hits

Som i gamle dager

I gr morges hadde jeg akkurat gtt morgentur med hunden, da telefonen ringte. Det var Mormor, og hun hrtes ganske smstressa ut:

- "Hei, har du tid?"

- "Ja, sklart", svarte jeg bekymret.

- "Nei, du skjnner, jeg holder p lage sylte! Til jul da, vet du. Kommer du en tur s jeg kan vise deg hvordan det gjres?"

Jeg humret litt mens jeg pustet lettet ut. Sylte-koking og skolekjkken! Det skal sies at jeg hvert eneste r fr jul, fr en bit hjemmelaget sylte som min mormor har laget p den gode gammeldagse mten. Men jeg aner jo ikke hvordan hun gjr det!

Og det skulle alts vise seg at det er mye arbeid som ligger bak dette ferdige produktet:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Jeg slurpet i meg resten av kaffen, hev meg i bilen - og like etter sto jeg p kjkkenet til Mormor og Este, som var i ferd med omvandles til et lite slakteri. Og der har du forvrig Mormor i et ntteskall. Klokka hadde svidt passert 9.30 og to grisehoder sto allerede ferdig kokt p komfyren. Effektiv som f, med mange jern i ilden!

Jeg elsker at Mormor holder liv i de gamle tradisjonene, og syns det er bde viktig og fint lre. Forhpentligvis skal jeg lre mye spennende framover - vi startet med et brak, og n vet jeg alts hvordan man lager sylte.

Da jeg kom inn dra, slo lukten av kraft som putret i kjelen mot meg. Og Mormor var godt i gang med rense og sortere de kokvarme grisehodene. Dette hadde jeg aldri sett fr, og jeg inns kjapt at det var mye gris (knis) - og fett overalt. Men som Mormor s fint sa det; "Dette m til om man skal f skikkelig god sylte til jul."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Akkurat passe slitt oppskriftshefte..
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Og akkurat passe redigert ;-)
 

For det lage hjemmelaget sylte, er en jobb. Frst m man koke grisehoder, som man deretter renser og sorterer nye. Bde fett og kjtt skal brukes, og vannet som hodene kokes i, skal siles og kokes inn til det gjenstr en kraftig kraft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mor i sving ved kjkkenbenken!
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter sortering fyller man lagvis i passe store brdformer; fett, kjtt, gelatin og krydder.
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den magiske krydderblandingen bestr av nellik, allehnde, ingefr, salt og pepper.
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nr formene er fulle, helles den innkokte kraften over, fr treplatene som Este har laget, pakkes inn i matpapir - klare for press!
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fem kilo press, vrsgod. S skal det st kaldt over natta..
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tadaa! Sylte, 250 ganger bedre enn den man kjper p butikken..
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.. og fullstappet med kjrlighet :-)
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er aldri noe problem for Mormor skaffe testsmakere, og Mamma meldte seg frivillig ;-)
 

Det var veldig gy vre assistent, og lre hvordan det gjres! Det gjenstr vel se om det blir jeg som tar p meg ansvaret for neste rs sylte-produksjon, men hvem vet ;-)

Jeg er litt glad for at det str noe helt annet p programmet neste gang Mormor og jeg skal ha skolekjkken igjen. For da skal vi lage hjemmelagde smultringer! Noe sier meg at det blir noe litt annet.
 

/ Legg igjen en kommentar hvis du kjenner noen som lager sylte selv - da blir Mormor glad!

33 kommentarer

Hei til mormor, jeg lager sylte selv, men ikke hvert r. Dog m det sies at jeg fusker litt... bruker bare sideflesk (ribben), og s lager jeg den av rtt kjtt, krydrer og surrer den (som til rulleplse av lam) og s koker og legger i press etterp. Den blir god den ogs, men jeg er sikker p at mormor sin er uovertruffen :-)

S gy hre om andres erfaringer og fremgangsmter! Vi sylte-kokker har jo forskjellige metoder, har jeg skjnt ;-) Takk for kommentar, mormor kommer til lese med glede i dag!

Svigermor og jeg lager sylte sammen hvert r og dette har vi gjort en del r. Veldig koselig 😊

S utrolig trivelig lage sylte med svigermor, da :-) Ekstra stas at det har blitt en tradisjon, regner jeg med!

Lene Beate Kubberd

Lene Beate Kubberd

hjemmelaget sylte er det beste som finnes. Pappan min lager det og jeg er assistent 😉

Er det sant, s koselig! Etter i gr innser jeg hvor viktig det er med en assistent! Regner med dere skal i sving snart - lykke til, hper rets sylte blir knall :-)

Skulle nske jeg kunne lage sylte! Det er jo s godt😋😋

Min onkel p 91 r og min yngate svigerinne lager begge hjemmelaget sylte (hver for seg) Er like imponert over begge to😀

Lager ikke sylte, men lager korvplse sammen med mamma😊 Lager ogs smultringer sammen med henne:)

Mine foreldre lager sylte kvar jul og eg har laga eg og. Det blir ikkje jul uten sylte, og diverse andre plegg vi lager sjlv. 🎄🎁😄

Jeg lager sylte selv 🙋 Av egenslaktet gris 🐷🙈 Om to uker skal de tre villagrisene vre slaktes, og da blir det bde hodesylte, leverpostei og ribbe til julemiddagen i fryseren. Alt etter bestemors oppskrifter 😊 Det er noe forferdelig klin alt sammen, men ingenting slr smaken av hjemmelaget, s det er verdt all opprydning i etterkant 😉 Lykke til med smultringer - bde det og sylte m til for f jul 😊

Farmoren min lager sylte :) Det er s godt <3 Hun skal lre meg lage det n til jul, for jeg elsker ta vare p gamle tradisjoner :)

I forfjor fikk jeg og broren min lre lage sylte av pappa, for ca 5 r siden lrte pappa det av farmor 💚

I fjor lagde jeg, mannen min og pappa sylte sammen 😀

Pappa mobber de sm, yndige og flsomme hendene mine 😅 Pappa derimot har mannehender med trler og tykk hud 😂

Men vi er litt "finere" p det vi da, vi bruker ribbe og ikke sauehaue 😉

Svigermor lager knallgod sylte og rull hver r. Vi er heldige som fr av henne. Jeg har enda ikke lrt meg det, men har det i kalenderen.. Snart...

Her i huset lages det ogs sylte, av meg og jeg er 34. Lager p en litt annen mte enn hva jeg er oppvokst med, s nr jula kommer bytter jeg et stykke med foreldra mine og s fr bestemor litt ogs. Juletradisjoner og minner alts.... sukk....

Kjempe lenge siden jeg har laget sylte, men tror jammen at jeg skal sl til og lage I r. M innrmme at jeg ikke broker grisehodet, men restekjtt fra grisen. (Tror mannen hadde flydd ut dra ganske fort hvis han str opp om natta for tisse, gr innom kjkkenet og ser et grisehode som koker. HAHA)

Jeg synes det er kjempe viktig bruke hele dyret nr det frst m bte med livet for gi oss mat, s kunne gjerne brukt hodet.

Jeg og mor lager sylte selv hvert r :) Men vi m lage til spass mange at vi jukser litt og bruker ribbe i stedet for hode ;)

Jeg lager ogs sylte hvert r sammen med mamma og min sster. Vi klager etter morfar sin oppskrift.

Vi koker ogs hode men kutter alt i smbiter med en gang mens det enda er varmt kjtt og fett sammen.

krydre godt og nr du tror du har nok s en god porsjon til.

I sylteforma med det sett press p det og sette kjlig men ikke i kjleskap ett dgn.

Ut kommer deilig hjemmelaget sylte.

S lenge man jobber raskt og blandet alt sammen slipper man bruke gelatin noe jeg syns er en bonus.

Ingen jul uten at jeg og mamma lager sylte og lammerull! Her brukes bde grisehode og ribbe, og det blir den beste sylta som tenkes kan! Syns det er viktig bevare gamle tradisjoner, jeg hper videreformidle de til mine egne barn nr de blir store nok 😊

Ssteren min og jeg har begynt lage kjttrull. Det er s koselig! Men litt vanskelig er det, da. Heldigvis er farmor med p sidelinjen s vi kan f eksperthjelp :)

En assistent er gull verdt! Hres veldig trivelig ut da, selv om det blir litt knoting ;-)

Vi lager sylte og rull selv, i r blir fjerde ret vi lager plegg til jul :-) jeg synes det er litt stas med snne tradisjoner, og man finner fort sin egen vri p frjulstradisjoner!

Jeg har laget sylte hvert r siden 1979. Fra 2008 har produksjonen kt nesten hvert r for jeg inviterer folk til syltelaging. Rekorden var over 50 sylter p 3 kvelder.

Her kan du lese hvordan vi gjr det.http://gardsjul.blogspot.no/2010/09/sylte.html

Svigerfar lager knallgod sylte,og en bit av denne fr vi hvert r med et helt hjembakt brd til ha sylta p(prv rosiner i brdet,det blir s fin balanse med det salte!)

Denne herligheten har omvendt selv meg,som alltid har vrt litt kresen p snt.. :-)

Her lager vi sylteflesk (eller pressylte/ribberull, kjrt barn har mange navn!). Jeg gikk ogs i lre hos min mormor, og koser meg masse med minnene hvert r! Ruller tynnribbe med nesten samme krydderblanding, fr den kokes, ligger i lake en dag og deretter i press i mormors gamle presse. Fantastisk godt og veldig koselig tradisjon :-)

Str over sylte, men gleder meg til se hvordan dere lager smultringer. Det vil jeg ogs lage nemlig. 😄

Anne Kristine

Anne Kristine

Svigermor lager sylte hvert eneste r, og da er vi s heldige f vr del av herligheten. Men n fyller hun straks 83 r og nsker viderefre tradisjonen til den yngre generasjon. S i r skal det lres! Har ogs gtt til anskaffelse av egen syltepresse som jeg fikk tak p .finn😊 Gleder meg!!

Hei😊s gy f vre med p det da 😊 heldig du som har din mormor i live❤️Min mor lager ogs sylte, men den varianten som str verst i kommentarfeltet her, uten koke selve grisehoder, ellers s er mye av fremgangsmten lik😉jeg sier hvert r st hun m si ifra til meg nr hun skal igang med det slik at jeg kan komme se lre, men jaggu meg hvert r har hun bare satt igang gjort det uten gi beskjed 😜hun ogs er effektiv tidlig fra morningen 😉 s om jeg ikke tilfeldigvis kommer innom, s ringer hun sier jeg kan komme hente meg et stykke😋har lrt lage oppbevaringslaken da😄😉

N mtte jeg smile, ikke av sylta da, for jeg er vegetarianer og syns ikke noe om snt.

Men hallo! Jeg ser hvor du har ynene dine fra! S lik p moren din da!

https://www.coolstuff.no/AvoSeedo

S koselig! Synes det er gy og ikke minst viktig lre seg alle disse oppskriftene som nesten bare fins oppi hodet til de erfarne ;-)

Hjemme hos mor og far fr jul, finner man de stort sett p kjkkenet. Det er rkt laks, ribberull, sylte, sursild, salater i alskens utgaver og det bakes typ 3 brd om dagen, haha!

Men s er det noe med det som er hjemmelagd da, det smaker jo best :-D

Jeg og min storesster har blitt opplrt av morfar til lage sylte og lammerull :)

S moro, alltid morsomst og lage ting selv enn kjpe det i butikken :)

Skriv en ny kommentar

Flg p Facebook