hits

Optimisme og navnekonkurranse!

I dag har jeg gjort noe jeg har tenkt p gjre i flere r, men som jeg liksom aldri har flt meg helt klar for. Og det er noe jeg trodde var veldig komplisert - men som viser seg at kanskje ikke er s vanskelig likevel:

Jeg har satt min frste surdeigsstarter!

Det var egentlig Berit Nordstrand som satte meg p ideen, for jeg hrer for tiden p podcasten "12 uker med Berit Nordstrand & Klaus Sonstad", og i en av de 12 episodene snakker Berit om gluten.

Dette er jeg personlig veldig opptatt av, for til tross for at jeg aldri har ftt pvist cliaki, fikk jeg likevel et nytt liv da jeg kuttet ut gluten. Jeg skjnner ikke hvorfor det er snn, men jeg har i alle fall bare innsett at tiden med gluten er forbi. Og det er en ganske stor kamel svelge nr det beste man kan tenke seg i verden er saftige skolebrd. Kanelsnurrer. Rosinboller. Bah.

Men i denne podcast-episoden forklarer alts Berit at dersom man langtidshever en brddeig laget p opprinnelige urkorn (kologisk spelt, emmer, landhvete, emmer, enkorn som er glutenfattige) s fjerner man fytinsyre - en syre som kan irritere tarmen p samme mte som gluten.

S n m jeg jo bare teste ut dette p min egen kropp! Tenk om det er fytinsyre som er hovedproblemet?

Og til dette bakeprosjektet, kommer alts surdeigsstarteren inn. Helt siden i sommer har jeg hatt "Bare Bra Barnemat" sitt blogginnlegg "Verdens enkleste surdeigsstarter" lagret p mobilen, der det str beskrevet i detalj steg for steg hvordan man skal g fram. Og det eneste man trenger er kologisk mel og vann!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kortreist og kologisk :-)
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

En surdeigsstarter trenger bde mat og kjrlighet - og et av de heteste tipsene er gi starteren et navn. S her kommer det store sprsmlet:

Hva skal starteren min hete?

Jeg er egentlig ute etter et navn som gir meg glade vibber og som frer til at jeg kommer til huske gi den mat nr det trengs. Og for gjre det litt mer moro, lover jeg at vinnerforslaget fr en premie i posten. Spass m det vrra ;-)

 

/

135 kommentarer

Ett livsbejaende ord og navn , drmmen om noe godt og som smaker himmelsk. Noe som smelter p tungen: Derfor blir mitt navneforslag ; SOLBOLLA , 🌞bolla,

Lisasmil til deg.

Solbolla! Det var jo nydelig! Christinasmil tilbake ;-)

Ikke noe forslag til navn dessverre, min egen starter er ogs navnls.. Men vil bare tipse om ikke bruke metallskje i starteren. Kun plast eller treredskaper er innafor i surdeigsverden. Metall kan delegge prosessen. Lykke til!! Surdeig er gy!

Da m du jo gi din et navn ogs! Leste at det var greit rre med metall - men at grensa gikk der.. S satser p at det gikk bra - men skal bytte ut skjea framover ;-)

Jeg syns surdeigstarteren din burde hete Borghild😀 For det navnet minner meg om en eldre, grhret, rund dame som helt sikkert er god til bake boller ogs er det er jskla stilig navn😬👍🏻

Knallforslag! Hahaha! Bare gode assosiasjoner til Borghild :-)

Hva med Surpomp? Eller Surrender...?

"Bare vent litt, jeg skal bare mate surpompen".. Hahaha :-D

Foreslr E-type. Du er et barn av 90-tallet, og da lagde E-type mye liv. Akkurat som du hper det skal bli masse liv i surdeigen din! :D Eventuelt Glutten. Som en honnr til Plutten ;)

Ka med Spelt Drinkwater( som er ett veldig komisk engelsk etternavn) da husker du bde at du skal gi den vann og spelt ;p haha

Jeg spurte dattern min p 3 r hva som gjr henne glad og da sa hun "bubben" som da er kalle navnet p lillessteren hennes🤣 S da ble det forslaget fra oss☺️ Surdeigstarteren "bubben" 💕❤️👍

Hva med Tante Sofie?

Ho er alltid litt sur i folk og rvere i Kardemommeby :D

Eller du kan gi den ett dikt;

Nr dagen starter for meg,

husker jeg p min sure deig

Gir den vann, mel og kjrlighet,

Da varer den i all evighet <3

Hva med Muttern ?

"Svelt'a" eller"Optimisten" 😊.

Hva med Brdhever'n? Hvordan kan det ikke gi positive vibber..? :P

Mitt navneforslag er Solveig! Navnet til min avdde bestemor som tryllet frem de fineste gjrbakster :-) Blid som ei sol var ho ogs!

Smula! For det er jo bare det som kommer vre igjen av den deilige baksten til slutt likevel 😉

Mvh Anja

Soldeig? :-)

Linn Therese Haugseth

Linn Therese Haugseth

Ivar er ett bra navn

Surdeigsstarteren Sursanne :D

Bolla synes jeg!! Den kan jo vre grunnen til at du fr spille bollr snart😘😘

Noe som trenger kjrlighet, mating og nye oppflging? Personlig ville jeg kalt den: gubben 😂

Hjrdis! Digger det navnet :)))

Mitt forslag er Brre! Rett og slett et koselig og jovialt navn! Og nr Brre bakes om til et brd, blir han Brre Brd!

Hva med Jakob? Tipper det blir bde kjrlighet og mat p deigen da 😊

Wow, denne var ikke dum! ;-)

Live Leiv

Morrabrd:P

Morrabrd?

"Jeg m huske mate morrabrdet" X-D

Ville kallt den for plutten😊

Sture Surdeig, klinger godt synes jeg!😂🥖

Bolluba eller boblebll? Vet ikke hvorfor men fler det m vre noe p eller med B!

S smart gi surdeigstarteren et navn😄👍 Det skal jammen min ogs f☺️

Berit! -sjlvsagt!

-surpompen

-soldeig

-lille bolla

-deigmor

-kodeig

-Solfrid

-gladis

-gluttis

-glutta

-blomsten

-nammis

-mettis

-muttern

-brdis

-spelten

-speltus

-Festus

-ferskus

-namnam

Det jeg kom p i farta.

Ha en fin dag videre.

Petrina? Christer? (<- som forvrig er "brangelina" navnet til deg og Peter hehehe)

^ ship-navnet

forresten bare tull kutte ut gluten om man ikke har glutenallergi💁🏼

Dette har du liten erfaring med, skjnner jeg :-)

Helene Walberg

Helene Walberg

Hmm🤔🤣 Morro! Jeg tror jeg ville kalt min for stjerna, Hjrdis, surpromp, cinterforsyningen eller pelle😂

Suri

Blla 🍞☺

Jeg lurer litt p hvor du fr tak i kologisk vann? 🙈 hihi. Riktig grammatikk ville vrt "kologisk mel, og vann". 😄

Uansett, takk for oppskrift, n skal jeg jammen sette min egen! 😍

Hilsen "ikke egentlig pirket p gramatikk" 😊

Christine krkenes

Christine krkenes

Skip, georg eller hva med:

STRIKKET 😂😂

Hahahaha!! Dabbekongen :-D

Hvis du har kuttet ut gluten kan du vel ikke spise spelt?

Og, skoleboller og rosinboller lages svrt gode med glutenfrie erstatninger.

Hilsen en cliaker

Vet ikke om du leste hele innlegget fr du kommenterte - men jeg tenker teste ut teorien om fytinsyre :-) S det har ingenting med gluten gjre.

S utrolig flink du er! Dette blir spennende flge med p:-)

Surdeigen ville jeg uten tvil kaldt SURI :-)

P navneguiden str det dette om navnet:

Yiddish form of Sarah 'princess'

- or from persian word 'red rose'

"yiddish form of Sarah 'princess'" fr meg til tenke p Jedi'ene fra Star Wars og prinsesse Leia..

May the force be with you:-D

" - or from a persian word 'red rose'"

Rde roser betyr jo - kjrlighet, og surdeigen krever jo bde mat og kjrlighet.

Red rose er jo i entallsform - og 1 rd rose betyr: Jeg beGJRER deg :-)

Hei! Forslaget mitt er "Gro'ru"😂 Eller Ruth 😁

Nina Kristin Olsen

Nina Kristin Olsen

Surveig?

Kall den for Dorris!! Det fr meg i strlende humr 🌸

Nuppetinupp 😍

For maaaaange r siden hadde jeg en surdeig p besk, som et slags kjedebrev, bare at det var en kjedesurdeig. Den het Hermann, s for min del kommer surdeigen alltid til hete Hermann😊

Stord. Var det frste jeg tenkte men kanskje ikke s sprudlende..s trulte

CORNELIUS kan surdeigsstarteren hete...:) Kanskje...

Kjpebrd er tilsatt mer gluten slik at mange tror de er glutenallergikere, men i virkeligheten bare fr i seg undvendig store mengder som kroppen har vansker med fordye. Baker Rune Kristian Elnan (verdt sjekke ut) er veldig opptatt av dette og mener at langtidshevet brd er s mye bedre for kroppen! Lykke til :)

Mine hadde ulik mengde vann og de kalte jeg Lisa Tynne og Lars Tykkriset. Lisa fungerte best, men desverre fikk jeg ikke dreisen p ta vare p dem.

Suringen😄

Vr forrige surdeigstarter, som vi fikk av ei venninne, het Une😊 Lett huske og skikkelig koselig navn👍 Vr nvrende starter, Davy Wathne, har derimot vrt vanskeligere huske dessverre🙈😂 S jeg anbefaler Une p det varmeste!😊

Hos meg tok det litt tid f til en skikkelig god starter, s mitt rd er ikke gi seg om det ikke gr p frste forsk. For n har jeg en livlig surdeigsstarter, som gir oss masse gode brd og pannekaker. Min heter Hjerterud, og du kan f herme hvis du vil;-) Gy for ungene at den heter det samme som hun gode som bakte boller i Snfall. Og s er det jo fint gi masse kjrlighet til noen som har et navn som begynner p hjerte <3 I tillegg tenker jeg at det er et morsomt ordspill at vi bruker "gjr-terud" i stedet for gjr. Hehe. Uansett, masse lykke til! Hper det gr strlende :-D

Liss Waldenstrm

Liss Waldenstrm

Venja <3

Jakob selvflgelig, etter din store kjleskapskjrlighet ;-) Da er jeg sikker p at du husker gi den masse kjrlighet, hihi.

Det har jeg absolutt ikke, skjnner du :-) Burde heller kutte alt det mettede fettet du mener er s sunt :-)

N m jeg nesten tenke meg om.. Skal jeg hre p Anonym, eller skal jeg hre p fastlegen min.. Det var en skikkelig ntt ;-)

Spennende! Jeg hadde vel automatisk gitt den navnet "Surulf", "Prten", "Surfisen" eller noe i den sjangeren :D

Hva med Sur Van Steik? Nesten som Stig Van Eik? Og hvem blir ikke glad av tenke p de flettene han hadde i glanstida?😂

Hvor ble det av Stig?! N m jeg google! :-D

Frken Fis? Vet ikke med deg, men mye av grunnen til at jeg ikke spiser gluten er at jeg fiser S mye hvis jeg fr det u meg🙄 Hvis det ikke funker s bra med surdeig som du tror husker du hvertfall navnet.....

For si det snn, det finnes mange grunner til holde seg unna gluten! ;-) Veldig bra forslag!

Ferskenboble

br deigstarteren hete. Det er omtrent det fineste ordet som finnes. Og har, hvis du kjenner p det, mange bruksomrder.

Fluffy surdeigsdottir ;-)

Om du ikke har pvist glutenallergi kan du trygt spise ett skolebrd i ny og ned :) hper Peter og barna fortsatt kan spise gluten😂

Jeg kan ikke det :-( Har prvd s mange ganger, og jeg blir skikkelig drlig. Resten av huset spiser ;-)

Kama surma ;)

Hadde sklart kalt den "mrrabrdet" 😎

Alts, ikke for virke helt blond, men jeg har aldri hrt om en surdeigstarter fr. Er det en greie som starter en surdeig? Har hrt om surdeig alts, men ikke en *starter.

Hilsen anonym :p

SMULA er mitt forslag. Youre welcome! :)

Stemmer! Ogs kan man bruke det i pannekaker osv, er visst veldig bra for bde de sm og de stores mager ;-)

Surdeigen kan alltids dpes Hufsa. Mange forbinder kanskje Hufsa som sur og skummel, men egentlig tror jeg bare Hufsa er ensom og har et behov for kjrlighet og omsorg for kunne vre god. Og slik er det vel med surdeig ogs. Uvitende mennesker, meg inkludert, hrer sikkert surt brd nr man hrer ordet surdeig, men med riktig behandling blir jo resultatet bra. Man m bare gi det en sjanse😉

Tjorven! ❤

Hei, dette blir spennende! Har selv bakt med surdeig i et par mnd n. Det er s gy! Du kan sette en deig, etterheve lenge i kjkeskap og f nydelige brd. Mine barn har ikke glutenallergi men jeg har erfart en stund at fordyelsen virker mye bedre p langtidshevet brd. Begynte frst med langtidshevede brd med 5 gram gjr. N bruker jeg bare surdeig. De spiser fortsatt butikkbrd n og da nr det er mest praktisk, men de fr veldig fort forstoppelse av det, s til daglig spiser vi surdeigsbrd. Anbefaler ogs surdeig.no og http://paindemartin.blogspot.no og surdeigskolen der. Lykkes du ikke frste gang s prv igjen. velse gjr mester og siden surdeigen lever sitt eget liv kan ogs resultatet variere litt 😊 et tips til, p netflix er det en serie som heter cooked. Der er det en episode om brd og surdeigsbaking. Episoden tar blant annet for seg utviklingen til industridbakt brd og hvorfor surdeig er s bra! Hrer gjerne mer om hvordan prosjektet ditt gr.

S gy hre om andres erfaringer! Er ikke i tvil om at langtidsheving osv er bedre for kroppen. Takk for tips, skal jaggu sjekke ut tingene du anbefaler :-)

Surfisen!

Elska namn som kan relaterast til ekte namn! Her er mine forslag :)

Solbrd

Elte John

Jan Deigen

Mjl Gibson

Van Deig

Elte Koss

Kjevle Andre Aamot

Bahahaha! Her var det veldig mye bra :-D

Ett navne forslag: deig-lig😉

For noen knakende gode forslag!!! S koselig at du lager og ikke minst deler verdens enkleste surdeigsstarter <3 Venter spent p navnet til den nyfdte!!:) Klem!

Er jo ikke s vanskelig med s god inspirasjon! ;-)

Foreslr Grinebiter'n!

Rasmus ( p loffen)

Jeg synes du skal kalle surdeigsstarteren for Winter, siden han er s sur, i tillegg til at utseendemessig er Peters dobbeltgjenger 😂

Hvis det er lov komme med et forslag til s foreslr jeg lillebror. surdeigsstarteren skal jo ha kjrlighet, s man glemmer nok ikke lillebror s lett 😊

Det mtte bli Magda😂🤣

Donut (forget to feed me), haha

Eller Jakob som noen her foreslo, men da risikerer du vel sabotasje fra mannen xD

Noen har foresltt soldeig, jeg m si meg enig med det navnet😍

Nei vettu hva?? Hadde eg satt en starter som trengte en navn mtte det absolutt blitt TURID! Ene og alene fordi det er den blideste tanta eg har hatt! "Vent litt, hu Turid trenger fring!" *Ler meg ihjel*

Lykke til og det blir spennende flge utviklingen :)

Vibbedille :)

Som fast leser vet jeg at det er n ting du aldri glemmer. En ting som fyller hjertet ditt med kjrlighet, magen din med sommerfugler og som gjr hele kroppen litt smyr.. Surdeigen din kan da umulig hete noe annet enn Jakob? Mr. Jakob Oftebro. For han trenger bde mat og kjrlighet hver dag, og du glemmer vel ikke det?😂

Dette er jo det beste forslaget ;-) Men alts, kan det gi litt drlige vibber til husfreden? Vil jo ikke lage drlig stemning her heller liksom, og vil Peter spise Jakob-brd?

Katta.

Hver gang du mater Teo: "Har jeg husket p mate katta ogs?"

😂💙

Sure Sivert, trenger all kjrligheten han kan f 😊😊

Gunda!

Et helt naturlig navn p en surdeigstarter🤗

Sureguri😀

Kall den Karl!:)

Anne Kristine

Anne Kristine

Anbefaler deg lese boken ?Sjarmen med tarmen? av Giulia Enders

Har lest bloggen din en stund n, og ser du har et godt forhold til svigermor. Du vil ha et navn som gir gode vibrasjoner, kall deigen for Svigermor🤣😄 Og viss du glemmer mate den, vel da blir Svigermor sur, og det er det ingen som nsker 😅😜

N har jeg ikke lest alle kommentarene, s kan godt hende dette er blitt foresltt tidligere. Men hva med mr. Oftebro? Evt Jakob 😜

Ka med Dei(g)lig :)

Ogs har vi jo kule Tideman :)

Tidemann eller Foffa? Nei dette blir vanskelig! :-D

Melvin :) (Eller Melvann da, kanskje...)

Strikket

Her i huset kaller vi arvingen for Tjomsland. Utrolig koselig navn egentlig.

Eller s er Ingemar et fantastisk artig navn.

Jeg foreslr at den fr navnet Gjrulf:)

Rasmus (p loffen)

(rets) stjerneskudd

Vixen

Vixa

Brdhue

Gubben min mener den m hete Surklompen. 😛

Selv syns jeg det er mange gode navn over her. ^^,

Hei Synes den kan hete Pippi. For som Pippi sier: det har jeg ikke gjort fr, s det klarer jeg sikkert !

Truls!

Truls! Min store barndomskjrlighet - vi var kjrester i 1 r og 10 mneder og 1,5 uke :-D

Sune <3

Gudrun er et fint navn til brd :)

Spulten , som i nesten sulten 😊

Syns den br hete LIV jeg. Den er levende og kan potensielt endre ditt liv om du kan spise brdmat av dette :) lykke til

Gjrtrud eller Melfrid :)

Mitt forslag er "Gjrna" ;)

Lars ☺ passende navn p en surdeig!

Ser du har ftt navn til deiga :) men slenge inn ein kommmentat likevel / du m oppdatere p korleis detta fungerer for magen. Eg har kryssallergi og er ikkje allergisk mot gluten, men likevel har kroppen danna ein intoleranse spesielt i periodane der kroppen er svekka av anna allergi, S interessant og hyre om alternativ. Blir og litt oppgitt over bedrevitere som pstr at om du ikkje er allergisk er det innbilt. Min lege seier ein m skille mellom at nokon rett og slett er allergiske, nokon er intolerante, nokon har tarmbakterier som gjer mykje mat utfordrande. Tenke at gluten allergi gjerne er ei motesaker nr en bestille glutenfritt fordi det e kult, men nr du har tidenes slankekur etter eit mltid med gluten s er det liksom noko so ikkje stemme. Eg drmme liksom ikkje om bu p do resten av kvelden nr eg ete gluten, for ikkje snakke om at dagen etterp og er delagt d kroppen blir heilt tom og tappa. Men dette var interessant, har ei venninne og som reagerer kraftig, ska tipse ho om dette :)

Oi, spennende! Du har helt rett, det er fort gjort bli oppgitt. Det handler jo bare om at man kjenner sin egen kropp best - og m man sitte p do etter ha spist gluten, s unngr man jo helst det. Herregud, det er jo kroppens mte si fra p! Spent p om jeg fr dreisen p bakinga da, det kan ta litt tid fr jeg kommer med neste oppdatering ;-)

Det skal bli spennende hre hvordan det gr.

Kroppen din har p en mte vrt p sknekost s lenge du har spist glutenfritt og vil sannsynligvis uansett reagere nr du spiser dette brdet. Det betyr ikke at du ikke vil tle det, men at det tar litt tid for kroppen venne seg til det.

Det har du nok rett i, jeg har ikke spist korn p veldig lenge. Fr gi det noen forsk og se hvordan det gr! Takk for "advarselen" ;-)

Gubben her oppe var jo et godt forslag da :D

Ellers hadde kanskje Oftebro vrt et godt alternativ :D

Skriv en ny kommentar

Flg p Facebook