Høstens hårete mål

Her i huset er det som oftest Peter som lager middag. Det er vel egentlig litt tilfeldig at det har blitt sånn, men han er hakket mer glad i å lage mat enn meg – også har han en tendens til å falle sammen rett før middagstid.. Derfor er det rett og slett lurest at han setter i gang med en arbeidsoppgave for å holde maskineriet i gang 😉

Jeg er selvfølgelig kjempetakknemlig for å ha funnet en mann som er flink til å lage mat, for det er han virkelig – bortsett fra de gangene han “bare har slumpet litt med krydderet”, da. At kryddersmaken kan ekspandere når maten får kokt litt, er liksom noe Peter ikke evner å ta stilling til. Så det har blitt noen interessante smaksopplevelser rundt bordet de siste seks årene, spesielt de som har inneholdt kanel..

 


“Hva med denne hjemmelagde burgeren med et hint av anis, muskatnøtt, persille, vaniljestang, Pasta Rossa, dill, kapers, og kjørvel?”

 

Jeg derimot, har alltid likt å bake. Men da jeg begynte å reagere på gluten for mange år siden stoppet det litt opp, og etter at jeg ble mamma har kjøkkenmaskinen fått stå i fred.

Men nå har jeg satt meg et passe hårete mål for høsten: Jeg vil bli god på å bake brød! Ikke sånn bakstekone-god, men sånn “jøss-det-brødet-her-smakte-jo-godt-visste-ikke-at-du-kunne-bake”-god.

 

Freshly baked bread assortment on wooden surface

 

Det var faktisk Marte “Casakaos” som satte meg på ideen for noen uker siden, da hun stod midt i en debatt med den kjente konditoren Pascal. De kranglet om hvorvidt det er greit å ty til poseløsninger når man skal bake kake, noe Pascal selvsagt fnøs av – mens Marte mente var livsnødvendig for å komme seg gjennom perioder med mange avslutninger og kakebaking annenhver dag.

Et av argumentene til Marte, var om de som var mot posekaker bakte sitt eget brød også? Brød spises jo hver eneste dag – er det greit å kjøpe dette ferdig? Og det var da det slo meg, at selv om jeg ikke spiser brød selv, så gjør jo Peter og ungene det hver eneste dag – så hvorfor ikke få på plass en brødoppskrift som er litt sunnere enn kjøpebrødene?

Så nå er jeg såvidt i gang med å google litt, for å finne et par oppskrifter jeg kan teste ut i nærmeste fremtid. Målet er å finne en favoritt i løpet av høsten som ungene liker, og som ikke blir tørt og kjipt med en gang. Kanskje det blir en slags topp 3-duell på bloggen 🙂

Men før jeg kommer så langt, tenkte jeg å gjenerobre kjøkkenet til helgen, for i dag så jeg en video av noe jeg bare MÅ teste ut. Og det har jeg tenkt til å gjøre helt selv, for det så så fantastisk godt ut, at jeg ikke tør overlate ansvaret til Krydderkongen 😉

For jeg mener, hjemmebakt brød er fint det altså, men det kjipe med å bake brød er at når det er ferdig, så har du bare brød. Men lager du dette, så har du en pizzakake! Smak på det ordet: Pizza. Kake. Oh lord.

Og da passer det jo fint at vi får besøk til helgen, for da skal mor slå på stortromma og imponere fletta av både overnattingsgjester og husbonden sjæl 🙂

 

Yummy in my tummy.. 😀

 

/ Har du en favoritt-brødoppskrift, må du gjerne dele med meg i kommentarfeltet 🙂

* Følg Konatil på Facebook *

24 kommentarer
    1. Kjøp en brødbakemaskin! Ta oppi en halv brødblanding, en halv pose gjær og 2-3dl vann, sett i kontakten og still inn tida – og vips har du nybakt brød til frokost!

    2. Jeg har testa flere no-knead brød stekt i jerngryte fra bloggen Mat på Bordet….og de er helt geniale….det er også mange andre gode brødoppskrifter også der 🙂

    3. Ingers rugbrød, helt vanvittig godt! Har ikke oppskriften i hodet, men bare å google så finner du det 😀 Lett å lage, sunt og metter lenge 🙂

    4. Jeg bakte faktisk glutenfritt brød i går, og synes det ble veldig godt på smak 🙂 Smaker faktisk som vanlig hjemmebakt brød synes jeg 🙂 Oppskriften fant jeg her: http://kokkelere.blogspot.no/2012/02/saftig-og-smakfult-glutenfritt-brd.html?m=1
      Brukte solsikkekjerner og sesamfrø i stedet, malte disse i blender, samme gjorde jeg med all havregryna. Droppa forheving og tok kun etterheving på ca 1,5-2 timer. Ble ganske bra om jeg kan få si det selv 😊 Å ja; bytta ut honning med lys sirup. Det har sikkert ikke så mye å si uansett, men sier det sånn i tilfelle 😊

    5. Min favoritt har definitivt blitt eltefritt langtidshevet brød! Både enkelt, godt og saftig! Og man kan jo variere oppskriftene i det uendelige. Denne her har jeg brukt i det siste :
      http://trinesmatblogg.no/2011/03/14/eltefritt-speltbrod/
      Erstatter gjerne 50 g av det fine melet med f.eks havregryn, og innimellom 50 g til med ulike frø og kjerner. Ulike brød hver gang, og det er bare så godt med brød stelt i gryte ! I’m in love

    6. Siden du ikke tåler gluten så kan du prøve surdeigsbrød:) det tar 1.5 uke å lage men det er iallefall et brød du kan spise 🙂

    7. Jeg har bakt brød mange ganger, men jeg får ikke dreisen på det, de kan bli gode på smak, men de er nesten umulig å skjære uten at de ramler fra hverandre, og de smuler helt vanvittig mye 😮 Jeg er vokst opp med hjemmebakt brød, for pappa bakte alltid brød, og det er jo så godt!!! Håper du finner en god oppskrift, og vil dele den med oss blogglesere 🙂

    8. Silje: Hvilket mel er det i surdeigsbrødet da?
      (skal noe være glutenfritt, så kan de ikke inneholde mel med gluten i, uansett hvor lang tid det tar å bake det…..)

    9. Jeg baker brød hver dag, og det er virkelig så enkelt!
      Jeg bruker en silikonform, et litermål og en slikkepott. Om morgenen når vi spiser frokost fyller jeg den med 1liter mel(her kan du bruke diverse mel og frø), 1/2ts gjær, 1/2ts salt og 5-6dl vann.. Blandes raskt i sammen med en slikkepott, setter det inni en pose (så det ikke skal bli tørt), også hever det hele dagen.
      Når ungene spiser kveldsmat setter jeg på ovnen, lukker formen å steker brødet i en time. Neste morgen har du da ferskt og deilig brød.
      Når det gjelder oppskrift kan du igrunn mikse det meste, men det må ikke være alt for grovt. Fullkorn hvetemel fungerer bra, så foreksempel 7-8dl av det, og resten en mix av linfrø, solsikkekjerne, rugmel, speltmel eller lignende.
      Dersom du tåler speltmel, som mange andre med glutenintoleranse, kan du lage brødet med en blanding av grovt og fint speltmel. Når brødet langtidsheves trenger du myye mindre gjær, og mange mager tåler dette bedre.
      Go for it – du vil aldri se deg tilbake 😜

    10. Sjekk Treningsfrues oppskrift på rundstykker som kaldheves over natten, og bytt ut melet med havremel (den minste andelen) og jyttemel (den største). Rundstykkene blir praktisk talt glutenfrie (spor av gluten i havre) og kjempesaftige, også etter å ha ligget på benken en stund eller tatt opp fra fryseren, noe som ikke alltid er tilfellet med glutenfri bakst.Kan sikkert lages som brød også..

    11. Anbefaler også Sverre Sætres brød (link lenger opp)! Bytter ut hvetemelsblandingen så det blir 60% hvetemel og resten fibra eller det vi har liggende. Tar 10min å forberede om kvelden, steker 45min om morgenen. Ingen elting eller klissete fingre👌🏻 Vi bruker det hver dag, både voksne og ungene på 2&3 år👌🏻

    12. ikke ofte jeg kommenterer på bloggen din, men akkurat nå føler jeg nesten det er “nødvendig”. Ser du har fått en del kommentarer, men håper du tar imot tipset mitt og tester det ut en eller annen gang. Jeg er ikke flink til å bake brød, har bommet gang på gang- helt til jeg datt over “skappel-brødet”. Det er noe av det aller beste jeg har smakt, og selv jeg har til dags dato enda ikke klart å feile når jeg har bakt det! 🙂
      jeg lager 1,5 porsjon røre for å få 3 brød i slengen 🙂
      Lett å lage og nesten ingen oppvask!
      Ønsker deg og dine ei riktig god helg😊
      ( http://www.mariaskappel.no/2012/08/10/verdens-enkleste-og-deiligste-brod/ )

    13. Bra tiltak Christina.
      Det kjøres massivt med brødreklame på TV om dagen. Samtidig har kvaliteten på butikkbrød bare har blitt dårligere og dårligere de siste årene, så hjemmelaget er jo sånn sett høyaktuelt.
      Gleder meg til å følge med, og stiller gjerne i smakspanelet når en vinner skal kåres blant topp3. Forøvrig skal du ikke kimse av litt krydder i brødet altså, skal se broder´n kan klinke til med en finalist hvis han slipper til på kjøkkenet.
      Men du… dropp bakemaksin da. Det blir litt elsykkel ass 😉

    14. Jeg vil gjerne tipse deg om å lage surdeigsbrød! Dette er mye bedre for fordøyelsen siden det ikke inneholdet gjær, og er synet slik at skadelige enzymer i melet blir brutt ned og vi klarer å ta opp næringsstoffene bedre. I tillegg kan faktisk flere som tåler gluten dårlig spise dette brødet! 🙂 Og om man ikke bryr seg så masse om dette smaker surdeigsbrød sykt mye bedre enn kjøpebrød, og det er megalett å lage det 😀 Her kan du lese mer om det om det er av interesse: http://www.kraftmamma.no/3-vakre-surdeigsbrod/
      Jeg lager det ikke i form da jeg synes dette blir mer arbeid. Når første heving er gjort deler jeg deigen i 4 runde brød, legger alle samlet på et stekebrett og hever videre i 2 timer før det stekes i ovnen. Da slipper man brødformer, mer oppvask og ditt og datt. Og det er bare tull at man ikke kan bruke miksemaskin til dette, jeg gidder i alle fall ikke røre sammen alt for hand og det blir store luftige brød uansett 😉

    15. Jeg baker lavkarbobrød til mamma en gang i uken. Det tar maks 5 min og røre sammen også er det bare å hive inn i forvarmet ovn. Rør sammen 4 egg, 150g mager kesam/evt lettrømme eller kokosmelk og 3 ss nøytral olje. Ha oppi 4 ss linfrø, 50g solsikkekjerner, 50g sesamfrø og 60g havregyn samt 1ss bakepulver. Akkurat når det kommer til gryn kan du variere med alle mulige typer, kli, nøtter og tørkede frukter – så lenge tørrvarene veier som oppgitt. Stekes i en bakepapirkledd brødform ved 180 grader i 55 min. Røren er veldig løs, men pga eggene binder den seg. Brødet må oppbevares i kjøleskap, og er veldig holdbart 🙂
      Håper du prøver ut oppskriften min. Den er attpåtil glutenfri (såfremt du bruker glutenfrie havregryn) Lykke til!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg