Hva kan lille meg gjøre?

I fjor skjedde det noe. Det var bildene av hvalen. Den stakkars hvalen som strandet utenfor Bergen, som bar preg av å være syk, og som viste seg å ha en mage fullstappet av plast.

Også viste det seg at hvalen ikke var alene. Halvparten av storfe som slaktes hos Nortura, har plast i magen. Ni av ti sjøfugler har plast i magen. Forskere fra “Norsk institutt for vannforskning” har funnet mikroplast i 4 av 5 blåskjell langs norskekysten.

Stikkprøver av springvann fra 11 kommuner i Norge – det samme instituttet fant plast i 9 av dem. Plast i drikkevannet vårt! Rett i vannglasset på kjøkkenet – nei, men så deilig da! Nanoplast som går inn i blodomløpet og lagres i kroppen på samme måte som andre miljøgifter.

Er det bare meg, eller er det på høy tid å snu denne galskapen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

For plast er jo bare én ting, og jeg har selv en lang vei igjen å gå og må innrømme at jeg kan bli flinkere på veldig mye. Jeg kan la bilen stå litt oftere, jeg kan sørge for at mindre mat må kastes fordi den plutselig har gått ut på dato, jeg kan bli mye mer bevisst på hva slags produkter jeg velger å kjøpe.

Men jeg har i alle fall gjort noe veldig viktig, jeg har for lengst kvittet meg med tanken: “Jeg er jo bare lille meg, jeg kan vel uansett ikke utrette noen forskjell for miljøet?”

For nå gjelder ordene “Ingen kan ta alt, men alle kan ta litt” mer enn noensinne. Nå gjelder det å bli bevisst, og innse at man kan ta bedre valg – det gjelder å prøve så godt man kan! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Jeg har vært fanatisk opptatt av kildesortering i heimen i flere år, og har selvfølgelig lært barna mine å sortere. Jeg har ikke begynt å hekle nett til å ha frukten som jeg kjøper på butikken i, men jeg bruker gjenbruks-handlenett istedenfor bæreposer når jeg frakter varene hjem. Jeg har alltid med den store veska mi når jeg skal på shopping – sånn at jeg kan takke nei til poser så langt det går.

Alle vet jo nå at plast er et enormt miljøproblem – men jeg visste ikke at vi hver eneste dag fyller verdenshavene med 22.000 tonn plast. Plast havner som nevnt over i næringskjeden vår, fordi søppelet brytes sakte ned og omdannes til mikroplast som spises av fisk og skalldyr.

Plast er altså en reell trussel – er det ikke på høy tid at vi innser alvoret nå? Det anslås at det vil være mer plast enn fisk i verdenshavene om 30 år. Tenk det, da? Mer plast enn fisk – hvis ikke det er forferdelig, så vet ikke jeg.

Kan vi ikke bare bli enige om å legge om vanene våre litt da, folkens? Nå tenker jeg ikke på å selge bilen eller droppe flyturer til utlandet – for da er det mange som faller av før vi har begynt. Vi trenger nemlig ikke nødvendigvis å tenke så stort!

Vi kan jo bare begynne med å sortere søppel? Vi kan jo lære barna våre at matavfall skal i én beholder, og at plasten skal i en annen?

Vi kan begrense bruken av plastposer. Hva med en egen straffe-kasse, der man må betale et valgfritt beløp hver gang man må kjøpe plastpose i butikken?

Vi kan bli enige om å droppe engangsartikler, som kopper, bestikk og tallerkner i plast, og vi kan ta med kopp hjemmefra når vi skal kjøpe kaffe på farten.

Vi kan begynne å bli litt bevisste på hva slags klær vi kjøper, og hva de inneholder. Fleece og mange type treningstøy inneholder plastfibre, som skylles ut i vask og fører til mikroplast i havene.

Dessuten er det en grei huskeregel å vaske kun fulle vaskemaskiner. (Akkurat det går vel av seg selv for mange av oss.. 😉)

Vi kan ha i bakhodet at svanemerkede produkter ikke inneholder mikroplast, og dermed er snillere med miljøet.

Vi hundeeiere kan kjøpe nedbrytbare hundeposer.

Vi kan sette av en lørdag eller søndag til naturen med jevne mellomrom, for å rydde en strand eller noe annet i nærområdet for søppel – vi kan få med barna og lære dem gode vaner!

For nå må det skje noe. Sammen kan vi utgjøre en forskjell – og denne uka er det ryddedugnad i hele Norge. Jeg håper så mange som mulig blir med å brette opp ermene for å bidra til mindre søppel og plast i naturen!

Og at vi alle kan prøve å takke nei til plastpose i kassa på butikken 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

/ 🌍🌱☀️

26 kommentarer
    1. Hei! Jeg lurte litt på hva slags avfallsposer dere bruker hjemme? Til å hive restavfallet i? Her går det jo i plastposer, og ser at det er dumt..

    2. Du kan bruke søppelposer som kjøpes på butikken, de er tynnere = mindre plast, og billigere. Men nå er ikke det dette som er verstingen, poser som brukes til søppel gjenbrukes jo. Men de små posene fra apoteket feks som ikke gjenbrukes til noe som helst er unødvendig. Og plasten som gjenvinnes – det havner ikke i havet. Faktisk så er det mer miljøvennlig å produsere plastposer enn papirposer , for å ikke snakke om stoffposer. Økologiske stoffposer koster aller mest energi og produsere. Noe plast trenger vi, feks til å oppbevare mat, i butikk, så det ikke blir gammelt. Hvis vi ikke hadde brukt plast her kunne lett matsvinn blitt den store miljøtrusselen. Plasten som havner i på gata, og i naturen er det som havner i havet, eller som blir liggendes og brytes ned til mikroplast. Så stikkordet er nok å bli bevisst, gjenvinne, gjenbruke og ikke stadig kjøpe nytt.

    3. Kjempe bra innlegg 🙂 Er så utrolig enig at vi som enkelt personer har mye å lære og det er veldig viktig og bli bevisst. Har faktisk kjøpt nedbrytbare hundeposer 🙂 Men så så jeg så NRK-debatten om plast som gikk for noen dager siden, ikke at det kom så mye nyttig utenom en fraskrivning av de ulike problemene vi står ovenfor. Men så var det i slutten der de snakket om f.eks dette med nedbrytbare ting at ting er “komposterbare/nedbrytbart” det eneste som ble sagt er at nedbrytningsprosessen går fortere, men vil da mikroplasten og nanoplasten bli borte? Alle plastpartikklene? Så her stiller jeg meg selv spørsmålet, var det smart av meg å kjøpe nedbrytbare hundeposer? Bare lurer på hva du tenker 🙂

    4. Til restavfall så kan du få kjøpt spesialposer til dette på dagligvarebutikk! 🙂 Ligger sammen med brødposer osv! 🙂 Jeg bruker som regel sekk når jeg skal på butikken, men om jeg ikke får plass så blir det jo plastpose som da brukes til å sortere plast oppi og ut i en plastbeholder som hentes! Og i bygda jeg bor så har jeg funnet plast i de forskjellige bekkene nedover veien her som jeg har fjernet! Er skremmende at folk får seg til å kaste slikt ut bilvinduet på kjøretur!

    5. Herregud… jeg hadde fått med meg hvalen og kyrne, men springvannet visste jeg ikke om. Dette er jo bare helt tragisk! Vi må bare få en slutt på dette her…. Takk for informasjonen og gode forslag! 🙂

    6. Endelig snakker vi om dette 🙏 jeg har lenge vært en av de teite som snakker om og bryr seg om miljøet, men endelig skriver konatil om dette problemet, og endelig tør de fleste vanlige folk å snakke om dette!👏😃
      Jeg har satt meg skikkelig inn i det med plast, skrevet flere universitetsoppgaver og lest mange forskningsrapporter og journaler, så her kommer en litt lang kommentar, fordi jeg bryr meg utrolig mye om dette temaet!
      Svar til dere som snakker om nedbrytbare søppelsekker:
      Nedbrytbare søppelsekker til restavfall er unødvendig. Søppelplassene som er designet til restavfall er laget lignende som i en mummi-kiste, der absolutt ingenting bryter ned uansett. Hvis stoffer i restavfall fikk muligheten til å bryte ned, ville utrolig mange farlige stoffer trukket ned i jorda. Så alt forblir i den formen det ankom i. Hvis du kaster en epleskrott for eksempel i restavfall, så vil den alltid finnes. Derfor er det utrolig viktig å kildesortere, og unødvendig å kaste nedbrytbare ting i restavfall. Man kan gjerne bruke vanlige handleposer til dette.
      Ellers har jeg litt tips angående gjenbruk av plast:
      Alle må bli flinkere til å bruke tynne plastposer flere ganger. Noen varer, som for eksempel brød spiser ikke de fleste av oss fort nok til å ikke ha plastpose rundt, så her er det nødvendig å bruke plast. Men når brødet er spist opp, er fremdeles plastposen like fin og kan fint brukes om igjen! Når jeg kjøper brød i butikken, lar jeg være å ta den i plastikkpose, bare teiper igjen papirposen. Når jeg kommer hjem flytter jeg den over i en plastpose som har blitt brukt flere ganger allerede.
      Ellers er det lurt å ta vare på ziplock poser og bruke de om igjen. Varer som frø og nøtter kommer ofte i gode, robuste ziplock poser som gjerne kan vaskes og brukes om igjen til det man vanligvis ellers ville lagt i små plastposer.
      Ellers er den verste av miljøverstingene kjøttindustrien. I mine øyne kan man ikke kalle seg miljøaktivist eller miljøvennlig om man fremdeles spiser kjøtt (som også kommer i plast som man vertfall ikke kan bruke om igjen). Dette er kanskje også den enkleste endringen man kan gjøre. Det er vanskeligere å slutte å bruke plast, eller slutte å kjøre bil.
      Men igjen, takk for at du endelig skriver om dette Chrstina! Du kan nå ut til mange mennesker, og det er utrolig fint at du tar ansvaret du har fått, og nå bruker den stemmen du har!

    7. Så bra at du skriver om dette! 🌏🌱💚 På KID selger de Guppyfriend vaskepose, som skal stoppe mikroplast fra å komme ut i vannet! Det kan jo være en løsning for klær av plastmaterialer man allerede har kjøpt 😊

    8. God kommentar! Det er faktisk viktig å huske på at plast som gjenvinnes ikke er problemet. Og at vi kommer langt med bare å bli bevisste på valgene vi tar! Jeg er jo for eksempel en racer på å bruke gladpack over skåler med mat i kjøleskapet.. Det finnes mange alternative løsninger som jeg ikke har tenkt på før det siste året 🙂

    9. Interessant! Kanskje spesielt: “Det finnes også bionedbrytbare plastposer med vesentlig tilsetning av planteråstoff. De skaper imidlertid problemer i plastretursystemet fordi de forringer sluttproduktet hvis innslaget av dem blir for stort. Det er derfor ikke ønskelig at disse bionedbrytbare posene blandes med annen plast.”

      Det skal visst ikke være så lett.. :-/

    10. Godt spørsmål, jo mer jeg leser – jo mer forvirret blir jeg faktisk. Som jeg svarte Hilde over her: bionedbrytbare plastposer med planteråstoff, skaper visstnok problemer i plastretursystemet. Derfor er det ikke ønskelig at disse bionedbrytbare posene blandes med annen plast. Og sånn jeg har forstått det, er det ikke plastposene vi bruker til å oppbevare restfall som er problemet.. Men når det gjelder hundeposer, har jeg funnet noen som er av samme merke som bioposen vi får utdelt av kommunen til å ha matavfallet i. Jeg håper og tror at de er innafor 🙂 (Søk på nedbrytbare hundeposer)

    11. Supert at det blir mer fokus på dette, var på tide syntes jeg.
      Bionedbrytbare poser(sånne som kan brukes til matavfall) skal i matavfall. Plast skal enten i plast (hvis den er tom), eller i restavfall (f.eks hundbæsj i en ikke nedbrytbar pose). Jeg stemmer for at flere hundeeiere dytter bæsjen godt ut av veien (f.eks kaster det avgårde med en spade). Bæsjen er nedbrytbar og er helt vanlig i naturen. Da sparer man restavfallet for en unødvendig pose som uansett inneholder noe som naturen er svært glad i å bryte ned selv. Vi må slutte å være så redd for bæsj som ligger utenfor asfalten.
      Har vært opptatt av miljøet i mange år. Kjører ikke bil selv(tar bare buss eller beina), spiser minst mulig kjøtt, plukker alltid opp søppel langs veien når jeg går hjem fra jobb, handler kun klær når jeg trenger og bruker dem til de er bare filler, reiser svært sjeldent med fly (sånn ca hvert 8 år hittil), er veldig nøye med resikulering, farger aldri håret (de kjemikaliene er ikke bra for miljøet og rensestasjonen klarer ikke å få ut alt før det havner i havet. Og dere skulle bare visst hvor mye resursser som brukes for å lage slike produkter) og bruker ikke sminke (det anslås at ca 14% av all mikroplast i havet stammer fra skjønnhetsprodukter. Tenk på alle de naturlige resurssene som blir forbrukt bare for at folk skal klasje noe i trynet for så å vaske det av igjen på kvelden!! Toppen av galskap spør du meg… ).
      Men okei, jeg er nok mer opptatt av natur og miljø en de fleste så jeg skal bare lufte min frustrasjon og dømmer ingen for hva de bruker av produkter. Men det er lov å prøve å tenke litt større enn seg selv innimellom.
      Reiste til Thailand i fjor (min første fritidsflyreise som varte lengre enn 2 timer) og jeg ble skremt av det jeg så der nede!! Plast overalt! Alt var pakket i plast. Og resirkulering eksisterte jo ikke. Noen av strendene fløt med alt fra kulepenner til plastposer. Var en tur i “jungelen” og det var jo nesten værre. Søppelhauger overalt som bare var dekket med et tynt lag jord.. Og tenk, slik er det i overraskende mange land. Plast er billig, resirkulering er lite utbredt utenfor norden (iallefall utenfor de store byene) og kunnskapen om påvirkning av miljøet er skremmende liten. Jeg får nesten pusteproblemer av å tenke på hvordan de holder på i andre land. Her i Norge er vi faktisk sykt flinke. Vi forbruker mye, men resirkulerer til gjengjeld mye mer enn andre land..
      Fortsett å spre budskapet. Kanskje vi kan få noen av dem som ikke bryr seg til å i det minste skamme seg såpass at de slutter å kaste f.eks brusflasker ut av bilvinduet. Jeg skjønner ikke hvorfor folk gjør det? Selv på bare en kort strekning på 2,5 km fant jeg 5 flasker!! Why!!!! Håper alle er kastet av samme person.. Og ikke minst på tide å slå ned mye hardere på folk som brenner søppel i sin egen hage. Jeg meldte en bonde til kommunen for han planla å brenne en stor haug som bestod av elektriske artikkler, en sofa og en haug med tomme såpeflasker + mye annet som man absolutt skal levere til gjenvinning eller i det minste kaste i søppelkassen (ja jeg snokte rundt i haugen for å se hva som lå der). Han fikk brev fra kommunen før han brandt den om at det var strengt forbudt. Han brant den alikevel (det ble en flott dag med masse kreftfremkallende røyk i luften), og hvilken reaksjon får han av kommunen? Bare en advarsel på at han ikke må gjøre det igjen. Nå tror jeg han har funnet et annet sted å dumpe søppla si, sikker i nærmeste innsjø et sted…
      Hilsen 35 årig kjemiker som er drit lei av søppel overalt..

    12. Topp! Jeg har alltid vært sånn som stort sett har tatt imot en nye pose for hver butikk om jeg har vært på klesbutikk-runde, har liksom tenkt at “de på Lindex vil jo ikke like at jeg putter tøyet derfra i en H&M-pose” (hvor teit er det mulig å bli?!). Men sist jeg var på Cubus fikk jeg en gledelig overraskelse – på disken der sto det et skilt hvor det sto noe sånt som:”Ta gjerne med deg en pose hjemmefra og gjenbruk den!” Nå er jeg ganske flink når jeg handler dagligvarer da, bruker stort sett stoffnett. Til jul sydde jeg bærenett som var vendbare, bomullstoff på den ene siden, voksduk på den andre – så kan man bære noe vått uten at posen blir ødelagt! Eller om man har voksduken ut – man kan sette den fra seg i snøen eller på våt bakke og bare tørke av den etterpå. :o) Ypperlig for vått svømmetøy også.

    13. Nei, fant ut at det ikke er så lett jeg heller. Men da er det viktig å ikke gi opp, men søke kunnskap og prøvd å gjøre så godt en kan.
      Dette er noe av det mest oppegående kommentarfelt jeg har lest, forresten! Mange fornuftige innspill. Det gjør meg glad og håpefull å lese at folk prøver å sette seg godt inn i dette.

    14. Fantastisk at du tar opp dette temaet! Har skrevet om det flere gange rpp bloggen jeg og. Det er faktisk ikke så mye som skal til for å redusere plastforbruket vårt betraktelig, vi må bare orke å gjøre disse små endringene 😊 kjøp tannbørste av bambus, tannkrem uten mikroplast i seg, velg handlenett fremfor plastpose, kildesorter avfallet, ikke kaste q-tips, tamponger etc. i do (dette går rett ut i havet..). Og for oss kvinner: vi kan begrense MYE plastavfall ved å gå over til menskopp!

    15. “Lille deg” gjør utrolig mye bare ved å skrive dette innlegget. TENK hvor mange du når ut til (selv om sikkert noen kommer til å scrolle forbi). “Lille deg” har gjort mye bare ved å skrive, for så å trykke publiser 🙂
      Jeg er fryktelig dårlig på dette med plastposer. Takker alltid ja på butikken, og handlenettene ligger igjen hjemme (MÅ finne meg en rutine der). Det jeg derimot er flink på er å gå (solgte bilen i år), kildesortere så mye som jeg får til OG så har jeg byttet ut mikrofiberklutene mine (DET er en miljøversting det altså). Tips: strikkede bomullskluter (vet jo at du kan å strikke, og disse tar ikke i nærheten av så lang tid som en genser) er kjempegode, og fungerer NESTEN like bra som mikrofiber.
      Nå gjenstår det bare å bli bedre på alt det andre, men en plass må man starte 🙂

    16. Flott innlegg 🙂
      Faktisk så finnes det forskning på nedbrytbar plast som viser at man kan ha opp til 10% “forurensning av nedbrytbar plast inn i plast resirkuleringen. Tror det var sintef som sto for forskningen på dette.
      Hvis man ser på hva som blir brukt av nedbrytbar plast i Norge (total) idag så tror jeg det er så lite som 1-2 % på landsbasis, og mesteparten av dette skal ikke inn i plastreturen engang. Så dette er nok et ikke problem.
      Fordelen med nedbrytbare produkter er jo at dette har opphav fra planteriket og ikke FOSSILT som tradisjonell plast. Jeg tenker hvertfall at dette må være en fordel uansett hvor produktet skal benyttes 🙂
      ha en flott dag!

    17. Her er noen tips til ting miljøvennlige ting vi liker:
      -Natursvamper, til å skrubbe dusjen /vasken osv med. De kan man vaske i oppvaskmaskin eller koke for å desinfisere, og de kan brukes mange ganger i motsetning til vanlige engangssvamper!
      – Vaskbare bommuls pads.
      – bee wrap, i stede for plastfolie
      – guppyfriend-vaskepose, til å vaske fleece og sånn i, posen fanger opp mikroplasten, og man kan kaste den i restavfall
      Det var det jeg kom på i farta, men mye er enkelt å gjøre noe med, og ofte ender vi opp med å like disse alternativene bedre, i tillegg til at man får god samvittighet 😉

    18. Kjempefint innlegg, og kjempefint at du skriver om dette.
      Alle må vi starte et sted, og det å begynne å bli litt mer bevisst er en god start.
      Deretter kan vi bli flinkere på kildesortering, ikke kaste noe i naturen (veldig rart at noen i det hele tatt gjør dette), spise litt mindre kjøtt, virkelig vurdere om vi trenger den genseren vi er i ferd med å kjøpe, revurdere om den helgeturen med fly er nødvendig osv.
      Vi trenger ikke å endre livet helt, men ved å endre på små vaner kommer flere og flere etterhvert 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg