hits

Brdhsten: Supersaftig speltbrd!

Fr helgen skrev jeg at jeg har et hrete ml for denne hsten, nemlig bli god p bake brd! Jeg hadde tenkt til bruke litt tid fr jeg kastet meg over prosjektet, men takket vre alle de fristende favoritt-oppskriftene deres i kommentarfeltet, bestemte jeg meg for sette min frste brddeig allerede i helgen! (Les hele innlegget og kommentarene her)

Resultatet ble s bra at jeg fortsatt er i sjokk over at jeg fikk det til ;-)

 


Spr utenp og sssssssaftig inni!

 

Flere av dere skrev nemlig at dere sverget til Maria Skappel sin oppskrift "Verdens enkleste & deiligste brd!" som hun postet p bloggen sin i 2012. Og da jeg oppdaget at jeg hadde mange av ingrediensene i skapet fra fr, bestemte jeg meg for lage det i helgen - noe overnattingsgjestene vre syns var helt greit ;-)

Jeg justerte litt p oppskriften, den originale finner du alts her - men min miks s slik ut:

- 650 g siktet spelt
- 200 g sammalt spelt
- 50 g sammalt spelt grovmalt
- 60 g solsikkekjerner
- 60 g gresskarkjerner
- 50 g sesamfr
- 50 g havregryn
- 100 g linfr
- 3/4 ss salt (juster etter eget nske)
- 50 g chiafr (trenger ikke bltlegges!) (kan slyfes)
- 1/2 pakke trrgjr
- 1 liter vann

NB! Knuser du frene og kjernene i en kjkkenmaskin blir brdet veldig barnevennlig :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Fremgangsmten er som flger:

1. Rr alt sammen til en ls deig - du trenger ingen kjkkenmaskin eller brdbakemaskin, bare bruk en tresleiv eller lignende!
2. La deigen st under et kjkkenhndkle fram til du er klar for steke, minimum n time. Min stod seks timer, og resultatet ble supert - neste gang skal jeg la rren st over natta :-)
3. Smr to brdformer godt, fr du fordeler deigen oppi. La de hvile en halvtime under et kjkkenhndkle.
4. Stek midt i ovnen p 225 grader i 40 minutter.
5. Ta brdene ut av formene og stek dem opp ned p rist, i 15 - 20 minutter til. Dette gir fantastisk skorpe!
6. Voil! Nyt duften og gled deg til brdet er avkjlt snn at du kan ta en jafs :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ready to rumble!
 


Den lukta.. :-)
 

Tips!
- Dette brdet er fint for sm mager, og gjres enkelt enda mer barnevennlig dersom du knuser frene fr du har dem oppi rra.
- Oppbevares i et kjkkenhndkle det frste dgnet, deretter i brdpose. Holder seg ferskt i flere dager :-)
- Kan fint fryses!

Her i huset falt brdet skikkelig i smak, bde hos de to sm og gubben - og ikke minst hos overnattingsgjestene. S tusen takk til dere som tipset om dette brdet - siden min bakekarriere fikk en flying start, gleder jeg meg n til fortsette utprvingen av nye oppskrifter i ukene framover!
 

/ Og alle bare: "jss-det-brdet-her-smakte-jo-godt-visste-ikke-at-du-kunne-bake" ;-P

* Flg Konatil p Facebook *

28 kommentarer

Du m teste den, alts ;-)

Skal deigen vre klissete nr du har den i formen?

Ja! Derfor jeg kaller det "rre", minner mer om en rre enn en deig ;-)

Hei. Jeg lager ogs brd p omtrent samme mte, men jeg lar den g en stund (minst 5 min.) i kjkkenmaskinen fordi melet i deigen/rra dermed fr utviklet glutenet. Dermed blir brdene ikke s smulete, og det holder bedre sammen. Det er kjempegodt med hjemmelaget, og du har kontroll p hva det er i brdet. God brdhst!

Takk for tips! Har kjkkenmaskinen effekt selv om rra str lenge p kjkkenbenken? Brdet mitt ble nemlig ikke smulete i det hele tatt, og erfaringsmessig pleier jo snne varianter bli litt "lse" i formen.. Greit vite at konsistensen kan bli perfekt selv om man ikke har tilgang til kjkkenmaskin :-)

Pass p linfr og sm barn. For store mengder er giftig, s ville sjekket opp litt fr Plutten og Fersken smaker 😊

Hei! Uansett om man knuser linfrene eller bruker dem hele i denne oppskriften, vil de bli varmet opp til over 100 grader (som er temperaturen som trengs for kunne bruke dem trygt). S dette brdet er helt ufarlig spise for smttiser :-)

Brdene ser skikkelig gode ut, og hadde jeg hatt ingrediensene, hadde jeg kastet meg rundt og testet de, jeg vil virkelig finne en brdoppskrift som funker. MEN jeg har allerede handlet inn for uken, og jeg har vel kun en av de speltmelene som skal vre i oppskriften, og ikke chiafr, s da fr det vente til en annen uke.

Enig i at du ikke kommer s langt med litt speltmel, hihi ;-) Prv igjen etter neste handlings! Det holder forvrig med fin spelt og sammalt spelt, du trenger ikke den grove typen. Og husk at du fint kan droppe chiafrene ogs :-)

Jeg har alle frene som skal i (bortsett fra chiafrene) For jeg bruker alle de frene nr jeg lager knekkebrd. Skal jaggu dobbeltsjekke hvilke spelttyper jeg har, men tror jeg kun har den sammalte.

Var derfor jeg hadde det meste ogs, fra knekkebrd-mekking ;-)

Noen tips til hva man kan bruke istedet for Solsikkekjerner og solsikkefr? Mannen og jenta er ikke s glade i smaken av dem.

Tipper du bare kan droppe dem :-)

Revet norske epler og revet gullertter er kjempe godt i brd og rundstykker 😊

h, det kan jeg tenke meg! Gjr dem sikkert ekstra saftige :-)

Ser at noen nevner revet epler/gulrtter, jeg er vokst opp med at mamma brukte kokte reste-poteter i brddeigen, det er ogs veldig godt ;)

S kjempegodt ut. N skal jeg komme i gang med brdbakinga igjen ogs. Er jo s mye bedre enn kjpebrd. Jeg har latt snne brd heve over natta og da brukt bare 1 ts gjr p to brd. Det finnes masse snne oppskrifter p Trines matblogg. Hun kaldhever veldig mange av oppskriftene sine, fra boller til hamburgerbrd, rundstykker til foccacia. Og mange matbrd!

Du m teste grytebrd! Helt sjukt godt!

Hei.

Jeg lager brd selv, men er ikke fornyd med slutt resultatet 😕 s da jeg s denne oppskriften mtte jeg bare prve. Brdene ble s gode. Denne kommer jeg til bruke.

Digger bloggen din og pappahjerte😍

Takk for oppskrift! Jeg prvde meg i helga, men mitt hevet drlig (eller mistet all hevingen a jeg flyttet det over i formen). Tror jeg prver heve det i formen neste gang...

Smaken var god, men da det ble kaldt, fltes det mest som en murstein :P

Blir brdene like store som butikkbrd ?😊

Nydelig brd !! Men ikke det billigste brdet bake :( 40kr for en pakke med speltmel..

Brukte du kaldt vann nr du hevet i 6timer?

Kjempe godt brd. Alle her hjemme elsker det. Holdt seg godt og luftig i flere dager. Ungdommene i huset ville ha mer med en gang. S har n slengt sammen deigen. lar den st over natten. Da blir det deilig ferskt hjemmelaget varmet brd med brunost til frokost.. DIGG👍😋

Takk for inspirasjon til bake eget brd.

h, s fantastisk hre! Kos dere med nystekt brd i morgen tidlig <3

Skriv en ny kommentar

Flg p Facebook