De viktigste forbildene

På tirsdag inviterte barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og folkehelseminister Åse Michaelsen til et “rundbordsmøte om kroppspress på sosiale medier“. Målet med møtet var rett og slett å finne tiltak som begrenser norske influenceres negative kroppspress på norske tenåringer.

Den nye rapporten fra Ungdatasenteret (NOVA) viser at stadig flere unge sliter psykisk, og at det er en tydelig sammenheng mellom psykiske problemer og kroppspress. Spesielt blant jenter har det oppstått en ny trend: Jo mer tid de tilbringer på sosiale medier, jo verre har de det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Jeg støtter det etterlengtede fokuset som nå rettes mot norske influencere. Hele kroppspress-debatten er selvsagt et komplisert problem, men det er på høy tid at det kommer retningslinjer og andre virkemidler på banen, som kan motvirke kroppspress og uheldig påvirkning av unge.

Vi som blogger, og andre med stor påvirkningskraft i sosiale medier, må bli vårt ansvar bevisst, og ta et samfunnsansvar for påvirkningen vi har. Det må bli en slutt på at influencere med flerfoldige tusen følgere på instagram, ikke anerkjenner at de er forbilder.

Men vi må ikke glemme at det finnes enda viktigere forbilder! Nemlig oss foreldre.

For hva tror du barna våre tenker når vi står foran speilet og måler oss selv med øynene? Hva tror du barna våre tenker når vi sukker oppgitt, holder inn magen, himler med øynene og er åpenbart misfornøyde med oss selv?

Hva tenker barna når vi voksne kommenterer andre menneskers utseende? Hva tenker de når vi snakker om at vi slanker oss, når vi har et mer eller mindre anstrengt forhold til mat, når vi ikke tør vise oss uten klær, og har et anstrengt forhold til egen kropp?

Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som “Helsesista”, ønsker nå at vi foreldre også må ta ansvar. Hun mener barn som er trygge på seg selv, står godt rustet til å takle alle former for press – enten det er ruspress, sexpress, prestasjonspress eller kroppspress.

denne artikkelen, sier “Helsesista” at ungdommene som sliter mest, er de som ikke har blitt sett og bekreftet som barn. De som har følt seg utrygge. Mens de som har hatt en god og trygg oppvekst der man har blitt bekreftet for hele seg selv, ser ut til å lettere stå imot alle typer press.

Krohn Engviks viktigste tips for et tryggere barn, er å snakke med barnet om alt. Å fokusere på egenskaper og personlighet, ikke utseende. Å lære dem om følelser, grenser og kropp – og begynne med dette mens barna er små. Å fortelle dem at alle tanker og følelser er lov.

For kroppspresset vil alltid være der. Ungdom vil fortsette å scrolle. Og for oss foreldre, må fokuset være hvordan vi på best mulig måte kan ruste opp barna våre til å takle presset.

Vi må gi barna våre et sunt og godt forhold til mat. Vi må fokusere på hvordan vår fantastiske kropp faktisk fungerer og hva den kan gjøre, framfor hvordan den ser ut. Og i stedet for å kommentere andre menneskers utseende, bør vi fokusere på positive ting som handler om personlige egenskaper.

Vi må jobbe for at barna våre skal forstå at det er mer enn bra nok å være som man er! Vi må jobbe for at jenter ned i 10-12 års alderen slutter å ta kontakt med influencere for å spørre hvor mye det er normalt å veie, hvordan man kan få flatere mage, hvor man kan operere nesa, og hvor mye det koster.

Vi må få unge som leser blogger daglig, ser bilder på Instagram og leser artikler i media, til å forstå at det de ser ikke nødvendigvis er normalen. Vi må sørge for at de forstår at det å fikse på utseendet sitt aldri kommer til å bli normalen!

Som Morten Hegseth Rieber så fint skrev det i denne kronikken:

“Konsekvensene av å ha en generasjon med psykisk syke tenåringer kan ha enorme og brutale økonomiske og sosiale konsekvenser på sikt.”

Så la det komme et regelverk for influencere.

Men la oss ikke glemme at vi foreldre også har en jobb å gjøre. La oss jobbe sammen for å skape trygge barn! Og da må vi starte med å gå i oss selv.

For det hjelper nemlig ikke å snakke om at kropp er topp, om vi ikke mener det sjæl.

Happy family in the park holding a heart
(Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com)

* Følg Kona til på Facebook *

7 kommentarer
    1. Det er jo utrolig trist at det snart er mer vanlig at man er (plastisk) operert, enn at man ikke er det. Og hva med motebildet innen kropp? Nå skal “alle” har store lepper og store rumper. Vi er mange som ikke har det naturlig, og det burde da være helt greit? Hurra, for mangfoldet, sier jeg. La noen ha naturlig små rumper, og andre store. La oss være BRA NOK som vi er 🙂 (uten at vi trenger å la kroppen forfalle med stillesitting og usunt kosthold).

    2. Hei! Aldri lagt igjen kommentar før,men leser bloggen din daglig:) du virker altså så fornuftig, jordnær og klok! Har en datter på snart ett år og klør meg i hodet for hvordan jeg med årene skal få henne til å innse at hun er fantastisk uavhengig av kropp, legning eller prestasjoner. Psykisk helse er altså så viktig, helt fra barna er små. Jeg lærer stadig noe av deg, dine barn er heldig som har deg som mamma. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg i dette 🙂

    3. TUSEN TAKK! Virkelig! Endelig en som har skjønt det og skriver om det!
      Alle har selvfølgelig et ansvar. Men du tar det rett på kornet ! Dette er det beste jeg har lest på så lenge jeg kan huske!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg