har vel kun en av de speltmelene som skal være i oppskriften, og ikke chiafrø, så da får det vente til en annen uke.

    4. Takk for tips! Har kjøkkenmaskinen effekt selv om røra står lenge på kjøkkenbenken? Brødet mitt ble nemlig ikke smulete i det hele tatt, og erfaringsmessig pleier jo sånne varianter å bli litt “løse” i formen.. Greit å vite at konsistensen kan bli perfekt selv om man ikke har tilgang til kjøkkenmaskin 🙂

    5. Hei! Uansett om man knuser linfrøene eller bruker dem hele i denne oppskriften, vil de bli varmet opp til over 100 grader (som er temperaturen som trengs for å kunne bruke dem trygt). Så dette brødet er helt ufarlig å spise for småttiser 🙂

    6. Enig i at du ikke kommer så langt med litt speltmel, hihi 😉 Prøv igjen etter neste handlings! Det holder forøvrig med fin spelt og sammalt spelt, du trenger ikke den grove typen. Og husk at du fint kan droppe chiafrøene også 🙂

    7. Jeg har alle frøene som skal i (bortsett fra chiafrøene) For jeg bruker alle de frøene når jeg lager knekkebrød. Skal jaggu dobbeltsjekke hvilke spelttyper jeg har, men tror jeg kun har den sammalte.

    8. Noen tips til hva man kan bruke istedet for Solsikkekjerner og solsikkefrø? Mannen og jenta er ikke så glade i smaken av dem.

    9. Ser at noen nevner revet epler/gulrøtter, jeg er vokst opp med at mamma brukte kokte reste-poteter i brøddeigen, det er også veldig godt 😉

    10. Så kjempegodt ut. Nå skal jeg komme i gang med brødbakinga igjen også. Er jo så mye bedre enn kjøpebrød. Jeg har latt sånne brød heve over natta og da brukt bare 1 ts gjær på to brød. Det finnes masse sånne oppskrifter på Trines matblogg. Hun kaldhever veldig mange av oppskriftene sine, fra boller til hamburgerbrød, rundstykker til foccacia. Og mange matbrød!

    11. Hei.
      Jeg lager brød selv, men er ikke fornøyd med slutt resultatet 😕 så da jeg så denne oppskriften måtte jeg bare prøve. Brødene ble sååååå gode. Denne kommer jeg til å bruke.
      Digger bloggen din og pappahjerte😍

    12. Takk for oppskrift! Jeg prøvde meg i helga, men mitt hevet dårlig (eller mistet all hevingen a jeg flyttet det over i formen). Tror jeg prøver å heve det i formen neste gang…
      Smaken var god, men da det ble kaldt, føltes det mest som en murstein 😛

    13. Kjempe godt brød. Alle her hjemme elsker det. Holdt seg godt og luftig i flere dager. Ungdommene i huset ville ha mer med en gang. Så har nå slengt sammen deigen. Å lar den stå over natten. Da blir det deilig ferskt hjemmelaget varmet brød med brunost til frokost.. DIGG👍😋
      Takk for inspirasjon til å bake eget brød.

    14. Hei! Hvordan gjør du det om du vil langtidsheve med denne oppskriften? 🙂 hvor mye gjær tar du?

      Håper det funker, for jeg prøver nå med halvert mengde av denne oppskriften, og bytta litt om på ting (brukte litt jyttemel, rug og bygg, da jeg liker det litt grovt. Krysser fingrene for at det går!) og litt mer enn en teskje gjær.. skal stå over natta!

      1. Hei! Jeg har funnet denne lille huskelappen som jeg bruker – og det går veldig bra!
        18-24 timer: 1/4 ts tørrgjær
        Ca ett halvt døgn: 1/2 ts tørrgjær
        Ca 10 timer: 1 ts tørrgjær
        Ca 3 timer: 2 ts tørrgjær

        Lykke til – håper det blir godt 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg