hits

Oppskrifter

Rocky Road i boks

Innimellom er det litt artig å følge med på hvilke innlegg som blir lest på denne bloggen, og det er spesielt ett innlegg som googles frem år etter år. Allerede i september var de første leserne innom, og siden da har det gått slag i slag.

Innlegget jeg sikter til, er en oppskrift på det som i mine øyne er det beste julesnopet som er å oppdrive... Jeg baker ingenting til jul, men hvert år jeg smelle sammen en runde med Rocky Road!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Heaven 😍
 

Dette er den perfekte vertinnegave å ha med på (jule)besøk - og grunnen til at jeg anbefaler på det sterkeste å lage dette kun til jul, er simpelthen at det er klin umulig å holde seg unna.

Jeg tuller ikke, man blir rett og slett så hekta at man ender opp med å spise smulene som faller av når man deler herligheten opp i biter.. Been there.

Det beste (nest etter smaken) er at det er steike enkelt å lage. Du trenger:

- 500 gram sjokolade (jeg sverger til vanlig melkesjokolade - men bruk den du liker best!)
- 2 poser Dumle
- 2 gode håndfuller marshmallows
- 3,5 dl peanøtter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er ekstremt praktisk og veldig hyggelig med noen hjelpende hender - og selvutnevnte prøvesmakere ;-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremgangsmåte er som følger:

- Del alle dumle-karamellene i tre biter. (I en oppskrift stod det at man først måtte fjerne papiret.. Haha)
- Del hver marshmallow i seks biter
- Miks dette sammen med peanøttene
- Smelt sjokoladen i vannbad og bland alt godt sammen før du heller massen over i en bakepapirkledd form. (Jeg brukte 30 x 20)
- Sett herligheten i kjøleskapet dersom det haster - eller på kjøkkenbenken. Så er det bare å vente!

Det er lurt at sjokoladen er romtemperert når den skal deles i biter, så husk å la den stå litt på kjøkkenbenken dersom den har stått kaldt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Så, da vet du hva du har å gjøre i løpet av neste uke - lag en porsjon Rocky Road, så er julekosen i boks! Og skulle det bli noe igjen, så putter du noen biter i et koselig syltetøyglass eller en cellofan-pose, pynt med et julebånd - og vips så er en julegave/vertinnegave i boks :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I fjor prøvde jeg å eksperimentere med vaniljefudge istedenfor Dumle - men jeg syns originalen er helt klart best ;-) Peter dro den enda lenger, med seigmenn og kjeks og rosiner og jeg vet ikke hva, som om du er i markedet for noe litt mer crazy, kan du sjekke ut hans oppskrift her.

Uansett utgave: Enjoy! ♥
 

/ En gang i året.. Bare en gang i året ;-)

Eplekakeboller på 5 minutter!

Disse lager du på et blunk i helgen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg elsker eplekake, og da jeg ramlet over oppskriften på "Eplekakeboller" i et blad - var jeg solgt før jeg hadde lest gjennom ingredienslista. De måtte jeg prøve! Dessverre er det "en eller annen" her i huset som har klart å kaste bladet jeg fant oppskriften i. Jeg har prøvd å google også, for å kunne kreditere hvem som står bak oppskriften - men jeg finner den ikke noe sted.

Derfor ble jeg nødt til å ta ingrediensene etter hukommelsen, men det gikk fint! Jeg syns jeg naila oppskriften - og jeg har til og med finjustert den litt de siste gangene. Gjør deg klar for noe veldig enkelt - og utrolig godt!

Du trenger

 • Ett eple
 • 1 dl mandler (bløtlegg dem over natta for best resultat)
 • 2 ferske dadler (bruk 3-4 dersom de er små. Husk å fjerne steinen)
 • 1,5 dl havregryn
 • 1 dl kokosmasse
 • 1 ss kanel (litt mindre om du bruker vanlig kanel, jeg bruker ceylon-kanel som er mildere i smaken)
 • 5 dråper vaniljeessens (for ekstra spenstig smak, tilsett 5 dråper rom-essens!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Putt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og kjør helt til du ser at alt har blandet seg godt. Så drysser du litt kokosmasse i en bolle, før du former små boller/kuler med hendene og ruller dem i kokosmassen.

Jeg får ca 30 stykker. De er klare til å spises med en gang, men smaken setter seg litt dersom de får stå noen timer i kjøleskapet. Regner med de holder seg noen dager i kjøleskapet også - men det har aldri blitt aktuelt å finne ut her i huset ;-) Barnevennlige og kjempegode!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

/ God fredag, godtfolk

Optimisme og navnekonkurranse!

I dag har jeg gjort noe jeg har tenkt på å gjøre i flere år, men som jeg liksom aldri har følt meg helt klar for. Og det er noe jeg trodde var veldig komplisert - men som viser seg at kanskje ikke er så vanskelig likevel:

Jeg har satt min første surdeigsstarter!

Det var egentlig Berit Nordstrand som satte meg på ideen, for jeg hører for tiden på podcasten "12 uker med Berit Nordstrand & Klaus Sonstad", og i en av de 12 episodene snakker Berit om gluten.

Dette er jeg personlig veldig opptatt av, for til tross for at jeg aldri har fått påvist cøliaki, fikk jeg likevel et nytt liv da jeg kuttet ut gluten. Jeg skjønner ikke hvorfor det er sånn, men jeg har i alle fall bare innsett at tiden med gluten er forbi. Og det er en ganske stor kamel å svelge når det beste man kan tenke seg i verden er saftige skolebrød. Kanelsnurrer. Rosinboller. Bah.

Men i denne podcast-episoden forklarer altså Berit at dersom man langtidshever en brøddeig laget på opprinnelige urkorn (økologisk spelt, emmer, landhvete, emmer, enkorn som er glutenfattige) så fjerner man fytinsyre - en syre som kan irritere tarmen på samme måte som gluten.

Så nå må jeg jo bare teste ut dette på min egen kropp! Tenk om det er fytinsyre som er hovedproblemet?

Og til dette bakeprosjektet, kommer altså surdeigsstarteren inn. Helt siden i sommer har jeg hatt "Bare Bra Barnemat" sitt blogginnlegg "Verdens enkleste surdeigsstarter" lagret på mobilen, der det står beskrevet i detalj steg for steg hvordan man skal gå fram. Og det eneste man trenger er økologisk mel og vann!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kortreist og økologisk :-)
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

En surdeigsstarter trenger både mat og kjærlighet - og et av de heteste tipsene er å gi starteren et navn. Så her kommer det store spørsmålet:

Hva skal starteren min hete?

Jeg er egentlig ute etter et navn som gir meg glade vibber og som fører til at jeg kommer til å huske å gi den mat når det trengs. Og for å gjøre det litt mer moro, lover jeg at vinnerforslaget får en premie i posten. Såpass må det værra ;-)

 

/

Pannekaker til frokost

Pannekaker er en favoritt her i huset, og i dag byttet vi ut knekkebrød og rundstykker på frokosttallerkenen med pannekaker! Det ble såklart en suksess, og siden disse pannekakene utmerket godt kan brukes i matpakka med litt godt pålegg, tenkte jeg å dele oppskriften.

Disse har jeg lagd på mandelmelk og speltmel, de er veldig enkle å lage, så stek gjerne opp flere og oppbevar i kjøleskapet :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Du trenger:

3,5 dl speltmel (jeg mikser sammalt og fint, denne gangen hadde jeg bare sammalt)
1/2 ts salt
6 dl mandelmelk (usøtet)
3 ss smør
3 egg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Ha mel og salt i en bolle, og spe med halvparten av mandelmelken mens du rører godt. Så smelter du smøret (avkjøl det litt dersom det blir veldig varmt) og rører det inn. Deretter har du i resten av mandelmelken, før du tilsetter eggene.

La røren stå i minst 30 minutter, gjerne over natten!

Stek på middels varme i litt smør - den første pannekaken skal bestandig se slik ut:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det pleier av en eller annen grunn å være prøvesmakere tilgjengelig uansett :-)
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Men så blir det bedre!
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blåbærsyltetøy er såklart favoritten :-)
 

De stivner når de ligger i kjøleskapet, så jeg pleier å putte dem noen sekunder i mikroovnen rett før jeg skal ta på pålegg. Nam nam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

/ God søndag!

Gelésnop ♥

I går la jeg ut en snap av "Gelésnop" jeg pleier å lage til barna - og da skal jeg si det ble det liv og røre i innboksen! Beklager at jeg ikke rekker å svare dere alle, men her kommer i alle fall oppskriften som ønsket :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Først et par ord om gelatin. For det er gelatinen som gjør at snopet stivner til gele, og gelatinen var hovedgrunnen til at jeg begynte å lage dette for mange måneder siden. Gelatin er utrolig næringsrikt, og består av proteiner som er bra for bein, ledd, hud, hår, negler, fordøyelse - you name it.

Veldig bra for småttiser i vekst, men også for oss voksne! Det er slutt på den tida da vi fikk i oss gelatin ved å lage skikkelig husmannskost tilberedt på ben og skrog og hele sulamitten ;-)

Ingredienslista er enkel - du trenger i utgangspunktet bare tre ting!

 • 1 pakke frosne jordbær (kan godt bruke andre bær også, feks blåbær)
 • 4 ss gelatin (Jeg bruker denne fra Naturlig liv: økologisk, nøytral på smak og kvalitetssikret) NB! Ser den er på tilbud akkurat nå! (ikke sponset)
 • 1 ss kokosblomstsukker (smak til, trenger litt mer om bærene er sure)
 • Valgfritt: Jeg pleier å ha oppi en liten dæsj sitronsaft, og et par mynteblader fra urtepotta i vinduskarmen. Og litt vaniljepulver/essens hvis jeg har. Gir veldig god smak - men ikke nødvendig :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Kok opp de frosne bærene, la dem putre litt før du tar kjelen av plata. Så tilsetter du søtning og rører godt. Ha i gelatinen til slutt. Rør godt, før du moser alt sammen med en stavmikser. Voila!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gelatin
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Om nom nom!
 

Så heller du blandingen i isbitformer, evt en liten ildfastform dersom du ikke har. Putt i kjøleskapet noen timer eller over natta, så er de klare til å spises! Unger pleier å elske disse, og da er det jo ekstra fint å vite at det er godis som gjør godt for skrotten ;-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

/ Send meg snap hvis du tester oppskriften, da! Umulius82 😉

Magisk brokkolisalat

Jeg husker ikke helt om det var mamma eller svigermor som serverte denne retten først i sommer, men jeg ble i alle fall helt hektet! Er litt usikker på hvordan den opprinnelige oppskriften ser ut, men her kommer i alle fall ingrediensene som jeg bruker.

Server denne salaten ved siden av hva enn du måtte ønske, kjøtt, fisk, spekemat - men vær forberedt på at den smaker helt himmelsk alene også! Serverte den inntil pizza en gang, og endte faktisk opp med pizzarester og en skrapa bolle etter brokkolisalaten. Ganske utrolig ;-)


 

Og dette er alt du trenger!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 • 1 brokkoli
 • 1 beger med Creme Fraiche
 • 1 pakke bacon
 • 1 - 2 ss finhakket rødløk
 • 1 dl solsikkekjerner
 • 1-2 ss balsamikosirup (bruker du balsamico-eddik, holder det med 1 ts)
 • 1 dæsj sitronsaft
 • Salt/pepper/sukker etter smak


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er fremgangsmåten min:

1. Begynn med å hakke rødløken. Jeg er veldig lite glad i rå løk - men denne retten trenger det! Er du veldig glad i rå løk tar du 2 ss, er du som meg, tar du 1 ss. Ha løken i en skål med iskaldt vann, og la den ligge og vanne seg mens du ordner resten.

2. Rist solsikkekjernene på middels varme i en stekepanne/kjele, sånn at de får ekstra god smak. Pass på så de ikke blir brent! Det går veldig fort.. Hvis du har lett for å glemme, konsentrerer du deg bare om solsikkene - hvis du klarer å gjøre to ting samtidig, går du over til punkt 3 mens kjernene ligger i panna ;-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

3. Skjær baconskivene i småbiter, og stek til de er sprø og fine. Legg dem deretter på et kjøkkenpapir, slik at fettet renner av. (Hvis du fortsatt har solsikkekjernene i panna, tar du disse av varmen nå..)

4. Hakk brokkolien i småbiter, husk å ta med stilken også! Skjær av det ytterste laget, og del resten av stilken i små firkanter.

5. Ha Creme Fraiche i en skål, og bland inn 1-2 ss balsamicosirup (eller 1 ts balsamicoeddik), en dæsj sitronsaft, en klype salt, et dryss pepper. 1/2 ts sukker om ønskelig (jeg syns det holder med sødmen fra balsamicsirupen). Sil vannet av rødløken, og ha den oppi sammen med solsikkekjernene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Så blander du alt sammen i en stor nok bolle, tilsett bacon - men spar litt du kan drysse på toppen før servering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er helt utrolig at noe som inneholder rå brokkoli og rå løk kan smake så godt, men jeg tror jammen meg det er en av mine yndlingsretter for tida.

 

/ God lørdag!

Thai-suppa på Snapchat

Dere som følger meg på Snap, så jo at vi var på søndagsmiddag hos Mamma og Pappa i går. Mamma hadde laget en supergod thai-suppe, og veldig mange etterspurte oppskriften. Mamma syns det er en glede å dele oppskrifter, hun - så her kommer'n!

 

 

 

Legg forresten merke til parentesen etter "Kyllingsuppe". Mamma pleier å skrive noe i parentes bak hver oppskrift, så jeg blir nesten nødt til å spørre om hun har noe som har fått beskrivelsen (smakløs) / (passe god) / (dritvond), haha :-)

Ingredienser:

 • 5 dl kyllingkraft
 • 2 bokser kokosmelk (kokes opp sammen med kraften)
 • 2-3 kyllingfileter i biter (tilsett)
 • 2 stilker sitrongress
 • 3-4 ts kaffirlime
 • 1 ss galangal / 2-3 cm ingefær, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 200g sopp (aromasopp), i biter
 • 2-3 vårløk, finhakket
 • 2 chili (perfekt sterk for voksne, men litt for sterk for barn)
 • 3 ss fiskesaus
 • Lime - saft og revet skall
 • 1 ts sukker
 • Frisk finhakket koriander
 • Salt og pepper

 

/ Ja til mer suppe!

Fredags-smoothie

I går kveld sjekket jeg værmeldingen før jeg la meg, så jeg visste at jeg kom til å våkne til skikkelig ruskevær og sludd på bakken i dag. Likevel ble jeg altså så grinete da jeg slo opp øynene og kikket ut vinduet i dag tidlig.. Helt latterlig, jeg vet, men jeg er bare SÅ klar for å starte vårsesongen nå!

Men men, til uka kommer finværet - og selv om det er kaldt ute så kan må jo lage seg en sommerlig smoothie for det! I går la jeg ut noen bilder av en smoothie på snapchat, og dere gikk jo helt bananas. Jeg fikk flere hundre snapper i retur (!) fra folk som ønsket oppskriften - og det skal dere såklart få.

 

 

Som jeg skrev i en snap i går, så er barna mine sånn middels glad i grønnsaker. De får det på tallerkenen sin hver dag, men vi tvinger dem aldri til å spise opp. Jeg håper såklart dette vil gå seg til etterhvert som de blir eldre, men i mellomtiden må jeg lure dem litt.

Hemmeligheten bak næringsfulle smoothier, er grønnsakene du putter oppi. Frukt er vel og bra, men de inneholder mye fruktose, og dette merker i alle fall jeg veldig på blodsukkeret. Så tenk først og fremst grønnsaker, og bruk frukten som nødvendig søtning og smaksnytelse.

Et av mine triks er frossen grønnkål. Jeg kjøper inn noen pakker fersk grønnkål av gangen, så skyller jeg den godt før jeg fjerner de store stilkene og stapper de grønne fine bladene i poser. Så putter jeg posene i fryseren, slik at de ligger klare til neste gang jeg skal lage smoothie. Grønnkålen blir helt sprø når den er fryst, og den mister den karakteristiske kålsmaken ;-)

 

 

Hvis man ikke er vant til den "grønne" smaken, lønner det seg å starte i det små. Den første uka holder det kanskje med en håndfull grønnkål, også kan man heller øke etterhvert. Frossen spinat er også bra, jeg bruker de små posene med spinat som ligger i frysedisken. Frossen brokkoli funker også.

Jeg lager smoothie på øyemål, og lager nok til fire store porsjoner. Det vil si at jeg fyller beholderen på bildet under - så har du en mindre blender kan du fint bare halvere oppskriften. Smoothien holder seg supert i kjøleskapet :-)

 


Arkivbilde ;-)

 

De siste ukene har jeg laget denne varianten:

 • Grønnkål (fire-fem håndfuller)
 • 5 "puter" frossen spinat
 • 1/2 boks kokosmelk
 • en liten bit fersk ingefær
 • 4 ss kokosmasse (kan fint sløyfes)
 • 2 dl bær/frukt (dette kan være litt lite for smaksløker som er vant til "vanlig" kjøpesmoothie, så smak deg fram.. Jeg bruker helst bær - og smaker heller til med steviadråper som søtning i tillegg)
 • en dæsj yoghurt
 • litt vaniljepulver/vaniljedråper
 • Ca 1 liter vann (begynn med 8 dl og se an konsistensen)
 • For variasjon: mynteblader, kanel, sitronmelisse - gjerne alt oppi den samme smoothien ;-)

Jeg pleier å ha en dæsj gode fettsyrer (extra virgin kokosolje/mct cocosa) oppi også, men tilsetter dette i smoothieglasset slik at blenderen blir enklere å få ren.

På dager der jeg har muligheten, lager jeg smoothien til frokost eller lunsj, og setter den kaldt i kjøleskapet fram til ungene skal hentes i barnehagen. Så har de noe å slurpe i seg på hjemveien - og vips så har de fått en dose grønnsaker og roet sulten slik at middagen kan lages i ro og fred.

Skal prøve å snappe live fra smoothie-produksjonen i morgen rundt lunsjtider, så følg med da hvis du er litt som meg og gjerne vil ha ting inn med teskje ;-)

 

/ God helg

Mutterns ost- og skinkepai

Johoo! Mange av dere har lagt deres elsk på Mammas fantastiske rett "Mutterns fugl i fløte" - og endelig er det klart for den minst like gode oppfølgeren!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denne nydelige paien var min yndlingsrett i oppveksten, og jeg husker jeg syns at Mamma lagde den altfor sjeldent. Det er skikkelig snaskemat, og ble stort sett servert på lørdager, hvis jeg ikke tar helt feil.

Da Mamma sa det var greit at jeg delte oppskriften på bloggen, spurte jeg om hun hadde et bra navn på paien, men fikk til svar: "Nei, bare ost- og skinkepai." Så da blir det sånn, haha ;-)

Denne retten er dessuten like perfekt å servere til gjester, som den er til å imponere fletta av deg selv - og den smaker faktisk enda bedre dagen etter!

 


Fra Mammas oppskriftsbok: "Pai m/skinke (nydelig)" - haha ;-)

 

PAIBUNN

 • 2 1/2 dl hvetemel
 • 50 gr smør
 • 1 egg
 • 1 ss vann

Start med å smuldre opp smøret i melet, og visp sammen egg og vann som du deretter tilsetter melblandingen. Det er lurt å la deigen stå litt, gjerne opptil 30 minutter i kjøleskapet. (Lag fyllet i mellomtiden!)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Paibunnen skal forstekes for å få den sprø og god, så sett ovnen på 225 grader. Jeg liker å bruke bakepapir i bunnen av en springform (24 cm), og smøre sidene med smør. Du kan sikkert kjevle ut deigen, men jeg syns det er greit å bruke fingrene og trykke/fordele paibunnen i formen.

Ta i mot hjelp dersom noen tilbyr sin ekspertise ;-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

For eksempel er det kjekt med hjelp til å prikke paibunnen med gaffel før den skal inn i ovnen. Stekes i ca 10 minutter, midt i ovnen på 225 grader.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

PAIFYLLET

 • 250 gr skinke (jeg bruker en boks piknikskinke som jeg kutter i små terninger)
 • 1 løk
 • 4 egg
 • 1 boks fløte
 • 250 gr revet ost

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Greit med en kvalitetssjekk av skinka.. ;-)

 

Kutt skinke og løk i småbiter, og riv ost. Pisk eggene lett med en visp eller stavmikser, før du gjør det samme med fløten. Så blander du alle ingrediensene i en bolle, som du fordeler oppi den ferdigstekte paibunnen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Stek hele sulamitten på nederste rille på 225 grader i ca 40 minutter. Legg et matpapir/bakepapir over paiformen etter 15-20 minutter, så den ikke blir brent på toppen :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

La paien stå og hvile litt før du kutter i den, server med en god salat - og nyt hver eneste bit! Dette er en mektig rett (jeg lager én pai som vi spiser over to dager), så hvis det skulle bli igjen rester lover jeg at det smaker enda bedre dagen etter. Enjoy!

 

/ Hilsen Mutter'n ;-)

Rock ´n Roll Sjokoboll

Disse sjokobollene døyver sukkersuget i en fei, de lages kjapt, men kanskje viktigst av alt: de er klare til å spises med en gang ;-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sjokobollene inneholder ikke sukker, men dadler. Dadler er riktignok veldig energirike, men med på kjøpet får du mye kostfiber, kalium og proteiner. For meg er de perfekte å bruke for å døyve sukkersug, siden det holder med en eller to. Men jeg syns også de er fullgode erstatninger for godteri :-)

 

Rock ´n Roll Sjokoboll

♥ 200 gram ferske dadler
♥ 2 1/2 dl havregryn
♥ 2 dl mandelmel
♥ 2 ss kokosolje (smeltet)
♥ 1 ss agavesirup (jeg brukte fiber sirup clear, honning vil nok også funke)
♥ 1 1/2 dl kokosmasse
♥ 4 ss kakao
♥ Et lite dryss salt
♥ 1 ss vann (bruk gjerne kald kaffe hvis du liker kaffesmak!)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

♥ Fjern steinene i dadlene og ha dadlene i en foodprosessor
♥ Tilsett resten av ingrediensene og kjør til du får en jevn masse

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

♥ Hver bolle tilsvarer i underkant av én spiseskje, bruk hendene og trykk massen sammen, ca 30 stykker.
♥ Om ønskelig: Hell litt kokosmasse i en skål og rull bollene i kokosen.
♥ Oppbevares i kjøleskap
♥ Holdbarhet: Uvisst :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

/ Enjoy!

Prøv også:
- Sjokoladecookies
- Superenkle bananpannekaker
- Sunn sjokopuddis

Ferske rundstykker til helgekosen

I helgen er lillesøsteren min på besøk, og det er så koselig med gjester ved frokostbordet! I morgen tidlig tenkte jeg å lage noen superenkle rundstykker, etter en oppskrift som gikk som en farsott på nettet for noen måneder siden. Jeg hadde helt glemt den, men tidligere denne uka var jeg innom bloggen til Helene Ragnhild (Norges søteste ernæringsfysiolog?) - og hun minnet meg på hvor gode disse rundstykkene er.

Men det beste av alt: fra du bestemmer deg for å lage ferske rundstykker, til de ligger nystekte og klare på benken, tar det utrolige 30 minutter! Og du trenger bare fem ingredienser :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Du trenger:

★  250 g cottage cheese (ett beger!)
★  250 g havregryn (glutenfrie hvis du foretrekker det)
★  2 egg
★  1 god teskje bakepulver
★  1/2 teskje salt

 

★  Sett ovnen på 180 grader.
★  Bland alle ingrediensene i en bakebolle, bruk gjerne en stavmikser selv om det virker litt for tørt :-)
★  Form rundstykkene med en spiseskje, runde eller flate spiller ingen rolle så lenge de har omtrent lik størrelse. Jeg får ca 10 stykker.
★  Stek midt i ovnen i ca 25 minutter, til de blir gyldne.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Enklere blir det faktisk ikke! De holder seg ferske et par, tre dager, men du kan fint fryse dem ned også. I morgen tidlig skal jeg lage dobbel porsjon :-)

 

/ Nam nam!

Vil du heller bake brød, så må du sjekke ut: "Supersaftig Speltbrød"

Grønn energi-smoothie

Nå er det lenge siden jeg har skrevet om smoothie, men jeg er fortsatt like avhengig! Jeg lager smoothie hver eneste dag, selv om tidspunktet på dagen varierer i forhold til hva som står på dagsplanen. Smoothie til kvelds er nemlig like godt som til lunsj :-)

Siden flere har etterlyst en ny oppskrift, og spesielt den grønne varianten - kommer den grønne energi-favoritten her!

 

 

Dette er en stor oppskrift til 4 porsjoner, så hvis du har en mindre blender eller ikke ønsker en så stor porsjon, er det bare å halvere mengden. Du trenger:

 

- 3 kvaster grønnkål (Skylles godt, og fjern den tjukke stilken. Grønnkål kan helt ypperlig fryses ned, da vasker du den godt, fjerner stilken, og putter i pose. Som frossen smaker den veldig lite)
- 2 store håndfuller spinat
- En dæsj yoghurt/tjukkmjølk/biola (Jeg bruker det jeg har i hus, denne gangen ble det et lite yoghurtbeger med bringebær)
- 1/2 boks kokosmelk (Spar den andre halvparten til ny smoothie i morgen ;-)
- 3-4 ss kokosmasse (Kommer an på hvor glad du er i kokos, setter en nydelig smak)
- 1 liter vann (Begynn med 7 dl og se an konsistensen. Mindre vann gjør smoothien mer slush-aktig, men blenderen må jobbe mer)
- Litt vaniljepulver (Kan sløyfes)
- En bit fersk ingefær (Kan sløyfes)
- Frossen frukt (i denne grønne varianten bruker jeg smoothie-blandingen med banan, ananas, mango og melon fra Rema 1000, den trenger ikke kokes først)

Mengden frossen frukt kommer helt an på hvor søt du ønsker smoothien, jeg prøver alltid å tenke at jeg skal ha minst 60% grønt. Jo mer frukt, jo bedre liker barna den - men det viktigste er å lure i dem (eller deg selv) så mye grønnkål og spinat som mulig. Et tips er å begynne med litt ekstra frukt, sånn at man venner seg til smaken. Så kan du heller trappe opp grønnkål/spinat etterhvert (prøv gjerne frossen brokkoli også), og finne ut hvor grensen for smaksløkene går.

 

 

 

 

/ Om nom nom!

* Følg Smoothie-kona på Facebook *

Brødhøsten: Supersaftig speltbrød!

Før helgen skrev jeg at jeg har et hårete mål for denne høsten, nemlig å bli god på å bake brød! Jeg hadde tenkt til å bruke litt tid før jeg kastet meg over prosjektet, men takket være alle de fristende favoritt-oppskriftene deres i kommentarfeltet, bestemte jeg meg for å sette min første brøddeig allerede i helgen! (Les hele innlegget og kommentarene her)

Resultatet ble så bra at jeg fortsatt er i sjokk over at jeg fikk det til ;-)

 


Sprø utenpå og sssssssaftig inni!

 

Flere av dere skrev nemlig at dere sverget til Maria Skappel sin oppskrift "Verdens enkleste & deiligste brød!" som hun postet på bloggen sin i 2012. Og da jeg oppdaget at jeg hadde mange av ingrediensene i skapet fra før, bestemte jeg meg for å lage det i helgen - noe overnattingsgjestene våre syns var helt greit ;-)

Jeg justerte litt på oppskriften, den originale finner du altså her - men min miks så slik ut:

- 650 g siktet spelt
- 200 g sammalt spelt
- 50 g sammalt spelt grovmalt
- 60 g solsikkekjerner
- 60 g gresskarkjerner
- 50 g sesamfrø
- 50 g havregryn
- 100 g linfrø
- 3/4 ss salt (juster etter eget ønske)
- 50 g chiafrø (trenger ikke bløtlegges!) (kan sløyfes)
- 1/2 pakke tørrgjær
- 1 liter vann

NB! Knuser du frøene og kjernene i en kjøkkenmaskin blir brødet veldig barnevennlig :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Fremgangsmåten er som følger:

1. Rør alt sammen til en løs deig - du trenger ingen kjøkkenmaskin eller brødbakemaskin, bare bruk en tresleiv eller lignende!
2. La deigen stå under et kjøkkenhåndkle fram til du er klar for å steke, minimum én time. Min stod seks timer, og resultatet ble supert - neste gang skal jeg la røren stå over natta :-)
3. Smør to brødformer godt, før du fordeler deigen oppi. La de hvile en halvtime under et kjøkkenhåndkle.
4. Stek midt i ovnen på 225 grader i 40 minutter.
5. Ta brødene ut av formene og stek dem opp ned på rist, i 15 - 20 minutter til. Dette gir fantastisk skorpe!
6. Voilà! Nyt duften og gled deg til brødet er avkjølt sånn at du kan ta en jafs :-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ready to rumble!
 


Den lukta.. :-)
 

Tips!
- Dette brødet er fint for små mager, og gjøres enkelt enda mer barnevennlig dersom du knuser frøene før du har dem oppi røra.
- Oppbevares i et kjøkkenhåndkle det første døgnet, deretter i brødpose. Holder seg ferskt i flere dager :-)
- Kan fint fryses!

Her i huset falt brødet skikkelig i smak, både hos de to små og gubben - og ikke minst hos overnattingsgjestene. Så tusen takk til dere som tipset om dette brødet - siden min bakekarriere fikk en flying start, gleder jeg meg nå til å fortsette utprøvingen av nye oppskrifter i ukene framover!
 

/ Og alle bare: "jøss-det-brødet-her-smakte-jo-godt-visste-ikke-at-du-kunne-bake" ;-P

* Følg Konatil på Facebook *

Is på 1-2-3

Herreminhatt som jeg er svak for is om sommeren. Hadde jeg spist is hver gang jeg var fysen på is, så hadde jeg ikke gjort annet enn å spise is!

 

 

Derfor ble jeg så glad da jeg i helgen sjekket Snapstoryen til Jenny Skavlan (Jennyskavlancom), for hun minnet meg på hvor enkelt det er å lage sin egen sunnere variant på null komma svisj! Å se noen lage is på Snap inspirerte såpass at jeg kastet meg over oppgaven samme kveld.

Denne oppskriften kan selvsagt varieres i det uendelige, men siden jeg hadde alle de tre (!) ingrediensene i hus, valgte jeg å følge Jennys sommerfreshe variant:

- Eplejuice
- Ananas
- Mynteblader (fra sånn fersk urt vettu)

Voilà! Miks alt sammen med stavmikseren, og fyll opp i is-former. (Jeg brukte en del ananas sånn at konsistensen ble slush-aktig :) La formene stå i fryseren i noen timer, gjerne over natta.

 

 

Den første runda forsvant fort, så i dag dro fireåringen og jeg på butikken for å finne ingredienser til ny variant. Han fikk velge, og isformene ble til slutt fylt med en blanding av:

- Ananas
- Druer
- Eplejuice
- Biola med granateple/bringebær

Dette må jo bli en killer kombo! Det er ikke bare fireåringen som gleder seg til en liten is-pause i morgen, for å si det sånn ;-)


 


Det er aldri feil med god hjelp på kjøkkenet <3

 

/ Har du en killer-kombo-oppskrift selv, så må du gjerne dele i kommentarfeltet :-)

* Følg Konatil på Facebook *

Karamell Heaven

Jeg har ingen intensjoner om å bytte ut innholdet i årets påskeegg altså, men i dag gikk jeg på en aldri så liten snaskesmell..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg vet ikke om det egentlig er litt juks å teste ut sukkerfrie oppskrifter nå som Peter og jeg har godtestopp.. Men i dag klarte jeg rett og slett ikke la være. Det er ene og alene takket være Desiree, den herlige jenta bak bloggen Fitfocuse. Jeg følger henne på Snapchat (Fitfocuse), og hun er altså helt rå på å snappe mens hun kokkelerer på kjøkkenet! Jeg fatter ikke hvordan hun får det til, for når jeg lager mat stopper alt opp bare jeg skal sjekke noe i oppskriften.

Men i dag kastet fireåringen og jeg oss over lavkarbo-oppskriften hennes, med det fristende navnet "Turkake med karamell og salte peanøtter". Vi hadde det så moro! Jeg elsker å få hjelp av ham, og det er så artig å se alt han fikser selv. Med to barn i hus blir det ekte kvalitetstid når man får en av dem for seg selv :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hakkede mandler og en dæsj mandelmel..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Litt søtning må også til!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
No words necessary ;-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Også litt 70% på toppen..

 

Da den herlige lukten av karamell nådde resten av huset, var Peter raskt på plass på kjøkkenet og knipset bilder til Snapstoryen sin. Bare få minutter etter tikket det inn en melding fra min lillesøster som tydeligvis hadde sjekket Snap i lunsjen:

 


"Å herregud! Lager dere karamell til storfint besøk??"

 

Jeg kan ikke si annet enn at jeg håper det er igjen noen biter når lillesøster og svoger dukker opp i morgen. Og hadde jeg visst hvor lett det er å koke sin egen karamell-fudge, så hadde jeg gjort det for lenge siden! Det midtpartiet er seriøst det beste jeg har smakt, og det er mulig jeg må gå for kun fudge neste gang, haha :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oppskriften finner du altså her!

 

Beklager at det er litt stille fra meg på Snap om dagen, det har en grunn - og er forhåpentligvis bare midlertidig. Men mer om den historien i morgen :-)

 

/ Yummi in my tummy!

* Følg Fudgekona på Facebook *

Superenkle bananpannekaker

Som dere vet er jeg stor tilhenger av oppskrifter som gjør seg selv på 1-2-3, og denne er så enkel at jeg er sikker på at den kan lages i blinde. Det beste av alt er at pannekakene faller i smak hos liten og stor, samt at de funker utmerket i nistepakka - gjerne dagen etter! De kan enkelt gjøres glutenfrie dersom det er ønskelig, og du trenger bare tre ingredienser. Sannsynligheten er faktisk stor for at du har det du trenger stående i skapet :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til 8-10 små bananpannekaker trenger du:

- 2 bananer
- 2 dl kokosmelk
- 3 dl havregryn (Bruk de glutenfrie dersom du ønsker en glutenfri oppskrift!)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg varierer ved å ha oppi litt kanel i blant. Både lettkokte eller store havregryn kan brukes - for alt skal oppi en bolle og kjøres sammen med en stavmikser. Konsistensen blir en tjukk grøt. Stek i smør (jeg bruker alltid ekte smør) eller olje på middels varme. Ikke prøv å snu dem før de har "satt seg" ordentlig!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannekakene er gode å mumse som de er, men kan godt serveres med litt nøttesmør.. Eller syltetøy.. Eller smør og brunost - hva enn som måtte friste :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

/ Om nom nom :-)

For mer inspirasjon, se også:
- Frokosttips
- Sunn sjokopuddis
- Sunne snoperier

Mutterns fugl i fløte

Det er straks helg - på tide å piske opp noe skikkelig digg til middag!

 

Close up portrait of a baby sitting wearing a chef hat sitting inside a large cooking stock pot, isolated on white

 

Denne kyllingretten er latterlig enkel å lage, og den er perfekt å servere hvis du skal ha gjester i helgen. Jeg har fått oppskriften av min mor, og da jeg spurte hva retten het, så var hun ikke helt sikker. Men etter litt betenkningstid, kom hun endelig fram til det passende navnet: "Mutterns fugl i fløte" Heldigvis er det ikke navnet som teller! Haha :-)

 

MUTTERNS FUGL I FLØTE (4 personer)

- 1 grillet kylling
- 1/2 - 1 pakke bacon (avhengig av hvor glad du er i det)
- 5-6 sjampinjonger
- 1 beger rømme (jeg brukte seterrømme)
- 3 dl kremfløte
- Litt kyllingkrydder

Først renser du kyllingen, og setter den til side.

Deretter kutter du opp baconstrimlene i små biter, og sjampinjongene i skiver.

Stek bacon og sopp på middels/høy varme i stekepanna i noen minutter, før du tar den av varmen og setter til side.

Fordel de ferdigrensede kyllingbitene i en stor ildfast form (både muttern og jeg foretrekker å bruke en ren langpanne isteden).

Dryss litt kyllingkrydder over, før du fordeler den ferdigstekte bacon- og soppblandingen over kyllingen.

Ha rømme og fløte i en bolle, visp lett sammen, og hell blandingen over formen/langpanna.

Stek i ovnen på ca. 200 grader til det bobler, omtrent tjue minutter.

Serveres med ris og en enkel salat.

Himmelsk!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og tro meg, selv om bildene kanskje ikke er så flotte - så smaker dette vanvittig godt. Bare spør min svigerfar ;-)

 

/ Om nom nom!

* Følg Kyllingkona på Facebook *

Nytt år og et hårete snaskeprosjekt

Helt fra jeg var liten, har jeg alltid synes at det er forfriskende å starte på et nytt år. En følelse av blanke ark og alt det der, men jeg har aldri vært noen fan av nyttårsforsetter. Bortsett fra den gangen jeg bestemte meg for å stå på hodet én gang daglig (ikke spør hvorfor) - kan jeg faktisk ikke huske å ha hatt noen. Men jeg husker alle jentene på barne- og ungdomsskolen som pleide å kjøre i gang godtefrie år, og hvis de klarte å overholde det fikk de tusen kroner av foreldrene. Dette var jo utrolig mye penger, men for min del var ett år veldig lang tid - samtidig som godteri var litt for godt..

 

Cookies. Woman eating chocolate chip cookie. Cute mixed race chinese / caucasian model.

Men nå har jeg blitt ganske voksen, og jeg skal ærlig innrømme at jeg kjenner meg ganske seig etter julens mange utskeielser. Jeg har ikke spist mye mer mat enn jeg pleier, men jeg har nok fått i meg ganske mye mer sukker enn normalt. Og si hva du vil om sukker, men kroppen min har rett og slett ikke godt av det. Ikke bare legger jeg på meg, men jeg blir daff, trøtt og sliten. Og det er ting som går svært dårlig overens med å ha to barn å ta seg av!

Her om dagen leste jeg et blogginnlegg som gjorde meg mye klokere. Det var et innlegg som Fitfocuse hadde skrevet (les hele innlegget her), og det handlet om hvorfor hun ikke ønsket å delta på nyttårsutfordringer som for eksempel "100 sukkerfrie dager". Og det hun skrev var så oppklarende! Kort fortalt mener hun at det er mye bedre å "legge til" enn å "trekke fra" når det kommer til livsstilsendringer. Hvis du bestemmer deg for å ikke spise sukker på hundre dager, så er sannsynligheten vanvittig stor for at du går på en skikkelig smell enten underveis - eller etter de hundre dagene. (Been there..)

 

Close-up of female holding a bar of milk chocolate and eating it

Hvis man heller bestemmer seg for at i året som kommer skal man spise mer frukt, eksperimentere mer med alternativer til sukker på kjøkkenet, så ligger fokuset et helt annet sted! Man mister ikke energi av tanken på å holde seg unna sukker, man får istedet en positiv energi av å legge til ting i livet sitt. Og når man spiser mer frukt - og lager sukkerfrie alternativer til kveldskosen - så spiser man jo også automatisk mindre sukker.

Ahh, jeg elsker tankegangen!

Nettopp derfor skal jeg i år ha et hårete nyttårsforsett for denne bloggen; hver uke skal jeg teste, og legge ut oppskrifter på sunnere varianter av snasketing!

For er det noe jeg vet, så er det at jeg trenger snasketing i livet mitt for å ha det bra. Dét syns jeg er et fint mål for 2016!

 

Lillesnupp med en snaskesunn smoothie :-)

 

/ Are you with me? :-)

Tyvstartet litt i høst, med disse oppskriftene:
- Sjokoladecoockies
- Sunn sjokopuddis
- Smoothielicious
- Sunne snoperier

Sprø svor og julegjøn

Det var vel idet jeg oppdaget at hunden vår stod på verandaen og slafset i seg desserten som svigermor hadde satt ut til kjøling, at jeg innså at julaften var godt i gang. Det blir naturlig nok litt småkaotisk når 17 mennesker skal feire jul sammen, men heldigvis hadde svigermor mer dessert på lur. Svigerfar var stolt over at langbordet fikk plass ved siden av det store juletreet han hadde felt i sin egen hage - dessuten hadde han byttet ut de berømte gaffa-sokkene sine i anledning dagen. (Les mer om svigerfars sokke-tøfler) :-)

Men det viktigste av alt: det ble ribbe med svor på meg i år! Klok etter to tidligere julefeiringer med denne familien, så jeg meg nødt til å ta noen grep. Gubbens familie har jo som tradisjon å samles på kjøkkenet idet ribba tas ut av ovnen, for å plukke av svoren! Ikke bare er dette kjempeteit, men det er bestandig helt ribbet (knis) når jeg endelig finner veien til kjøkkenet. I år var jeg altså forberedt, og fikk sikret meg en bit før resten gikk til gribbene.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Noen har faktisk karret av et hjørne på biten min!!

 

Ettermiddagen gikk over i kveld, og ble til en salig miks av unger i sukkerrus og et stort gavebonanza. Misforstå meg rett, jeg syns det er veldig moro å feire jul med mange barn altså, men det må være lov å si at huset ble fylt av en ekstra behagelig julefred da barna endelig var i seng for kvelden.. Bonusen med masse deilig julesukker og herjing med fettere og kusiner, er jo at leggingen også tar litt ekstra tid. Så da jeg endelig kom ned i stua igjen med to sovende barn i etasjen over, hadde jeg vært borte i tre timer. Jeg gikk glipp av desserten, men etter den store middagstallerkenen tror jeg det var like greit..

De voksnes julegaver ventet vi med til barna hadde lagt seg, og det ble mye latter og glede til langt over midnatt. Og da minnekortet begynte å fylle seg opp med bilder som dette, fant vi ut at det var på tide å ta kvelden:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA "Julegjøn" - med familiens tre bloggere, fra venstre: Pappahjerte, Konatil og TeamChrisa

 

Peter kuppet forøvrig kvelden min, med en meget spesiell og gjennomtenkt gave. Men mer om det i morgen :-)

 

/ Og ja, Peter måtte ut og lufte bikkja midt på natta.. #dessertmage

* Følg Julekona på Facebook *

God jul fra familien Klonk

Julefreden har senket seg, og om bare få minutter fylles huset av spente familiemedlemmer. Det lukter juleskinke, medisterkaker og ribbe på svigermors kjøkken, og vi hører lyden av små barneføtter som tasser utålmodige rundt haugen med gaver som er i ferd med å fylle seg opp under treet. Barna har fått på seg finstasen, og gubben har sett Askepott fra start til slutt - i fred, med julekake, på sofaen, i joggebuksa.

Planen var å ta et fint julebilde, men siden Askepott måtte prioriteres - ble mannen aldri ferdig til å kle på seg.. Og det er i grunnen familien Klonk i et nøtteskall :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

God jul til alle dere, fra en nydusjet og en ferdigpyntet :-)

 

/ Nå er det jul!

* Følg Konatil på Facebook *

På beina - og i VG helg

Endelig! Jeg hadde faktisk gitt opp et par ganger underveis, men i dag skimter jeg lyset i tunnelen! Etter flere uker med den ene sykdomsrunda etter den andre, har jeg i dag hatt en oppegående dag. Det er bare litt småtterier som fortsatt henger igjen - men det spiller ingen rolle så lenge kreftene er i ferd med å komme tilbake. Snart er det jul, og selv om jeg for lengst har innsett at julekortene ikke blir noe av i år, så får jeg si som de over seksti: helsa kommer tross alt først!

 

Young woman in a beautiful happy jump in flowering field.

 

Og når jeg begynner å bli frisk, da må jeg få sykdommen ut av huset. Så i dag har jeg skiftet på alle sengene, hu hei for en herlig følelse! Helst skulle jeg vasket alle dyner og puter også, men det ble litt i meste laget. Nå må jeg bare bli kvitt siste rest av basilusker, så skal jeg bytte ut tannbørstene.. Vet ikke om det stemmer, men har hørt at man kan bli smittet på ny av gamle tannbørster. Virusene muterer, og dét kommer hvertfall ikke på tale. I morgen står julevasken for tur, og jeg må si jeg gleder meg! Når man gleder seg til å vaske gulv, da har man vært syk altfor lenge.

Midt i dagens sengetøy-skift ble både mannen og jeg tagget av VG Helg på Instagram, og det viste seg at vi var på trykk i helgens utgave - over seks sider! For oss var det ganske komisk, for det ingen vet, er at da VG dukket opp på døra for noen uker siden, hadde Peter fortalt meg at de kom for å snakke med ham om "noe julegreier". Som vanlig hadde han overhode ingen oversikt, så da journalisten og fotografen kom, lå jeg oppe og sov sammen med lillesnuppa. Vi var pjuske begge to, og da vi kom tuslende ned på kjøkkenet etter en god stund, viste det seg at journalisten skulle lage en sak om oss som familie.. Og hun buste på; Hva var mine tanker rundt julen? Hvordan så desemberkalenderen vår ut? Når hadde jeg alenetid sist?

Jeg stirret hardt på Peter som ga meg sorry-blikket i retur, og så begynte fotografen å ta bilder. Jeg hadde akkurat stått opp, og stod der med håret til alle kanter ikledd en daff genser og en skitten olabukse..

"Ehh, må jeg være med på bildet? Kan jeg i såfall få lov til å skifte først, tror du?", mumlet jeg. Fotografen nikket, før han svarte at det passet fint, for de ønsket jo "et bilde av familien ferdig pyntet på vei til juletrefest eller noe sånt."

Det er vel unødvendig å fortelle at Peter måtte sove på gjesterommet den natta. Jeg røsket en svart kjole ut av skapet, og fikk rotet fram noe ungene kunne ha på. Peter på sin side hadde julegenseren sin lett tilgjengelig, gitt! Pussige greier?

 

 

Men som Peter alltid sier; det ordner seg. Og det gjorde det jo :-) Snart er det jul, vi er straks friske igjen hele gjengen, og det er tross alt det viktigste :-)

 

/ Tut og kjør!

* Følg Tabloidkona på Facebook *

Jul hos svigers

Peter og jeg har faktisk ikke kjent hverandre så innmari lenge, hvertfall ikke til å ha to barn sammen.. Vi ble nemlig både kjent og kjærester på en gang - for snart fem år siden. Først sa det bare pang, og så sa det bare vips, og julen det samme året var jeg åtte måneder på vei med vår lille pluttelutt. Noen vil kanskje si det gikk litt fort i svingene, og det har de helt rett i ;-)

 

"Åsså var ikke fort-i-svingen det samme som av-i-svingen, vettu!" - julaften 2011

 

Denne julen blir altså vår femte julefeiring sammen, og som i mange andre familier, feirer vi jul annethvert år hos hans og min familie. Jeg husker fortsatt hvor spent jeg var før den første julen vår sammen. Vi skulle feire med svigers, og jeg tvilte sterkt på om jeg kom til å få skikkelig julefølelse.. Hvordan skulle jeg klare det når jeg ikke satt hjemme i Larvik i den kjære julestua til Mormor og Este? Jeg kommer fra en liten familie, og før mine to småttiser kom til verden, var det ingen små barn. Jeg er med andre ord vant til stille og rolige feiringer.

I Peters familie derimot.. Ohlala! Da jeg var liten drømte jeg i blant om å vokse opp i en stor familie med mange mennesker - og den drømmen har definitivt blitt oppfylt! Peter har tre søsken, og med våre to barn er antall barnebarn nå oppe i ti stykker. Og for ei lita jente som meg føles det som å ha kommet med i et sirkus! Innimellom må jeg klype meg i armen, for det er et konstant og yrende liv, det er latter, skravling, barnelek og hæla i taket fra morgen til kveld.

Og jeg elsker det!

 

Akkurat sånn som dette er det :-)

 

Heldigvis har jeg blitt tatt godt i mot fra dag én, men det er også helt utrolig at samtlige i Peters familie er så ålreite mennesker. Både søsken og inngifte er utrolig flotte folk, og dermed blir det jo en skikkelig fin gjeng som samles til jul. Og det at vi ikke ses så ofte resten av året, gjør det såklart enda mer spesielt.

Jeg føler meg helt klart som en del av storfamilien, og gleder meg veldig til å feire jul i år. Det er bare en liten ting jeg har å utsette på tradisjonene til min svigerfamilie. Og det er det som skjer når ribba tas ut av ovnen like før julemiddagen..

Da stimler nemlig alle til på kjøkkenet, også står de der og plukker og mumser i seg den sprø svoren! Hørt noe så teit?! Når maten endelig kommer på bordet, så er det altså ribbe uten svor som lyser mot oss.. Dette har selvfølgelig gått meg hus forbi de to julaftenene jeg har vært der, for hvem er det som husker å kretse rundt ribba i det den tas ut..? Så i år skal jeg søren meg stå klar og sikre meg en ribbebit med svor før det er for sent :-)

 

/ Bare seks dager igjen :-)

* Følg Julekona på Facebook *

Rocky Road

Resten av året kan vi være så sunne vi bare vil, men til jul kjører vi et skikkelig unntak! Det har blitt en tradisjon, så hvert år jeg lage en runde med julesnopet over alle julesnop, nemlig "Rocky Road". Jeg aner ikke hvem som har laget den opprinnelige oppskriften, og det finnes mange varianter. Den er stappfull av deilige kalorier og får tennene til å løpe i vann bare av tanken. Så hvis du ønsker å lage noe veldig lettvint til julekosen, eller bare gi bort noe skikkelig snask i gave - så får du herved vårt hotteste tips :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ROCKY ROAD

-
500 gram sjokolade (Velg en du syns er god! Jeg regner med de fleste typer sjokolade fungerer, mørk også dersom du foretrekker det. I år brukte jeg vanlig melkesjokolade)
- 2 poser Dumle
- 3,5 dl peanøtter
- 2 gode håndfuller mini marshmallows (Jeg fikk bare tak i vanlige, så jeg delte hver marshmallow i seks biter)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fremgangsmåten er som følger:

- Del alle dumle-karamellene i tre biter. (I en oppskrift stod det at man først måtte fjerne papiret..Haha)
- Miks disse sammen med nøttene og marshmallowsene.
- Smelt sjokoladen i vannbad og bland alt godt sammen før du heller massen over i en bakepapirkledd form. (Jeg brukte 30 x 20)
- Sett herligheten i kjøleskapet. Så er det bare å vente!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er den farlig gode miksen av salt og søtt og sjokolade og karamell som bare... Aaaah! Nei, det er ikke mer å si om den saken. Har du ikke testet den ut så må du bare gjøre det. Men ikke klag til meg dersom du spiser opp rubbel og bit :-)

 

/ En gang i året.. Bare en gang i året ;-)

* Følg Snopekona på Facebook *

Jeg elsker å feste!

Det ikke mange vet om meg, er at jeg elsker å feste. Man skulle kanskje ikke tro det sånn ved første øyekast, for stort sett har jeg jo både en og to unger rundt meg til enhver tid. Men en skikkelig fest tar jeg meg altså tid til en gang i blant. Det skjer jo ikke sånn veldig ofte, men ofte nok til at mannen har innsett at jeg har et festebehov. Jeg syns faktisk også det er mest moro å gjøre det uten gubben, for vi trenger det lille pusterommet fra hverandre i blant.

 

Four young people dancing energetically

 

Han er heldigvis ikke særlig sjalu av seg - og selv om jeg elsker å bli kjent med nye mennesker, så er jo ikke akkurat dét formålet. Men det aller beste er jo at det passer nesten alle aldersgrupper! Blir man egentlig noengang for gammel? Jeg ser i alle fall ikke for meg at jeg kommer til å gi opp festingen på veldig mange år. Jeg mener, tenk den dagen man sitter der, når barna har flyttet ut for lengst - kanskje er man pensjonist og kan styre sin egen døgnrytme. Jeg kan lett se for meg festing til langt på natt!

I tillegg får det deg til å koble av, det fjerner stress og bekymringer, får deg til å slappe av og tenke klart. Og nå har jeg til og med fått en t-skjorte der det står hvitt på svart!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tusen takk til Jannicke for verdens herligste førjulsgave <3

 

/ Lik hvis du også liker å feste ;-)

* Følg Festekona på Facebook *

Førjuls-kollektiv

Det har jo blitt så trendy å få tre barn, at jeg innimellom føler det store spørsmålet er om to er nok. Men heldigvis føler både gubben og jeg at familien vår nå er komplett, og at det er en deilig tanke å bestandig kunne være 1:1. Men mens jeg bare har en lillesøster, er gubben på sin side oppvokst med tre søsken. Jeg vet at han i barndommen grublet en del over at han ikke hadde vært her dersom foreldrene hadde sagt seg fornøyde med tre barn.. De siste dagene har vi imidlertid fått teste hvordan det hadde vært med en liten en til i hus!

På søndag fikk jeg en sms fra en av mine beste venninner som skrev at hun hadde fått vannlekkasje i leiligheten sin. Hun lurte på om vi visste om et sted hun og sønnen på 2,5 år kunne leie på kort varsel. Og det gjorde jeg jo! Gjesterommet vårt står tomt, og dessuten er det helt gratis å bo der. Så på søndag kom de kjørende med bagasjerommet fullt, og vips så hadde vi laget et herlig lite førjulskollektiv!

Og at ting som dette er helt i orden for Peter, er noe av det jeg elsker mest ved ham. Han er så herlig løsningsorientert, og det kommer bestandig godt med. Et par ekstra folk på besøk på ubestemt tid? Null stress. Så plutselig satt vi altså her, tre voksne og tre barn under samme tak. Hver morgen har vi laget en hel rad med frokosttallerkner, før treåringens luke i sjokoladekalenderen møysommelig har blitt delt i to for at den lille gjesten også skulle få en bit.

Det har vært veldig koselig å dekke på middagsbordet til seks personer, og ikke minst det at vi har vært en ekstra voksen som kan rydde av bordet etterpå. Det var moro når tre voksne pusset tennene på tre barn samtidig, og spesielt når vi var ferdige og alle skulle få nattaklem.

Jeg bodde i kollektiv på Majorstua på midten av 2000-tallet, og det var en helt fantastisk tid i mitt liv. Det er riktignok littebitt annerledes å bo i kollektiv når man har fått barn, det er i alle fall definitivt mer livat og høylydt! Men til tross for litt sykdom har ungene kost seg glugg ihjel, de to gutta har lekt helt strålende sammen, og lillesnuppa har diltet etter dem som en litt nysgjerrig mygg.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Gutta krutt og den lille myggen <3

 

Det toppet seg da Peter, barna og jeg kom hjem etter et familiebesøk i går ettermiddag, og oppdaget at gjestene våre hadde ryddet, vasket gulvene og støvsugd den støvete trappa vår. For en sliten småbarnsmor som har hatt sykdom i hus siden oktober, var det en ubeskrivelig herlig følelse! Tror faktisk den slitne småbarnsfaren også ble blank i øynene ;-)

Det var altså med blandede følelser vi i dag måtte gi slipp på gjestene våre, for lekkasjen var ordnet opp i på rekordtid. Det ble bare tre dager med utlån av gjesterom, men skal si det føles tomt og rart her nå.

.. Og når det gjelder spørsmålet om man skal gå for et barn til, så er konklusjonen vår rimelig klar: Å ha tre barn i hus er lett som en plett, så lenge det følger med en voksen ansvarsperson på kjøpet :-)

 

/ Så var det tilbake til normalen igjen :-)

* Følg Kollektiv-kona på Facebook *

Bare en liten koseblogger

Noen ganger er det så ufattelig deilig å bare være en liten koseblogger. For det er det jeg er, og denne bloggen er mitt lille fristed hvor jeg kan sitte og skrive og drømme meg bort i ordene. Men jeg elsker også å lese andres blogger, og noe av det jeg liker aller best, er å scrolle blogglistene og trykke meg inn på helt tilfeldige blogger. Innimellom ramler jeg over noen skatter, andre ganger tenker jeg at det blir litt mye å lese en hel blogg om steiner. Eller pinnedyr.

Men i går havnet jeg tilfeldigvis inne på bloggen til en av Norges største motebloggere. Hun hadde tydeligvis blitt syk, og til stor forargelse for leserne hadde hun ikke oppdatert bloggen sin på over to døgn. To døgn! Kommentarfeltet kokte, hvorfor i huleste hadde hun ikke blogget? Hvorfor hadde hun ikke gitt fra seg noe livstegn? Eide hun ikke samvittighet..?

"Greit nok at du er syk. Men du orker å lese kommentarer. Og blogging er jo en jobb sant? Og man sier fra til jobben at man er syk."

De anonyme kommentatorene var selvsagt på plass, og akkurat da gikk det opp for meg hvor heldig jeg er. Som slipper sånt mas. Jeg koseblogger, og selv om jeg helst skulle postet noe hver dag, så er det ingen som klikker i vinkel hvis jeg en kveld blir liggende under dyna på sofaen med tette bihuler, øreverk og snørr i hele systemet. Sånn som i går.

Og i går formiddag kom også gutta mine hjem fra guttetur. Papsen og treåringen hadde vært en natt på hotell i Oslo, og lillesnuppa og jeg stod på bussholdeplassen for å ta dem i mot. Jeg har jo vært ganske syk de siste ukene, så da jeg stikk i strid med all bedringslogikk i går morges våknet med vondt i bihulene, øreverk og rennende øyne, så følte jeg liksom ikke for å fortelle det til Peter. Han har vært veldig oppgitt over at minst én person i husstanden har vært konstant syk siden oktober, så jeg tenkte heller å late som at jeg var på bedringens vei.

Da bussen kom kjørende, snøt jeg meg, tørket de rennende øynene og priset meg lykkelig over at de smertestillende tablettene hadde begynt å virke. Jeg latet som ingenting da jeg fikk se de to gutta hoppe fornøyde av bussen, smilte bare stort og ga dem noen gode velkomstklemmer før vi tok fatt på hjemturen. Men vi hadde ikke gått mange meterne før Peter snudde seg mot meg.

- "Men du.. Hvordan går det, forresten?"

Jeg kikket ned, turte ikke møte blikket hans.

- "Eh tjo..", mumlet jeg, "det går framover nå, altså!"

- "Det er ikke meningen å være frekk altså..", fortsatte Peter, "Men du ser seriøst ut som en brukt kondom.."
naughty princess - english bulldog wearing princess costume

 

/ .. Og derfor ble det ingen blogging i går :-)

* Følg Snartfrisk-kona på Facebook *

Sjokoladecookies

Sjokoladecookies! Bare navnet får tennene til å løpe i vann. For en stund siden ramlet jeg over en oppskrift på bloggen Paleoliv - som jeg bare måtte teste ut. Og resultatet ble rett og slett nydelig, selv om jeg trikset litt med oppskriften.

Jeg elsker å finne godbiter som lages uten raffinert sukker, og i denne oppskriften brukes honning. Den billigste honningen er visstnok ikke så mye sunnere enn sukker, men den ubehandlede varianten har mange helsefordeler! Jeg brukte en jeg kjøpte på Bondens marked i høst, og innbiller meg at den er supersunn :-)

 

Seige og saftige herligheter..

 

Du trenger:
- 1 egg
- 100g smør
- 2-3 ss honning
- 3 dl mandelmel
- 2 ss kokosmel
- 1/2 ts bakepulver
- 1/2 ts havsalt
- 1/2 ts vaniljepulver
- 100g mørk sjokolade

Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 175 grader.
- Smelt smøret, og sett det til avkjøling.
- Mens du venter, hakker du sjokoladen i biter før du legger dem på vent ;-) (Her ble det litt svinn ettersom jeg fikk hjelp av Mr. Plutt på tre år)
- Visp egget inn i det avkjølede smøret
- Rør inn honningen (jeg tok tre spiseskjeer, neste gang prøver jeg med to)
- Bland inn de tørre ingrediensene; mandelmel, kokosmel, bakepulver, havsalt, vaniljepulver
- Vend inn sjokoladebitene
- Bruk en skje og fordel 10 kladder på et bakepapir

Stek på midterste rad i ovnen, sjekk ståa etter 12 minutter. Jeg lot mine stå inne litt ekstra.

 

 

Cookies'ene blir faktisk bedre når de er avkjølt - så prøv å holde fingrene av fatet til de har blitt kalde.. Jeg klarte det ikke :-)

 

/ Neste gang dobler jeg :-)

* Følg Cookies-kona på Facebook *

Hurra for ny middagsrett!

Jeg angrer så fryktelig på at jeg ikke tok bilde av gubben ved middagsbordet i helgen, for det var litt av et syn! Han kastet i seg maten, noe som egentlig ikke er så uvanlig, men gjennom store munnfuller snøvlet han:

- "Denne oppskriften må du dele på bloggen! *mums mums* Herregud så godt."

Da lo jeg høyt, for det var liksom så uventet.. Jeg tenkte mest på at dette var en barnevennlig rett da jeg kokkelerte, og hadde aldri trodd at gubben skulle forspise seg. Du gjetter nemlig aldri hva som stod på menyen.. Fiskeboller! Haha!

Det må ha vært kombinasjonen av alle ingrediensene som gjorde av vi spiste kjelen tom - derfor kan jeg virkelig anbefale denne oppskriften neste gang du blir fysen på fiskeboller :-)

Fiskeboller i karrisaus med ovnsbakte grønnsaker

- Fiskeboller (brukte den fra Lofoten med 65% fisk, den i hvit plast som ligger i kjøledisken. Anbefales!)
- 800 gram poteter
- 300 gram gulrot
- 1 pastinakk
- 3 ss hvetemel
- 3 ss smør
- 2 dl melk
- 1 ts karri
- 4 ss olje
- Salt og pepper

 

 

1. Sett ovnen på 225 grader

2. Skrell og del pastinakk og gulrøtter i mindre biter - og poteter i skiver

3. Ha grønnsakene i en ildfast form, og topp med 4 ss olje, salt og pepper (Jeg hadde ikke stor nok form, så jeg brukte stekebrett, som du ser. Det gikk flotters)
Bak grønnsakene i ovnen i 20-25 minutter, eller til de er møre (mine stod inne en del lenger.. Følg med, og sjekk underveis)

4. Smelt 3 ss smør i en kjele. Rør inn 3 ss hvetemel når smøret har smeltet, og spe deretter med 2 dl melk og kraften fra fiskebollene samtidig som du rører godt. Gi sausen et oppkok og smak til med karri, salt og pepper. Til slutt har du i fiskebollene og lar det hele småkoke på svak varme i ca fem minutter.

 Innså etter denne retten at vi har spist fiskeboller feil siden åttitallet ;-) For dette var rett og slett nydelig. Unnskyld at jeg skryter av min egen matlaging.. Hihi.
Neste gang skal jeg teste ut litt flere grønnsaker i ovnen. Oppskriften fant jeg oppi Adams matkasse - takk til Adam som sa jeg kunne dele!

 

/ Håper du har en fin tirsdagskveld!

* Følg Middagskona på Facebook *

Sunn sjokopuddis

Når jeg får lyst til å gjøre meg selv skikkelig populær i heimen, har jeg et triks i ermet som funker som fjell hver eneste gang. Både gubben og barna tror det er en helt vanlig dessert. Så hvis du liker sjokolade og tanken på å spise sunn dessert midt i uka, da er denne oppskriften til deg :-)

 

 

Jeg elsker når ting tar kort tid på kjøkkenet - og jeg elsker når opplegget er så idiotsikkert at det bestandig blir vellykket. Enkelt og greit! Bare for å bevise hvor lett det er, skal jeg være så crazy at jeg viser fremgangsmåten før ingredienslista:

 

 

 

 

 

Har du sett noe så enkelt? Dette var altså basen:

- 2 bananer
- En boks kokosmelk (4 dl)
- 6 ss chiafrø (fås på helsekost eller i velassosierte butikker - noen innvandrerbutikker har dem, evt kan du bestille på iherb.com)
- 2 ss kakaopulver (ordentlig kakao, uten tilsatt sukker)

I blant tilsetter jeg en dæsj vaniljepulver, eller litt kanel, eller noen bær hvis jeg har det tilgjengelig. Her kan du slenge oppi hva enn hjertet begjærer! Tror jeg, da :-)

 

 

Så mikser du alt sammen, jeg foretrekker stavmikseren, men det funker sikkert like bra med en blender eller en foodprosessor. Så putter du røren i kjøleskapet i minst tjue minutter, sånn at chiafrøene får gjort jobben sin. Hvis du ikke er kjent med chiafrø, så er disse geniale som bruk i puddinger, fordi de kan absorbere tolv ganger sin egen vekt i væske. De kalles superfrø, og har et høyt innhold av essensielle fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Voila! Da er det bare å gofle i seg sjokopuddis, denne holder en stund i kjøleskapet - men nøyaktig hvor lenge har vi aldri fått testet ut siden bollen stort sett skrapes tom samme dag :-)

Her skulle det helt avslutningsvis vært et lekkert porsjonsbilde - men gubben sa at det rett og slett så alt for usmakelig ut, haha ;-)

 

/ Ja til puddis midt i uka - med god samvittighet :-)

* Følg Dessertkona på Facebook *

Grateng i gryta og alle roper Bingo!

Å lage middag til en hel familie er litt som å spille bingo: noen føler seg som vinnere, andre føler seg som tapere. Ikke alle kan bli like fornøyde med valg av matrett hver gang, men innmellom treffer man blink. Og i forrige uke satt det for første gang på evigheter, fire vinnere rundt middagsbordet vårt! Når det først skjer, ja da blir jeg pent nødt til å dele oppskriften.

 

"Alle likte maten, time to paaarteyyy!"

 

Jeg prøvde meg på noe helt annet enn de ti kjedelige rettene vi har en tendens til å loope her i huset, og kastet meg over intet mindre enn en grateng-oppskrift. Dette trenger du for å lage

"Barnas beste skinke- og blomkålgrateng:"

- 600g bayonneskinke (du vet sånn ferdigkokt skinke, i ett stort stykke)
- 1 blomkål
- 200g fullkornsskruer (jeg brukte de med forskjellige farger)
- 1/2 purreløk
- 1 pakke revet parmesan (eller annen ost)
- 3 ss hvetemel
- 3 ss smør
- 5 dl melk
- salt & pepper
- evt litt olje til steking

 

 

1. Sett stekeovnen på 220 grader, og sett 3 liter vann til koking i en kjele.

2. Del 1 hel blomkål i små buketter, og finhakk 1/2 purreløk. Så deler du ca 600g bayonneskinke i små terninger.

3. Kok ca 200g fullkornsskruer i vannet fra punkt 1 i ca 10 minutter. Kok blomkålen med pastaen de siste 3 minuttene av koketiden.

(Hvis du leser dette Peter, så var det derfor blomkålen i vår grateng var litt hard.. Jeg glemte nemlig det siste punktet der, innser jeg nå.. Haha!)

4. Varm opp en stekepanne til middels høy/høy varme med litt olje, og stek skinke og purreløk i 3-4 minutter til skinken er gyllen og purreløken blank. Her kan du gjerne instagramme eller snappe litt, hvis du er like harry som meg.

5. Smelt 3 ss smør i en kjele. Strø over 3 ss mel under omrøring (bruk visp!) når smøret har smeltet. Spe så på med 5 dl melk, litt etter litt for å unngå klumper. La sausen småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en ekstra god smak, kan du tilsette litt revet ost eller muskatnøtt. Jeg gjorde ikke det, for jeg var stressa fordi alle begynte å bli sultne.

6. Fordel pasta, blomkål, skinke og purreløk i en ildfast form. Jeg la det litt lagvis. Hell så over den hvite sausen, og bland godt slik at alt er dekket med saus. Topp med 1 pakke revet parmesan, eller annen revet ost. Putt formen i ovnen i 12 - 15 minutter.

 

 Så er det bare å servere! Tipper denne gratengen kan varieres i det uendelige, men her har du i alle fall basen. Oppskriften fant jeg oppi Adams matkasse - takk til Adam som sa jeg kunne dele!

 

/ Håper du har en fin tirsdag!

* Følg Middagskona på Facebook *

Sunne snoperier

Straks er det helg, og er du som meg - så har du lengtet etter lørdagsgodteriet noen dager allerede. Men her skal du få et sunnere alternativ som vil døyve søtsuget! Kjapt og enkelt - og ikke minst supergodt.

Men det beste av alt.. Du trenger bare to ingredienser: økologisk peanøttsmør og ferske dadler.

 

En fin kombo med fett som er godt for hjerte og kolesterol, samt kostfiber, vitamin E, B, magnesium, kalium og jern.

 

Slik gjør du:

* Del daddelen på langs og fjern steinen.
* Putt ca 1 teskje med peanøttsmør i midten, før du pakker den igjen.
* Skjær daddelen i to eller tre - og legg bitene på en tallerken
* Gjenta de tre punktene over så mange ganger du vil :-)

 

 

Dadlene er energirike, og jeg lover deg at du ikke klarer mange før søtmumsen i deg smiler som en fornøyd idiot ;-)

 

/ Enjoy!

* Følg Søtmumskona på Facebook *

Smoothielicious

Jeg trenger mat som gir energi i løpet av dagen. Og ved lønsjtider pleier jeg vanligvis å være ganske så tom, og ganske så skrubbsulten.. Men de siste to ukene har jeg funnet ut at en næringsrik smoothie faktisk gir et klart hode og en kvikkere kropp!

I går la jeg ut bilder av favorittsmoothien vår med fremgangsmåte på Snapchat, og veldig mange spurte om jeg kunne poste oppskriften på bloggen. Det er det jo klart jeg kan! Alt går på slump, men her kommer fremgangsmåten, samt noen små tips på veien. Denne varianten holder seg godt i kjøleskapet noen timer, derfor passer den ypperlig å lage på morgenen og nytes til lønsj. Sett noen ingredienser på handlelista di og prøv den ut du også!

 

 

Hemmeligheten bak næringsfulle smoothier, er grønnsakene du putter oppi. Frukt er vel og bra, men de inneholder mye fruktose, og dette merker i alle fall jeg veldig på blodsukkeret. Så tenk først og fremst grønnsaker, og bruk frukten som nødvendig søtning og smaksnytelse.

 

 

Grønnkål er min absolutte favoritt! En super næringsbombe med vitamin A, E, K, C og B6 og folat og kalium. Jeg måtte google, og jeg visste faktisk ikke at 100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn 1 dl melk.

 

 

Frosne bær gjør underverker! Deilig kald og slushy konsistens, mmmm! Jeg foretrekker å bruke bær framfor frukt, men det er jo smak og behag. Litt banan gjør seg for eksempel godt for søtningens del.

 

 

Vanligvis liker jeg å ha en klunk Tjukkmjølk oppi fordi jeg er fan av bakteriekulturen den tilfører - men i dag hadde jeg bare Biola naturell tilgjengelig. Liker at smoothien blir litt tykkere enn den blir med bare vann. Men den funker selvfølgelig helt fint uten melkeprodukter oppi også. Kanskje kokosmelk hadde vært godt? Det skal jeg jaggu teste ut neste gang.

 

 

Når sant skal sies har jeg aldri vært særlig fan av smoothie som et eget måltid. Av den enkle grunn at den ikke holder meg mett særlig lenge.. Men den er spekket med god næring, og jeg har nå funnet en genial løsning som funker for meg: smoothien kombineres med noe tyggbart ved siden av. Favoritten er oppskårede grønnsaker, eller en enkel omelett.

 

 

 

Har du barn, la dem hjelpe til! Treåringen min elsker det. Det er i grunnen alltid koselig med hjelp. Av en venn, søster, mor eller bestefar - slå dere løs på kjøkkenet. Litt fresh musikk på anlegget og noen snasne dansemoves - jeg lover deg at smoothien vil nå nye høyder.. ;-)

 

 

Hvis du er av den småspiste typen, så tipper jeg dette er mer enn nok som en lønsj. Eller kveldsmat. Eller frokost. Men hvis du er av den sultne typen, eller ammer sånn som meg (kjekt å skylde på), så lager du noe å tygge på ved siden av. I dag ble det en omelett:

 Dett var dett! Ooops, holdt på å glemme oppskriften, haha. Her kommer'n:

 

SMOOTHIELICIOUS til en hel familie

 • 1 gulrot
 • 1/3 agurk
 • 3 brokkoli-buketter (gjerne stilken også! Skrell den først)
 • 3-4 never med grønnkål (jeg fjerner den hardeste stilken)
 • 20 frosne jordbær
 • 2 dl frosne blåbær
 • 1 dl tjukkmjølk/biola/youghurt (helst sukkerfritt)
 • 1/2 banan
 • 4-5 dl kaldt vann (prøv deg frem til ønsket konsistens)

 

Kjør alt i en blender og nyt! Dette er bare ca-mål, og jeg tar ofte bare det jeg har i kjøleskapet. Her i huset går alt ned på høykant, selv hos minstejenta på 10 måneder. Men hun sliter litt med brain-freeze ;-) Også har jeg forresten en super flekkfjerner stående på vaskerommet..

Del gjerne din favoritt-smoothie-oppskrift med meg i kommentarfeltet!

 

/ Ut med brødskiva - inn med smoothien ;-)

* Følg Lønsjekona på Facebook *

(Og umulius82 på Snap)