Puss, floss, Flux!

Reklame | Flux

Jeg elsker å se smilende pasienter forlate tannklinikken der jeg jobber, og de som smiler bredest er helt klart de som har vært på årlig sjekk og fått pusset og polert gliset! For det er faktisk lite som slår følelsen av gullende rene tenner 😄

Jeg har anbefalt Flux før, og gjør det gjerne igjen! For fluorskyll er smart å bruke – gjerne morgen og kveld. Men sjekk at skyllen du bruker inneholder nok fluor, anbefalt mengde fra Helsedirektoratet er 0,2% NaF dersom det skal være kariesforebyggende. Dette har Flux ❤️

Like viktig som godt renhold av tennene dine daglig, er å ta en årlig sjekk hos tannpleier eller tannlege – selv om du ikke har vondt noe sted.

På en sånn sjekk blir det først tatt røntgenbilder som viser hvordan det står til med tennene, og som viser potensielle problemområder – for eksempel om det er hull mellom tennene eller hvordan gamle fyllinger holder seg.

Deretter gjør tannlegen/tannpleieren en grundig undersøkelse av hele munnhulen, før det gjøres en skikkelig rens der det fjernes tannstein og misfarging. Det pusses og poleres – og tennene føles som nye etterpå ❤️

Men jobben mellom hvert tannklinikk-besøk må du selvsagt gjøre selv! Og her er mine beste tips for å bidra til god tannhelse 😍

  • Tannpuss to ganger daglig (husk å ikke skylle munnen med vann når du er ferdig, la fluoren i tannkremen få gjøre jobben sin!)
  • Bruk tanntråd! Tannbørsten står for 60% av rengjøringen, tanntråden 40%. Et tips er å ha små engangs-tanntråder liggende i bilen eller veska, så kan du flosse litt når du er på vei steder.
  • Som nevnt innledningsvis: Bruk fluorskyll – gjerne morgen og kveld! Men sjekk at skyllen du bruker inneholder nok fluor, anbefalt mengde fra Helsedirektoratet er 0,2% NaF dersom det skal være kariesforebyggende. Og spør du meg, er jo det greit hvis man først skal skylle 😉 👏🏼

Flux inneholder nok fluor til å ha kariesforebyggende effekt – og er trygge og gode produkter å bruke. De kommer i mange ulike varianter – her er det store sjanser for å finne seg opptil flere favoritter 😉

 

Er du en lemon eller en strong mint?

 

Fluoret i Flux virker forebyggende på to måter:

1. Styrker tannemaljen slik at karies ikke oppstår
2. Kariesangrep utvikles langsommmere eller stopper opp helt

Så gjør deg selv en tjeneste: Lag deg gode daglige rutiner for å ta vare på tennene dine! Puss, floss og Flux – og invester i en kontroll av tennene på en tannklinikk en gang i året.

Kanskje jeg snart ser deg smilende på vei ut av klinikken der jeg jobber? 😍

/ Flux kan kjøpes på apotek, i dagligvare og hos mange tannklinikker ⭐️

Vil du være med bak? 👀

Her om dagen skjedde noe på jobb som jeg garantert kommer til å få høre en god stund framover.

For det hadde seg sånn at datteren til den ene tannlegen vår skulle ha time for å sjekke en vond tann. Jeg hadde aldri møtt jenta før, men jeg visste at hun var satt opp hos sin far kl. 12.30, altså rett etter lunsjpausen vår som er fra 12.00 – 12.30.

Vi var litt forsinket denne dagen, klokken hadde akkurat passert 12.10 og jeg var opptatt med å gjøre klart et behandlingsrom til etter lunsj. Så plinget det på klokka i resepsjonen.

Jeg kastet på meg munnbind i en fei og svinset ut. Der stod ei ung jente som smilte fra øre til øre:

– Hei! Jeg skulle bare si fra at jeg har kommet, jeg! Jeg har time 12.30, men jeg er litt tidlig ute!”

Så lo hun en liten latter, folk flest pleier ikke å være så blide når de skal til tannlegen – og jeg så med en gang at jenta hadde arvet sin fars smilende øyne.

Jeg åpnet timeboka på pc’en, fant pasienten som var satt opp kl. 12.30, og registrerte at tannlegens datter hadde kommet.

– “Så koselig å treffe deg, da!”, smilte jeg, før jeg fortsatte: “Vil du være med bak?”

Litt stas det da, tenkte jeg. Få være med backstage og se tannlegene spise lunsj, og greier! Jeg la inn et lite blunk og et lurt smil som for å si “Oh yes, spesialbehandling for kjentfolk, vettu” 😉

Så ble det stille.

Dønn stille.

Akkurat idet jeg ser hvordan smilet i jentas ansikt gradvis forsvinner, og det uforstående blikket tar over, innser jeg hva som har skjedd.

Jeg kjente hvordan kinnene mine var i ferd med å skifte farge.

Dette var åpenbart ikke datteren til tannlegen.

– “Være med… bak..?”, mumler hun sjokkert og forvirret.

Jeg hadde nettopp spurt en helt vanlig pasient som hadde time hos en av våre tannpleiere om hun hadde lyst til å “være med bak”.

Den pinlige stillheten som fulgte er noe av det mest spesielle jeg har opplevd på veldig mange år 🙈😅

Og la meg bare si det sånn, latterbrølene som møtte meg på pauserommet da jeg omsider kom meg inn der, var rimelig høylytte.

For noen av mine kollegaer hadde beklageligvis fått med seg den lille dialogen som utspant seg i resepsjonen – så nå får jeg høre det:

“Vi har ikke for vane å spørre om pasientene vil være med bak, Christina” og “Det er sjeldent vi ber pasienter om å spise lunsj med oss”.

Vel, nå har jeg lært. Spør alltid om pasientens navn, for å være 100% sikker!

Selv om de angivelig har arvet de smilende øynene til sin far…

/ “Beklager så mye! Trodde du var en annen” X-)