Når puppene blir lange

Jeg har aldri hatt særlig store pupper. Men jeg har bestandig tenkt at de har vært sånn akkurat passe, og siden jeg ikke ruver høyest i terrenget – så har det liksom vært et helt greit samsvar mellom høyde og puppestørrelse.

Disse tankene hadde jeg helt til jeg ble 31 år og 3 måneder gammel. Da var jeg ferdig med min første runde med amming. “Samsvar” har blitt et ord som tilhører fortida, og hvis jeg skal prøve å gjenskape gubbens ansiktsuttrykk hver gang han kommer brasende inn på badet når jeg ikke har fått på meg BH’en:

 

“Oooh! Ehh.. Aiii..”

 

Fire år før jeg ble gravid for første gang, husker jeg at hele amme-Norge stod på hodet etter at Jan Thomas hadde slengt litt med leppa. Det var i en episode av Top Model på TV3 at han friskt uttalte seg til en av de unge modellene:

– “Når du får barn skal du i hvert fall ikke finne på å amme. Da ødelegger du alt sammen. Klem ut melka og gi barnet flaske. Det er ikke vits i å ødelegge det Gud har gitt deg.

Jeg husker det ble skikkelig ramaskrik og store overskrifter, og enden på visa var at Jan Thomas la seg langflat og forklarte at han selvsagt synes det er flott at kvinner ammer barna sine, og at hele uttalelsen bare var en veldig dårlig spøk. (Yeah right)

Jeg tenkte ikke særlig over kaoset som oppstod i kjølvannet av dette, for jeg hadde jo ikke noe forhold til verken barn eller amming. Men så kom uttalelsene til lederen i “Ammehjelpen”, Vibeke Høgseth:

– “Det er svangerskapet, og ikke ammingen, som får kvinners bryst til å endre seg. Og da mener jeg «endre seg» for det er også kvinner som opplever at brystene blir penere etter at de har fått barn.

Ooookei. Denne lille “løgnen” bet jeg kanskje på i 2007, men nå er jeg straks ferdig med min andre runde med amming.. Og det er veldig, veldig, veldig lite som tyder på at jeg er en av dem som kommer ut av to svangerskap med penere pupper! Faktisk har det aldri før vært mer forståelig for meg, hvordan uttrykket “vrengte bukselommer” oppstod i sin tid.

Alle de fine BH-ene mine som jeg brukte før graviditeten, kan jeg bare pælme ut vinduet. Det er ikke en sjanse i havet for at jeg kommer til å fylle dem igjen. Noensinne. Det betyr at jeg snart må ut på BH-jakt igjen, og det kommer til å bli like kleint som i 1995, da jeg var 13 år. Jeg skulle kjøpe min aller første BH, og til tross for at jeg gikk for den minste jeg fant, så måtte mamma fram med nål og tråd da jeg kom hjem – fordi den var altfor stor. Jeg husker det var kjipt, men nå i ettertid ville jeg jo mye heller hatt to bittesmå pupper som satt pent og pyntelig på plass – i stedet for de to jeg har nå, som konstant er på flukt og må heises opp fra over navelen et sted.

I tillegg til at mine to svangerskap har “endret” mine bryst, bestemte jeg meg tidlig for at lillemor selv skal få avgjøre hvor lenge hun vil ammes. Ja, innen rimelighetens grenser såklart – men jeg holder gjerne ut en stund til. Det er bare det at nå begynner hun å bli stor, og jeg har allerede blitt en sånn praktisk ladestasjon som kun brukes når batteriet er i ferd med å bli helt flatt. Og da svinger hun bare innom, selv om hun verken har tid eller ro i rumpa til å sitte stille..

La oss bare si at jeg tviler på at akrobatiske øvelser med puppen i munnen som dette, gjør saken noe særlig bedre for mine to bukselommer:

 

En lang pupp og en urolig kålmark, under en helt vanlig ammestund..

 

Så kjære Jan Thomas, du hadde selvsagt helt rett da du sa at amming kom til å ødelegge alt sammen! Kanskje hadde jeg hatt puppene mine i behold dersom jeg hadde klemt ut melken og gitt barna flaske.

– “Det er ikke vits i å ødelegge det Gud har gitt deg”, sa du. Men her, min gode mann, tok du fryktelig feil. Joda, puppene mine er nesten borte, all spensten er vekk.. Fyldigheten, det myke vevet – it’s all gone! Og kanskje er det ammingen som har ødelagt alt sammen.

Men vet du hva? Det er så innmari verdt det! For selv om jeg etter over tjue år må ut på klein BH-jakt igjen, så har mine to vrengte bukselommer gjort den viktigste jobben en pupp kan gjøre! Og det kommer jeg aldri til å angre et sekund på <3

 

/ Av med hatten for ammepatten 😉

* Følg Ammekona på Facebook *

66 kommentarer
  1. Jeg lo når jeg leste overskriften.. for jeg hörte liksom melodien til “Musevisa” i bakgrunden… “Når puppene blir lange og kulda setter in” Eh ja, det var det der med overtrötthet da! 😉
   Men nå ler jeg ikke lenger. Eller jo, jeg smiler – fordi du skriver så inmari godt. Og fordi du har så veldig rett. Hvorfor ser ikke alle dette? Hvorfor er noen mennesker så veldig, veldig.. eh..dumme?
   Pupper er bra – til så mangt – Men dette er jo faktiskt det viktigste!
   Og faktiskt.. så finnes det jo nål og trå fortsatt! 😀

  2. Jentungen sier både støtt og stadig at hun skal ha like LANGE pupper som meg når hun blir stor 🙌🏼

  3. De blir mindre vrengte bukselommer etterhvert 🙂 Jeg trodde at jeg for alltid skulle ha to slips midt foran etter de to første barna, men sakte men sikkert fikk de tilbake formen….så kom nr 3 og jeg var sikker på at nå var slaget tapt og gravitasjonen hadde vunnet for godt….meeen de er ikke slips lenger 😀 Ha tålmod søte du så blir det bra til slutt…..ellers så må man bare slenge dem over skuldra og gå på 😀 Så bra blir det uansett 🙂

  4. hvor gammel er hunhan som du ammer, og det ser litt for stor ut til å bli ammet. Det er ekkelt at du ikke bare slutter et og halvt år, som de fleste gjør

  5. Jeg kunne ikke sagt det bedre! Nå har jeg foreløpig bare ammet et barn, men det er verdt hver cm puppene har seget ned 🙂 Og jeg håper virkelig på at jeg en dag skal få gleden av å amme et barn til <3

  6. Haha! Kjent sak! Kan informere om at pumping ikke gjør noen forskjell, i hvert fall ikke hvis du kombinerer det med amming den første tida. Jeg pumpa i en sju-åtte måneder med sistemann, og det gjorde helt klart ikke puppene bedre. Du kan jo tenke deg at puppene blir sugd inn og ut av en maskin noen hundre tusen ganger…. Den pumper ikke akkurat luft inn i dem, for å si det sånn 😜 Flaks at det var verdt det! Hver eneste pumping!

  7. Hondjuret: Må innrømme at overskriften har sitt utspring fra Musevisa ja! Haha 🙂 Vurderte å skrive om et helt vers, men droppa det 😛
   Nål og tråd finnes fortsatt ja, du har helt rett! Dette vil nok ordne seg 🙂 Takk for fine ord!

  8. Altså, man må jo bare le… Jeg sikter til kommentaren over som lyder noe slikt som “ekkelt at du ikke bare slutter etter ett og et halvt år som de fleste gjør” <- du tror du har noe med å stikke beservissernesa di i dette fordi at?? Kan jo i det minste tørre å stå for det en sier og ikke poste som anonym 😉 jeg skulle gjeeeeeerne amma lenger enn til poden var ett år, men da bestemte han seg for at dette var lite interessant mer :p Over til saken, så kjenner jeg meg såååå igjen! Kunne ikke brydd meg mindre for de har hatt verdens viktigste jobb. Heia sæggepupp 😀

  9. Hurra!!! Det er så velskrevet, så velkjent og så ufattelig bra at nettopp kule du skriver dette..! (Og har du lest om langtidsamming og helseeffekten av morsmelk?? Flytende krigsskip, det er det vår meierifunksjon er!) 🙂

  10. Det sies at det tar 2-3 år etter ammeslutt før du ser den endelige fasongen, og vet du hva? Det stemte faktisk her!
   De vil nok aldri bli like bra som de var, men mye bedre enn de var etter ammeslutt!
   Hilsen ho med to tette…

  11. Herlige barn av herlige mødre med lange pupper. Her er jentungen helt salig hver gang hun ser meg naken….
   “Åhh, mamma… jeg håper jeg får like lange pupper som deg når jeg blir stor!” Det er til å grine av! Håper de ikke blir lange før etter at hun har ammet en god stund… Jeg har 5 år tilsammen fordelt på 3 barn og det er dem vel unt!

  12. Ikke ta sorgene helt på forskudd! Joda, de henger og flagrer her også, men fyllet har kommet tilbake! Om så en god porsjon lengre sør enn tidligere… De har gått fra vrengte polvotter til slegger, men i en god bh ser de riktig så flotte ut!
   Så ha trua, det ordner seg når vevet har begynt å samle fett istedet for melk!

  13. Så fantastisk bra skrevet! Jeg leser ytterst sjeldent blogginnlegg, men dine leser jeg fast 🙂 Når det kommer til puppene, er mine også blitt ganske så lang, jeg kunne ikke amme – så her er det graviditeten som har satt sine spor 😉

  14. Hahaha og amen! Og ammehjelpen har så rett så rett.. Av grunner jeg ikke skal gå inn på her, så har jeg ammet mine to barn i til sammen under en måned. Den ene fordelen jeg trodde jeg skulle få ut av det ( for det var ikke spesielt stas å kaste inn håndkleet) var at jeg skulle få beholde puppene mine slik de var før svangerskapene. Men den gang ei, tyngdekraften har vist sitt sanne jeg og dratt dem et godt stykke på vei ned mot bakkeplan. Hva skjedde?? Hehe 😁 Men ville aldri vært foruten. Hele kroppen endres etter svangerskapene og det er faktisk helt greit. Hurra for deg og så utrolig bra du skriver!

  15. Leser bloggen din innimellom og i dag kjente jeg meg godt igjen. Etter 2 barn så er ikke puppene som vanlig lenger. Og du som har en kålorm på 15 mnd som du fortsatt ammer tar jeg hatten av for. Begge mine sluttet selv tidlig. Sistemann ville ikke mer når han var 9 mnd.

  16. Ho ho ho….du skriver fantastisk. Kom på en episode
   hvor vi var i garderoben etter bading med noen 4 åringer.Jobbet I barnehage, den ene voksne var et godt voksen 3 barnsmor,med pupper som hadde gjort innsatsen sin.Hu tørket seg ivrig….Den ene 4 åringen studere henne grundig og sa”Du ****…,sparer du til lange pupper? “.
   Hi hi..Hun blei litt satt ut gitt.

  17. Bare vent, det går seg til😉 Når det har gått noen år, så blir du riktig så fornøyd med puppene dine igjen☺️ De får rett og slett ny polstring med årene!
   Synes det er flott at du ammer så lenge! Synes lite om kommentarer om at det er ekkelt at du fortsatt ammer🤔 Ekkelt for hvem?

  18. Utrolig bra skrevet! Lo godt av bildene av kålmarken, var som å se minstesnuppa mi. Hun ble avvent nå nylig, og hun var 19 mnd.
   Og til alle dere som synes det er ekkelt å amme så “store” barn: pass deres egene saker, ingen har bedt dere se på!

  19. Godt skrevet 😊
   Jeg ammet min 3.datter til hun var 2 år. Det har ikke hun hatt ondt av. Ammestillinga er også helt lik den vi hadde en stund 😂 At puppene har forandret seg spiller ingen rolle, de er ikke der for å se pene og perfekte ut 😉

  20. Fantastisk lesning nok en gang! I tillegg må jeg bare si at jeg elsket svaret ditt til personen som skrev at det var ekkelt 😀 ammestillingen så veldig kjent ut! Hilsen en som fortsatt ammer veslejenta på 11 måneder (fysjameg!) 😉

  21. Fint innlegg! Jeg har nylig ammet to (tette) og ser jo at det er en endring. Og nå føles det så vanlig å skulle fikse på alt en ikke er 100% fornøyd med og jeg vurderte det nesten selv. Men så tenkte jeg, fanden heller, hvorfor skal jeg ikke bare få lov til å eldes? Uten å måtte føle at jeg burde ditt og burde datt? Nei, vet du hva, denne kjærringa skal kunne råtne i grava! 😀 Er stolt, jeg. Og det håper jeg alle andre kan være også!

  22. …… Og kulda setter inn, da krøller pappahjerte skjerfene rundt halsen sin…..
   Hehe.. Uffda.. den va stygg, og nesten ikkje på rim. Men eg kunne ikkje dy meg, det va jo nesten se musevisa jo.. … =D
   Ellers har du helt rett, funksjon før fasade… Og pupper er oppskrytt…. øh… trur eg… 😉
   =D

  23. Ha ha
   Du kan fint ta vare på BH’ene dine til senere.
   Puppene dine kommer tilbake igjen. Om ti år er de veldig like de du hadde da du var 20 🙂

  24. Tenk hvor stusslig det er for oss som ikke får til å amme, men som likevel fikk ammepupper pga 20 mnd som gravid da… 😉 Jeg kan hvertfall skrive under på at det er graviditeten som ødelegger (ja, jeg skriver ødelegger) puppene. Men heller to slappe erteposer enn å ikke ha disse to små fantastiske barna ♡

  25. Så utrolig flott at du ammer enda og blogger om det, så flere kan se at man ikke MÅ slutte når barnet er 1 år 🙂 Ga meg etter 17 mnd. her, og puppene er blitt utrolig små. Men det kommer seg vel 🙂 Kos dere med ammingen!

  26. Takk for at du har startet å blogge! Fantastisk tekst. Jeg kjenner meg veldig igjen. Har alltid trøstet meg med at med så små pupper som jeg har så blir det vertfall ikke hengepupper av dem. Så feil kan man altså ta. Men jeg er stolt over puppene som ammet en puppegutt i 14 mnd. Da var han fornøyd. Og de vrengte bukselommene skal få være som de er. Her blir ingenting fikset på. Vi får være fornøyde med det vi har fått. Ha en god dag! 🙂

  27. Haha,de bildene av fersken i full turn kjenner jeg meg i gjen i 🙂 har ei på omtrent samme alder sjøl som turner og styrer,men hu får bare pupp før hu skal sove på kvelden,og ligger å knar meg på puppen med fota(JA,føttene!) mens hu puppemumler “kaaald” fordi hu er kald og skal varme fota på puppen xD

  28. Ville bare si meg enig med de som sier det blir bedre med tiden, etter tre barn som ammet ca et år hver, så hadde jeg en periode jeg omtrent måtte grine hver gang bhen skulle på, for makan til slappe greier!! Men nå, to år etter, er jeg helt fornøyd!

  29. Fantastisk tekst! Og fantastiske illustrerende bilder! Veldig gjenkjennbart! Men var nok svangerskapet som gjorde mest utslag -la på meg og puppene vokste veldig. Etter fødsel ble de fylt opp som to sprekkeferdige ballonger med melk (de første dagene) og etterhvert som alle graviditetskilo forsvant mente kroppen at alt det fettvevet i puppene slett ikke var nødvendig.. Borte vekk- spenst og fylde! Men jeg prøver å lære meg å være glad i kroppen min, den et sterk og sunn- har båret frem og født opp 3 nydelige unger! Hurra for amming, lange patter og søtinger som får verdens beste styrkedrikk av mor!

  30. …eller som min datter (den gang 6 år) kloklig konstanterte: “Det er godt du har BH mamma, for ellers ville puppene dine bare flydd avgårde!”

  31. Når dine pupper henger ned, kan du ta dem og vifte med, kan du binde dem ganske lett, kan du knytte dem i en rosett…. *fritt etter Øystein Sunde* 🙂

  32. Så bra jobba, du er flink!! 😀 ammer min på 26 mnd, og det er så verdt de vrengte bukselommen jeg ser vil komme 😉 stå på!

  33. Hehe!! Du har helt rett at det absolutt er verdt det. Mine var relativt store før graviditeten, og de ble jo megasvær når melken begynte å melde sin ankomst. Men nå er det gått ca tre år siden jeg sluttet å amme nr to, de ble jo litt hengete ettersom barnet trenger mindre melk og mer fast føde og brystet fortsatt er like stort minus melken, brystet/huden må jo få tid til å trekke seg tilbake. Nå er mine tilbake omtrent slik de var før baby, de er litt mindre enn før, men det kan jeg leve med!

  34. Jeg kjenner ett par puppe menn, Men personlig er jeg mer opptatt av øynene. Jepp, Øynene er det som gjør det for meg, Og det viser det seg jo at er egentlig ganske praktisk i det lange løp 😛
   Pupper er jo majoriteten av livet hvertfall bare to klumper med fett (Eventuelt silikon) og egentlig ikke så veldig interresante i min verden hvertfall, Mens øynene derimot har så uendelig mye mer ved seg.
   Du har forøvrig ett utmerket par øyne selv.
   Men bra skrevet og morsomme bilder. Ha en fin kveld 🙂

  35. Så flott at puppene har virket helt fint når det virkelig var bruk for dem! Slikt er sexy! Og så praktisk at de kan rulles inn nå etterpå 🙂

  36. Kristine: Sæggepupp er ordet! Haha! 😀
   En og annen anonym tøffing må man regne med når man stikker nesa si fram og skriver om noe av det mest naturligste i verden 😉

  37. Flott skrevet😃
   Tror at når det kommer til det med å få fasongen på puppene tilbake igjen, er det veldig individuelt. 9 år etter amming er mine en gang så flotte pupper, forvandlet til to pannekaker med et blåbær i enden😔

  38. Fantastisk fantastisk! ! Kunne skreve under på alt jeg ammer min nr 4 og siste no hun er 16 mnd (er ikke helt klar til og rulle inn enda) når hu her var 3 uker fikk jeg kraftig brystbetennelse og måtte inn og operere. og drenere ut betennelsen I 3 uker I ettertid det gjorde at jeg kunn kunne amme på et bryst klarte og få opp produksjonen og har full ammet hun til 6 mnd på en pupp må er hun 16 mnd og den ENE puppen begynner å bli rimelig lang😉😂😂 den andre er ganske så normal angrer jo ikke på full ammingen på en side selv om jeg altid vil forbli vindskeiv😂

  39. Så morsomt skrevet! Lo litt med meg selv. Det vil si jeg var litt provosert helt til siste avsnitt :p Du er forresten utrolig tøff som fortsatt ammer. Stå på! Tror nok jeg slutter før hun kler av meg selv , hahaha…

  40. Fant aldri BH selv. I Tsjekkia har de ikke omkrets under 70cm!!:( benytter sjansen når jeg er hjemme til å handle på Change!:D de har ALLE størrelsene du trenger for å få fine pupper.

  41. Tor: Ahhh, en mann som har skjønt det! Neida, det er jo superfint med flotte pupper – skulle gjerne hatt et par selv, men er helt enig med deg i at det er mye mer fascinerende med pene øyne. Veldig praktisk med den innstillingen i det lange løp ja! Hehe 🙂 God tirsdag til deg 🙂

  42. ash: Wow, dette blir en flott historie å fortelle barnebarna når de lurer på hvorfor du er helt skeiv! Haha 🙂 Men huff – brystbetennelse er helt pyton og ingenting å spøke med, godt det gikk seg til – èn lang pupp er bare sjarmerende, det!

  43. Flott innlegg 🙂 Jeg amma dattera mi til hun var 19 måneder, da var gravidpuppene min såpass ømme at jeg ikke klarte det mer. Puppene var nokså slappe, hengete, små og rare helt til jeg ble gravid på nytt, nå er de yppige igjen. Blir spennende å se resultatet etter ammerunde nummer to når den starter om et par måneder…
   Tenkte jeg skulle linke til dette blogginnlegget av Susanne Kaluza som omtaler mye av det samme fenomenet: http://www.susannekaluza.com/en-hyllest-til-hengepupper-pa-tur/, samt sitere Siri i kommentarfeltet:
   “Da min halvannetåring satt ved siden av meg i sofaen og trakk til seg puppen, tenkte jeg at nå begynner vi å snakke nedtrapping her. Og at nå kan ikke puppene bli lengre.”
   Hihi, “trakk til seg puppen”!

  44. Vår 3 åring sa til min mor: Puppene dine henger nede på buksen din. Både mamma og jeg fikk lattekrampe. Rart hun ikke har nevnt mine, for det er ikke langt unna med 2 barn som har blitt ammet 😂 Kjente meg så godt igjen i teksten din! Rørende og morsomt på en gang ☺

  45. Jeg hadde tidligere såvidt en B-cup, men trivdes med det og de holdt seg fint på plass. Etter amming av to barn i 14 og 18 måneder, så er det ikke stort igjen…:p Det som er ille er jo at magen ender opp med å stikke lenger ut enn puppene….men om det er verdt det? Uten tvil! Amming er fantastisk, og jeg synes det var trist å gi meg begge gangene…men alle gode ting må ta slutt en gang sies det..:) Vi sover litt bedre i alle fall, og det er etterlengta!

  46. Huff, må bare le siden jeg er i samme situasjon selv 😂 har selv bare ammet et barn i 7 mnd, men dæsken for noen mindre pene risposer! Bare å passe seg når en snur seg fort uten bh! Gikk fra G fra før graviditeten og ned til C etter ammeslutt. Mindre vakkert syn. Og disse skrekkmerkene også! 😂😂 men satser på at det går seg til etter noen år og noen barn til senere. Hvis ikke kan man jo opprette en ny OL gren, rispose dingling 😁

  47. Herlig! Kjenner mæ så igjen! Ikke at æ va kjepe fornød før 2x amming men når æ ser på dagens pupp kontra pupp for 4 år sia…så hadde æ ingenting å være misfornøyd med.
   Men æ e enig i det du sei, angre ikke et sekund på verken sår,blødene pupp, sprengt pupp, klær med permanent lekasje flekk og nå, vrengte bukselommer. It was worth it!
   Low Five 😛

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg