På date med Ina Wroldsen

I går var endelig dagen kommet – dagen jeg har gledet meg til helt siden bursdagen min! Peter og jeg skulle på date 😍

Vi startet kvelden friskt, med en McFlurry hver – og en varm kaffe på deling 😂#thuglife

 

Og det var ikke en hvilken som helst date heller, vi skulle nemlig på konsert med Ina Wroldsen! Dama jeg i flere år har drømt om å se på scenen – endelig var det min tur!

Ikke bare er Ina en fantastisk låtskriver som produserer hit etter hit for andre artister, jeg mener hun er den beste vokalisten i Norge 🌟

Og for en konsert! For ei dame! Det var rett og slett helt fantastisk. Jeg hadde aldri vært på Foynhagen i Tønsberg før heller, og ble skikkelig positivt overrasket over den utrolig koselige stemningen det var i bakgården midt på Tønsberg brygge.

 

Det eneste problemet med konserter, er selvfølgelig å være 159 centimeter på strømpelesten – og det fikk meg til å tenke at dersom jeg hadde vært artist, skulle jeg avholdt minst én ekstrakonsert i hver by der høydegrensen for å komme inn er 165 centimeter 😅

Men et lite pusterom på date, på et utsolgt Foynhagen på en torsdag – det er hverdagslykke, det ❤️

/ Queen Ina 👑

Dagens lille: Søppel-varsel

Det er jo ikke mange ukene siden jeg klaget på gjenvinningsstasjonen vår, da det viste seg at våre venner Nina og Stig måtte betale for å kaste eierløst avfall de hadde funnet i naturen.

For å gjøre opp for denne klagingen, tenkte jeg å tipse om noe som derimot fungerer veldig bra – nemlig appen “Min renovasjon”!

Nå vet jeg ikke hvordan søppel-ordningen fungerer ellers i landet, men her i Larvik har vi en rullering på tre uker: Restavfall, plast og papir – mens matavfall tømmes hver uke.

Og her er det lett å gå surr, foråsidetsånn. Var det plast i forrige uke? Eller var det restavfall? Er det papir som hentes etter restavfall, eller er det plast?

Sånn holdt jeg på fra uke til uke, helt til jeg endelig fikk tips om en app som kunne hjelpe. I “Min renovasjon” kan man nemlig sette på varsel, slik at man får beskjed til ønsket tid, om hvilket søppel som tømmes når:

Og dette har faktisk gjort livet mitt et hakk lettere! I appen kan man finne informasjon om gjenvinningsstasjonene, samt en smart sorteringsguide.

Men viktigst av alt er altså varslingen, der jeg hver onsdag kveld kl 18.00 får beskjed om hva som skal hentes neste morgen – dermed husker jeg for eksempel å sette ut plastsekken som vi har stående i boden.

Voila!

“Min renovasjon” er utviklet av Vesar, som er avfallsselskapet i Vestfold. Men kanskje andre fylker har en tilsvarende ordning? ☀️

/ God onsdag 🌸

Blomster på menyen

Mormor er så søt, til bryllupsdagen vår fikk Peter og jeg et gavekort på Østby Nordre – det lokale blomsterutsalget vårt ❤️ Og i går fikk vi endelig tatt turen for første gang i år!

 

Og for en lykkepille det er å vandre rundt blant fargerrike stauder og urter og planter i alle varianter. Jeg, som i vinterhalvåret knapt klarer å holde liv i en kaktus – får stjerner i øynene hver vår, når det er på tide å få det til å blomstre og gro på trappa og i hagen.

For hvert år som går, blir jeg flinkere til å vanne, og hvert år får jeg litt mer forståelse for hvilke planter som trives hvor. I år har vi attpåtil tenkt til å prøve oss på vår første kjøkkenhage, så i år må vi i alle fall få på plass gode vanningsrutiner ganske så kjapt 😅

 

I år kommer jeg til å tenke ekstra mye på hvilke blomster og busker som er insektsvennlige – for nå må vi alle ta i et tak for å redde så mange pollinerende insekter som vi kan 🐝

Anbefaler å ta en titt på Blomstermeny.no for gode tips til hvilke busker, sommerblomster, stauder og trær som er spesielt godt egnet for humler, bier og sommerfugler ☀️

Det er så deilig at favoritt-sesongen endelig er i gang! Og så må jeg bare få sende en stor takk til forrige huseier som har gjort en kjempejobb i de forskjellige blomsterbedene rundt huset – og i tillegg har plantet favorittblomsten over alle favorittblomster… Jubelen stod i taket da jeg oppdaget hva som nå er på vei!

Er det peoner jeg ser? Det er peoner! 😍

/ Hagesesongen hos familien Klonk er herved erklært for åpnet ☀️

Til svigers ❤️

I dag er det på sin plass med et eget innlegg til dere to. For dette høres kanskje ut som smisk – men jeg mener det av hele mitt hjerte: Svigerforeldre som dere, trodde jeg ikke fantes.

 

 

Det er rimelig nøyaktig 8 år siden Peter fortalte dere at han hadde funnet ei jente fra Larvik. Jeg er rimelig sikker på at dere ikke la stort i det, for forholdet var ferskt og vi hadde nesten akkurat møtt hverandre.

Dere kunne jo ikke vite at det var alvor. Så alvor at den første gangen jeg besøkte dere på hytta bare noen uker senere, måtte jeg fortelle at jeg ikke skulle ha vin til maten. Dere hadde kanskje truffet meg 5 ganger totalt, og plutselig fikk dere vite at et barnebarn var på vei.

Det er mulig dere fikk panikk, men dere viste det ikke – overhode. Kastet dere bare rundt halsen vår og gratulerte oppriktig med den fantastiske nyheten.

Og det var da jeg skjønte hvor heldig jeg hadde vært, som ikke bare hadde funnet drømmemannen – men også fått med verdens beste familie på kjøpet.

Jeg trodde forbilder var noe man bare hadde som barn, men som 37 åring har jeg dere. Du, svigerfar, et levende leksikon som stortrives med store og små prosjekter hjemme, på hytta eller hos familie. Det er ikke en ting du ikke fikser. Skifte et gulv? Svigerfar fix. Male et hus? Svigerfar fix. Ut og tråkke motbakker på sykkelen? Annenhver dag 💪🏽🚴🏼

Og du svigermor, tenk at jeg skulle få en venninne som er 35 år eldre enn meg! Et godhjertet rivjern som fortsatt jobber som operasjonssykepleier selv om du har passert 70 – du har gitt meg troen på at jeg kommer til å stortrives som “gammel” student dersom jeg ønsker å sette meg ved skolebenken igjen. Du har fått meg til å ville finne et yrke der jeg kan glede meg til å gå på jobb i en alder av 70.

Foto: Roger Neumann, VG

Tusen takk for at dere er dere! At dere stiller opp for hele storfamilien, og lager minnerike opplevelser sammen med barna våre. Hadde det ikke vært for dere, ville vi aldri dinglet i en gondolbane 30 meter over bakken i fjellene i Spania – eller besøkt kirker der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

I dag har dere vært gift i 50 år. Helt fantastisk! Gratulerer så mye med gullbryllupsdagen ❤️

/ Klem fra svigerdattera med den brede dialekta 😊

Hysterisk dårlig kundeservice

Noe av det aller beste jeg vet er god kundeservice, når folk som er på jobb klarer å løfte dagen et par hakk, bare ved å være blide og hjelpsomme.

Kanskje var det derfor jeg fikk sjokk i morges, da jeg leste en sak som satte hysterisk dårlig kundeservice på kartet.

 

Eller vent, man trenger faktisk ikke være fan av kundeservice i det hele tatt for å la seg fascinere av denne oppførselen 😅 Bare hør på dette:

I dag morges så jeg at min venn Ole Martin hadde delt en nyhetssak på Facebook (Les den i sin helhet her), og saken handlet om at Ole Martin for noen måneder siden hadde levert Teslaen sin til vask hos et bilpleiefirma her i Larvik.

Bilen skulle ikke hentes før dagen etter, men ikke lenge etter levering, dukket det plutselig opp varsler på Tesla-appen på mobilen. Først varslet den om at bilen var i ferd med å gå tom for strøm, da trodde Ole Martin at det var noe feil med appen.

Derfor sjekket han kartet, og oppdaget at bilen hans cruiset rundt på storgaten i Tønsberg, 4 mil unna..

Ole Martin prøvde å ringe den ansatte han hadde levert bilen til, men fikk bare en SMS i retur: «Jeg er opptatt akkurat nå. Ring meg senere»

Ole Martin svarte: “Hvorfor er bilen min i Tønsberg?”

Nytt svar tikket inn: “Er i et møte, og (navn på sjefen) hadde lånt bort den andre”.

Neste dag kom det en ny melding:

“Hei bilen står på utsiden og nøkkelen ligger på høyre framdekk. Nå er den ren og pen. Og igjen, beklager for i går.”

Ole Martin ga tydelig beskjed om at beklagelsen ikke ble akseptert, og at det var uaktuelt å bruke firmaet igjen. Men han ønsket ikke å gå videre med saken – noe som endret seg drastisk denne uka.

For denne uka fikk han en telefon fra et bilbergingsfirma, som tok kontakt på grunn av en regning som ikke var blitt betalt. Det viste seg at bilpleieren som hadde vært på Tønsbergtur, til slutt hadde gått helt tom for batteri, og bestilt en bergingsbil.

Det var dråpen, og Ole Martin tok seg en tur til politiet og anmeldte forholdet.

Men saken slutter faktisk ikke der.

For da journalisten tok kontakt med bilpleiefirmaet i går, kunne innehaveren forklare at han ikke var ansvarlig for hendelsen. For han “hadde en som jobbet her, men han gjorde mange rare ting og ikke det han skulle”.

Og om han var villig til å betale regningen fra bilbergingsfirmaet?

“Nei, hvorfor skulle vi det? Det var ikke mitt ansvar. Han gjorde som han ville. Han gjorde mye tull hele tiden. Nå er han ikke her lenger.”

Journalisten spurte deretter om det ikke er bedriften som er ansvarlig for bilene som blir levert inn, men da svarte han at han ikke visste at den var der engang, og at han ikke hadde noe med det å gjøre.

Avslutningsvis kunne han fortelle at bilpleieren ikke jobbet der lenger. Han hadde blitt sagt opp etter noe annet som angivelig skulle ha skjedd i mars. Da viste det seg at han ikke hadde lappen!

Og tenk at dette faktisk skjedde. Her i lille Larvik.

Si hva du vil om små steder, men endelig har vi en ting til å skryte av:

Farris, Thor Heyerdahl og verdens verste kundeservice – Velkommen til Larvik 😂

Er babyen din snill?

Ikke mange dagene etter at man kommer hjem fra barselavdelingen, kommer de første spørsmålene:

– Er han en snill baby?

– Sover han gjennom hele natten?

– Du ammer henne vel ikke i søvn?

– Du tar henne vel ikke opp hver gang hun gråter?

– Du må i hvert fall ikke bysse ham i søvn.. Hvordan skal han da lære seg å finne søvnen på egenhånd?

Velmenende ord, som oftest sagt med kjærlighet og et ønske om å hjelpe. Som tobarnsmor har jeg fått disse spørsmålene utallige ganger, og jeg må innrømme at de fascinerer meg.

For hva er egentlig grunnen til at vi spør sånne spørsmål? Hva er grunnen til at vi har så mange synspunkter på dette med babyer, barn og søvn – at det får oss til å sette på autopiloten av råd og tips og alskens velmenende belæringer, til nybakte foreldre som ofte har mer enn nok med å holde hodet over vannet i sin nye hverdag?

 

 

I går leste jeg en artikkel som handlet om nettopp dette, og den traff meg midt i hjerterota. Denne artikkelen handlet om at det er på tide å ta et oppgjør med velmenende råd om søvn og søvnrutiner, at det kun fører til å gi nybakte mødre urealistiske forventninger. Forventninger som i verste fall fører til at de begynner å tvile på seg selv, og bekymre seg for om det er noe galt med babyen sin.

Dette er jo det stikk motsatte av hva en helt fersk mamma trenger! Det er ikke greit å forstyrre selve grunnlaget en nybakt mor er i ferd med å skape sammen med barnet sitt.

På samme måte som at ingen fortalte meg at det er vanlig å få hemoroider etter fødselen, eller at ammepuppene kan bli så såre at det eneste man ønsker er å gi opp hele ammingen, må vi få noen sannheter opp og frem i lyset!

Vi må fortelle og normalisere at:

  • Det er helt vanlig at babyer våkner annenhver time gjennom hele natten, og trenger hjelp til å sovne igjen.
  • Det er helt normalt at barns søvnmønster tar fem steg fram og tre tilbake, for så å ta ett steg til siden og et opp-ned.
  • Det er helt normalt at babyer og småbarn vil ammes i søvn (og gjerne også hele natten gjennom)
  • Det er normalt at en baby vil ønske konstant kontakt, og sove på eller i nærheten av foreldrene.
  • Det er helt normalt at babyen gråter når en forelder forlater rommet, det gråtes for å få mor eller far tilbake i nærheten. Det betyr ikke at babyen er bortskjemt. Det betyr at overlevelsesinstinktene fungerer som de skal.
  • Å sove som en baby betyr å sove som en baby – ikke som en voksen.
  • Det er helt normalt at familier velger soveløsninger som passer dem best, være seg deling av seng eller deling av rom. Det er også helt normalt at familier syns det er best å ha det sånn, og at de ikke ønsker å endre på det!
  • Det er helt normalt at en mamma eller pappa begynner å gråte når helsesøster spør hvordan det går. Det betyr ikke at han eller hun har mislyktes.

Så neste gang vi er på vei til å tråkke i de gamle sporene: Ikke gi en nybakt mamma eller pappa følelsen av å måtte forsvare hvorfor de har tatt valgene de har tatt. Uansett hvor velmenende det er: Ikke still spørsmålene man ikke trenger å stille!

For ingen barn er like – og en ting er i alle fall sikkert: Han eller hun er snill selv om det ikke soves hele natten gjennom ❤️


/ Og det er helt vanlig å få hemoroider etter fødselen 😉😅

 

Les også: Gufs fra en annen tid
Les også: Leggerutiner og kaotiske kvelder

Avslørt

Vi har titt og ofte lekekompiser på besøk, noe som er veldig trivelig. Det pleier riktignok å kreve litt rydding i etterkant, men det er det verdt.

I helgen var jeg ute en tur, mens Peter holdt fortet i heimen. Men da jeg kom hjem etter noen timer så alt ut som det gjorde da jeg dro, så jeg ble ganske overrasket da Peter sa at det hadde vært kompiser på besøk nesten hele tiden.

Det var ikke noe rot å spore noe sted, ingen antydning til herjing – ingenting.

Og når vi vet hvordan det kan se ut etter at en tornado av unger har valset gjennom huset, synes jeg det virket merkelig. Hadde det ikke vært noen her likevel?

Det var ikke før sent i går kveld, da jeg skulle slukke lysene i stua for kvelden, at jeg oppdaget en meget avslørende liten detalj som vitnet om at det hadde vært aktivitet i stua:

 

/ Bæsje-humor FTW 🙈😂

En surikat i hagen

I går var vi i dyreparken! Trasket rundt med gode venner, og lot oss fascinere av giraffer, geparder og ringhalelemurer.

Så kom vi til surikatene. Jeg elsker surikater! Disse små, søte dyrene fra Sør-Afrika, som lever i familiegrupper og er supersosiale.

Som graver labyrinter under bakken, og forsvinner ned i hulene sine når sola går ned om kvelden. Der blir de til sola står opp igjen neste morgen – men hvis været er litt pjuskete og det er grått og kaldt, sover de gjerne litt lenger 😍😂

Jeg elsker hvor bedagelig anlagt de er, og hvordan én surikat bestandig holder utkikk etter farer, på et høyere punkt enn resten av gruppa:

 

Og det var sånn cirka her jeg tenkte jeg skulle prøve å grabbe til meg et lite humorpoeng på min Instagram story..

Tekst: “Fått en sånn i hagen, hva er det for no??”

 

Jeg humret godt da jeg la det ut, fornøyd med egen humor. Det var bare én ting.

For midt oppi dyrepark-vandringen, hadde jeg glemt at dette var det eneste bildet jeg hadde lagt ut på insta-stories denne dagen. Ingen tegn til at vi var på utflukt, ingen tegn til at vi faktisk befant oss i dyreparken.

Så da vi kom hjem sent i går kveld, oppdaget jeg at innboksen min var HELT stappfull av tilbakemeldinger.. Noen hadde skjønt tegninga, men veldig mange hadde klødd seg i hodet:

En surikat?! I HAGEN??”

“Du må ringe politiet”

“What?! De der skal man IKKE finne i Norge!”

Så neida. Kanskje komme med en liten oppklaring i etterkant, neste gang jeg prøver å være morsom 🙈😅

/ God søndag ☀️

Flagg, flaggere, flaggstang

Vi har flaggstang. I mange måneder har den stått både naken og tom – men i vinter fant Peter plutselig ut at vi måtte ha vimpel. Alle med flaggstang må jo ha vimpel! En sånn klassisk en, som skal henge oppe hele året.

 

Da sa jeg til min kjære mann, at dersom du først har fått deg vimpel – så signaliserer du at du er en flagger. Da er du forpliktet til å følge alle årets flaggdager – og flaggdager er det flere av enn man skulle tro, flagget skal blant annet heises til pinse, olsok og den internasjonale arbeiderdagen. Og jeg er i grunnen litt usikre på om vi er flaggere..

Men Peter insisterte på at vi måtte ha vimpel – så da var det gjort, og har man kjøpt seg hus med flaggstang, må man oppføre seg som om man har hus med flaggstang. (Sitat Christina, mai 2019 🙈😅)

Det er bare det, at.. Peter er.. Peter.

Han er jo ikke født med hastverk – og det som utsettes kan, utsettes vil. Vi har fortsatt ikke flagg, og i morgen er det 17. mai! Er det én eneste dag i året man skal flagge, så er det i hvert fall på Norges nasjonaldag!

Så i ettermiddag skal vi ut på flagg-jakt – for i morgen skal rødt, hvitt og blått vaie i all sin prakt i hagen vår.

Men Peter og jeg har aldri hatt flaggstang før, hvordan er det egentlig med disse flagg-reglene?

For eksempel syns jeg forsåvidt det er fint med et kongehus, men må man for eksempel heise flagget når HKH Kronprinsesse Mette-Marit har bursdag? Eller hva med unionsoppløsningsdagen 7 juni? Og olsokdagen, når på året er egentlig den?

Er det hyklersk å flagge når man selv vil..?

Akkurat nå kjenner jeg at familien Klonk kanskje hadde greid seg med et balkongflagg. Der føler jeg at man kan gjøre litt mer som man vil 😆

/ Vi flagges i morgen! 🇳🇴