To ferske vegetarianere

/ Sponset utfordring

I flere uker har Peter og jeg både gledet og gruet oss, vi har nemlig fått en veldig spennende utfordring og skal leve som vegetarianere i hele oktober! Konseptet heter “Meatless October”, og helt ærlig..? Jeg er utrolig spent på hvordan dette skal gå 🙂

 

 

Vi er bare på dag tre, men allerede nå begynner det å gå opp for meg hvor mye kjøtt vi faktisk spiser til vanlig.. Både på knekkebrødet til frokost, og til middag flere dager i uka. Og nå som vi er på ferie spiser vi gjerne kombinert lunsj og middag på restaurant hver dag, derfor er det ekstra viktig å bli ordentlig mett. Og er det ikke sånn at man trenger kjøtt for å få til det, da? Eller går det an å føle metthet selv om man bare spiser vegetarkost?

Utfordringen har vi fått av Hälsans Kök, som har produsert vegetarmat i over 25 år. De lager alt fra vegetarschnitzler til soyapølser, og er helt rå på å legge ut fristende oppskrifter på vegetarretter man enkelt lager selv.

Da vi takket ja til utfordringen og oppdaget at det var midt i Spaniaferien vår, foreslo jeg for Peter at vi fikk utsette starten til etter at vi hadde kommet hjem. Men vi innså kjapt at det ville blitt juks.. 😉 Kjøttfri oktober betyr kjøttfri oktober, så nå er vi altså i gang!

Og så langt har det gått overraskende bra! Selv om 95% av menyen på spisestedene inneholder enten storfe, svin eller kylling – så har vegetarrettene vist seg å smake vel så godt som kjøttrettene. Den største utfordringen til nå, har egentlig vært å ikke glemme seg. Særlig ved frokostbordet, for reisefølget vårt spiser jo både salami og skinke – men her har svigermor funnet en glitrende løsning for en mykere start:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Føles som juks – det er ikke kjøtt, men smaker skinke!

 

Snart reiser vi hjem til Norge igjen, og det er jo da den virkelige utfordringen starter – når vi skal lage middagene våre selv! Men noe sier meg at vi kommer til å få skikkelig drahjelp på veien, for både instagramkontoen (Halsanskoknorge) og facebooksiden til Hälsans Kök bugner over av den ene fristelsen etter den andre:

 


Spanskinspirert kikertgryte, nam nam nam!

 


Snaskete pitabrød med vegetarboller..

 


Fristende veganquesedillas!

 

Jeg håper flere av dere har lyst til å bli med på Meatless October, og prøve ut noen vegetar-oppskrifter sammen med oss de neste ukene! Vi kommer til å lage minst 10 forskjellige kjøttfrie måltider fra Hälsans Kök, og jeg gleder meg veldig til å teste ut de ulike produktene. Oppskriftene skal vi selvfølgelig dele 🙂

Så gjenstår det å se da, hvordan det står til med metthetsfølelsen i slutten av oktober.. Og ikke minst er jeg spent på om barna kommer til å gi tommel opp eller ned til de forskjellige middagene! Hvem vet, kanskje er dette starten på en ny livsstil? 🙂

 

/ Har du vegetartips du vil dele, så sleng igjen en kommentar!

* Følg Hälsans Kök Norge på Facebook *

21 kommentarer
    1. Når jeg var gravid klarte jeg ikke å spise kjøttdeig/karbonadedeig, men taco og andre tex-mex-retter ble like gode ved å blande bønner og linser i tacopulveret og bruke det istedenfor kjøtt. Til og med mannen min syntes det var godt og at han ble mett!

    2. Vegetarlasagne er kjempe godt (prøv f.eks den fra trinesmatblogg.no)! Det finnes også mange gode supper uten kjøtt; gulrotsupp, tomatsuppe, søtpotetsuppe osv.
      Også finnes det jo så masse godt man kan lage med fisk og sjømat (det høres ikke ut som dere skal kutte ut det også?)!

    3. Åh, dere har så mange gode matopplevelser i vente! Dere kommer til å bli overrasket over at mat kan smake SÅ mye og så godt, helt uten kjøtt. Jeg tok selv steget ut i sommer og ble veggis, har ikke angret ett sekund, har aldri spist så mye god mat, eller hatt så mye energi som etter jeg slutta med kjøtt 🙂 Bønner og linser er utmerkede erstatninger for kjøtt som gir litt tyggemotstand og gir gode proteiner. De trekker til seg alle de gode smakene fra krydder og grønnsaker, og er perfekt i foreks indisk mat, chili con carne, til tacoen med tacokrydder ovs. Sopp er også en veldig fin kjøtterstatter, som også har en kjøttaktig konsistens. fråts i gode pastaretter der grønnsakene får spille hovedrollen i tomatsausen ( squash er kjempegodt i tomatsaus) bruk marinert sopp og søt paprika som pizzatopping, lag lasange med masse auberigne, sopp og gulerot, det finnes utallige gode suppeoppskrifter som du hiver sammen på ett kvarter, og de burgerne fra halsanskok smaker akkurat som vanlige. For oppskrifter anbefaler jeg kolonial.no, vegansmisjonen og vegetarbloggen. Og om du googler vegetarlasange får du veldig mange gode treff. Dere som har disse fantatiske frokosttallerkene deres har jo allerede ett godt utgangspunkt for kjøttfri frokost, most avocado er kjempegodt på skiven om du ikke allerede har prøvd det, og eggerøre med erter er en frokostfavoritt her i huset.. Hahah, dette er kanskje den første ( eller ihvertfall en av de) kommentarene jeg noensinne har lagt igjen på en blogg, også ble det så langt, hehe. Men som nyfrelst veggis gleder ett sånt prosjekt mitt hjerte og jeg gleder meg til å følge dere begge denne mnd 🙂 Lykke til! Hilsen Marita 🙂

    4. Vegetarlasagne er bare ENDA bedre enn kjøttholdig lasagne, samt de grønnsaksbollene fra Ikea (1kgs pose til 89kr) er til å daue for, de er så gode!! De blir aller best om man friterer dem og de inneholder gulrot, paprika, kikerter, erter, mais og brokkoli – heaven:D Og som jeg har skrevet hos Peter; vegetarsnitzlene fra Hälsans kök er bare HELT fantastiske:D

    5. Hei! Egg innheld alle vitamina du teng iløp av en dag utenom c-vitamin. Men “kjenne ej” dåkke rett så laga dåkke en juice elns som dekke de behovet.
      Sjøl så bruka ej en sann alt mulig frokost som dåkke, men på knekkebrøde he ej kokt egg me avocado oppå(+salt å pepper)
      Men egge gjer dåkke mette på en god måte!
      Så 1 egg til lunsj å frokost e bra 👍
      Lykke tej! Håpe dåkke dele enkle oppskrifte som gjeng ann å lage uten at en bor i en by med mykje utvalg i butikkane 😛

    6. Da jeg var gravid klarte jeg ikke si ordet “taco” engang. Du var heldig, du! 😉 Bønner og linser tror jeg blir redningen framover ja, takk for tacotips!

    7. Ååh, du høres ut som den perfekte vegetarianer! Ble jo helt gira på å komme i gang på kjøkkenet selv, når jeg leste kommentaren din 🙂 Tusen hjertelig takk for mange gode tips! Frokosttallerknene våre er jo i boks allerede, så det blir nok middagene som blir den største overgangen i starten ja. Men vi gleder oss! Og takk for at du la igjen noen ord selv om du ikke har for vane å kommentere på blogger – det gleder meg ekstra mye! 🙂

    8. Åååh, de vegetarbollene på ikea spiste jeg sist vi var der, de var skikkelig gode! Da tipper jeg vi har ganske lik smak, hvilket må bety at jeg kan begynne å glede meg stort til schnitzlene fra Hälsans Kök 😉 Takk for kommentar!

    9. Heier så mye på dere! 🙂 Men ble litt skuffa over at dere promoterer at dere skal være vegetarianer, når dere har tenkt til å spise fisk og sjømat 🙁 Det blir liksom både litt vranglære og juks 😉

    10. Vettu hva, her kan jeg ikke annet enn å legge meg helt flat! Jeg trodde fisk og sjømat var greit – så da har jeg faktisk gått på en smell allerede.. Jeg fikk syv reker i woken jeg bestilte i går (ja jeg telte dem) – og spiste dem i god tro!! Tusen takk for kommentar, dette blir jeg nødt til å skrive om i neste vegetar-oppdatering – for her har jeg tydeligvis ikke gjort hjemmeleksa mi godt nok 🙁 Flau!

    11. Så utrolig fint at dere gjør dette! Godt for kropp, sjel, miljø og ikke minst dyrene 🙂 Jeg, samboer og gutten vår på 2 år er veganere og trives helt supert med det! Det er så utrolig mye god mat man kan lage uten at andre må lide for det 🙂 Kan tipse om pålegg som er veldig enkelt å lage selv; hummus, nokrell (vegansk versjon av makrell i tomat) og Bonderups levepostei. Supergodt og veldig poppis hos sjefen her i huset (2åringen)!
      Masse lykke til, og kos dere med matgleden! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg