Derfor vaksinerte vi ikke barna

Dette innlegget har jeg prøvd å skrive i et helt år. Peter har flere ganger prøvd å overbevise meg om å la det være, men jeg syns historien min er viktig.

Jeg håper du tar deg tid til å lese hele teksten før du kommenterer.

Vaksinasjonsdebatten er i gang igjen, og det meldes om meslingutbrudd i flere europeiske land. Meslinger er som kjent den mest smittsomme og alvorligste av barnesykdommene, og verdens helseorganisasjon regner med at sykdommen årlig forårsaker ca. 115 000 dødsfall. De siste månedene er smitten påvist i Norge, hos to uvaksinerte barn på henholdsvis seks år, og 15 måneder.

Professional pediatrician vaccinating baby, close up

Historien min går helt tilbake til 2001. Da ble jeg plutselig alvorlig syk, og i årene som fulgte var jeg inn og ut av sykehus for undersøkelser og oppfølging. Formen var veldig dårlig, og det verste av alt: Legene klarte ikke finne ut hvorfor jeg var så syk. Blodprøve etter blodprøve, røntgen, MR, CT. Alt så ut til å være i orden.

Ukene gikk. Månedene forsvant – og formen forble like dårlig. Enkelte dager klarte jeg ikke forlate senga. Jeg ble fulgt opp av fastlege og sykehus, og etter nok en runde med undersøkelser uten funn, spurte jeg en dag en av legene spørsmålet som satte tankene i sving i mitt desperate og fortvilede ungdomssinn:

Kunne den dårlige tilstanden min skyldes vaksiner?

Jeg husker svaret kom kjapt: Nei. Han trodde ikke det.

Men samtidig klarte de jo ikke å finne ut hva som feilte meg, og ingen kunne garantere for noe som helst. Jeg hadde nok av tid til å gruble der jeg lå, og etterhvert som dagene og ukene gikk, og formen holdt seg like dårlig, bestemte jeg meg. Den dagen jeg kom til å komme meg ut av det helvete jeg gjennomgikk, skulle jeg lese meg opp på vaksiner. For om det så bare var en bitteliten antydning av sannsynlighet for at min elendige form skyldtes vaksinasjonsprogrammet, så skulle jeg finne ut hva det innebar.

Jeg hadde blitt en tviler. Og vet du hva som skjer når man begynner å tvile? Man finner svar. Ikke bare svar heller, man finner som oftest nøyaktig de svarene man leter etter.

Jeg googlet, bestilte bøker, leste artikler, uttalelser, så på foredrag, og kom i kontakt med andre med personlige erfaringer rundt vaksiner. Jo mer jeg leste, dess mer skeptisk ble jeg. Ingen virkning uten bivirkning, og når det gjaldt vaksiner så bivirkningene ut til å være mange når de først inntraff.

Til slutt ble jeg i min desperasjon etter svar, mer og mer overbevist om at vaksiner kunne være skyld i at kroppen min hadde kollapset. Jeg var i ferd med å bli en vaksinemotstander.

Så hopper historien 11 år frem i tid, året er 2012. Jeg var i bedre form, selv om jeg langt i fra var frisk.

Jeg satt på den lokale helsestasjonen med mitt lille barn i armene. Den lille pjokken hadde rukket å bli tre måneder, og det var klart for den obligatoriske første vaksinen i vaksinasjonsprogrammet. Tårene rant, jeg var livredd.

Hvordan skulle jeg forklare helsesøster at jeg ikke kom til å klare å vaksinere sønnen min? Hvordan skulle jeg forklare at jeg var livredd for at det skulle være et snev av mulighet for at han også skulle havne i sykesengen og miste flere år av livet sitt, akkurat som mammaen hans hadde gjort?

Jeg prøvde å forklare som best jeg kunne, mens tårene rant. Helsesøster ble minst like fortvilet. Hun anbefalte vaksinasjon på det sterkeste, men hun kunne ikke gi meg det jeg hadde bedt om: En garanti for at sønnen min ikke kom til å få bivirkninger. En slik garanti var det såklart ingen som kunne gi meg.

Så det endte med at jeg takket nei til vaksinene.

Peter forstod at jeg var redd, men han støttet på ingen måte valget. Vi hadde mange diskusjoner, så mange at jeg etterhvert gikk ut av tellingen. For da jeg møtte Peter i 2011, var jeg på bedringens vei, og han hadde ikke sett meg da jeg var på mitt sykeste. Takk og lov for det – men det innebar samtidig at det var vanskelig for ham å forstå frykten min. Han respekterte den, men han forstod den ikke.

Årene gikk og etterhvert ble vi tobarnsforeldre. Eldstemann hadde begynt i barnehagen, og jeg begynte å forberede meg mentalt til en ny runde på helsestasjonen da det nærmet seg første vaksine for minsten.

Jeg var fortsatt sikker på at vi hadde tatt det riktige valget, så jeg forklarte vaksinefrykten til vår nye helsesøster. Hun prøvde det hun kunne å berolige meg og overbevise meg om at det ikke var noen grunn til å være redd, men jeg sto på mitt. Jeg var simpelthen for redd til å gjøre noe annet.

Men så en kveld skjedde det plutselig noe rart. Jeg kan ikke forklare det annerledes enn at jeg begynte å få en gryende, uggen følelse – og det tok litt tid før jeg klarte å forstå hva det var. Følelsen ble bare sterkere og sterkere, og den kvelden var det som om fornuften våknet til live etter nesten 13 år i dvale.

Plutselig innså jeg at jeg hadde blitt en sånn mor. En mor som i fryktens hete hadde tatt en potensielt livsfarlig avgjørelse på vegne av to små barn.

I tre år hadde jeg latt mine barn surfe på flokk-immunitet. Takket være den høye vaksinasjonsdekningen i Norge, hadde mine barn vært så og si trygge. Mine to friske barn, som burde fått vaksinene sine – men som istedet hadde bidratt til at vaksinedekningen i Norge hadde sunket enda et bittelite hakk.

Og det er dette som er farlig. Med en gang vaksinedekningen synker, er det stor fare for at sykdommene dukker opp igjen. Alle disse sykdommene vi ikke lenger ser, siden så store deler av befolkningen faktisk vaksinerer seg. Og når man er vaksinert, beskytter man hverandre – for når så mange som mulig er vaksinert mot en sykdom, er det plutselig ikke så mange igjen denne sykdommen kan spre seg til.

Dagen etter “oppvåkningen”, ringte jeg helsesøster og sa jeg hadde ombestemt meg. Neste morgen vaksinerte vi begge barna samtidig.

I dag er barna våre fullvaksinerte i forhold til alderen – og jeg tør ikke tenke på hva jeg ville gjort, dersom de fortsatt var uvaksinerte og hadde blitt smittet av for eksempel meslinger. Forhåpentligvis hadde det gått bra, men hva hvis de rakk å smitte et annet barn som av ulike årsaker ikke kan få vaksiner? Tenk i verste fall om dette barnet ikke hadde overlevd?

Til nå har jeg forholdt meg stille i vaksinedebatten, flau fordi jeg var en livredd mamma som trodde hun gjorde det beste for sine barn ved å takke nei til vaksinasjonsprogrammet.

Men sannheten er at jeg koker inni meg når jeg hører om vaksinenektere som mener man blir sterkere av å gjennomgå sykdommene. Som mener det bare er bra at barnas immunforsvar får litt å bryne seg på.

Det kan godt være det går bra med dine barn dersom de skulle bli syke, men hvem er du til å gamble med andres?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

213 kommentarer
  1. Tøft innlegg! Og veldig glad på vegne av både deg, ungene dine og de som av ulike grunner ikke kan vaksineres at du “våknet”.
   Dette er et tema som engasjerer meg litt… 😉

  2. Jeg kjente hjertet begynte å slå raskere etter hvert som jeg leste innlegget ditt. Jeg kjente på skuffelse.
   Jeg er glad du “våknet” og vaksinerte barna dine.
   Jeg har et lite frø i magen nå og jeg er ikke i tvil om at barnet skal få vaksiner.
   Vi har som du sier også et ansvar for de barna som ikke kan ta vaksinene.
   God kveld til deg😊

  3. Takk for at du tok det valget ❤️ Jeg er uendelig enig, det å ikke vaksinere barna er det som gjør at disse sykdommene får fortsette sin runddans. Andres helse er ikke noe å gamble med.

  4. Fantastisk innlegg! F A N T A S T I S K 👍🏻👊🏻🙌🏻
   Dette skjønner jeg godt har tatt både tid og krefter å få ned (perfekt) på tastaturet. Men det var VERDT det!
   Ærlighet varer alltid lengst og dette var mer enn du hadde behøvd å si men det sier absolutt noe om deg som person som deler dette!
   DU ER EN SUPERDUPERSTERKT MENNESKE!
   Takk igjen!

  5. Fy søren så tøff du er! Og tusen takk for at du deler noe vanvittig viktig! Hvis du kan bidra til at så mye som ett menneske endrer mening så er det jo verdt det? Deler🙏🏼

  6. Tusen, tusen!!! takk for at dere tok til fornuft! Du sier ingen virkning uten bivirkning, men den er litt tynn. Saken er den at _alle_ kroppslige ting man opplever etter en vaksine (eller inntak av medikament) kan rapporteres som bivirkning. Og rapporteres det må det oppgis.. Som feks at alle hodepinetabletter har hodepine som bivirkning. Det er ikke nødvendigvis fordi tabletten gir hodepine, men folk som har tatt den har fått hodepine samtidig.
   Jeg har vært alvorlig syk i mange år. Så syk at smitte ærender, uvaksinerte barn kan være livstruende for meg. Mannen min er sendt avgårde på full vaksinering for å holde meg trygg. Via min sykdom har jeg prøvd utallige typer medisiner, noen har virket, men ingen har gitt meg bivirkninger..
   Flokkimmunitet er absolutt nødvendig, for deres egne barn som dere jo bestemmer over, men også som du sier for andres barn. Så derfor må jeg bare takke igjen,for at dere vaksinerte, og for at du har skrevet dette innlegget. Kanskje kan du, som en av “de” nå ut til “disse” på en bedre måte, og får flere til å ta til fornuften. 🙂

  7. Tusen takk for et ærlig og sterkt innlegg i en veldig viktig debatt! Dette gir viktige perspektiver og bidrar forhåpentligvis både til at hardnakkete vaksinemotstandere får en oppvåkning og ombestemmer seg (slik som du var så tøff og gjorde), og til at vi som kjemper for vaksinering får større forståelse for hvorfor andre har søkt alternative løsninger for barna sine. En respektfull debatt er langt å foretrekke fremfor usaklig skittkasting, slik som dessverre ofte blir utfallet.
   Jeg støtter helhjertet din beslutning om å skrive om dine tanker og prosesser rundt vaksineprogrammet – all respekt til deg, Christina!! ❤️❤️

  8. Nå må jeg være ærlig. Etter å ha lest de første avsnittene av dette innlegget bestemte jeg meg for å stoppe å lese bloggen din – og Peter sin. Selvom jeg virkelig liker begge to veldig godt. Utelukkende fordi jeg ikke kan eller makter å forholde meg til mennesker som velger vaksinene fra uten noen annen grunn en egen overbevisning om at det ikke er bra for deres barn – dem som ikke kan forholde seg til fakta og viktigheten av flokkimmunitet nettop for å beskytte dem som ikke KAN ta vaksinene.
   Men jeg leste alt. Puster lettet ut og tenker takk! Takk Christina for at du lot fornuften seire. Takk for at du bidrar. Takk for at du tror på virkningen av vaksinene fremfor potensielle bivirkninger. Takk.
   Jeg følger fremdeles både din og Peter sin blogg – bare sånn at det er avklart. 🙂
   Hilsen vordende førstegangsmor som akter å følge vaksineprogrammet.

  9. Takk for en sterk historie, for at du tørr å fortelle og tusen takk for at du “våknet” og vaksinerte barna dine<3

  10. Åh så grusomt du må ha hatt det. Å være syk uten å vite hvorfor.
   Redselen for vaksiner. Jeg respekterer og forstår den, men på vegne av alle de få som ikke kan vaksinere seg så takker jeg deg for at du forstod og for at du klarte ta det skumle valget.
   Min minstemann var mye syk fra han var født og til han var ett år. Han ville ikke overlevd meslinger. Da det var utbrudd i den byen vi bodde i, løp jeg til helsestasjon for å få vaksine på ham 3 mnd før tiden. Og han ble isolert så mye som det er mulig med fem eldre søsken.
   I dag er han en blid og fullvaksinert treåring.
   Tusen takk for at du forteller historien din og for at du har vaksinert barna dine 😍

  11. Takk for at du deler!! Som tante til en alvorlig syk gutt som ikke kan ta vaksiner er jeg veldig glad for at du valgte å vaksinere barna dine. Takk!!❤️

  12. Så bra du skriver så ærlig om et så viktig tema. Kjente først at jeg ble skuffet, men så veldig glad for oppvåkningen.
   Er veldig glad i å følge med på bloggen din, fin blanding av koselig og morsomme innlegg og noen der du tar opp viktige tema som i dag.
   Tusen takk

  13. Her kom jaggu hele følelsesregistret fram! Sinne og frustrasjon da jeg leste overskrifta, tristhet over din erfaring med sykdom og lettelse og glede over at du “så lyset” igjen. Jeg er så glad for at du skrev dette. Takk! Du er rett og slett knalltøff og nå vil jeg gi deg en stor klem🙈❤️

  14. Tøft av deg å innrømme dette i disse dager for det er mange som reagerer når folk velger å ikke vaksinere barna sine (og jeg vil vel si at det er med god grunn) men du har selvfølgelig lov til å ha en frykt og dine tvil til mulige bivirkninger av vaksinene. Valget du tok om å ikke la barna dine få vaksiner, gjorde du for å beskytte barna dine! Men jeg må si jeg ble lettet da jeg leste at barna dine nå har fått vaksiner, jeg tror til syvende og sist det var et klokt valg 🙂

  15. Er veldig gla for at eg leste ferdig før eg kommenterte… da eg begynte å lese hadde eg store planer om å slutte å følge deg, men heldigvis kan eg fremdeles stolt kalle mg for en stor “kona-til”-tilhenger! Kanonbra reflektert og kanonviktig innlegg!

  16. Flott innlegg. Jeg er så glad for at det er høy dekning i Norge, for min datter på 3 er nemlig ikke vaksinert, ikke jeg heller. Jeg var 1 av 1 million som nesten strøyk med da jeg fikk første runde mmr vaksine. Jeg kunne ikke ta neste dose og har blitt anbefalt av alle sakkyndige å ikke vaksinere min datter med MMR vaksinen. Jeg priser meg lykkelig for at andre vaksinerer.

  17. Hei! Min historie er litt lik din. På et punkt hvertfall. Jeg fikk ME etter svineinfluensavaksinen i 2009. Dagen etter jeg fikk vaksinen svimte jeg av & har vært dårlig siden. Fikk mitt første barn i 2012, ulmet litt i bakhodet hva en vaksine kam gjøre med en, men det positive veide tyngre enn det negative. De vaksinene barna får er vaksiner som er utprøvd over lang tid, mens svineinfluensavaksinen var mer en “hastesak”. Så glad du valgte å ta til fornuften ❤️

  18. Oj! Her er jeg glad jeg leste hele innlegget før jeg gjorde meg opp en mening. Først ble jeg skuffet over at du var en vaksinemotstander, men så snudde jo alt. Jeg har selv fått påvist at min røde hunder-vaksine ikke virker, så jeg må ta den på nytt, og hadde jeg da møtt på en med røde hunder-smitte mens jeg gikk gravid kunne det vært livsfarlig for både meg og barnet. Men heldigvis, som du også nevner, er vaksinedekningen høy i Norge, slik at sjansene for å bli syk er små 🙂

  19. I starten der ble jeg ordentlig bekymra… bekymra for at en person (en familie) som jeg virkelig har begynt å bli så glad i, og som har så mange gode tanker om alt faktisk skulle sette sine barn og ikke minst andres barn i fare. Misforstå meg rett, jeg forstår redselen din
   Og den tror jeg mange kan føle på. Glad du “våknet” og ble med på den kollektive beskyttelsen vaksiner er.
   Minstefrøkna her ble født med nyrefeil i 2009. Rett før svineinfluensaen kom som en pandemi over landet. Hun måtte opereres bare 3 mnd gammel. Hele familien måtte vaksineres for å kunne komme på sykehuset. Hun var for liten for vaksine. Hun var mye syk før operasjonen (kronisk uvi/nyrebekkenbetennelse), og vi var inn og ut av legekontoret. På et tidspunkt ble vi plassert på legenes pauserom etter at alt var desinfisert fordi barnelegen ikke turte å ha den syke jenta på venterommet med all smitten som Var der… det er noe av det skumleste jeg har opplevd.
   Er glad du fortalte historien og håper flere våkner.

  20. Hvor skal jeg begynne..? Tja, jeg trur det er første gangen jeg Kommenterer her hos deg, og jeg har fulgt deg siden oppstart.. Men når jeg leste overskrifta, tenkte jeg; Nei fy! Detta trur jeg blir Det siste innlegget jeg leser herfra.. nå mista jeg respekta… også leste jeg videre, og tenkte tja, joa, veit alt om sterke sykehus historier ogsånn da… ( er sjøl på vei inn i uføre med en dritt kropp..) meeen jeg var ikke enig… og blei derfor veldig glad for slutten; da du tok til fornuft, for jeg også koker på innsiden når folk ikke kan se å vakisner unga sine!!
   Såe atte, det jeg ville framtil da vel egentlig; tusen takk for nok et supert, ærlig og ikke minst viktig innlegg! Tipp topp tommel opp:)

  21. Åhåi! Dette var en virkelig berg og dalbane av et innlegg. Medfølelse for deg som ikke finner ut av hva som gjorde deg så alvorlig syk, frustrasjon over at vaksinene kunne være årsaken (i ditt hode), sinne over at barna dine var uvaksinerte og til slutt lettelse over at barna nå har fått vaksinene sine.
   Jeg forstår ikke helt redselen din for vaksiner, men har forståelse for ønsket om å finne en grunn for sykdommen din. Og når man da endelig finner noe som kan passe er det selvsagt at man går for det. For som du skriver selv: Den som leter finner svar, og på internett er det ikke vanskelig å finne de svarene man er ute etter.
   Jeg gikk fra å bestemme meg for og aldri mer lese hverken din eller Peter sin blogg, til å selvsagt ville fortsette. Er tobarnsmor selv, så dette er naturlig nok et tema jeg engasjerer meg for.
   Ønsker deg alt det beste, og håper virkelig du finner svar på sykdommen din og at du har det bedre nå.
   Et viktig innlegg jeg håper når frem til flere vaksinemotstandere!

  22. Takk Christina!
   Og FOR er vakkert kommentarfelt!
   Jeg blir rørt. Av begge deler.
   Takk for er positivt fristed på internett, til deg og til alle som kommenterer ❤️

  23. Der var det nummeret før du mistet meg som leser altså. Da jeg satt på legekontoret med min fem uker gamle sønn, kjente også jeg på en voldsom redsel. Det lille barnet som jeg i det øyeblikket følte var mottakelig for alle sykdommer som de andre på venteværelset kunne være bærere av – og da spesielt vaksinemotstandere og barna deres… Uten at jeg kunne gjort noe for mitt barn dersom han skulle blitt smittet, ettersom han var fersk i denne verdenen. Muligens ubegrunnet, jeg har ikke lest meg opp på dette, men den redselen jeg følte da gjorde at jeg ikke bare var sikker, men skråsikker, på at vi skulle følge vaksinasjonsprogrammet. Jeg ble fysisk uvel av starten på dette innlegget, men karret meg motvillig videre. Takk for at du våknet opp, Christina. Og for at du tør å dele historien din. Håper den kan vekke andre.

  24. Tusen tusen takk, Christina.
   Alt jeg har lyst til å si har allerede blitt sagt av andre, du er modig og du er tøffere en svært svært mange.
   Det jeg føler at jeg kan bidra med her er å si at de innleggene som er tøffe og vanskelige å skrive, er de viktigste. Hvem som helst kan skrive de enkle innleggene og det er alltid mye lettere å pyse ut av et sånt tema. Det å skrive et sånt innlegg når det stormer slik det gjør rundt dette, gjør deg til en viktig blogger. Jeg vil at du tar det til deg. Tusen hjertelig takk for innlegget ditt! Takk for din innsats for å redde andre, til tross for din egen skepsis. <3

  25. Pulsen min dundret i vei i starten av innlegget. Vaksinerer hun virkelig ikke barna sine? 😲 Ble veldig letta da jeg leste videre og fant ut at du hadde ombestemt deg.
   Det er nok sant som du skriver om, en finner de svarene en ønsker seg. Så godt at du har det bedre!

  26. Et velskrevet innlegg, som gir innblikk i begge sider av diskusjonen rundt vaksinering. Når det er sagt er jeg er glad for at dere har valgt å vaksinere barna deres, slik at de unngår å bli syke, og å smitte andre.
   Jeg har en sønn som i dag er en frisk og fin 20-åring. I en alder av nesten fem fikk han en kreftdiagnose, og gikk gjennom langvarig kreftbehandling. Cellegiftbehandlingen som skulle gjøre han frisk medførte nedsatt immunforsvar, og infeksjoner som meslinger ville potensielt gjort han svært syk. Ikke kunne vi vaksinere han, og i tillegg hadde var han heller ikke fullt ut beskyttet av de vaksinasjonene han hadde fått tidligere, på grunn av den sterke behandlingen han gjennomgikk. Vi var med andre ord prisgitt den høye vaksinedekningen i samfunnet for å unngå at han skulle bli alvorlig infeksjonssyk. Heldigvis var vaskinedekningen på vår side, og han er i dag en frisk og fin gutt på veg ut i voksenlivet. 🙂
   Å vaksinere egne barn handler med andre ord ikke bare om å beskytte dem mot å bli syke, men er også et ansvar du har på vegne av samfunnet vårt hvor du er med på å beskytte personer med nedsatt immunforsvar, alvorlig syke mennesker og de minste babyene som ennå ikke er vaksinert. Og derfor vil jeg be deg som leser dette om å vaksinere barna dine, om du ikke allerede har gjort det. 🙂

  27. Det der krever mot! Fy søren så modig du er! Visste du var ei rå dame, men det der krever mot på et helt nytt nivå! Å stå frem med et så ærlig innlegg i en så heftig og betent debatt, er noe et fåtall tør. Jeg er stum av beundring og skulle gjerne gitt deg en stor klem❤️ Du er et unikum! 😘 Takk for at du er den du er!

  28. For første gang skuffa du meg. Etter et par avsnitt var det rett ut av bloggen din. Fjernet deg og peter som favoritter og begynte faktisk og gråte. Jeg ble så skuffa over dere. Hvordan kunne dere? Etter en god stund mannet jeg meg opp, leste resten….. og takk. Tusen takk. Fra bunnen av mitt hjerte! Takk! Dere er begge tilbake på favorittlista, og sorgtårene har blitt gledestårer! High five!

  29. Nå fikk jeg et voldsomt sug i magen mens jeg leste. Takk og lov for slutten og at du nå har vaksinert barna! Jeg er i utgangspunktet positiv til vaksiner, men den mer og mer synlige antivaksine debatten gjorde at jeg tvilte på HPV vaksinen til meg selv.. mangler nå siste dose av tre.
   Jeg fikk diagnosen MS i fjor og du som har lest mulige bivirkninger for vaksiner vet at MS er en av disse… men enn om jeg ikke hadde vaksinert meg og dødd av tuberkolose eller fått polio, fått hjerneskade etter meslinger.. nei, min sykdom fikk jeg fordi det dessverre ble slik og heldigvis lever jeg og de jeg er glad i fordi vi er massevaksinert. Takk for at du har vaksinert barna dine!

  30. Flott innlegg!
   Jeg tenker at det er forskjell på godt utprøvde vaksiner og nye. Vi vaksinerte verken oss eller barna for svineinfluensaen, og jentene har ikke fått HPV. De vaksinene er jeg ikke trygg på. De andre har de fått. Vi har nære familiemedlemmer som ble syke av vaksiner på tidlig 90-tall. Det er ikke til å spøke med.
   Takk for reflektert innlegg, du er flott!

  31. Kunne man ha gjort den MMR- vaksinen til 3 separate vaksiner? 2/3 barn på min manns side har fått autisme etter vaksinen. Og de 2 har tatt vaksinen, men min mann ikke (han er den av de søsknene som er frisk, og tok ikke vaksinen….) Jeg tok ikke den sjansen, men er åpen for at de kan ta vaksinen separat. Har man sykdomshistorikk, slik som deg, tar man noen runder ekstra med seg selv. Noen ganger kommer man til din konklusjon, andre ganger ikke. Ville bare påpeke at i enkelte tilfeller er man ikke alltid motstander av ALLE vaksiner….og det kan finnes andre grunner enn at man ikke gidder ta vaksine, er redd for sprøyter osv……..

   1. Autisme av vaksine er noe sprøyt! Det finnes INGEN beviser på at vaksiner fører til autisme. Det er et tapt slag å argumentere mot vaksine for!

   2. Autisme kommer ikke av vaksiner nei!! Les deg opp!!! Skremmende at sånne som deg sprer frykt og prater om noe dem absolutt ikke har peiling på. Hilsen mamma til en som har autisme

  32. Så tøft av deg å dele noe så privat på denne måten, det står det respekt av! Jeg må si at jeg gikk fra “nei- hva er det du sier!”, til, “åh, så bra!” Det er så viktig med den forståelsen du viser ang flokkimmunitet, det er ikke alle som er klar over dette.
   Jeg kjenner meg veldig igjen i vaksineskepsisen, da jeg også ble syk som deg etter en vaksine, men jeg synses du har gjort ett veldig godt og riktig valg nå <3 heier på deg!

  33. Håper alle leser hele innlegget ditt før de kommenterer – du er modig som forteller om det, og modig som ombestemte deg i vaksinevalget.
   Du er ekte, på godt og vondt – og jeg ønsker deg alt godt. Kommer det nettroll inn nå, så skulle jeg gjerne vært skjoldet ditt ❤️

  34. Du er tøff, Christina!!
   Noe av det jeg liker med bloggene til deg og Peter er at dere tar opp viktige temaer også, og det er jeg så glad for! Jeg har ingen barn selv, men kjente jeg ble litt skuffa da jeg begynte å lese innlegget.. Da jeg så at du hadde lagt ut nytt innlegg på facebook og at du hadde fått en del kommentarer, bestemte jeg meg for å lese innlegget først, og selv om jeg ble litt skuffa så fortsatte jeg å lese, avsnitt for avsnitt, og det er leit å høre om din historie, men jeg er glad du valgte å vaksinere barna dine! Og som andre sier; det er de vanskelige innleggene som er viktige å skrive! Fortsett med det! ❤️

  35. Ble rørt til tårer når jeg såg du skrev at du allerede neste dag vaksinerte begge barna! Totalt uventet reaksjon. Jeg er for vaksiner, men visste ikke jeg var så engasjert! Flott skrevet!

  36. Takk for at du tok det valget! Som mor til en gutt som hadde medfødt immunsvikt og ikke kunne få levende vaksine, var vi prisgitt en høy vaksinedekning.

  37. Jeg er så enig! Til tross for risikoen for bivirkninger er det bedre at befolkningen vaksineres enn at mulige epidemier bryter ut. Hva hadde vi gjort uten oppfinnelsen av vaksiner da for eksempel koppene herjet?
   Viktig tema og flott at du delte historien din!

  38. Takk!!!
   Jeg har ikke barn, men er sterk asmatisker og var masse syk når jeg var liten. At disse vaksinene har hjulpet meg når jeg var liten trur jeg veldig på. Men det er som du sier hva med dem som ikke kan vaksinere seg pga andre grunner. Skal de bli utsatt og offerer for forskjellige sykdommer pga vise foreldre bestemmer seg for og ikke gi barna den vaksinen de burde ha for at kroppen skal kunne forsvare seg.
   Jeg trur ikke enkelt helt skjønner hva de utsetter barna sine og andre barn for. Og nå har jo en av disse sykdommene som vi blir vaksiner for kommer tilbake. Jeg har aldri skjønt meg på disse foreldrene som velger bort vaksinen.
   Men jeg kan nå skjønne det litt pga redselen vis de har opplevde sykdom i forhold til disse sprøytene. Men vis ikke de har et onkerlig grunnlag for det så burde de vaksinere barna sine.
   I Australia for du ikke barnetryggd vis ikke du vaskinene barna dine. Synes de burde innføre slikt her også.

  39. Tror du bør endre overskriften til “derfor ville jeg ikke valsinere barna mine” eller noe sånt
   Uansett, så utrolig bra at du tok til vettet, for å ikke vaksinere barna sine er ekstremt egoistisk!!
   Som du sier handler det om flokkimunitet og beskyttelse av de som er for unge til å ta vaksiner, ikke tåler dem, ikke oppnår ønsket reaksjon osv. Er det greit at noen andre sine uskyldige barn dør, så lenge ens egne slipper en minimalistisk risiko for en bivirkking? NEI.
   Generelt er det skummelt når folk tar avgjørelser basert på sine følelser, opplevelser og googling, istedet for å høre på forskning og de som faktisk har peiling.
   Viktig å være ydmyk når det kommer til ting man faktisk ikke har greie på, som f.eks medisin, med mindre man er lege, forsker osv
   Uansett, veldig fint og ærlig innleg❤️

  40. Jeg synes du er steintøff,modig og fantastisk som tør å fortelle dette! Og jeg synes du er en skikkelig god mamma,som står på for å gjøre det som er best for barna dine! Både at du turte å si at du ikke ville ha barna vaksinert,og så å tørre å ombestemme deg! Du er helt rå,og ett veldig godt forbilde! Tusen takk for at du fortalte historien din ❤

  41. Kjære deg.
   Dette er det mest gripende og engasjerende blogginnlegg jeg har lest!! Står stor respekt av at du er så ærlig og åpen om deg selv om et så privat tema. En utrolig god vinkling inn i en debatt som er høyst aktuell i disse dager. Takk for at du deler og takk for at du gir ditt perspektiv – det er så ærlig og så treffende! ❤️

  42. Takk for et veldig bra og viktig innlegg – og takk for at du også vaksinerte barna dine, slik som vi har vaksinert vår søte gode 5 årige jentesnupp 🙂 <3
   Håper folk tar "til vettet" og vaksinerer barna sine, så utrolig viktig!

  43. Ble skuffet da jeg leste overskriften, men jeg skulle gjøre som du sa før jeg skulle gjøre opp meningen min om alt dette. Fint at du endret mening om vaksinasjonene. Jeg har fulgt vaksinasjonsprogrammet til punkt og prikke, men da hun som er 19 nå, skulle vaksinere seg mot livmorhalskreft, fikk hun bestemme selv. Jeg skrev under, så fikk hun sette kryss på riktig sted. Både hun og jeg er enige om at dette er noe nytt som har kommet, og de kan ikke være sikre på at de som vaksinerer seg mot dette, slipper unna. Kommer også til å gjøre det samme når minstejenta blir så gammel at hun også skal få denne vaksinen. Dessuten er de andre vaksinene mot sykdommer som nesten er utryddet, og denne HPV eller hva den kalles den mot livmorhalskreft, er mot kreft. Jeg tenker at er du blant dem som skal få kreft, så får du det uansett om du er vaksinert eller ikke.

   1. Vaksinen er ikke mot kreft, den er mot HP virus, som hos noen fører til kreft. Altså samme prinsippet som andre vaksiner. Jeg vil anbefale alle kvinner denne! Ikke bare de unge som følger vaksinasjonsprogrammet. Mvh Lege, som følger mange HPV vaksinerte, og aldri opplevd bivirkninger etter disse..

   2. Her tat du grundig feil ! Man får ikke livmorhalskreft uansett om man vaksinerer seg mot HPV eller ei. HPV viruset er årsaken bak de 530 000 tilfellene av livmorhalskreft pr år på verdensbasis. Vaksinerer man seg mot HPV er man derfor beskyttet mot livmorhalskreft og en rekke andre kreftsykdommer forårsaket av HPV. Ville sterkt anbefalt bara dine å ta denne. Dette kommer fra ei som har vaksinert seg i voksen alder etter høygradige celleforandringer og påvist HPV .

  44. Flott innlegg Christina! Jeg kjente jeg begynte å hisse meg opp da jeg leste overskriften, mens jeg forstår frykten du forteller om. Jeg er veldig glad for at dere har valgt å vaksinere barna deres for dette er den største dugnaden som alle burde være med på. Jeg føler noen gang at jeg burde spurt folk om de er vaksinerte før de kommer i kontakt med barna mine. Spesielt når de er så små at de ikke har fått alle vaksinene, minstemann er 5 mnd og nå som det hsr vært tilfeller av meslinger i Norge er det nesten så jeg ikke tørr å ta han med til steder med mye folk..

  45. 👏🏻👏🏻💪🏼 Du er helt fantastisk, og så sterk! Håper du aldri mer trenger å oppleve sykdom på den måten! ❤ Du er et forbilde 😄

  46. Først så ble jeg nesten lei meg. Jeg ser sånn opp til deg men de som velger å ikke vaksinere klarer jeg ikke å ha respekt for så jeg ble faktisk skikkelig knust for jeg ser virkelig opp til deg ❤

  47. Tusen takk for at du var så modig og ydmyk at du både delte din tvil og din etterhvert overbevisning. Før jeg ble lege opplevde jeg at en skjønn liten gutt døde i meslinger. Det gjorde så dypt inntrykk på meg at jeg både som fastlege og helsestasjonslege gjennom mange år har vært opptatt av å formidle akkurat det du nå har meddelt: viktigheten av flokkimmunitet for å beskytte de mest sårbare. Barna våre.

  48. Jeg tok faktisk meslingvaksinen i veldig voksen alder. Jeg ble ikke smittet da det gikk meslinger på barneskolen i sin tid, jeg hadde søsken som fikk meslinger i tenårene og ble dausjuk, – jeg ble ikke smittet. Jeg fikk med tiden barn selv og lot dem få alt av vaksiner , selv om jeg vet at enkelte kan få reaksjoner. Men jeg var også klar over hvor farlig mange av barnesykdommene kan være… Av to onder velger man det minste. Ingen skal innbille seg at myndighetene vaksinerer på fellesskapets regning for moro skyld. Engstelige foreldre? Tja; om barnet ditt får blindtarmbetennelse, så dropper du ikke operasjon selv om kirurgen ikke gir deg garanti for at inngrepet går bra? Narkose er faktisk ganske alvorlig…og det er bare den ene risikoen. Det fins flere 🙂
   Såå, jeg var i 40årene da jeg vaksinerte meg mot meslinger. For da var jeg blitt så gammel at jeg ikke hadde særlig lyst på den sykdommen.

  49. Hei Christina. Jeg er fast leser, men aldri kommentert på en blogg før. Veldig bra innlegg, men min henvendelse gjelder ikke vaksinasjonsdebatten. Jeg er ei jente på 24 år som har blitt uforklarlig syk, helt plutselig. CT, MR, Gastroskopi, endoskopi, blodprøver, ALT, viser ingenting galt. Men jeg er i konstant dårlig form og har vært det i flere år nå. Har også vært til ME-utredning, men jeg falt heller ikke i den kategorien. Det er heller ingen psykisk forklaring på hvorfor jeg er så dårlig. Da jeg leste at du også har vært dårlig, måtte jeg bare skrive, i håp om at du kanskje har tips til hva som kan gjøre meg bedre/hva som fungerte for deg. Jeg er helt desperat.. Du vil kanskje ikke utdype sykdommen din noe mer på bloggen, men kanskje du da ville skrevet noe om det privat. Eller kanskje ikke. Men jeg har ingenting å tape på å spørre. Håper du leser kommentaren min. Jeg heier på deg og er glad du er bedre. Det gir også meg håp. Mvh frustrert jente som vil bli frisk

  50. Nok et flott innlegg fra deg😊
   Forstår veldig godt frykten din, jeg har fått ME etter kyssesyke, men har ikke hatt diagnosen så lenge (vært syk 11år). Jeg fikk svineinfluensa vaksinen enda jeg allerede var blitt syk og har aldri vært så dårlig noen gang som da.. Men kan bli veldig skremt av dette, det forstår jeg godt.. Jeg er også veldig i tvil om hvor godt jeg vil tåle vaksiner idag iforhold til min sykdom, men den dagen jeg får barn vil jeg såklart vaksinere de, noe annet vil jeg se på som uansvarlig..
   Takk for at du deler et personlig innlegg om et viktig tema, noe kanskje flere ikke hadde turt å innrømme..
   Må også nevne det at jeg også hadde stor usikkerhet de første årene jeg var syk da de ikke fant noe feil med meg og søkte opp her og der og når du har en teori er det altfor lett å finne svar som støtter din teori..

  51. Da jeg begynte æ lese innlegget tenkte jeg bare ‘Fan, nå må jeg slutte å følge konatil’.
   Heldigvis slapp jeg det. 👏🏼
   Flott at du setter fokus på hvor viktig det er å vaksinere barn sine!

  52. Ja hva er alternativet om man ikke tar vaksinen. Jo en kan risikere død…. å få bivirkninger er vel bedre enn døden vil nå jeg si. Så flott at du fikk en oppvekkning ang dette. Virussykdommer og epedemier ser man dessverre ikke å det kan ta sin tid før man konkluderer med at det er de spesifikke sykdommene…å allerede da kan de syke ha smittet andre med svekket immunforsvar.

  53. Hei. Jeg skal også være ærlig. Og si at jeg ble sint av å lese første del av bloggen samtidig som jeg forsto frykten din. Ikke for vaksinering, men at man kan ha frykt/angst for noe slikt for barna sine. Slet med angst gjennom hele svangerskapet mitt.
   Leste likevell resten av innlegget og ble meget glad etter hvert. Kjempe flott blogg innlegg og så godt forklart hvorfor vi skal vaksiner. Vi har vaksinert Mary hele veien 😊 og jeg skjønner ikke de som ikke gjør det, med mindre det er pga medisinske grunner.
   Morro å lese bloggen din 😊
   Marie

  54. Jeg ble selv dødssyk som baby av vaksine, men da jeg fikk eget barn var det heldigvis takhøyde for diskusjon og helsesøster forklarte at det ikke rr lik vaksine nå som for 20 år siden. De er mye bedre. Men det er godt å kunne snakke om frykten slik at man kan takle det.
   Kanskje du har snudd noen som tviler?
   Mine barn er fullvaksinerte og friske!:)

  55. Godt at du tok til fornuft etterhvert, det er ingenting som provoserer mer enn foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine, og som tror de vet mer enn folkehelseinstituttet og helsedirektoratet om vaksiner som har blitt gitt i over 100 år! Enkelte sykdommer har vi blitt kvitt i Norge nettopp pga vaksinering, og å velge å ikke vaksinere og å bare surfe på bølgen av flokkimunitet……jeg blir så provosert! Takk for at du tok til fornuft, og for at du skrev dette innlegget! ❤️ Håper du åpner øynene til noen andre vaksinemotstandere!

  56. “Det kan godt være det går bra med dine barn dersom de skulle bli syke, men hvem er du til å gamble med andres?” … og vaksiner fungerer bare om mange nok tar de…
   Heller en ørliten sjanse for bivirkninger enn store utbrudd av sykdommer vi dør av.

  57. Dette er ett viktig tema å ta opp. Har hatt akkurat de samme tankene som deg i forhold til vaksine. Etter svineinfluensavaksinen i 2009 har livet aldri blitt det samme og jeg er sengeliggende nå. Har vært skeptisk til vaksiner etter det,men har allikevel vaksinert mine barn,med ett snev av angst vel og merke. Det burde kanskje forskes mer på hvorfor noen reagerer på vaksiner og noen ikke.Det er mange flere enn man tror som blir syke. Men det er jo nødvendig å ta de også.

  58. Fantastisk bra skrevet ❤❤
   Forstår godt at hvis du har hatt en sånn opplevelse og erfaring så skaper det skepsis. Er selv syk på 2.året og har vært gjennom hele runden om at blodprøver/CT/MR/spinalprøve osv ikke viser noe galt. Men tilslutt landa de på ME. Hvorfor dette har rammet meg er enda uvisst. Men vaksiner og operasjoner kan være en årsak. Heldigvis er det mye forskning på gang☺ så jeg har troa på å bli helt frisk.

  59. Kjære Kristina. Jeg forstår deg mer enn du aner. Vaksinerte barna mine med klump i halsen mens jeg ba en stille bønn om at de ikke måtte få de bivirkningene noen barn faktisk får. Jeg leste meg også opp på vaksiner, og konkluderte med at det ikke fantes en eneste kilde som var troverdig: Enten var rådet vaksiner for en hver pris, eller Ikke vaksiner for en hver pris. I begge versjoner var sannheten godt og grundig sauset inn i argumenter som lå og vippet rundt sannheten.
   For det finnes bivirkninger, og temmelig alvorlige også. Men myndighetene ønsker ikke at småbarnsforeldre skal tenke på det og kanskje velge å ikke vaksinere av den grunn. Men det den andre siden glemmer, er at det i de aller fleste tilfeller går helt bra, og at barnet faktisk kan dø hvis det ikke blir vaksinert. Så ingen objektiv informasjon på temaet, og rett i kjølevannet av hva som nok må betegnes som en vaksineskandale (svineinfluensavaksinen) så skulle jeg ta en livsviktig avgjørelse for MINE barn: Slik tenkte jeg: jeg er ikke redd for kusma og røde hunder på små barn. Om de ikke blir smittet før puberteten, kan de vaksineres da. MEN meslinvaksinen er i den samme ampullen, og meslingviruset har mutert og blitt veldig mye farligere siden jeg selv hadde sykdommen som åtteåring. Antagelig fordi det har vært en massiv vaksinering, så viruset måtte endre seg for å overleve. DET turde jeg ikke utsette barna mine for. I tillegg fant jeg også ut at den MMR-vaksinen som gis nå, er rimelig gjennomprøvd, allergifremkallende substanser fjernet, de har byttet ut ingredienser som har vist seg å gi mange bivirkninger, og så videre. OG barna mine var friske og sunne. Så de fikk vaksinene sine, og jeg er glad for det. Men jeg var også LIVREDD!
   Kan også tillegge at jeg sannsynligvis helt utenom vaksineprogrammet kommer til å gi barna mine BCG-vaksinen, fordi jeg er urolig for oppblomstringen av tuberkulose.

  60. Kjempegodt skrevet! Og alle følelsene dine i denne prosessen har vært veldig forståelige – vi ønsker jo alle det beste for våre barn! Det er ikke alltid lett når redselen tar overhånd. Men godt å høre at ungene nå er vaksinerte og at det går fint med dem 🙂 Godt og VIKTIG innlegg i denne debatten, takk for at du skrev det 🙂

  61. En sterk avgjørelse! 💪🏻
   Skjønner bekymringene dine og slikt brister i mammahjertet.
   Men sterkt gjort å gå mot din tro og gjøre det som er det beste for dine barn. Får håpe at om det samme skulle skje med dine barn, som skjedde med deg, at legene vet hva de kan gjøre for å motvirke dette. Så slipper forhåpentligvis de å gå igjennom det samme som det du gjorde.

  62. TAKK 💜 Som mor til eit barn med nedsatt immunforsvar som nok ikkje ville tålt ein “styrkande” meslinginfeksjon som liten, vil eg takke deg for det ærlige og flotte innlegget ditt! For, ja, det er lov til å tvile; det er lov til å lure; det er lov til å stille kritiske spørsmål. Som foreldre vil me jo alle bare gjøre det rette for våre barn! Det er bare så uendelig viktig å huske på andres barn òg… Og så er det noko med den kollektive hukommelsen; eg trur ikkje våre oldeforeldre tenkte at meslingar var styrkande.
   PS: mi dotter er i dag 10 år, har CP og er rullestolbruker, men frisk som ein fisk! Fordi immunforsvaret hennas fekk lov, og tid til å vokse seg sterkt!! Takk velferdsstaten 💜

  63. TAKK 💜 Som mor til eit barn med nedsatt immunforsvar som nok ikkje ville tålt ein “styrkande” meslinginfeksjon som liten, vil eg takke deg for det ærlige og flotte innlegget ditt! For, ja, det er lov til å tvile; det er lov til å lure; det er lov til å stille kritiske spørsmål. Som foreldre vil me jo alle bare gjøre det rette for våre barn! Det er bare så uendelig viktig å huske på andres barn òg… Og så er det noko med den kollektive hukommelsen; eg trur ikkje våre oldeforeldre tenkte at meslingar var styrkande.
   PS: mi dotter er i dag 10 år, har CP (pga for tidlig fødsel) og er rullestolbruker, men frisk som ein fisk! Fordi immunforsvaret hennas fekk lov, og tid til å vokse seg sterkt!! Takk velferdsstaten 💜

  64. Må innrømme at eg fyrst kjente på ein liten skuffelse over innrømmelsen din då eg ser på deg som ein ganske fornuftig og logisk person. MEN å velje å ikkje vaksinere sine barn grunna sin eigen oppleving og frykt for at sine barn skal oppleve det same, er totalt annerledes enn å ikkje vaksinere på grunn av ein vrangforestilling om at dei ikkje er nødvendige og farligare enn sjukdomane. Eg er glad du fant styrken til å trosse frykten din og eg håpar inderlig dine barn ikkje opplev det som du gjorde. Tøft av deg å skrive dette innlegget!

  65. Jeg er fast leser av bloggen din, og virkelig digger formidlingsevnen din. Jeg ble først skuffet over motstanden mot vaksiner, men ble så glad når jeg leste at du valgte å vaksinere barna til slutt likevel.
   Jeg jobber i helsevesenet selv, og lar meg lett engasjere av helsepolitiske spørsmål. Det med vaksinering har blitt en stor debatt, men det finnes lite troverdig forskning som taler for å ikke vaksinere. Vi trenger flokkimmuniteten, som du påpeker.
   Igjen, jeg er fan av bloggen din. Du har beina godt plantet på jorda og skriver morsomt og reflektert rundt de små og store tingene i livet. Du er en viktig stemme, og jeg setter SÅ stor pris på måten du velger å bruke den på 🙌

  66. Det sårer meg dypt å se at “helsevesenet” har klart å hjernevaske deg med frykt til den konklusjonen. Jeg har selv lest mye om vaksiner, og mener at jeg fikk astma som en konsekvens av min første vaksine. Det sårer meg like mye å se dem som kommenterer, hvor indoktrinerte de er på dette med vaksiner. Jeg ser ett fakta i det man blir fortalt om vaksiner, men mange løgner og bagatelliseringer rundt det. Det er sant at vaksiner inneholder det man kaller “Antibodies” som hjelper å bekjempe den bestemte sykdommen, men når innholdet i en dose svekker det generelle imumforsvaret, utsetter deg for fatale bivirkninger og man ser at de som utvikler vaksiner ikke vil gi det til sine barn, taler alt for at man bør unngå det. Da jeg en gang googlet hva som var i en vaksine, kom jeg til et norsk legekontor, hvor det stod en av ingrediensene var rester av lungevev fra aborterte foster. Dette hemmeligholder bransjen, helsesøstrene vet det ikke eller hemmeligholder det, og en slik bransje vil jeg ikke ha noe med å gjøre.

   1. Du har jo fullstendig misforstått 😂😂 Lungevev fra aborterte fostre? Det inneholder KYLLINGFOSTER, noe du kan få i deg via et hvert egg du hiver inn på og. Nå er ikke astma en kjent vaksinebivirkning, men uansett ja takk til astma fremfor polio, meslinger eller andre høydødelige sykdommer. Er vel ikke slik at ingen av de som utvikler vaksinene ikke vaksinerer egne barn heller, men en og annen vaksinemotstander fins det nok av de og.

  67. Skjønner så godt redselen din!
   Har sjølv hatt ME diagnose og diffuse helseplager, som ingen har funne ein årsak til. Og sidan eg har følt på kroppen kor lett kroppens fine maskineri vert sett ut av spill, og livet vert lagt i grus, var eg kjempe skeptisk til å sprøyte ukjente stoff inn i ein frisk, perfekt liten kropp…. Og at legemiddelindustrien tjener enorme summer på vaksiner, og har mykje makt, gjer meg ikkje akkurat tryggere…
   Men eg har konkludert med at å gje barnevaksinene er det tryggaste alternativet vi har i dag. Spesielt sidan mange reiser mykje og kan ta med seg sykdommer frå alle verdas hjørner, samt at det kjem mange nye landsmenn som er uvaksinerte.
   Men eg synes det var vondt og vanskeleg når han fekk stikket likevel…
   Når ein tenker på kor mange som får vaksine i Norge kvart år, og kor mange friske, velfungerende barn det er rundt omkring, så er det ein betryggelse 🙂
   Ps. Reagerer på at ein del skriv her at dei ville ha slutta å følge deg om du ikkje gav borna dine vaksine… Er det ikkje litt rart å slutte å følge nokon ein syns har ein kjempe bra og underholdende blogg fordi ein er ueinig om eit tema, sjølv om det kanskje er noko ein føler sterkt for??
   Kan det ikkje bli litt farlig om ein berre vil lese det ein er einig i?
   Og i dette tilfelle, så tviler eg på du ville ta opp tema så ofte uansett, så burde ein uenighet i så fall farge heile bilde av deg…..?

  68. Så utrolig fint innlegg! 👏🏼😃 Må innrømme at jeg etter de første setningene tenkte “Åh nei… Er hun en sånn en?? En som utsetter både sine egne og andres barn for fare?? Uff, nei nå gidder jeg hverken å følge henne eller Peter lengre.” Men så leste jeg videre… Utrolig kult at du “tok til fornuft”, og at du tør å være åpen om det. Jeg er fortsatt trofast følger og gleder meg til videre lesning! ❤️

  69. Jeg er SÅ glad for at jeg fortsatte å lese innlegget, for tro meg, jeg var klar til å kjefte til øra flagra, men jammen lønna det seg å holde løpet ut. Utrolig bra, og ikke minst, viktig skrevet!

  70. Heilt enig med deg, og kjempeviktig innlegg om eit tema som er høgaktuelt no! Det er så viktig at barna våre følger vaksinasjonsprogammet. Me vil ikkje ha desse fæle sjukdommane tilbake, og det er dessverre det som skjer når folk velger å ikkje vaksinere barna sine. Meslingutbruddet som herjer no skremmer meg. Eg har eit barn som enno ikkje er gammal nok til å va vaksinen. Og då kan eg blir både sint og oppgitt over desse motstandarane. Eldre barn som ikkje er vaksinert står i stor fare for å bli smitta av meslingar dersom utbruddet spreier seg ytterligare, og då kan desse barna smitte babyar som enno ikkje er gamle nok til å ta den.

  71. Så flott at du deler dette!Jeg håper med dette at du kanskje kan påvirke de mødrene som er imot vaksinasjonsprogrammet! Kjenner nesten at jeg blir litt stolt og rørt på dine vegne! Vaksiner er så viktige!!!
   Hilsen sykepleier.

  72. Mine barn er vaksinert, men de har ikke fått, og skal heller ikke få meslingevaksina. Den avgjørelsen har jeg ikke tatt fordi jeg har lest blogger eller annet viss vass. Det er en grundig og nøye gjennomtenkt vurdering. Jeg har lest rapporter både fra inn- og utland over flere år. Og folk får bare være så uenige med meg som de bare vil. Mine barn, mitt valgt! Respekter mitt valg! Hva slags valg du tar for ditt barn er opp til deg. Hva jeg velger er opp til meg! Nå har jeg selv hatt alle barnesykdommene man kan ha, inkludert meslinger, og ikke ble jeg spesielt syk av dette. Det er forøvrig forsket på at uvaksinerte barn generelt er friskere enn vaksinerte. Ps! Ingen vits å kommentere på min kommentar. Jeg leser vanligvis ikke blogger, og kommer ikke til å kommer tilbake for å lese eventuelle kommentarer eller kommentere.

  73. Kjære vene for noe sprøyt.
   Er det noe som definerer falsk artikkel er det akkurat denne her.
   SE PÅ MEG, JEG VAR SYK MEN NÅ VIPPS OMBESTEMTE JEG MEG OG KUNNE VISE ALLE HVOR KLOK JEG VAR.
   Bullshit.
   Hadde du vært syk av vaksiner som mange er her i Norge og med dokumentasjon så hadde du hatt litt respekt for andres ve og helse og ikke sitti på folkehelseinstituttet og lagd deg denne falske bloggen. Skam deg.

  74. Kjære Trine. Og alle dere andre som ikke meslingevaksinerer barna deres.
   Jeg kjenner ei jente som har hjernebetennelse. (Subakutt skleroserende panencefalitt (SSPE). Hun blir sakte men sikkert blind nå, (eller, ikke så sakte heller) og kroppen visner før hun kommer til å dø innen tre-fire år. Google gjerne sykdommen for mer informasjon!
   – Det finnes ingen medisiner som kan hjelpe henne da hun har kommet for langt i forløpet. Jeg vil ikke si alder for å anonymisere, men hun er et barn. Hun fikk meslinger da hun var liten, “det gikk bra”, men nå er viruset reaktivert og prognosene hennes er elendige.
   Jeg skulle ønske dere vaksinemotstandere fikk være noen få timer sammen med denne livsglad, morsomme, fantastiske jenta! Og sagt det samme som du sier nå… at du kan lett risikere et slikt “liv” for dine barn … Du sier at du selv har hatt meslinger, Trine, dine barn kan også få meslinger. Og det trenger ikke være farlig i seg selv. Men som i “mitt” tilfelle med denne jenta, ble viruset re-aktivert… Hun kommer til å bli helt vegetativ (ingen funksjoner i kroppen hennes vil fungere) før hun dør. Jeg synes det er utrolig tøft å være sammen med henne, for hun vet ikke hva som kommer.
   Hun vil bare leke.

  75. Takk for at du tok det valget. Det største problemet er ikke om dine friske barn hadde fått sykdommen, de hadde mest sansynlig klart seg bra, det handler om dem som ikke tåler vaksinene og dem som ikke er sterke nok til å gå gjennom sykdommen, da setter man andres barn i fare, og det er utrolig egoistisk!! Jeg ble selv veldig dårlig, og sansynligheten er stor for at det skyldes svineinfluensa vaksinen jeg tok for mange år tilbake. Mitt siste år på ungdomsskolen ble et rent helvette med fravær, legetimer flere ganger i uka, og utallige tester og undersøkelser. Jeg lå hele natten å skalv og var kvalm, trøtt og veldig veldig sliten. MEN tross dette stiller jeg meg 100% bak vaksinasjonsprogrammet, dette er vaksiner som er godt forsket på å gitt i alle år. Svineinfluensavaksinen kom i hu og hast, jeg kan ikke på grunn av den la være å vaksinere sønnen min, for den har ingenting med barnevaksinasjonsprogrammet å gjøre. Jeg blir så skremt av alle som velger å høre på, undskyld meg, men det vrøvlet til folk som tror de mener å kunne mer enn dem som har forsket på dette i mange mange år, det er helt riktig at ingen virkning uten bivirkning, men slik lovverket er ang. Legemidler i Norge, så skal virkningen være mer positiv enn bivirkningen er negativ! SÅ VÆR SÅ SNILL, VAKSINER!!! HØR PÅ FAGPERSONER, OG IKKE EN ELLER ANNEN AVDANKET C KJENDIS SOM MENER Å VITE BEST!!!!

  76. Ble lettet når jeg kom til siste delen av innlegget ditt… 😅 Dessuten er det jo nettopp det vaksinene gjør: lar immunforsvaret bryne seg på noe vi vet at det tåler. Slik at det er sterkere når man møter på en ekte trussel!
   Bra skrevet og takk for at du deler!

  77. Veldig godt skrevet. Blir rett og slett forbannet på voksne mennesker som bestemmer at de ikke vil vaksinere barna basert på synsing og googling etter svar de ønsker å finne. I et demokrati bør det være åpning for individuell tilpasning av vaksinering, men det kan ikke være så enkelt som det er i dag, hvor en bare kan si nei.

  78. åååå du er så TØFF Christina!!! At du tørr å innrømme dine egne feil! Du er et forbilde, mitt forbilde faktisk. Det ble du fra den dagen du tok opp temaet om operasjon av underlivet, og det her var bare prikken over i`en. Ha en fin dag! :))

  79. Veldig bra innlegg. Denne type innlegg får flere til å tenke enn “pekefinger”-metoden 🖒
   Jeg har selv vert syk…kollapset for 11år siden og fortsatt syk….Var allerede mor når jeg ble syk…og mange mistenker hjernehinne-vaksine forsøket jeg deltok i på ungdomsskolen….Har valgt å vaksinere mine barn…

  80. Lisa: du mener ikke seriøst at halve familien din har fått autisme etter vaksine? Det er en myte uten hold i forskning. Myten kommer fra en forsker som jukset med forskningen fordi 1. Han hadde fått betalt for det og 2. han vil diskreditere vaksinen for å selge sin egen vaksine.
   INGEN blir autist av å få en vaksine. Om du tror det, aner du ingenting om hva autisme er.

  81. Takk alle himmelens makter – flokkimmunitet er så uhyre viktig. Steike så nervøs jeg ble av den overskriften …! Godt det endte godt.

  82. Tusen takk for dette blogginnlegget! Så viktig at dere som så mange faktisk ser opp til som familie, forteller deres/din opplevelse. Ble mektig lettet da jeg endelig forstod hvilken retning innlegget tok til slutt. Skremmende trend med å la være å vaksinere. Forstår godt at foreldre kan tvile og bli redde for barna sine, men de må forstå at valget om vaksine er det mest fornuftige uansett hvordan man tenker.
   Elsker bloggen din og Peters 🙂
   Hilsen sykepleier.

  83. Fantastisk!! Jeg kommenterer nesten aldri på blogger, men dette innlegget fortjener en kommentar. Veldig bra skrevet! Jeg ble rørt…

  84. Enhver bestemmer om sitt barn skal vaksineres eller ikke. Suverent! Det er en avgjørelse som foreldrene må ta, og som andre ikke bør legge seg borti.
   Men hva med den kollektive immuniteten? Den er ikke truet per i dag, og om den skulle bli truet på noe tidspunkt i fremtiden, så får enhver ta en ny vurdering.
   Men man kan smitte noen som ikke kan ta vaksine? Ingenting er risikofritt her i verden, og man kan ikke tvinge en hel befolkning til å vaksinere seg – med de alvorlige bivirkningene vi VET forekommer, for å beskytte en forsvinnende liten andel av befolkningen. Her går vinninga opp i spinninga.
   Og den som hevder at det er en synd å ikke vaksinere seg, for å verne de som står svakere helsemessig – man får håpe at disse personene vaksinerer seg mot influensa to ganger om året, for influensa er en av de sykdommene som tar livet av flest mennesker her i landet, og eldre og svekkede personer tåler kanskje ikke en slik runde. Tenk om DU skulle smitte en av disse? Argumentet er altså ugyldig om en ikke selv gjør sitt ytterste for å følge sin egen logikk, og det ser man ikke mange eksempler på.
   Jeg har ikke barn selv, men nåår den dagen kommer, så skal jeg ta denne avgjørelsen på suverent grunnlag, helt uavhengig av hva gråtekoner og flokkgjengere måtte mene. De fleste som ytrer seg i en slik sak som dette er uansett mest interessert i å være på riktig lag for en stakket stund, og å føle seg som et moralsk og ordentlig menneske.
   Det er svake folk, rett og slett.

  85. Hei kona til 🙂
   Takk for at du deler dine valg! Spesielt med hensyn til hvor viktig tema dette er. Jeg bare lurte på en ting,, hadde vært veldig interessant å høre mer om denne oppvåkningen. For som det fremgår tok du valget om å ikke vaksinere barna på bakgrunn av studier, og valget om å vaksinere på bakgrunn av en oppvåkning. Var det noe i disse studiene som du ikke lenger trodde var sant ? eller var det bare at du kjente på en “sannhet” om at du må vaksinere, eller er det mulig å si noe om det?

  86. Jeg kjente det begynte å koke litt i begynnelsen av innlegget ditt, jeg skjønner frykten men… også leste jeg resten, og ble kjempe glad <3
   jeg har venner som har barn de dessverre ikke KAN vaksinere, og disse barna trenger at andres barn vaksineres.
   Takk <3

  87. Jeg får vondt inni meg når jeg leser mange av kommentarene her, og generelt kommentarer i media når denne debatten dukker opp igjen og igjen. Snakker om å “slutte å lese bloggen din” “mistet respekten for deg” ene og alene fordi de først trodde du var motstander. Nå er jo ikke du det, men de som er det har ofte sine grunner annet enn at de “tror de vet best”. Selv har jeg ikke alle vaksiner rett og slett fordi storebroren min fikk masse blemmer, rød prikker, høy feber, og nesten sluttet å puste. Hadde han ikke fått hjelp så fort, så hadde han antakelig dødd, og derfor valgte mamma bort enkelte vaksiner for oss som kom etterpå. Hun ble en tviler, som du sier. Helt forståelig mener jeg, og da er det vondt å se andres reaksjoner, andre som ikke har respekt kun av den grunn at man ikke vaksinerer, og alle kommentarene hver gang denne debatten dukker opp igjen. Folk som går så langt som å si at “sånne foreldre burde ikke hatt barn, de burde bli meldt til BV”. “barna deres er vandrende mordere”. Man kan ha ulike meninger og kjempe for det man selv står for, men respekt kan man ha likevel. Om ikke annet, så trenger man vel ikke utrykke så voldsomt at man ikke har det. Bør ikke være nødvendig at man skal dele si historie eller forsvare seg selv i det lange og det brede hver gang for at folk ikke skal se ned på deg.
   Fortsett å vaksinere barna deres, og fortsett å kjempe for deres meninger, men vær så snill – tenk over hvordan dere gjør det.

  88. Takk for at du ombestemte deg. Takk for at du klarte å se lengre enn nesa di rekker. Har virkelig stor respekt for de som skifter mening med tanke på andre. Wow!
   Min lille tøffing kan ikke vaksineres, og han vil mest sannsynlig dø av meslinger.
   Tenker ofte på om de som ikke vaksinerer har tenkt over at deres valg en gang kan være en direkte årsak til at et liv går tapt. At en mor mister barnet sitt. Jeg vil gå så langt som å kalle det uaktsomt drap.
   Det irriterer så ufattelig at barnehagen har taushetsplikt i forhold til hvem som ikke er vaksinert. Tar man et valg må man stå for det. Egentlig burde de som velger å ikke være en del av flokken holdes utenfor fellesskapet. Opprett egne barnehager og skoler til egoistene. Som et minimum burde jeg kunne si til sønnen min at: -Han der – han får du ikke leke med. Hold deg langt unna han.

  89. Må forresten legge til å at du er tøff som deler din historie. Føler med din frustrasjon over å ikke få svar eller finne ut hva som er galt, men godt å lese at du har blitt bedre. 🙂

  90. Har sittet å lest noen av kommentarene her og må si jeg syns det er merkelig at så mange tenkte tanken å slutte å følge bloggen videre om “konatil”var vaksinemotander…
   Jeg for min del følger bloggen fordi jeg liker humoren og mange av innleggene..Men kunne ikke fallt meg inn å slutte å følge bloggen pga.noen innlegg ikke appelerte til meg..Bare tenker at terskelen virker veldig lav for noen til å velge å slutte å lese en blogg fordi man ikke er enig i hva som blir skrevet…Men det er nå min mening!

  91. Hei
   Bra innlegg. Jeg har vært et av de barna som ikke har kunnet få vaksiner som barn og fikk meslinger. Ble veldig syk. Unner ingen det.

  92. Kjære deg.
   Dette er et innlegg som gjør folket mer oppmerksom. Det som skjedde med deg det betyr ikke at dette skjer med dine barn, og jeg er glad på dine vegne at du vaksinerte dine barn.

  93. Sitter her med ei datter på 11 mnd og tør knapt å dra på kafé ellet ta kollektivtransport nå som meslinget herjer. Hun er for ung til å få vaksine og jeg er livredd. 🙁
   Leste om ei som hadde to barn. Ingen var vaksinert. Den ene ungen gikk gjennom kreftbehandling og kroppen var derfor på sitt svakeste. Så kommer andre ungen hjem med meslinger. Hva tror folk skjer da om ungen med kreft blir smittet? Tenker ikke vaksinemotstandere på slike senarioer? Kanskje ungen din takler meslinger og andre sykdommer når de er på sitt sterkeste, men hva om de får det på sitt svakeste. Folk må slutte å gamble med liv. Takk for at du tok til fornuft.

  94. Bra du våknet og tok vaksinene.
   Det er ganske riktig at en del får bivirkninger av vaksiner – faktisk til og med noen som har dødd av vaksiner. Kjenner selv en som ble sengeliggende i nesten tre uker, bivirkninger av influensavaksiner, bivirkninger som langt oversteg en influensa…
   Likevel, dette er av de skjeldne tilfellene. Vaksinasjonsprogrammer har reddet flere tusen liv, og det er langt flere som har godt av vaksiner enn som blir syke. Finnes god statistikk på dette 🙂
   Til sammenligning: Bilbeltet har i noen få tilfeller tatt liv, men i det store og hele redder det mange flere enn det som går tapt.

  95. Jeg leser mange blogger, men din er den jeg virkelig er fan av, om det går an å si i en alder av 36 år, haha. Derfor bestemte jeg meg for å lese innlegget med et åpent sinn. Jeg er glad du ombestemte deg, og jeg håper du blir helt frisk. Hilsen Fangirl

  96. Så fantastisk skrevet! Veldig viktig innlegg.Det er så lett for unge foreldre å glemme epedemiene vi hadde på 50-tallet. For.eks. polio. Jeg husker det!
   Takk for nydelig blogg!
   Klem fra gamle farmor Kari.

  97. Så tøff du er som deler! ❤️ Jeg syns du skal være stolt av begge valgene du tok – du prøver å gjøre det beste for barna dine. Og nå har du også gjort det beste for barna rundt og resten av befolkningen. Dæven, du er tøff som deler! Er sikkert flere i samme båt! Heia deg!

  98. Hei Trine,
   Som du sier, så vil du neppe lese dette, men i tilfelle andre leser det, så vil jeg allikevel kommentere det.
   Meslinger er verdens mest smittsomme sykdom. Vaksinen virker godt, men langt fra 100%. Den virker imidlertid så godt at om vaksinedekningen er generelt god, så vil ikke sykdommen spre seg. Sykdommen ville trolig vært helt utryddet hvis ikke en liten minoritet insisterer på å være uvaksinert.
   Hvis din unge blir smittet, vil den smitte de aller fleste av uvaksinerte unger den er i kontakt med, og den vil også kunne smitte noen av de vaksinerte ungene.
   For 9 av 10 personer, er meslinger helt uten komplikasjoner. Noen prikker og litt feber. Du er trolig en av disse. Det er imidlertid flere farlige komplikasjoner av meslinger. 1 av 10 vil få en spesiell form for ørebetennelse. I noen tilfeller fører denne til svekket hørsel. I sjeldne tilfeller kan man bli døv.
   1 av 20 personer får påfølgende lungebetennelse. 1 av 1000 får hjernehinnebetennelse – noen av disse ender opp enten døve eller med mental funksjonshemming. Rundt 1 av 10.000 vil få en sjelden sykdom som heter Subacute sclerosing panencephalitis (SSPE). Denne inntreffer 7-10 år etter at barnet tilsynelatende har blitt friskt, og er vanligvis dødelig.
   Selv i den vestlige verden vil 1-2 av 1000 som får meslinger dø av det. I den tredje verden er tallet langt høyere. WHO har estimert at meslingvaksinen har spart 17 millioner liv siden den ble introduser…. Smak litt på den.
   Selvsagt får noen bivirkninger av vaksinen. Dette er milde bivirkninger. I all hovedsak dreier det seg om at man blir litt rød rundt stikket, og kanskje en lett feber en dag eller to.
   Hvis man veier fordeler og ulemper, så er meslingvaksningen trolig den vaksinen som er mest fordelaktig.

  99. Kjære Christina!
   Tusen tusen takk for at du er tøff og deler! Jeg gåper virkelig innlegget ditt vekker noen, og viser at det er ingen skam åsnu :)som det sies flere steder her – flokkimunitet er viktigere enn mange tror, og tenk på om det virkelig er ditt barns beste å få en farlig sykdom..! Takk igjen, du er rå ❤️

  100. Hatten av for deg! Takk for at du delte. Måtte andre antivaxxere se dette og tenke seg om enda en gang.

  101. Så synd at du ombestemte deg. Bivirkningene trenger ikke komme med en gang, det kan bli senskader. Jeg ble faktisk glad da jeg leste overskriften, men ble skuffet da jeg leste at du hadde ombestemt deg. Bli ihvertfall ikke overrasket om barna utvikler astma/allergi eller autisme senere i livet.

  102. Takk for at du deler din historie! ❤ Dette er en svært viktig debatt og vi må fortsette å snakke om dette helt til alle som er ‘tvilere’ har kommet til fornuften. I mine øyne er det omsorgssvikt å ikke vaksinere barna sine. Dette med at det KAN forekomme bivirkninger i svært svært svært få tilfeller er et tynt argument for å ikke vaksinere, og med denne logikken kan man jo ikke gjøre noe som helst her i livet, da alt potensielt KAN være farlig… 🙂
   Flott blogg! 🙂

  103. Takk for et modig og åpent innlegg. Veldig lett å forstå hvordan noen kan være skeptiske til vaksiner og så havne på “feil” sider nettet osv.

  104. Karina: den var litt dømmende. Er opp til henne selv hva hun kan/vil være åpen om, du har helt sikkert ting du velger å holde tett til brystet selv. Er ikke bare-bare å åpne seg for en hel verden via bloggen sin.

  105. Og Fjotolf:
   “Hadde du vært syk av vaksiner som mange er her i Norge og med dokumentasjon så hadde du hatt litt respekt for andres ve og helse og ikke sitti på folkehelseinstituttet og lagd deg denne falske bloggen. Skam deg.”
   Takk for at du illustrerer tankesettet til noen som fremdeles er inne i vaksinenekter-tåken 🙂 .

  106. Takk som deler. Og takk for at du fant fornuften å vaksinerte barna dine. Jeg er ganske enig med det du skriver på slutten her.

  107. Hurra for deg!!!!! Altså, FOR et innlegg. Og TAKK for at du er modig nok til å ha en så viktig stemme i denne debatten. Jeg heier på deg!! 😊❤️🙌🏻

  108. Jeg vil tro at 99% av de som kommenterer her aldri har søkt og/ eller lest seg opp på noe som helst av vaksinering (for utenom det som står oppblåst i dagbladet i ny og ne). Skremmselspropoganda av en annen verden. Vi overvaksinerer barn i dag, og det medfører enorme konskekvenser. Det er “medaljens bakside”. Men det blir selvsagt hyssjet ned.

  109. Fantastisk innlegg!! Jeg har opplevd det samme selv!! Har vært syk av svineinfulensavaksinen i 7 år nå, men heldigvis på bedringens vei. Ingen leger fant ut av det etter utallige utredninger. Synes heller ikke det var gøy å vaksinere sønnen min, men gjorde det heldigvis. Supert at du forteller historien🤗🤗🤗

  110. Kjempefint og viktig innlegg!
   Jeg forstår at når folk er syke uten å finne årsak, så er det lett å skylde på vaksiner fordi man vil så gjerne finne en årsak.
   Men jeg blir litt provosert når folk bastant sier at de ble syke av vaksiner. Det har de overhode ingen bevis for og ingen belegg for å si annet enn synsing. Det er viktig å vite at det aldri i noen studier har blitt påvist sammenheng med autisme, allergi, astma og vaksiner! Den ene studien som en gang viste sammenheng med autisme å startet redselen for vaksiner ble bevist forfalsket og legen ansvarlig mistet lisensen for bedrageri.
   Hilsen medisinstudent og sykepleier

  111. Takk kjære deg,TAKK!! Jeg er to barnsmor til en 3 og 5 åring, for over 2 år siden opplevde vi å få en vaksinesykdom på da den 9 mnd gamle jenta vår, kikhosten! “Heldivis” ikke den “verste” sykdommen, men det å se hvor mye den lille kroppen jobbet seg igjennom hostekule på hostekule, det var kjempe vondt å se på.
   Det var nok noen rundt oss som fikk opp øynene for vaksinasjon, som ikke fulgte vaksinasjonsprogrammet. Så takk kjære deg, for at du vaksinerer dine barn.

  112. Takk, Christina <3 Da jeg gikk gravid i høst fikk jeg beskjed om at jeg hadde lavt nivå av antistoffer mot røde hunder og måtte være forsiktig med å komme borti barn (jobber som lærer) med mistenkelige utslett. Jeg fikk beskjed om at jeg antageligvis ikke trengte å bekymre meg da vaksinedekningen er stor, men jeg bekymret meg likevel da skolen jeg jobbet på tok i mot mange elever fra andre land som kanskje ikke hadde fått vaksiner i det hele tatt. Jeg kunne nemlig ikke få denne vaksinen da jeg var gravid. Så det er godt å lese dette innlegget. For det er nemlig ikke bare mennesker som er født som kan være utsatt. Hilsen ei som nå har fått en ny vaksine mot røde hunder 🙂

  113. What Tina said ⬆
   Synes den vestlig verden overvaksineres!
   Og jeg synes det er helt på trynet at sykepleier/medisin studenter påstår så bastant at det ikke finnes noen sammenheng mellom vaskinser og feks autisme, eller andre konsekvenser. Det påstår de fordi de leste det i Pensumboken sin? En lærer sa det? De leste det på nett? – ALLE mennesker er forskjellige, og ALLE reagerer forskjellig på forskjellige medisiner/ medikamenter. Så hvorfor er det så rart å tro/ påstå det samme med vasksiner?
   Jeg har også lest meg opp om dette, og vært livredd for å vaksinere barnet mitt. Så redd at jeg utsatte det, og nærmest følt meg presset. Redd for konsekvensene av en vaksine, og redd for konsekvensene av å ikke ta en vasksine. Så harsh som dette høres ut; jeg klarer ikke tenke på majoriteten,jeg tenker kun på mitt eget barn.
   Jeg fikk til og med prate med smittevern på helsestasjonen Min, og det ble sagt på møte at messlibger feks, var sykdommer de som er 50+ nå SKULLE ha da de var små. Og at ja, det er pga alle andre at vi vaksinerer oss.
   Ja det er riktig, og ja jeg kan takke alle rundt meg for at de fleste i Norge ikke blir smittet. Men jeg er livredd for den dagen vi burde ta Mmr kommer. livredd for at mitt barn skal få bivirkninger, som de fleste vet aldri kan garanteres at de ikke får.
   Jeg blir så redd og dårlig av å skrive om dette at dette blir jo bare tull.
   Vi har tatt de fleste vaksinene hittil, men alt inni meg stritter imot. Og det gjør meg rasende at de fleste er sauer, og ikke tenker selv.

  114. Når jeg så overskriften tenkte jeg bare “nei, nei, nei”, men selvfølgelig skuffer du ikke. <3 Jeg forstår virkelig frykten din, men er glad fornuften seiret til slutt.

  115. Takk for at du vaksinerte barna dine. På grunn av beinmargstranplantasjon har mannen min mistet all vaksine samt antistoffer mot alle vanlige barnesykdommer som er helt ufarlige for andre. Til og med vannkopper kan ble fatalt for ham. Vi har veldig lyst på en tur til Italia, men tør ikke pga meslingeutbrudd der. Han kan ikke vaksinere seg med levende vaksine før der har gått 2 år etter transplantasjonen

  116. Dette innlegget gjorde meg veldig glad! Takk for at du deler! Min eldste sønn er vaksinert, men grunnet en medfødt sykdom er det livsviktig for oss at andre vaksinerer sine barn, da han kan bli alvorlig syk hvis han likevel skulle bli smittet til tross for vaksinen. Vi kan ikke ha barna våre i barnehager hvor det finnes uvaksinerte barn, og sterke stemmer som din og din mann sin bidrar til å hjelpe folk å forstå viktigheten av vaksinen! Takk for at du passer på sønnen min 🙂

  117. Takk for at Du ombestemte deg og tenker på dine og
   alle andres barn ❤️.
   Autisme har man allerede før fødsel, har selv et barn med Autisme og det dukka ikke sånn plutselig opp etter vaksinasjon. “Den tidligere legen og forskeren Andrew Wakefield påsto at vaksinen kunne føre til autisme. I 2004 ble det avslørt at studien var fabrikkert. Legen hadde hatt økonomiske motiver for å forfalske studien”.

  118. Tusen takk for at du vaksinerer barna dine! Det er så utrolig viktig, og mye mindre farlig enn skremselssider på nett sier.
   Det er latterlig at det finnes mennesker der ute som påstår at barnet/barna deres fikk autisme av en vaksine. Du får ikke autisme sånn som du får influensa. Autisme blir du født med – det er hovedsaklig genetisk selv om det også har med miljø å gjøre. Hvis ungen din “plutselig” viser tegn på autisme så er det fordi h*n ble født med og at symptomene som regel viser seg i en alder hvor vaksinering foregår hyppig. Et latent virus i en vaksine vil ikke kunne endre på det.
   Hilsen bioingeniør med autismespekterdiagnose.

  119. Det der var virkelig en thriller av et innlegg, gudskjelov for hvordan det endte!
   Jeg har selv en sykdom jeg ikke vet årsak til, og på grunn av det har jeg bestemt meg for ikke å ta influensavaksiner og andre som er laget svært raskt og dermed mindre utprøvd enn de tradisjonelle. Men de virkelig farlige sykdommene, dem skal både jeg og barna mine ha vaksine mot! Jeg forstår frykten din, og er sjeleglad for at du ikke lot den vinne 💗

  120. Takk for at du delte dette. Jeg takker på vegne av min sønn, som er en av de som ikke kan vaksinere seg da han er nyretransplantert … Redselen for vannkopper og meslinger vil alltid være dere pga de som velger å ikke vaksinere barna sine, så jeg håper ditt innlegg vil bidra til at flere endrer standpunkt og vaksinerer barna sine.

  121. Hormonell og i ammetåke som jeg er, røsker dette innlegget meg i hjerterota. I første omgang fordi jeg blir grepet av frykt for at en blogger jeg liker så himla godt og har så mye respekt for skal vise seg å prøve og få meg til å gjøre noe jeg er sterkt imot, nemlig la vaksinen være. Så river det i hjertet når jeg tenker på hvor redd du må ha vært, og hvor fryktelig det må ha vært å være syk. Ingen ønsker det for barna sine. Og til slutt blir jeg overveldet av hvordan du har mot til å bruke denne vanskelige historien til å fremme en viktig sak.
   Heia deg. Du er tøff. Aldri slutt å blogge, vi trenger deg.

  122. Så viktig! Og riktig! Dette innlegget satte skikkelig spor – jeg heier virkelig på bra damer som deg!

  123. Jeg heier på deg, Christina! Et fantastisk og kjempeviktig innlegg. Tusen takk for at du deler♥ Du er bare GOE!

  124. Godt innlegg! 🤗
   (+ 1 på lista over folk som aldri kommenterer, men “måtte” nå!)
   Håper at den (for oss enige) nokså provoserende overskriften clickbaiter vaksinemotstandere inn, så de kan lese noe fornuftig! 😉
   Kjenner meg igjen i det at når du leter etter informasjon, finner du svarene som bygger oppunder det du allerede har “bestemt” deg for.
   For min del var det for mange av koblingene mellom MMR-vaksinen og autisme som passet sammen, og hadde nok troverdighet, til at jeg ikke turte følge den delen av programmet på min datter. Det som stanset meg var imidlertid alt det konkrete som er skrevet om MMR-vaksinen som autusme-trigger i den utviklingsfasen barnet er i når den skal gis, altså ved 15 mnd. alder. Ergo; jeg kalte det sunn skepsis, brukte informasjonen jeg hadde, og utsatte vaksinen til hun var 3 år.
   HPV-vaksinen får jeg INGEN informasjon om vedrørende barn med hjertefeil, så etter tabben med svineinfluensa-vaksinen (som vi ble presset til å gi henne, men de har sagt etterpå at hun aldri skulle hatt) tør vi ikke dårlig utprøvde ting lenger.
   All informasjon man kan finne er jo totalt ensidig propaganda, uansett om man er for eller imot! 😞 (Og med mye livmorhalskreft i familien bør vi ha screening årlig uansett! 😉)
   Takk for sunne tanker og fellesskapsfølelse! 😙

  125. Det er aldri for sent å snu 🙏
   Veldig bra, god refleksjon.
   Og til en av dine andre lesere som har kommentert lengre opp; du kan IKKE få autisme av vaksiner. Men barnet ditt kan potensielt dø uten. Og andre barn, på grunn av din redsel.
   Medisinprodusenter tjener mer på at folk blir syk enn på å selge vaksinedoser, så det argumentet holder heller ikke.
   Vær så snill, vaksiner barna deres.

  126. Hvor mye har du blitt betalt for å dikte opp denne historien? Vitenskap er ferskvare. Linken over viser hva som foregår i USA nå. William Thomsen , forsker i CDC( amerikansk Folkehelseinstitutt) innrømte i Aug 2014 forskningsjuks med MMR vaksinen. Det er en betydelig økt fare for autisme når MMR vaksinen blir gitt før fyllte 3 år, men dette har altså ikke CDC interesse av å fortelle oss foreldre, og følgende heller ikke Folkehelseinstituttet. Wakefield, legen som mistet sin autorisasjon for å stille spørsmål om det kunne være en sammenheng mellom MMR og autisme, hadde altså rett i sine funn. Media forteller oss heller ikke sannheten. Vaksiner har blitt et så betent tema at ingen tørr å stikke seg fram. Med å fortsette å dekke over bivirkninger av vaksiner blir det heller ikke utviklet nye og bedre vaksiner, uten aluminium, polysorbat 80, formaldehyd, abortert fostervev, antibiotika, osv. Ganske nylig har det blitt lovlig å dyrke fram virus til vaksinebruk på kreftsvulster fordi det er lettere tilgjengelig enn å dyrke dem på dyreorgan. Visste du ikke dette? Kanskje på tide å undersøke mer.

  127. For en herlig blogger og flott menneske som tør å sette lys på ting. Viktige ting!
   Det å være så ærlig i dagens nett-troll-verden skal det faktisk mye mot til å i det heletatt tørre å gjøre.

  128. Først og fremst, tusen takk for at du deler! Og nr 2, tusen takk for at du har kommet frem til avgjørelsen om vaksinering og gruppeimmunitet.
   Jeg skjønner så altfor godt skepsisen, men tror fordelene trumfer ulempene.
   Vi er 8 søsken, hvor de 6 eldste har fulgt vaksinasjonsprogrammet. Nr 7 fikk en alvorlig allergisk reaksjon på første MMR vaksine, mistet bevissthet og når de endelig fikk henne våken var hun vanskelig å få “kontakt” med. Fikk diagnose i autistspekter i etterkant, tror ikke vaksina forårsaket diagnosen, men at den var en utløsende faktor. At også helsesøster var preget av episoden merket jeg flere år senere når hun kom på skolen for å vaksinere klassen min med MMR vaksine, hun blånektet å vaksinere meg i frykt for allergisk reaksjon(jeg måtte på helsestasjonen i etterkant). Mamma ble en vaksineskeptiker og lot ikke de to yngste følge vaksinasjonsprogrammet videre. Stor ståhei ved skolestart når nr 7 hadde positivt utslag på pirquetprøven.(Det viste seg heldigvis at det var arvede antistoff fra mamma som hadde tuberkulose som barn)
   Begge de yngste har vaksinert seg i voksen alder, nr 7 alt utenom BCG og MMR som hun ikke kan/får ta. Hun jobber i barnehage og er avhengig av gruppeimmuniteten.

  129. Hallo!
   En sterk historie som er godt at du deler, og godt at du forsto at frykten er en dårlig statistiker.
   Nå vet jeg ikke hvor mye fakta du har søkt om meslinger, men WHO har en interessant side, her er noen nøkkelfakta:
   Measles
   Fact sheet
   Reviewed March 2017
   Key facts
   Measles is one of the leading causes of death among young children even though a safe and cost-effective vaccine is available.
   In 2015, there were 134 200 measles deaths globally ? about 367 deaths every day or 15 deaths every hour.
   Measles vaccination resulted in a 79% drop in measles deaths between 2000 and 2015 worldwide.
   In 2015, about 85% of the world’s children received one dose of measles vaccine by their first birthday through routine health services ? up from 73% in 2000.
   During 2000-2015, measles vaccination prevented an estimated 20.3 million deaths making measles vaccine one of the best buys in public health.
   Measles is a highly contagious, serious disease caused by a virus. In 1980, before widespread vaccination, measles caused an estimated 2.6 million deaths each year.
   The disease remains one of the leading causes of death among young children globally, despite the availability of a safe and effective vaccine. Approximately 134 200 people died from measles in 2015 ? mostly children under the age of 5.
   Measles is caused by a virus in the paramyxovirus family and it is normally passed through direct contact and through the air. The virus infects the respiratory tract , then spreads throughout the body. Measles is a human disease and is not known to occur in animals.
   Accelerated immunization activities have had a major impact on reducing measles deaths. During 2000-2015, measles vaccination prevented an estimated 20.3 million deaths. Global measles deaths have decreased by 79% from an estimated 651 600 in 2000* to 134 200 in 2015.
   Ellers se: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

  130. Hele innlegget ditt oser konformitets-moral, og blir egentlig mer pinlig enn provoserende, da du regelrett anbefaler tusener av mennesker å følge i dine spor ifht. noe du helt tydelig ikke har gjort nok research rundt. Ja, man kan bruke mange år på å gå i dybden av det meste, men er man ikke bittelitt kildekritisk, ja da kan mye gå galt.
   Hvem er du til å anbefale noen som helst å gjøre noe, som strider midt imot årelang forskning på feltet, gjort av verdens mest høytstående forskere?
   Hvem er du til å diskreditere alle de tusener av bevis som peker i en annen retning, enn hva du her forsøker å hevde til?
   Hvem er du til å skulle få folk til å gjennomføre noe høyst unaturlig, skadelig, og ødeleggende? Noe foreldre over hele verden hver eneste dag kjemper for å få fjernet, og å opplyse folket om?
   Hvem er du til å avfeie at medisinindustrien er avhengig av syke mennesker, ved å legge all tiltro til at de ønsker en frisk befolkning? Har du noen statistikk på at dette er tilfelle? Reelle bevis?
   Visste du at medisinindustrien står for over svimlende 50% av verdensøkonomien? Hva tror du vil være følgen om folket tok avstand fra vaksiner og medisiner generelt? Ikke massedød, men, katastrofal nedgang i økonomien. Deretter en uslåelig immunitet.
   Visste du at før Bush innførte vaksineprogrammet på 60-tallet, hadde USA oppnådd over 80% immunitet? Og at norge gjorde og gjør akkurat det samme?
   Mener du at vi forgjeves skal “holde befolkningen frisk” på et kunstig vis, som er fatalt for ekstremt mange barn og voksne, og gå bort fra all naturlig “utryddelse”?
   Hvor skal jordens syklus ende opp, om vi konstant skal kjøre på med unaturlige løsninger for å unngå den?
   Døden er like naturlig som livet, og det er engang slik at NOE må sørge for å jevne ut og skape en viss balanse.
   Visste du at de aller fleste tilstander det idag vaksineres for, ikke engang eksisterte for skremmende kort tid siden? Og at dette har blusset opp takket være vaksiner?
   Visste du at 50 av 100 barn i USA får alvorlige sykdommer som følge av vaksiner? At det har økt med nesten det trippelte, ifht. hvordan det var FØR vaksinasjonsprogrammet ble innført? USA blir stadig brukt som eksempel i omfattende forskning på feltet, da de stort sett er først ute med alt av medisinsk innføring, og norge bare dilter etter.
   Har du gode grunner for å stole så blindt på autoriteter, at du tør legge livet til dine egne barn og andres i deres hender?
   Visste du at 8 av 10 voksne ikke tør å si sin mening? Og adlyder autoriteter blindt? Kilde: NTNU, milgram-experiment, mm.
   Ikke vanskelig å forstå når man ser kommentarfeltet under dette desperate forsøket av et innlegg.
   Anbefaler deg å holde slike livs-avgjørende tips og råd for deg selv, for du innehar virkelig ingen kompetanse til å anbefale mennesker noe som helst rundt dette temaet. Ingen har det.
   La mennesker tenke selv, og slutt med heksejakta. Vaksinasjonsdebatten er gammel, og langt mer nyansert enn hva du her framstiller.
   Skammelig.

  131. Tusen hjertelig takk til du som skrev over (12:58)!!
   Jeg har pint meg gjennom kommentarene her, tenk at folk er så lettlurte! Og så sikre i sin sak…basert på ?? Ironien må være at det var en “oppvåkning” som var det avgjørende for valget.

  132. Hei punktum kl 12:58. Tror du må lete opp noen gode kilder på påstandene dine.
   Vaksinasjonsdebatten er ikke nyansert. Det er stor konsensus (enighet) om at det er en bra ting. Det er ikke pga konspirasjoner, men at folk som er utdanna innen medisin, farmasi og statistikk, for å ta et lite utvalg, kan påvise at vaksiner har positiv effekt.
   Meslinger har blusset opp takket være at folk IKKE vaksinerer.
   Det er dumt at 50 til 100 barn får alvorlige sykdommer som følge av vaksiner (om dette stemmer, vet jeg ikke), men i 2015 døde det 134 200 av meslinger i verden. Ganske tydelig at meslinger er mye kjipere enn vaksiner. Kilde: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

  133. Første gang eg las ditta innlegget slutta eg før eg hadde lese alt. Eg blei so forbanna over at du ikkje tenkte på dei andre ungane rundt dine eigne unga, og ikkje minst dine eigne barn.
   Eg las heile teksten no, og eg må sei at eg applauderar deg! Du får diskusjonen i gang, kvernande i hovuda til dei som les. Kjempe bra innlegg!

  134. Forståelige reaksjoner – og utvikling når man styres av angst istedet for kunnskap om sykdom som fenomen; her selvsagt spesielt barnesykdommers reelle egenskaper og historie. En kunnskap som desverrre er like fraværende blant leger som på helsestasjoner – noe som er like trist som skandaløst….

  135. 13.06.2017 kl.12:58 Du kommer med mange påstander ser jeg, men hvor er kildehenvisningen din?? Ser du prøver å komme med noe kildehenvisning på en av påstandene dine, men de har jo strengt tatt ingenting med vaksine å gjøre.
   Bare et spørsmål til deg; hvorfor tenker du at myndighetene ville ønske å kaste bort milliarder på gratis vaksine til barna om vaksinene ikke hadde noe for seg. Og enda flere milliarder for å betale sykehusregningen til barn, om det virkelig er sånn at vaksiner gjør barna syke? I tillegg til sykepenger til foreldre osv…
   Jeg lurer på om du hadde tenkt som så at som så at døden er naturlig, og må til for å ha balanse på jorden på det var ditt barn som døde av en sykdom han/hun egentlig kunne vært vaksinert for. Tviler sterkt på at du hadde tenkt at jammen var det bra at barnet ditt døde, sånn at balansen på jorden blir opprettholdt. Men du er kanskje en av de egoistene som kun tenker det om andres barn?! Samme hva som skjer med andres barn, liksom..
   Vi mennesker, ja du også(!), gjør noe høyst unaturlig, skadelig og ødeleggende hver dag, men å ta vaksine, om ikke annet enn for å sikre at våre barn ikke smitter de barna som faktisk kan dø av disse sykdommene, er ikke en av dem. De du mener bare kan dø, for å opprettholde balansen din. Bare det å ta buss til jobb er unaturlig, vi er jo ment for å gå. Det å handle mat i butikken er også unaturlig vi er jo tross alt opprinnelig jegere. Og tenkt på all maten som må kastes på grunn av at vi ikke lengre høster og jakter selv, det er ødeleggende for miljøet det. Tenk igjennom alt du gjør i hverdagen, alt du eier, så innser du nok at en del av de tingene er høyst unaturlig, skadelig, og ødeleggende, som du selv skriver.

  136. Hele denne suppa her med disse vaksine-motstanderne er samme greie som med miljø-gærningene… Feilaktig og fanatisk tro på at verden får det bedre om vi går tilbake til naturen, steinalderen og motarbeider alle former for medisinsk og teknologisk fremskritt. De spiser sikkert bare “naturlig” og “økologisk” (som selvsagt inkluderer både nervegifter og andre naturlige og ekstremt giftige stoffer) og sykler på elsykler som går på kullkraft fra Tyskland. Det er av en eller annen syk grunn veldig hipt å være for å gå bakover i tid… Og konspirasjonsteorier om the evil USA og multinasjonale selskaper har alltid vært spennende for mange. Og vil alltid være det. Merket meg en kommentar over her om at “hvis man er en av dem som skal få kreft så får man det uansett”, ref hpv-vaksine… Så der har du det. Nytteløst å snakke til slike. Bare å holde seg unna dem og unngå smitten de trolig bærer med seg.

  137. Hei,
   Jeg forstår ikke helt hvordan du kan være så sint på de som ikke vaksinerer barna sine når du har vært i samme situasjon selv? Jeg har selv en søster som nesten døde dagen etter vaksine ble tatt. Hun sluttet å puste og fikk et slags anfall og høy feber. Heldigvis ble dette oppdaget fort og hun fikk hjelp. Du av alle burde ha forståelse for at man kun vil sitt eget barn det aller beste. Jeg er fortsatt usikker på om mine barn skal vaksineres fordi jeg er redd en konsekvens er død.

  138. Kan ikke si annet enn at jeg ble skuffet over hvordan innlegget endte, og sjokkert over kommentarene som viser at folk flest er fanget i massesuggesjon. Vi er naive vi nordmenn, vi trodde til og med på helsemyndighetene som skremte de fleste til å ta den farlige og uprøvede vaksinen mot svineinfluensa. Folk sto i kø for å få en vaksine som produsenten avskrev seg alt ansvar for. Det var virkelig toppen av galskap, og mange fikk ødelagte liv som følge av denne vaksinen. Det finnes en liten prosent som gidder søke opp informasjon på seriøse sider, resten følger bare strømmen.

  139. Dette var innmari tøft gjort!!!
   Både innlegget og det å overvinne egne “traumer “.
   Jeg har klokketro på vaksiner og det at vi da beskytter de som er for små,eller av medisinske årsaker ikke kan vaksineres.
   Stå rakrygget i en eventuell storm mot deg fra vaksinemotstandere.
   Vi må respektere de,men da må de jammen respekterer oss også.

  140. Utrolig bra tekst og veldig modig av deg å fortelle om!! Bra du tok det riktige valget til slutt 🙂

  141. Jeg er såpass gammel at jeg nok ikke ble vaksinert mot meslinger – fikk den som 10-åring og gjett om jeg ble syk. Lå med 40 i feber i 2 dager, kunne ikke se på grunn av at jeg hovnet opp, endte ikke på sykehus men det var bare så vidt. Jeg var frisk, kan bare tenke meg til at dersom noen som fra før av har en diagnose blir så syk som jeg ble.
   Utrolig flott av deg å vaksinere barna dine – min søsters eldste gutt fikk en av sine spebarnevaksiner da han var 10 år etter at min søster ikke hadde villet vaksinere han da han var yngre.
   Vi har alle ett ansvar for hverandre.

  142. Jeg ble vaksinert mot flere ting, og det har gått kjempe fint. MEN, da jeg fikk svineinfluensavaksinen, fikk jeg ME. Så tenker at vi alle er forskjellige, og reagerer forskjellig. En vaksine kan passe for deg, men ikke for meg😅

  143. Hei! Jeg skal skrive bacheloroppgaven min de to neste semestrene, og tenker å skrive om vaksinedebatten og gruppementalitet. Takk for et flott innlegg og fin vinkling.
   Her er en liten Comic med mange fine poenger jeg tror du vil like 🙂
   https://9gag.com/gag/aNAyP00
   PS: Beklager at den er på engelsk, jeg vet det ikke er ditt sterkeste felt 😉
   PSS: Også 23 år gamle gutter kan følge bloggen din lenge, hehe.

  144. At du gikk gjennom en så lang indre kamp for å komme til den løsningen du gjorde vil du sikkert selv kalle et kvantesprang i din egen mentale utvikling – men å sparke nedover og si ‘hvem er du til å risikere andre barns helse’ når du faktisk gjorde nettopp det selv er ganske smålig. Du bør kanskje være litt mer ydmyk når du selv har stått på feil side av vaksinedebatten, med de beste intensjoner. Kanskje prøve å forstå også de andre som var der du var, og oppfordre dem varmt til å gå grundig i seg selv om finne ut hva som motiverer dem for vaksinemotstand. At du skammer deg over de årene du handlet imot det du nå står for er tydelig – men du bør kanskje vise mer kjærlighet og forståelse for både deg selv og de. Kanskje alle de har lignende historier som deg.

  145. Fint med sensur og falsk blogg og en historie som lukter løgn lang vei.
   Jeg er varig syk for resten av livet og har allerede vært syk i 25 år takket være vaksiner og selv om du ikke kommer til å poste dette innlegget fordi du åpenbart har en agenda med denne sinnsykt gjennomskuelige historien din så skal du vite at ikke alle har godt av vaksiner og vi er ganske mange mennesker bare her i Norge som er uføre pga vaksiner. Ja, vi finnes. Og vi blir flere og flere og vi er i større antall enn det ene barnet som får meslinger i året og som klarer seg fint fordi meslinger faktisk var en vanlig barnesykdom. Og meslinger var allerede på tilbakevei før vaksinen kom rett og slett fordi vi da fikk noe som kaltes HYGIENE.
   Men bare la være å poste dette du i fin nord koreansk ånd. Vi alle sammen vet du lyver her.
   Folk er alvorlig syke, VARIG alvorlig syke fordi slike som deg sprer falsk propaganda.
   Du jobber vel for FHI eller for enda høyere opp du eller for Rockefeller kanskje?

  146. Mine barn er uvaksinert og vil alltid forbli det.
   Det er valgfritt. Vi er mange som velger det bort.
   Jeg ble selv syk av vaksiner.
   Barna er veldig friske, de er stort sett aldri syke (år mellom hver gang). I ganske stor kontrast til de fleste rundt dem.

  147. Hei, jeg er en sånn en som bruker min rett som mor til ikke å vaksinere mine barn når magefølelsen skriker at det ikke er rett for de. Det som er en frivillig sak er omgjort til en heksejakt når helsepersonell og alle som vaksinerer sine barn ikke aksepterer ens valg. Mine barn har aldri vært syke! Jeg falt dessverre for presset om å vaksinerer barna før vi reiste til Nicaragua hvor vi bor nå. Jeg anbefaler ingen ikke å vaksinerer men jeg ønsker og oppfordrer alle til å tenke selv og ikke overlate ditt barns skjebne til andre. Er det verdt det at mitt barn ble så syk at jeg trodde vi skulle miste han? Sykehusene innrømmet svart på hvitt at det var vaksinen som var årsak til hans sykdom. En sprøyte som skulle beskytte han tok nesten knekken på han. Her er en link til en historie som har livets rett i denne debatten. Den handler om en gutt som ikke tålte vaksinen, min kjære sønn: http://selgaltoglev.com/gutten-vaksinen-del-1/

  148. Jeg ble syk etter å ha tatt en vaksine som jeg fikk vite at var viktig for meg å ta fordi jeg var i målgruppen. Hvis foreldre velger å ikke vaksinere seg og sine barn så er det fordi de tror at det er det beste for dem. Bekymring bør kun komme hvis de ikke hadde hatt gode intensjoner.

  149. Linda Sørung: det er aldri kjekt å høre om barn og voksne som blir syke av vaksiner, og jeg skjønner veldig godt at dette skremmer dere fra å gi flere vaksiner.
   Grunnen til at fagpersoner og eksperter likevel råder foreldre til å vaksinere seg selv og barn, er den samme som at fagfolk på andre felt råder oss til å bruke sikkerhetsbelte, hjelm og redningsvest. Det dør årlig flere en del personer på grunn av sikkerhetsbelte og hjelm, men de redder beviselig langt flere liv enn de tar, og da gir det ingen mening ikke å bruke dem.
   Det er også veldig viktig å ha tungen rett i munnen her og tenke på hva vi faktisk vet heller enn enkelthistorier om bivirkninger og sykdom. Jeg kunne basert meg bare på skrekkhistorier om folk som dør i bilbranner fordi de ikke kom seg løs på grunn av sikkerhetsbeltet, men jeg velger å høre på statistikk som forteller oss at vi er mye tryggere hvis vi tar på beltet.
   Hvis kampanjer og holdninger mot vaksinenekt føles som en “heksejakt” hvor følelser spiller en stor rolle (noe de for så vidt gjør på begge sider), er det fordi vaksinasjon er så utrolig viktig. Folk blir sinte på de som ikke vaksinerer av samme grunn som de blir sinte på foreldre som ikke lar barna bruke hjelm når de sykler.

  150. Debatten var annerledes i 2000. Internett var vanskeligere å orientere seg i og kildekritikk var vel ikke et begrep på samme måte som i dag.
   Jeg sier dette til ditt og mitt forsvar, ettersom jeg gjorde samme feilen selv i 2000. Fikk mitt første barn litt for tidlig og ble skremt av debatten som gikk da om mmr vaksinen. Kom til fornuft etter å ha lest meg opp og tatt mer utdannelse og blitt eldre, pluss at informasjon fra nettet ble bedre vil jeg si. Vi hadde jo ikke engang facebookvenner og bloggere til å fortelle oss hvor feil vi tok.

  151. Historien er rent løyn og bedrag. Det koker faktisk inni meg når jeg leser slikt svada.
   For logikken holder rett og slett ikke. Du skriver at man gambler med livene til andre unger om man selv ikke vaksinerer sine egne.
   MEN, vaksinen er en enda større gambling med egne barn.
   Og hvem skal ha retten til å bestemme hvem som skal overleve eller holde seg friske? De som ønsker at barn skal bli syke av naturlige sykdommer, eller de som ønsker barn skal bli syke av unaturlige sykdommer.
   For meg er det opplagt at de har mer livets rett de som på unaturlig vis får injesert noe unaturlig.
   Ergo er det elendig logikk og etikk i vaksinasjoner.
   I tillegg falt dødligheten av meslinger dramatisk lenge før meslingvaksinen kom…

  152. Andreas:
   Respekterer at du mener historien er oppdiktet. Jeg er sikker på at de som kjenner disse foreldrene kan bekrefte historien deres og at de sikkert kan legge ut dokumentasjon på når barna fikk og ikke fikk vaksiner, men det blir kanskje litt irrelevant for hvorvidt vaksiner er bra, og det er vel det som er det viktigste her.
   Men mer saklig: vaksiner er et udelt gode, og når du ser på nytte mot risiko, er det klart tryggere for barn å bli vaksinert, på samme måte som det er tryggere å bruke sikkerhetselbete, hjelm og redningsvest, til tross for at disse faktisk også kan skade og drepe, for eksempel hvis et barn klatrer i et tre med hjelmen på og hekter seg fast og blir kvalt.
   Bivirkningene, både de bekreftede og de som skjer så sjeldent at det er umulig å si om vaksinene “har skylden”, blir nøye overvåket og ligger ute i for eksempel Felleskatalogen. Vi vet at vaksiner redder liv, og at de kan utrydde sykdommene vi vaksinerer mot, som vi faktisk klarte når vi utryddet kopper. Unntaket vaksinemotstanderne ofte trekker frem er svineinfluensavaksinen, men den var utilstrekkelig testet fordi det var sannsynlig at man ville få en pandemi av et virus som var langt farligere enn vanlig influensa. Derfor ble også langt flere enn vanlig vaksinert det året. For øvrig var til og med denne vaksinen svært trygg, 70 narkolepsitilfeller av 2,5 millioner vaksinerte i Norge betyr at du hadde en 0,000028% sjanse for å narkolepsi av vaksinen.
   Ironisk nok var det selve svineninfluensaviruset som ga narkolepsi, så om ingen vaksinerte seg ville langt flere fått svineinfluensa, istedenfor det svekkede/døde viruset i vaksinen, og dermed ville vi også hatt langt flere narkolepsitilfeller.
   Forresten drepte også svineinfluensaen rundt 30 personer. Dette tallet hadde også vært betydelig høyere uten vaksinasjon.
   Vet det er mange som er redde for vaksiner fordi de tror de forårsaker ME, autisme eller andre sykdommer/lidelser vi ikke vet så mye om enda. Dette bygger på anekdoter hvor noen har samlet på skrekkhistorier om barn og voksne som fikk disse sykdommene rett etter en vaksine. Men når så mange får vaksiner, og disse sykdommene, hver dag, er det uungåelig at sånne tilfeldigheter inntreffer. Det er ikke flere tilfeller av for eksempel ME blant vaksinerte enn uvaksinerte, så vi vet at vaksinen ikke er årsaken.
   “Naturlig sykdom” er også langt farligere enn vaksinasjon. Meslinger kan gi nedsatt immunforsvar og har også “bivirkninger” som hjernehinnebetennelse. Hvis ingen fikk meslingvaksine, ville vi hatt tilfeller av dødsfall og senskader hvert eneste år. Vaksinasjon vil til slutt også føre til at vi utrydder meslinger, og dermed kvitter oss med en av de største dødsårsakene blant barn i verden (se lenke).
   http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

  153. Jeg er for vaksine og mine barn er vaksinert – dvs de er vaksinert etter barneprogrammet så langt …
   Et kjempeproblem er dog når man møter på problemer. Min datter mistet fullstending balansen i ca 6 måneder etter første runde MMR vaksine. Dette hadde helsevesenet ingen forståelse for. Så viser det seg at det er en kjent bivirkning – fremdeles null forståelse, ingen vilje til realsamtaler mm.
   Barn nummer to: Vi er veldig bekymret for samme bivirkning og mulig etterskade men vaksinerer vi gutten. Det ser ut til å gå bra den gangen.
   Snart skal førstemann ha MMR booster. Som kjent hadde hun komplikasjoner i første runde. Helsevesenet er som en mur – ingen er villig til å vurdere noe som helst. Jeg er rystet over empatimangel i systemet – mantraen ser ut til å være kjøre på – noen får lide. Hva faen skal vi gjøre?
   Jeg er vaksinetilhenger, men det har fått seg en knekk. Nå vurderer jeg å gå inn i en analyse for å vurdere om MMR dekning uten booster er nok, eller om jeg skal forsinke vaksinen hennes til hun er godt voksen og da kanskje får mindre risiko for bivirkninger da hun ikke vil være i voksefasen.
   Det er en utrolig selvforherligelse man møter i Norsk helsevesen. De går faktisk rundt å tror at de er best i verden på grunn av kompetansen men faktum er at de er best i verden på manipulasjon av en godtroende befolkning. Jeg er rystet og min tro på helsevesenet og vaksiners sikkerhet er rystet til grunnvollen.
   Naturligvis står man alene om slike avjørelser – det er ingen i helsevesenet man kan støtte seg på. De har ikke tid eller evner ikke å se lenger enn sin egen nese.

  154. Takk for at du tok det rette valget! Som mor til en sønn med medfødt immunsvikt, og som dermed ikke kunne få levende vaksine, er/var man prisgitt høy vaksinasjonsdekning i samfunnet.

  155. Så flott at du tok til”vettet”, og vaksinerte barna dine=) Det er så utrolig viktig! Også må jeg bare si at det er nettopp dette som er farlig: den googlinga etter svar. Da finner man akkurat de svarene man vil, og er man farget av noe spinner man sitt eget nett. Det er så skummelt, og det er haugevis av falsifiseringer av diverse “forskning” overalt. Det har begynt å bli ett problem med de farligste sykdommene igjen, og dette på grunn av falskheter. Det er rett og slett helt høl i hodet.

  156. Ble skuffet da jeg leste hele teksten og forstod at du valgte å vaksinere allikevel. Håper barna deres ikke lider for valget i det minste 🙂

  157. Hei! Dette gamle innlegget dukket opp da jeg googlet litt….
   Kjente den traff….
   Jeg har hele veien vaksinert barna mine. I den troen at myndighetene og fagfolk som har bestemt vaksinasjonssystemet i Norge vet bedre enn meg. Jeg har nå også tatt mine to doser av coronavaksine, som er det som pågår akkurat nå. Svineinfluensavaksinen for noen år siden også…
   Dilemmaet mitt nå…. Det er at jeg har en mann som har vært enig med på alt dett hele veien til nå…. Coronavaksinen har han ikke tenkt til å ta! Han vil heller ikke at barna våre skal ta den om den muligheten dukker opp. Synes det er skikkelig vanskelig jeg! Vi er på hver vår tue. Velger man å Google kan man jo finne folk, linker og artikler fra alt og alle som støtter begge sider…. Propaganda i begge retninger føles det som. Han synes det et kjempeskummelt å skulle gi barna vaksinen, jeg synes det er skummelt å la være!
   Så…. Vaksinering som opplevdes som et enkelt valg, er så absolutt ikke ett enkelt valg! Håper på mange måter jeg slipper å velge….

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg