Tante som aldri drakk

Nå skal jeg fortelle noe jeg ikke har fortalt noen før. Det handler om alkohol og min barndom.

Du har kanskje fått med deg “Av og Til” sin kampanjevideo “Hvor mange glass tåler barnet ditt?” som sprer seg på nettet for tida? Det er selvsagt ikke tilfeldig at den ruller og går nå, for det nærmer seg jul og det er dessverre veldig mange barn som gruer seg.

 

Unhappy child on Christmas.Sad child

 

Denne videoen, med den lille jenta som teller hvor mange alkoholenheter faren drikker på julaften, fikk meg til å tenke tilbake på min egen barndom – og jeg innså at jeg har et par ting jeg gjerne vil si.

For i julen skal vi kose oss! Julemiddagene kommer som perler på en snor, og det er nærmest en selvfølge med alkohol i glasset. Men julen, som i mine øyne er barnas høytid, blir i mange hjem ødelagt fordi noen ikke klarer å begrense alkoholinntaket.

Og det kan være fort gjort, for det er ikke så mye som skal til. Det trenger nemlig ikke være snakk om å drikke seg snydens, for det skal ikke mange slurkene til før man helt ubevisst endrer seg. Bare bittelitt. Oppfører seg litt annerledes.. Snakker litt annerledes.. Og man merker det kanskje ikke selv – men det er det noen andre som gjør. Barna.

Jeg vet at ingen liker å innrømme dette, men der det finnes alkohol, finnes det rus. Og der det finnes rus finnes det også et rom for feilskjær. Såpass kan vi vel være enige om.

For et par år siden skrev Peter om dette på bloggen sin, innlegget fikk massiv respons, men han fikk også så ørene flagret:

Herregud, det må da være lov å KOSE seg! Hvis du ikke klarer å ta ett glass vin eller en øl til maten uten å snøvle er det faktisk DU som har et problem!”

Vel, nå skal jeg fortelle deg en ting.

Oppveksten min var helt upåklagelig. Den var trygg og god, og jeg tror verken søsteren min eller jeg har noe vi kan rette fingeren mot. Julefeiringene likeså, det var julegaver under treet, mandel i grøten, sprø svor på ribba og massevis av kjærlighet.

Jeg husker faktisk ingen episoder der noen ble overstadig beruset etter å ha drukket for mye akevitt eller øl til maten. Men jeg husker én ting:

Jeg var alltid så glad for at tante var der.

Og det var ikke fordi hun bestandig pleide å leke med oss på gulvet, eller fordi hun alltid tok en trall ved pianoet – og med vilje sang ekstra høyt for å gjøre oss litt flaue. Eller at hun leste bøker for oss eller tok på tullebriller og lagde hatter av serviettene, som hun plasserte på hodet.

Nei, det var fordi hun aldri endret væremåte. De andre voksne ble på ingen måte overstadig beruset, men den lille forandringen jeg enset i væremåten deres, var nok til at jeg følte meg usikker. Det var nok til at jeg holdt meg i nærheten av tanten min, nok til at jeg følte at hun var min trygghet.

Og disse tankene får meg selvsagt til å tenke: når dette var nok til å gjøre meg litt usikker og forvirret – hva da med de barna som opplever høylydt krangling, gråting, vold og en jul som blir helt ødelagt? Hva gjør det egentlig med en liten kropp?

Jeg mener ikke å bli en besserwisser som peker finger eller heiser avholdsflagget – og jeg mener ikke at man ikke skal få drikke i julen. Men mitt ønske er at alle tenker seg om en ekstra gang før man kaster innpå både øl og akevitt til julematen når det er barn tilstede.

En liten akevitt kan være én akevitt for mye. Det er ikke sikkert du merker det selv, men det gjør kanskje de minste – som er ekstra ømfintlige for forandringer.

Selv syns jeg øl smaker kjempegodt til julemiddagen, men jeg kan også lett droppe den kosen. Spesielt i julen. For det minste jeg kan gjøre for mine barn hvis de våkner midt på natten, er å gi dem en trøstende kos som ikke stinker alkohol.

 

Fingers Family and christmas background

 

/ Barnas jul 🙂

Se video –> “Hvor mange glass tåler barnet ditt?”

175 kommentarer
  1. Jeg er så enig! Selv er jeg oppvokst med en far som ikke klarte å la ølen og akevitten stå på julaften, nettopp fordi det var KOS. Jeg merket alltid forandringen, det var liksom ikke pappa. Mamma derimot lot alltid være å drikke foran oss jentene, og hun var den trygge mammaen som vi trengte. Selv har jeg, i en alder av 26 år, valgt å ikke drikke alkohol hvis jeg er invitert på en fest, fordi jeg klarer å kose meg også i edru tilstand. Det betyr ikke at jeg er hundre prosent avholds, da jeg kan ta meg en cider i ny og ne, men den dagen jeg får barn, kommer jeg ALDRI til å drikke noe som helst med dem i nærheten så lenge de er for små til å forstå hva alkohol er…

  2. Dette du skriver er virkeligheten! Det ER en forskjell på folk når de har drukket, samme hvor lite.. Blir provosert når de fleste skal forsvare denne “kosen” sin! JA til alkoholfri jul, sier jeg! Helst der det bare er voksne også, for den del. Har mange vonde minner fra min voksne tid. Så mye har gått galt pga andres drikking.
   God førjulstid videre til dere <3

  3. Ja til mindre alkohol i julefeiringen. Er man glad i øl og ønsker den kosen, så finnes det faktisk mye godt alkoholfritt øl.

  4. Jeg (31år) har vokst opp med en mor som er alkoholiker og ho prøver fortsatt og skjule det den dag i dag. Har en onkel og tante som fort blir overstadig berusa i familiemiddager eller sammenkomster. Jeg har kjent den følelsen på å grue meg til jul i mange mange år. Jul er fortsatt ingen favoritt, men jeg skal søren klype mæ ikke ødelegge gleden til mine egne barn ang. jula.
   Her i huset er det alkoholforbud fram til leggetid, da kan besteforeldre og oldeforeldre få lov å ta sæ en klunk, og da mener jeg én klunk.
   De får ikke den kjære aquavitten te maten sin når de er her og det håper jeg de respekterer..
   Det er så viktig å være tilstede for barna og ikke si at “hærregud bare en øl og en liten akkevitt hakke no å si”
   Jo DET har det.
   Ønsker alle en hvit og god jul.

  5. Flott innlegg 🖒 Kunne ikke vært mere enig i det du skriver. Selv er jeg ikke spesielt glad i alkohol ho holder meg lett unna i de fleste sammenhenger iallefall når det er barn tilstede. Jeg gleder meg til jul og til å se barna mine og deres glitrende øyne😊 Jeg har selv ingen minner av alkohol-kos i jula og det ønsker jeg av hele mitt hjerte at mine barn også skal slippe. God advent til deg og dine 🎅

  6. Å, dette er jeg glad du skrev. Takk! Det er så viktig, og jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver. Har også hatt en trygg og god oppvekst med kjærlighet i bøtter og spann, men husker at feriekvelder (ikke så mye juletider hos oss heldigvis, men heller andre høytider eller på sommeren) så måtte de voksne plent ha alkohol når de skulle kose seg og da kjente jeg meg ofte utrygg. Og å være litt utrygg på voksenpersoner ved mange anledninger oppigjennom oppveksten setter spor selv til voksen alder.

  7. Svært enig.Min barndom på 60 og 70 tallet med mor på “tørrfylla”,(Dvs sterke reseptbelagte narkotiske piller)var dagligdags.Mor var aktiv kristen,og dømte de som gikk på “bløtfylla” til evig pine.Dobbeltmoralen var sterk og er det kanskje enda,særlig i “bibelbeltet”.Rus er rus.Heldigvis hadde jeg en god pappa,som var totalavholds:-) Viktig innlegg KT:-)

  8. Hadde en diskusjon med noen for en stund siden, det gjaldt ikke direkte jula, men kos og alkohol. Det virker som om en del setter likhetstegn mellom kos og alkohol, at det IKKE går an å kose seg uten alkohol (vin, øl osv.). Har ikke vokst opp med alkohol, vet at mine foreldre tok seg en “tår” nå og da, men aldri har jeg eller søskene mine sett våre foreldre påvirket.
   Det som forundrer meg er at de som jeg diskuterte med ikke kunne skjønne at jeg kunne kose meg – med ei bok – uten å skulle drikke noe alkohol ved siden av. Å ruse seg er ikke kos – i mine øyne – dessverre er det mange som tror at alkohol (andre rusmidler) er “kos” uansett om det høytid eller ikke.

  9. Å så fint at du tar opp det her. Jeg er vokst opp i et måteholdent hjem, men husker fremdeles de få gangene jeg har sett min onkel full. Jeg husker jeg begynte å gråte fordi han ble så rar. Jula hos oss er uten alkohol, vi koser oss heller med kaker og snop 🙂 men over til en annen ting litt sånn på siden:
   Jeg skal på julebord med min jobb denne uken, har ordnet med barnevakt og all ting, men har allikevel tenkt til å holde meg klink edru. Dette har jeg fortalt mine kollegaer og de synes dette er FRYKTELIG merkelig og tror egentlig ikke at det går an. Men da avfeier jeg de med at 1) man kan ha det mer enn gøy nok uten alkohol og 2) dagen derpå blir hvertfall gøyere uten alkohol. (Det at jeg skal på jobb dagen etter det gidder jeg ikke nevne, for man skal ikke unnskylde å holde seg edru).

   1. Jeg har heller aldri opplevd traumatiske opplevelser i forbindelse med alkohol når jeg var barn!!!!🌞🙂 Jeg sol å smile tegn bakom min oppvekst, men jeg mener at barn skal slippe unna alkohol i jula å er sterk motstander mot alkohol og barn uansett hvor å når det er. Hvilken dag datoer det er i året, så ikke nyt alkohol med barn til stede!!!! F.E.S. jula er for barna å ikke at vi voksne skal nyte jævelens drikke å ikke tro at det er bare julegaver som skal erstatte at far,mor, tante åså videre skal erstatte fylleprat å vold som gir barna traumer resten av livet!!!!
    Jeg søker ikke på den puben for at jeg tenker på alkohol, men P.G.A. historisk interesse og på grunn av at det er som en barnslig diskusjon 🙂🙂

  10. Jeg har aldri drukket alkohol foran min sønn, som nå er 14 år. Andre må gjerne ta seg en øl/ett glass vin el.l, men jeg er ALLTID edru når det er barn tilstede. Jeg drikker gjerne alkohol i barnefrie settinger, men koser meg da akkuratt like mye med brus!

  11. Det er utruleg kor stor skilnad det er på ungar. Sambuaren min er frå ein familie der dei vaksne drikk seg full framom ungane utan at det gjorde han noko. Eg er frå ein familie der vi har lite alkoholbruk, ikkje ein gong ved julemiddagen. MEN eg hugser dei få gongane flaska kom på bordet og utan at dei drakk seg full kan eg hugse kor lita og ubetydleg det fekk meg til å føle meg. At dei valgte det over meg når dei viste kva eg syntes om det. Synes framleis , i voksen alder, at det er eit problem, fordi eg får same kjensla den dag i dag.Men no trekker eg meg berre unna.
   Eg var rundt 5 da eg bestemte meg for å vere avhalds og det held eg den dag i dag. Tusen takk for innlegget! Det gjer meg svært glad at eg kan vere den trygge tantea og mora for dei små i min familie.

  12. Jeg er helt enig! Jeg leste i en artikkel vedrørende dette med å “lære barna at man kan drikke med måte” og den personen sa: man lærer dem kun å drikke alkohol. Og det er jeg enig i. Jeg drikker kun alkohol i festlige sammenkomster mens jeg har “egentid” med venner, og barna sover hos mormor (som har samme holdning som meg, videreført til meg kan man si). Jeg ønsker å lære barna at man fint kan kose seg uten alkohol.. uten å faktisk si det. Handling foran ord. Og barna før sine egne behov.

  13. Jeg husker selv jula som stressende men det var fordi foreldrene mine krangla alkohol eller ikke. De tok som regel en øl og en akevitt ved maten. Og vi ungene fikk glasscola i pene glass. Merket at de prøvde litt ekstra når maten kom på bordet, men utover det merket vi ingenting. Er i dag 25 med egne barn og har enda tilgode å se en av dem brisen. Pappa sa en gang at han ikke har vært full siden ungdomstiden sin. Han er over 60. Når jeg og gubben tar et glass vin er det etter at barna er i seng. Koser oss like mye med brus. Til julematen bruker gubben å ta en øl og jeg tar brus. Det går helt fint. Alt med julemiddagen er ganske stress så atferdsendring hos voksne ved bordet kan også være at de endelig slapper av og lar roen senke seg. Merker selv at jeg smiler mer når vi endelig er i mål og senker skuldrene. Jeg tror det blir for lett å skylde på den første slurken med juleøl. Har ikke alle en tendens til å tulle litt mer og slappe litt mer av når man endelig er ferdig med julestria? Selv oppfattet jeg den endringen hos foreldrene mine når vi tok en skål for å ønske hverandre god jul, og det var før den første slurken. Men for meg var det absolutt ikke negativt. Å se de to endelig slappe av etter en laaang advent var smittsomt på meg og brodern. Og det varte til og med gjennom desserter, kaffe, kaker og godteriet. Pakkene også. Og jeg vet at hadde vi ikke likt det så hadde deikke tatt den øla til middagen, men hvorfor skulle jeg ha nektet dem det?
   Jeg skjønner argumentene for å droppe øl til middagen, men samtidig kjenner jeg at akkurat den ene dagen i året når ungene er høy på sukker mat og gaver så unner jeg gubben det glasset. Og det gjør ingen av oss til dårlige foreldre.

  14. Hadde aldri noe i mot om de voksne ble i litt ekstra godt humør, men jeg skjønner godt at det i mange tilfeller ikke er bare bare. Noen vet ikke hvor grensen går! Bra innlegg og viktig info 🙂

  15. Jeg kunne skrevet det samme selv 🙂 Ble rørt, for jeg prøvde å si ifra, til tross for at det aldri var mer enn 1 enhet til måltidet, men fikk ikke forståelse for at jeg ikke likte at de var litt annerledes enn vanlig…. “nei men vi merker det jo ikke engang”, men det gjorde jeg…
   Tusen takk for at du skrev dette, og minnet meg på hvordan det var så barna mine slipper det samme.

  16. Jeg kjenner meg sånn igjen, jeg hadde en lignende opplevelse da jeg var barn. Jeg er minst av 4 søsken, og da mine eldre søsken også begynte å ta seg et glass eller to, da følte jeg meg alene og litt redd :-/ Selv om ingen ble fulle eller spesielt høylytte, så var det noe ubehagelig med den lille annerledesheten som jeg ikke var en del av eller forstod helt. Jeg prøvde å si ifra for et par år siden, for å hindre at tantebarna mine skal få samme opplevelse. Det var ikke min intensjon å gi noen dårlig samvittighet, men jeg følte meg litt avvist. Heldigvis ser det ut til at budskapet har sunket inn etterhvert, jeg tror det bare var litt vondt for dem å ta innover seg min opplevelse. For de mente jo aldri noe vondt med det! Men når deres foreldre ikke drakk, så er det vanskelig å se for seg hvordan det er å være barn i nærheten av alkohol.
   Takk for fint og viktig innlegg <3

  17. Voskt opp med både øl og akevitt på bordet til jul og andre festlige lag. Følte meg aldri utrygg eller redd. Men jeg forstår de der det har gått for langt.

  18. Pappa drakk skjelden, men koste seg med øl til maten i jula. Og ble i litt ekstra godt humør, noe vi unga bare syntes var moro😊 Det gjorde jula ekstra morsom, og vi fikk lov til litt mer enn vanlig😉 Forstår at man blir farget for livet av å vokse opp i et alkoholisert hjem, men det er å dra strikken langt å si at ALLE barn føler seg redde og utrygge. Det gjorde ikke vi😊

  19. Her er vi mange rundt bordet. Altid vert det. Selv drikker jeg brus til julematen forde det smaker best. Synes jeg. Mannen min og pappa tar en øl. Og utpå kvell, når pakker er åpnet og alt er fred tar JEG ett glass vin. Selv om min 10 åringer våken. For JA man skal være forsiktig med barn og alkohol. Men de bør se at JA det går helt fint å ta 1 glass øl til julemiddagen og ikke merkene det. De må kunne se at mor kan ta 1 glass vin. Og så ferdig med det?

  20. Jeg har vokst opp med at de voksne tar seg en juleøl til middagen på julaften,men pappa kjørte alltid den dagen, så han drakk aldri noe.Ikke det at han gjør det noe særlig ellers heller. Har aldri følt meg utrygg pga det.
   Her i huset tar noen av oss et glass rødvin til julemiddagen,og noen drikker munkholm eller brus.
   Akevitt setter vi ikke fram engang.
   For meg er det ikke nødvendigvis alkoholen som er kosen, men rødvinen hører liksom til ribba.
   Det blir med det ene glasset, og ingenting mer, før kanskje ett glass etter ungene er lagt.
   Ungene har aldri følt seg utrygge,og hele familien hos oss er påpasselige med dette.
   Får vondt i magen av alle barn som gruer seg til jula pga alkohol og rus. Slik skal det ikke være. 🙁

  21. Jeg er også en sånn tante og senere mor. Har også sagt tydelig ifra at jula er barnas jul først og fremst og at det finnes 364 andre dager foruten om julaften om man må/vil drikke noe. Vi må tørre å være tydelig på dette. Veldig fint skildra av Kona til.

  22. Nydelig skrevet. Og utrolig sant. Hvis en skal kose seg, holder det med en eller to enheter. Det som skjer etter de to enhetene er med på å ødelegge barnas julefeiring. Ta ansvar, foreldre!!!

  23. Jeg var en av dem som telte antall glass med akevitt og øl som gikk ned hos både far og mor, og selv om jeg prøvde å få dem til å stoppe, tok de aldri hensyn til det. Det endte med det samme hver jul: de var dritings innen vi skulle gå rundt juletreet. Ingen gode minner. Her hjemme pleier vi å ta enten ett glass vin eller en øl til maten på julaften. Aldri mer! Barna har aldri reagert på det. Jeg synes det er greit å vise barna at alkohol er noe man kan kose seg med i små mengder.

  24. Dette er virkelig et viktig innlegg som gjelder alt for mange! Min egen oppvekst var preget av en far som gjerne kunne kose seg med en øl eller tre, ikke bare på julaften, men ellers i året. Dette har aldri gått særlig inn på meg, selv om man fort kunne merke at han var beruset. Jeg og min eldre bror ble vel muligens vant med det, noe som så klart er helt feil at barn skal bli, men sånn var det nå. Min mor der i mot, hun er STERKT i mot alkohol med barn til stede, og da hun opplevde at jeg fikk se henne beruset en gang som 13åring, har dette ALDRI skjedd igjen. Nå er jeg 24 år, og fremdeles ikke noe preget av å ha en far som er over gjennomsnittet glad i alkohol, men likevel passer jeg på å også være den tanten som ikke drikker på julaften. Jeg ønsker ikke at mine tantebarn skal “bli vant” med dette på samme måte som meg. Takk for at du, som mange andre, belyser dette temaet i disse tider. Det betyr så mye når en stor stemme som deg går fram som et godt eksempel – jeg håper noen tenker seg om en ekstra gang 🙂

  25. Hva tenker du om kulturer lenger sør i Europa hvor det er vanlig å drikke vin til både lunsj og middag?

  26. Fint med dette fokuset. At noen tar det opp.
   Nå finns der og alkoholfri øl og vin for dem som
   absolutt vil drikke det.
   Da endrer i hvertfall ikke de voksne væremåte og
   kan være tilstede for barna.
   Men enig med deg i det du skriver. Har selv positiv
   erfaring fra egen barndom, men har opplevd overstadig
   beruset slekt da jeg var 12-14 år. Som gjorde meg
   usikker og utrygg på vedkommendes adferd.
   Jeg var barnevakt for 2 små barn da.
   Har selv opplevd i voksen alder et voksent menneske
   som nesten ikke klarer ta vare på seg selv, da
   alkoholinntaket ble vel mye, og så har denne damen
   ansvaret for et barn på 4-5 år. Det var heldigvis
   noen i familien til henne som sa at dette ikke var en
   noen heisatur fest og at hun hadde et barn og
   ta seg av. Barnet hadde ikke så lyst å være til mor da,
   forståelig nok. Da mor slet med å holde øyne åpen og bare
   snøvlet når hun snakket.
   Jeg drikker ikke alkohol når det er barn tilstede.

  27. I julen skal man fråtse og drikke så mye man kan. Det er ihvertfall grunnen til å ha jul. Mye gris må spises fordi det er hellig i dette landet.
   Kan ikke ta hensyn til aspeløv eller andre venstreradikale feminist. På tide å vokse opp?

  28. For et hysteri. Kan aldri tenke meg at et barn reagerer på noen som tar seg en øl eller to til maten. Har mor som ikke rører alkohol og en far som tar seg en øl til maten. Ser virkelig ikke problem, viktig å lære seg alkovett.

  29. Dersom man drikker seg full foran sine egne barn er man søppel pog bør rapporteres til barnevernet. Har man barn har man gjort et valg. Og valget står mellom barna og alkohol.

  30. For å banne litt i den norske samfunnskjerka: hvor gammel må ungene være før det er akseptabelt å ta en øl og en akevitt til juleribba? Ikke mere enn det, altså.

  31. Judas Iskariot: du er en dust. Flatfyll har ingenting med på hygge seg å gjøre. Å holde på med flatfyll er greit når man er ung og singel, men ikke når man har små barn, noe som faktisk er farlig. Driver man fortsatt og drikker seg dritings når man er voksen og har barn har man faktisk et problem og er enten 18 år i hodet eller man har et alkoholproblem. Jeg håper du ikke har unger for stakkars dem om de vokser opp med deg og den primitive harry holdningen din.

  32. Ost: det er ikke snakk om å ta seg EN øl eller ET glass til maten; det er snakk om å drikke seg beruset foran barn, noe som ingen ansvarlige voksne gjør. Jeg antar at DU personlig ikke har vokst opp med fyll foran julemiddagen men det er enkelte som har det og slikt er ikke akkurat hyggelige barneminner.
   Ja, det er hyggelig med alkoholholdig drikke i rimelige mengder til mat. Men dersom man drikker alkohol i den hensikt å bli FULL, atpåtil når man er sammen med barn da har man et *problem*.

  33. Øyvind Hundal: 18 år er aldersgrensen for øl og 21 år er aldersgrensen for brennevin. Forsvarlig oppførsel med alkohol er man aldri for gammel til. Folk som drikker seg drita i enhver anledning, inkludert når barn er tilstede er slike som jeg betakker meg for å ha noen form for vennskapelig forhold til. Jeg betrakter slikt som en form for trash.

  34. Veldig enig med deg. Jeg har vokst opp med en far som er eldig glad i å drikke, og selv om jeg ikke innså at han drikker så mye som han gjør før i eldre alder, så har jeg hatt flere julekvelder ødelagt grunnet dette. Jeg var fortsatt barn når disse hendelsene skjedde, men var på god vei til å bli voksen, da jeg var i tenårene. Fortsatt gjorde dette veldig mye med meg, og i dag er jeg den eneste i familien som er mot å drikke på julaften. Jeg visste ikke at så mange også så det på denne måten, så det var godt å få bekreftet!

  35. Husker også fra når jeg var liten og julene da. Både mor og far drakk noe alkohol til jul. Men i motsetning til deg følte jeg meg aldri usikker pga dette. De endret væremåte de også, bittelitt annerledes. Men hverken jeg eller mine brødre følte oss usikker ved noen av disse anledningene. Jeg tror nok dette er mye mer individuelt enn generelt når det kommer til hvordan barn opplever dette. Jeg selv når jeg fikk barn har tatt meg en øl eller to til jul, og småen er like happy og oppsøkende som vanligvis.
   Klart om barna har ett problem med dette kutt det helt ut. Men jeg tror nok for de fleste i stabile hjem er det totalt irrelevant om noe alkohol er inni bildet.

  36. Blir nesten umulig å diskutere. Jeg har selv aldri vært full foran mitt eget barn, men en øl til maten har nå og da har jeg tatt. Barn er forskjellig, akkurat som voksne. La julefesten være på barnas premisser, ta et glass til maten og kos dere. Tror ingen barn tar skade av det. Men denne “kosen” med både akevitt,øl,vin, gløgg osv osv er helt på viddene. Ta til vett og god jul.

  37. Helt enig med deg. Alkohol og barn passer ikke sammen i det hele tatt. Hvis ikke man må, så kan man heller la vær…ta et glass eller to etter barna er i seng da vel, hvis man kun vil ha det ene glasset. Smaker sikkert bedre når skuldrene er senket uansett. Vokste opp i et av de hjemme du beskriver hvor de voksne “måtte få lov å kose seg de også” og endringen i oppførselen var alt annet enn en smule. Det som skjer er at den lille kroppen, blir en stor kropp som aldri glemmer og helt ærlig…aldri tilgir. Traumatisk er det og det påvirker deg hele livet. Så mine barn vil aldri være rundt voksne som mener at det viktisgste er at “de også får kose seg litt”. For helt ærlig, så driter jeg i deres selvsentrerte, egoistiske behov. Det er barna som må komme først, så få hodet ut av *****.

  38. Viktig og tankevekkende før jul. Når det er sagt, er jeg ufattelig lei av å høre at julen er først og fremst barnas. Den er ikke det. Julen er like mye for alle. Julen er like mye for ungdommer, unge voksne, voksne og eldre mennesker.
   Julen er for besteforeldre, eldre foreldre uten barnebarn, tanter, onkler, steforeldre, barn, barnløse par, single uten barn, halvsøsken, aleneforeldre, familier som har mistet et barn, søsken, stesøsken, ungdommer…
   GOD JUL!

  39. Det er tydelig at mange er opptatt av alkohol på “festdager” og ellers, men da uten at det må skje med barna tilstede. De fleste snakker om sin egen “følelse” i det å ta til seg alkohol, med samtidig ha et merket forhold til inntak “i fylla”.
   – Det viktigste er jo at en holder barna under observasjon, og ser at de hygger seg. I en kommentar her, leser jeg at “ei talte glassene”, og da er man på bærtur, – om det var riktig.
   – Så lenge foreldrene holder seg “på matta” ser jeg ingen problemer. Derimot er det nok noen som bør holde glassene unna, – men det er også en sak for seg.

  40. En liten digresjon.
   Det er ingen automatikk i at man blir mer høyrøstet eller utagerende ved inntak av alkohol.
   Reaksjonsmønsteret ved inntak av alkohol er faktisk kulturelt tillært.
   Det er derfor man kan lure noen til å tro at de drikker alkohol og se at de endrer framferd, selv om promillen er lik null. Og at man i andre kulturer kan oppleve at en gruppe som innta alkohol blir stille og innadrettet. Selv heller jeg nok mer i sistnevnte retning.
   Det får meg også til å tenke på det jeg ble fortalt av en nær slektning som studerte barnehager i Italia. De er som kjent langt framme på det området (Reggio de Emilia, Montesorri).
   Ved en utflukt med hele barnehagen disket man som den mest naturligste ting opp med god mat og litt vin til personalet.
   Det er selvsagt ikke noe man skal etterstrebe i Norge, men vi kan jo lære litt av italienerne siden de lever lenger enn oss (selv om det er marginalt), på tross av at de har større tilgang til alkohol, røyker mer, kjører seg i hjel og har dårligere helsevesen.
   Kanskje det er nordmenns naturlige innadvendhet som medfører at vi er mer utagerende enn andre allerede etter den første pilsen ?
   Nuvel?.
   Har stor sympati med dem som har opplevelser med voksne og alkohol som har satt spor i sinnet, og det er ikke en dum tanke å sterkt begrense sitt eget inntak om man har tilbøyligheter til å endre seg ved konsum av øl, vin eller akevit.
   Selv har jeg ingen negative opplevelser fra barndommen da min mor som jeg vokste opp med drakk lite. Og de gangene jeg som liten var på overnattingsbesøk hos en storebror (15 år eldre enn meg) som bodde på hybel med en kompis, har jeg bare gode minner da de hadde fest og spilte musikk i stua, mens jeg lå med Donaldblader i senga hans.
   Han en god og fornuftig jul !

  41. Null tolleranse for alkohol… har aldri drukket på julaften.. mine foreldre var ikke avholds….men jula var vår… har av i respekt for mine foreldre ( som er døde)aldri feiret jul med alkohol….er abselutt ikke avholds… men der finnes altid grenser…god jul og kos dere alle på julaften uten alko… 🙂

  42. Hos oss drikker vi 100% alkoholfritt! Man kan fint nyte en alkoholfri Claustaler eller Munkholm!!

  43. Syns kanskje dette blir å fokusere litt feil. Tror nok mange barn føler seg like utrygge med foreldre som stresser og maser hele jula for at alt skal være perfekt. Selvfølgelig skal en holde alkoholforbruket på et fornuftig nivå, men det viktigste er at en prøver å oppføre seg mest mulig normalt overfor barna. Hjelper ikke mye med en mor som er edru, men stresser så mye at hun ikke er å snakke til. God jul

  44. Av-og-til kunne gjerne vært byttet ut med «minst en edru omsorgsperson» for min del. Har liknende opplevelser fra barndommen min, hos oss var det vanligvis en som skulle kjøre som var den edru klippen. Husker også ekstremt godt hvem som aldri drakk, det føltes viktig for meg som barn.

  45. Personer som mener at det å drikke maksimalt med alkohol på julaften er å “kose seg”, slik som Judas over har et alkoholproblem. Å drikke seg sanseløs er ikke å kose seg, det er et sykdomstegn. De fleste med alkojolproblemer nekter selvfølgelig på at de har det og “jeg vil jo bare kose meg” er argumenter terapauter for alkoholikere ofte møter på. Å drikke seg snydesn, velte og spy på juletreet er ikke å kose seg. Og det er ikke akkurat koselig for de nærmeste. Jeg vil anta at alle som føler en trang til å drikke seg dritings på julaften er rammet av en form for alkoholisme, hverken mer eller mindre. Det er forskjellige grader av alkoholisme.

  46. Personlig syns jeg denne holdningen er på grensen til hysteri. At barn blir utrygge av små endringer i de voksnes væremåte? Ja, barn er gjerne så sensitive at de merker denne endringen. Men jeg er ikke enig i at det gjør alle barn utrygge.
   Jeg er 19 år, så det er ikke så lenge siden jeg var barn selv. Jeg kan ikke huske at jeg reagerte negativt, eller egentlig i det hele tatt når voksne drakk alkohol. Som barn ble jeg egentlig bare utrygg av sinne og aggresjon hos voksne, og dette var helt uavhengig om det var alkohol til stede.
   Hvor langt skal vi gå for å skjerme barna for potensiell “utrygghet”? Å avstå fra all alkohol i selskapelighet er jo egentlig ikke et stort offer, men hvorfor skal det være nødvendig?

  47. Kommer fra en barndom med for mye alkohol i jula,mamma har vært alkoholiker,samme med morfar.det endte med at hu en kveld falt ned trappa hjemme,brakk begge håndleddene og kjeven. Husker følelsen jeg hadde som liten ang voksne i jula,så her blir det null,også fordi jeg skal kjøre. Jeg vil at dattera mi skal forbinde julen med koselige ting og ha foreldre som står opp opplagte første juledag klare til å leke med julegaver

  48. Helt enig med deg! Og spesielt nå som det finnes så mye god alkoholfri drikke! Alkoholfritt juleøl er innmari godt. Så man kan også kose seg like mye med mat og smak selv om man tar det alkoholfritt, uansett grunn.

  49. Dersom man på død og liv må drikke seg snydens i julemåneden så er det jo det man har julebordene til! Julebord er barnefri sone og der kan man drikke seg sanseløst drita dersom det er det viktigste i ens liv. Men julemiddag med familie er ikke ment for å være som et julebord.
   Sara: det er ikke snakk om totalavhold men om forsvarlig drikkemønster. Noen takler litt alkohol til maten. Andre mennesker takler ikke å være i nærheten av alkohol og må bøtte i seg mer etter et bare et lite glass og slike bør få skjenkeforbud dersom de er til stede i en familiemiddag med barn. Jeg gjentar det igjen: kos og hygge er ikke synomymt med flatfyll!

  50. Flott skrevet og jeg er så hjertens enig. MEN ,jeg tenker at dette burde være noe å
   tenke på 365 dager i året….barn er følsomme for foreldres adferd / rusbruk hele året.

  51. Jeg er godt voksen og har vokst opp i et hjem uten alkohol.Jeg håper nå at svigermor klarer å holde seg på matta når vi skal feire jul sammen,nettopp av hensyn til mine “barn” og meg. For jeg synes ikke det er koselig når hun begynner å endre personlighet. Noe hun har gjort to ganger for mye når vi har feriert sammen på hytta. Og akkurat det var ikke trivelig!Jeg fatter ikke at det ikke går an å la være når det er barn og ungdom til stede.

  52. Jeg synes det er fint at flere blir bevisst på faresignalene ved overinntak. Samtidig blir jeg også litt trist av denne voldsomme motbevegelsen, som automatisk fører med seg veldig mye stygge ytringer til de som forsvarer det å ta seg et glass. Jeg har vokst opp med det jeg idag tenker på som et fint og sunt syn på alkohol. De voksne tok seg et glass til maten, en drink til kaffen og pappa kanskje en øl i tillegg. Det har aldri vært noe negativt forbundet med det. For meg har alkohol aldri vært skremmende. Da vi kom i den alderen at en del begynte å feste og drikke var jeg ikke interessert. Vin og øl har jeg aldri likt, og jeg har aldri skjønt poenget med å telle nedpå ting man ikke liker for å bli full. Det glasset til maten har alltid vært nytelsesmidler, ikke rusmiddel, i mine øyne. Min tante drakk heller ike, for hennes barn begynte å feste og hun ville være tilgjengelig for kjøring. Fint at hun gjorde det, tenker jeg. Og det vil nok jeg gjøre om mine barn begynner å feste også. Men for meg var hun ikke noe tryggere enn mamma og pappa. Og de var ikke noe annerledes. Jeg ønsker å gi denne opplevelsen videre til mine barn. Jeg er nesten lei meg fordi verken jeg eller mannen min liker det ene glasset, for vi får ikke vist barna at det går an å kose seg med ett glass uten at denne skal være skummelt, slik som veldog mange nekter for i dag. Men på julaften skal i være sammen med min familie, og de som vil tar seg et glass. Vi er edru og kan kjøre om det skjer noe. Og ingen lager noe drama.
   Som sagt synes jeg det er fint at folk blir mer bevisst,så vi kanskje kan hjelpe flere barn som gruer seg. Samtidig er jeg redd for at en del skaper den frykten i barna nettopp ved å fortelle dem at det er så skummelt med bare ett glass. Det trenger ikke å være det.
   Men om det er det bør man selvfølgelig holde seg unna. Håper flere og flere tar fengsel praten med barn de bekymrer seg for!

  53. Barnas rettigheter ,det burde være en rett for barn å slippe alkohol på julefeiringen. Det burde være en plakat i hvert vinmonopol som spør om de tenker på barna da de fyller vogna med vin og diverse.Og hvorfor fins det ikke advokater for barn? Som staten kan betale for? Som hjelper i stedet for å ta fra barna foreldrene,hjelper de slik at de får behandling som hjelper.

  54. Mine foreldre skilte seg tidlig. Og min mor, som jeg bodde hos, var og er avholds. Ikke av noen annen grunn enn at hun ikke behøver alkohol, som hun sier. Jeg er likens, trives best uten alkohol. Jeg har ikke noen klare minner om alkoholbruk blant de voksne. Men samtlige vage øyeblikk som jeg har om det er fra den årlige romjulskvelden hos min fars familie. En middag med klirrende glass og stadig mer høyrøstede stemmer. En dør som slår litt for hardt. Tante som ber oss barna om å leke i kjelleren etter desserten. Subtil og mindre subtil banning. Vissheten om at hvis vi trengte hjelp til noe etter desserten var det tante vi skulle gå til. Ingen av de andre voksne. Sitte på fanget til de voksne, selv om vi var for store for det og det var nøyaktig ett år siden sist gang vi satt på det fanget. Prøve å puste normalt uten å trekke inn whiskey-ånden til onkel. Eller far eller farfar. Smake på konfekt med likør i mens de voksne humrer. Lure seg ned trappen til kjelleren og slappe av der når tante lager en naturlig sorti. Lure seg tilbake til bunnen av trappen etter kort tid og liksom ta temperaturen på stemmene der oppe før en vurderer om en skulle gå opp.
   De hadde tatt noen glass, og ingen av dem gjorde voldsomme ting. Ingen vold eller brøling. De var ikke fulle, de var i godt humør. Jeg husker at mitt gode humør alltid bare varte frem til desserten.

  55. Med alle de uoppdragne og kravstore barna som skriker, hyler og klager på julaften, så trenger denne tanten et glass for å overleve. I år forskåner jeg alle fra mitt pliktoppmøte og koser meg heller i et land som ikke skal feire jul

  56. Jeg er 16 snart 17 år, og synes det var flott skrevet. Her hjemme drikker ingen seg beruset, verken foreldre eller voksne søsken under noen familiesammenkomster. Etter all oppmerksomhet rundt temaet om drikking rundt barn, har jeg følt meg kjempe takknemlig for dette. Jeg som bare er 16 år har allerede bestemt meg for å gi mine mulige fremtidige barn en rusfri jul (og hverdag). Jeg selv i motsetning til de fleste andre ungdommer på min alder, pleier å kose meg med venner på rusfrie fester i steden for festing med alkohol til stede. Jeg vet det handler om å begrense seg selv, men jeg har valgt å holde meg unna (hahah mye fordi jeg synes det smaker stygt, just a child u know)
   God jul!

  57. Nå får du sikkert masse tyn fra de som bare skal kose seg litt,og de har selvfølgelig kontroll,og ungene har sikkert aldri klaget de.Gjetter på en del kommentarer om at de alltid hadde øl og akevitt på bordet i oppveksten- og de overlevde de!
   Har hørt alle kommentarene før.
   Jeg har tatt samme valg som deg. Drikker ikke med barna 👍
   Har for mange dårlige opplevelser rundt barn og små mengder alkohol.

  58. Jeg er kjempe enig!! Vi har noen familievenner som alltid må drikke i høytider osv. Vi har tidligere feiret nyttårsaften med de, men siden mamma og pappa rett og slett synes det blir litt mye fokus på alkohol droppet vi det etterhvert. Mamma og pappa holdt seg edru de altså, men de andre foreldrene drakk som om det ikke var noen morgendag. Jeg følte meg aldri utrygg, men mine foreldre var jo normale. Hvordan de andre barna hadde det vet jeg ikke. Samme gjengen med venner spiser julefrokost sammen og drikker seg snydens 1.juledag. Jeg skjønner ikke hvorfor folk er så opptatt av alkohol. Jeg skal ikke nekte for at det var kult å dra ut å drikke når man var 17, men hvorfor er det sett på som “kult” å drikke? Og hvorfor reagerer folk når andre ikke vil drikke?

  59. Helt enig! I min barndom så vi aldri noe til at det var alkoholinntak på sånne familiedager. Kanskje en øl til maten og litt i glasset ved pakkeåpningen, men det var når vi var en god del eldre, og med mindre jeg husker feil ble vi til og med spurt om vi synes det var greit at de over 18 gjorde det. Jeg selv drikker ikke alkohol når det er barn tilstede. Det er som du sier, jula er for barna og da synes jeg en skal ta hensyn til dem. Jeg synes uansett det er best med julebrus til maten! 😉

  60. Jeg opplevde alkohol på julaften med øl til maten, men kan aldri huske at jeg noen gang ble redd og usikker av den grunn. Den eneste som aldri tok en øl til maten var bestefaren min for han skulle jo kjøre hjem etterpå. kanskje det var han som gjorde at jeg ikke reagerte på mamma, stefar og bestemor? Hos oss har det vært servert øl til maten og jeg har stort sett alltid tatt den ølen til maten, mens min mann har aldri tatt en øl på julaften i det hele tatt, for han har aldri likt øl til maten. Mine barn på nå 21 år og 24 år sier at de heller aldri har reagert på at det ble tatt en øl, men igjen de hadde sin pappa som ikke drakk, så det kan være grunnen til at de heller aldri var redde eller usikre. Jeg vet ikke, men et viktig tema. Det handler om mer enn bare den ene ølen, for det er ikke den ungene gruer seg mest til. Ungene gruer seg til at en øl blir til flere øl, som gjør alle voksne til fremmede og høyrøstede som som gjør de redde. Det holdt at jeg bare så et bilde fra hvordan det ble feiret jul hos min pappa og på det bilde var det flasker og glass av ymse slag sammen med kaker og godteri og det var nok til at jeg ikke ville feire jul der som liten.

  61. Tante uten barn: litt enig i det. Jeg feirer også juleferien utenlands. Er drittlei av den norske julefeiringen egentlig som er en ukes orgie i spising, drikking og usunn livsstil. I andre land nøyer man seg heller med feiring kun på julaften og juledag mens man heller har sosiale sammenkomster og andre festivaler spredt ut over hele året.

  62. Anette: ja, de vanlige unnskyldningene som kommer fra alkoholikere eller personer som har et usunt alkolmønster men selv ikke vil innrømme det og heller velger å anngripe andre. De føler seg nok truffet og bra er det. De kan aldri bli påminnet for ofte om at de har et alkoholproblem. Spot on!

  63. Til 06.12.2016 kl.16:37:
   Jeg tror ikke voksne mennesker over 40 drikker seg fulle fordi de synes det er “kult”. De har et alkoholproblem de ikke vil innse at de har; og for disse er jul og andre spesielle anledninger til å utøve sitt alkoholmisbruk. Alkoholisme har mange ansikter; og et av disse er folk som rasjonaliserer misbruket sitt med at “det er jo en spesiell anledning”; “skal bare feire noe” osv. Og konfronterer du disse med slikt får du høre at du er moralistisk og prippen eller lignende. Jeg ser at slike kommentarer allerede har dukket opp i kommentarfeltet her. Når man er 17 og i russetiden er det selvfølgelig “kult” med flatfyll; det er forståelig men har man den samme innstilling når man er 50 har man et alvorlig problem.

  64. Viktig tema å prate om. Jeg er uenig i det om man burde la være å ta et glass vin eller en pils foran barna. Jeg kommer fra alkoholikerfamilien, hvor en var avholdsmenneske og en drakk (i skjule) til slutt seg ihjel. Det var bestandig krangling om alkohol og drikking. Hadde det ikke vært foreldrene til bestevenninne min som kunne helt avslappet åpne en pils til middag tilogmed midt i uka (for det skjedde jo slettes ikke hver dag) hadde jeg sansynligvis hatt en sinnsyk frykt mot alkohol på grunn av kranglig og vold hjemme. Noen kanskje mener at det hadde ikke gjort noe at jeg ikke hadde lært at man kan konsumere alkohol med måte og full kontroll, men jeg er uenig der. Ikke for at jeg synes det er så viktig for min egen del å kunne ta pils i ny og ne, men førdi jeg synes at det er viktig for min egen del at jeg trenger ikke å bli vettskremt om noen andre skal ta seg en pils. Faktum nemlig er at mange mennesker konsumerer alkohol ibland og de fleste møter den verden før eller siden.

  65. Jeg drikker meg alt for ofte full i helgene. Egentlig har det vel vært slik helt fra jeg studerte for nesten 25 år siden. Jeg er gift og har tre barn. Mine foreldre var mye av samme type som meg, men de kranglet når de var fulle. Det gjør ikke jeg når jeg er full og tror derfor at barna mine tar mye mindre skade av dette enn det jeg gjorde. Det var ikke promillen som var problemet, men bråket.

  66. Jeg har aldri reagert på at mamma og pappa tok seg et glass eller to til maten i jula, eller til nyttår. Selv om jeg tatt det valget å ikke drikke foran mitt barn i slike sammenhenger, er det nok mer fordi jeg ikke ser poenget i det ene glasset, når familien og tiden med dem er mye viktigere. Her har vi invitert familien til oss på julaften, og sagt at mens vi spiser så er det ingen alkohol, men når ungene har lagt seg har jeg sagt at vi kan åpne en flaske vin, eller øl om det er det de foretrekker. 🙂 Synes det er flott du tar opp slike temaer, for det er super viktig.

  67. Hvert år går ca 100 000 barn en utrygg julefeiring i vente på grunn av foreldre og slekts alkoholinntak. Det tilsvarer en by på størrelse med Drammen.
   Til deg som syns det er helt greit å drikke alkohol foran barna. Er de glassene med alkohol virkelig verdt å drikke, når du risikerer at ditt barn kanskje er en av de som blir utrygg og som får arr på sjelen?
   Forskning viser at jo oftere et barn ser sine foreldre synlig beruset, jo større (og tidligere) inntak av alkohol får barnet selv i voksen alder.
   Så der røyk argumentet om å lære barna drikkevett ved å drikke foran dem.
   For det skal faktisk ikke mer enn stor ølboks til en kvinne på 60kg for å få en promille på 0,5. Noe som klassifiseres som synlig beruset.
   Legger ved link til en bloggpost med et hav av forskning rundt ettervirkning av alkohol. Verdt å lese.
   http://tjomlid.com/2012/06/10/noen-tanker-om-alkohol-og-foreldreansvar/

  68. Generalisering skaper debatt – og det er gøy.
   Og debatt skaper engasjement – det er viktig.
   Heldigvis er vi alle individer – både barn og voksne.
   Jeg velger å ha tillit til at foreldrene kjenner barna sine godt nok til å regulere alkoholinntaket både i jula og ellers. Og innlegg, debatt og engasjement bidrar til folkeopplysning. Her i huset gleder vi oss veldig til jul alle fire!

  69. Hvert år føler endel barn seg utrygge på julaften fordi de voksne rundt dem drikker alkohol. Noen voksne drikker mye, og noen lite. Noen barn blir utrygge av at voksne snakker høyt eller er sinte, noen barn bryr seg ikke. Noen voksne snakker høyt og sint uten å drikke, noen voksne er like trygge selv om de har drukket en pils, eller to. Noen barn har det helt fint selv om foreldrene har drukket ett glass øl, så lenge de voksne er trygge omsorgspersoner.
   Hvert år føler mange barn på et savn, et savn etter å være sammen. Sammen som familie. Men pappa har funnet en ny kjæreste, eller mamma måtte leve sitt eget liv, realisere sine ønsker. Noen ganger kranglet de, andre kjedet seg bare sammen og fant noe de måtte være missfornøyd med. DETTE tror jeg lærer ungene mye mer sorg, utrygghet og gir dårligere utgangspunkt for å bli gode foreldre en den ene pilsen.
   Det verste man kan lære barn er dobbeltmoral og egoisme, enten man gjør det i edru eller i desimalområdet av promille skalaen.

  70. I min familie har det vært minimalt med alkohol. På julaften drakk vi sukkerøl, alle mann (alkoholfri, så klart).
   Husker da broren min skulle konfirmeres borgerlig, og tanta mi ikke gadd å delta på seremonien fordi det ikke var en “ekte” konfirmasjon, da utbrøt mora mi at “borgerlig konfirmasjon det gidder ho ikke, men drikke på julaften DET kan ho!”
   Var sjøl ca 20 år da, og husker at jeg ble litt sjokka over at noen drakk på julaften 😊

  71. Jeg er oppvokst i en familie hvor de voksne drakk en øl til julematen, og en øl eller ett glass vin til pakkene, uten at vi barna ble redde eller utrygge av det. Om sommeren var det noen ganger en øl til grillmaten. Jeg synes personlig ikke at det er noe galt med den ene ølen, gode foreldre dropper den om barna deres blir usikre. De som har et alkoholproblem har det ikke bare julaften, men hver dag ellers i året også. Så selv om det er flott med bevissthet rundt denne problematikken, så er det like viktig å være bevisst på i andre hyggelige anledninger. Også synes jeg det er greit å ikke moralisere over eller stemple de som faktisk synes det er ekstra kos med en øl eller ett glass vin til god mat i ny og ne.

  72. Heilt fantastisk skrive! Er så glad at eg har vokst opp i ein heim der dette aldri har vore eit problem 🙂 Takk for at du tar opp ein så viktig sak som dette 🙂

  73. For de som tåler alkohol godt skjer det ikke mer forandring av en enhet enn det gjør med en skål dessert. Tåler du ikke et glass så ikke drikk et glass. Dere som blir fnisete av et glass representerer ikke de fleste godt voksne folk. Det er enorm forskjell på folk som klarer å stoppe etter et glass og de som ikke klarer det. Begrepet ruse seg blir brukt? Man tar ikke ETT glass for å ruse seg. Man tar det fordi det smaker godt til maten, slik som de med umoden smak liker best brus til maten. Slutt å rus dere på sukker. Kan dere ikke kose dere uten sukker?

  74. Viss foreldre absolutt vil ha sæ en øl te maten så går d jo ann å velge alkoholfritt smaker da stort sett like dan å d går ikke ut over di søte små.. jeg selv drikker ikke førr jeg vill være et godt eksempel førr mitt barn…

  75. Tusen tusen takk! Jeg blir så rørt over at noen engasjerer seg…du skulle bare visst…jeg vil bare få takke deg og enda mer oppmuntre deg til fortsette med å tale din gode sak..en sak som berører så alt for mange redde barn. 😊🙏

  76. Det er ikke gøy når foreldre drikker for mye…
   Selv greier jeg ikke å slappe av i selskap hvor min mor er i og det serveres alkohol.
   Hvorfor er måtehold så vanskelig?
   Hvorfor er alkohol så viktig?

  77. Jeg merker jeg ble kvalm av å lese her. Grunnen til at du som startet denne tråden var trygg med din tante, var jo nettopp fordi hun tok seg tid til deg. Du skriver det er fordi hun ikke drakk.
   Det er måten man drikker på og hvordan mam reagerer når man blir beruset som er avgjørende. Det er det for barn og det er det for voksne. At så
   Mane har et problem med fylle mennesker, er fordi de er fulle og hvordan dem
   Så oppfører seg. Dette er typisk nordisk problem og gjerne verre på landet. Reiser man lenger sør i verden så hygger man seg med noen gjenstander og det er nettopp, hyggelig. Fulle folk har sjeldent vært gøy, for andre.
   Foraeldre som blir i godt humør og stadig viser at de elsker sine barn tror jeg ikke er skadelig, tvert i mot vil bare da opleve det som Kos at forældrene er så kærlige og i godt humør. Kan man ikke drikke uten å dengle rundt og bli ubehagelige skal man selvfølgelig unngå det.
   Dette kristenfiset om alkoholfrie fester og øl som samler godt uten alkohol i, ja det blir grusomt å høre på.
   Mine bedsteforældre som kom fra landet opførte seg som klovner da de drakk. De ble dårlige, stinket alkohol, snublet rundt og ble mærkelige. Så var det deler av familien som kom fra et annet land og der var vi barn inkl i festen og man forsto at også de syntes de gamle drankerne fra Norge var noen klovner.
   Et godt glas vin til maten er faktisk en del av oplevelsen. Nytter ikke med cola zero og pulverkaffe til desserten.

  78. Er det bare i jula som er viktig at man ikke drikke alkohol når det er barn tilstede?Hva med alle andre dager og helger og ukene i året det blir gjort,er det ikke så nøye det da?

  79. Mine to er nå 16 og 18 år og det er ikke mange gangene jeg har drukket mens de var tilstede. Jeg vet at jeg tåler så lite før jeg endrer oppførsel at det ikke er aktuelt at ungene skal oppleve det. Aldri på julaften. Har aldri vært alkohol på julaften hos oss, heller ikke da jeg var barn. Lettøl har vi vel hatt i voksen alder, men jeg drikker ikke øl overhodet, kun ingefærøl. :o) Barn og alkohol hører ikke sammen og hadde jeg hatt noen i familien som pleide å drikke for mye og de hadde nektet å forholde seg til det på julaften så hadde de ikke fått komme. Sånn er det bare.

  80. Til Bjørn Undal. Jeg var 10 år første gang jeg fikk lov til å velge et glass pils til maten istedenfor brus:-)Kun 1 – ett glass, og det smakte godt 🙂 Har aldri hatt problemer med alkohol. Når ungene mine var små tok jeg fortsatt kun 1 – ett – glass øl til julematen, men jeg hadde en dram ved siden av for fordøyelsens skyld…

  81. Føler helt klart med barn (og edru voksne) som går inn i en tid med mye fyll og bråk. Har selv familie som på ene siden av greina ikke klarte å moderere seg og den andre siden av slekta kunne helt klart kose seg med en øl/akevitt uten at det ble baluba. Her i heimen styrer vi unna akevitten (sprit), men et par øl til maten er helt klart innafor. Man må ikke klandre alle andre for de som ikke klarer å styre seg. Hvis hver og en tok ansvar selv, hadde dette gått fint. Alle de som snøvler før pakkene deles ut, burde gå og skamme seg! De vet at de har et problem, men tør/vil ikke oppsøke hjelp.

  82. Det er ikke bra att så mange barn gruer seg til jul. Jeg har vært heldig, har aldri sett noen av foreldrene mine fulle en eneste gang.Dem tar seg kanskje 2 øl på julaften for kosens skyld. Synes det er greit at folk gjør det så lenge det blir med det. Det viser barna i tillegg at det går an å kose seg med øl uten å bli full.

  83. Kan godt forstå at de som vokser opp i et hjem med alkohol eller andre rusproblemer blir merket for livet og at dette nok gjelder alt for mange barn.
   Men det fremstilles jo nesten som om ALLE barn blir livredde fordi de voksne tar seg et par glass øl og akevitt til julematen (eller en annen helg).
   Det er med respekt å melde ikke helt korrekt.
   Jeg har også vært barn og hadde aldri noen problemer med at de voksne nøt alkohol. Men så var det aldri snakk om flatfyll heller.
   Jeg skjønner ikke helt denne tendensen i samfunnet de siste 20 årene at vi skal dømme alle etter minste felles multiplum, at lista skal legges etter avvikerne fra normalen.
   De som har problemer med alkohol vet nok dette så inderlig vel og burde holde seg totalt avholds både i julen og ellers, men dessverre er det nok også slik at de som har slike problemer er de som også har dårligst forutsetning til å gjøre dette.

  84. Ingen barn tar skade av at foreldre/søsken/tanter/onkler/bestemødre eller bestefedre drikker en øl eller to.
   Det å drikke seg brisen foran barn på julaften er ikke greit, men man blir vel ikke brisen på 1-2 øl? Eller et glass vin? Blir man det, bør man la vær.
   Tror jeg har drukket 1 øl på julaften på 27 forsøk. Så for min del blir det nok julebrus i glasset i år også. Men det gjør meg ikke til et bedre menneske enn de som tar seg 1-2 øl. Personlig liker jeg ikke å drikke foran barn, men jeg vet også at de ikke tar skade av de andre, som gjerne tar seg en øl.
   ..

  85. Barbro: nei man bør aldri drikke seg beruset foran barn noen tid på året. Men nå er det spesielt i jula at dette ofte er et problem og at Røde Kors og barnevernet mottar mest bekymringsmeldinger om fyll i barnefamilier.
   For barn som vokser opp med alkoholiserte foreldre som drikker hver dag er selvfølgelig hver dag grusom men da bør barnevernet kobles inn.

  86. Cathrine: de som har et alkoholproblem drikker ikke nødvendigvis hver dag; mange klarer å styre seg til hverdags; men noen bruker gjerne julaften som en unnskyldning for å drikke seg drita rett foran ungene.
   Men ved nærmere ettertanke så har jeg ikke inntrykk av at dagens småbarnsforeldre bøtter i seg alkohol foran barn. Men for de som er barn av 68erne så var slikt desverre ofte vanlig på julaften. Ikke bare fyll, men også tett med sigarettrøyking. En innrøkt julestue.

  87. Jeg vokste opp med å feire jul sammen med mine besteforeldre, mor, tante og 3 små søskenbarn hvor jeg var eldst.
   Alkoholen kom på bordet til middagen. Pils og akevitt i greie mengder. Etter maten skulle koppene tas rede på, men dette ble gjort fikk bestefar den obligatoriske middagshvilen. Etterhvert ble julekakene satt frem, sammen med flasker med cognac, baileys og egglikør.
   Da jeg var 15 år fikk jeg nok. Ved matbordet merket jeg veldig godt at stemninga steg alt for mange hakk, stemmene ble høyere, de små ungene sank mer og mer sammen, og jeg følte meg utilpass.
   Bestefar er en mann man ikke taler i mot, man bare føyer seg etter det han sier. Jeg hadde aldri sagt min bestefar i mot, inntil den ettermiddagen på julaften hvor vi satt rundt middagsbordet å skulle kose oss med god mat og hyggelig selskap. Jeg brølte at nå var det for faen meg nok og at de måtte ta hensyn til de barna som var mindre enn meg. Jeg gikk fra matbordet. Min mor kom etter meg og fortalte meg at det var ufint å snakke slik til min bestefar! Da rant det over og jeg fortalte min mor, igjen, at jeg ikke syntes at slik oppførsel var akseptabel og at jeg ikke taklet å tilbringe fler timer sammen med dem, min EGEN familie!
   Gråtende ringte jeg en venn og spurte om jeg kunne få tilbringe resten av julekvelden sammen med hans familie, noe jeg gladelig fikk. Jeg kom meg unna og slapp mer ubehageligheter, men det satt tre små barn igjen etter at jeg dro. Selvfølgelig skulle jeg ønske de kunne bli med meg, men de måtte dessverre være der I all galskapen. Hvordan resten av kvelden deres forløp er for meg fortsatt ukjent.
   Etter mitt utbrudd denne julaften hadde min mor innsett hvor ille det var, og hun endret hvordan julen skulle feires. Hun ønsket at julen skulle dreie seg om samhold og hygge, uten alkohol. I årene frem til jeg fikk min egen familie ble julen feiret med min mor og noen venner.
   Jeg er glad for at jeg var så modig at jeg sa i fra, for det endret julefeiringen for mitt vedkommende for årene fremover.
   Nå når jeg selv har fått barn, så drikkes det kun brus til maten. Et glass egglikør blir tatt når alle gaver er åpnet, ungene i seng og jeg har krøpet opp i sofaen med pysj og ullsokker og bare lar inntrykkene for dagen synke inn før jeg finner senga.
   Jeg er glad for at jeg ikke vet hva som skjuler seg bak husets fire vegger i vårt langstrakte land, for jaggu er det mange som har det helt forferdelig.
   En god jul og julekos er ikke synonymt med å drikke alkohol slik at man endrer personlighet. En god jul og julekos er samvær med de man er glade i, at man har tid til hverandre. Og for all del: la mobiltelefonen ligge død i jula. Man behøver ikke oppdatere fb, insta og snap ørten ganger. Ha fokus på de man er sammen med. Det å ønske kjente og kjære god jul på sosiale media er innafor, men etter den ene statusen eller snappen bør man la telefonen ligge.
   Føler at vi er i ferd med å gli inn i en verden hvor vi er sluttet å ha de gode samtalene. ALT skal foregå på nett, og man er ikke tilstede når man sitter med ansiktet vendt ned mot mobilskjermen.
   Min oppfordring til folket: dropp alkohol og mobiltelefonen.
   Jula er barnas høytid og fokuset skal være på de <3

  88. Jeg er 23 år gammel og har vokst opp med foreldre, tante, onkel og bestforeldre som alle sammen nøt alkohol på julaften. Man merker fort at atferd forandrer seg, men trenger ikke være negativt. Nå er det slik jeg gleder meg til å feire jul med samme gjengen hvert år der både øl og akevitt står på bordet. Når jeg var liten var det en selvfølge at gamlingene tok seg noen glass og jeg var aldri redd/usikker på noen som helst måte, gleda meg like mye til jul hvert år. Synes dette vipper på grensen til hysteri… jeg vil tro alt dette varierer veeldig fra familie til familie. Alkohol har altid vært en liten del av julekosen til de gamle og jeg har ikke tatt skade av det. Hvis dere vil feire jul så gjør for all del det, men ikke kom her å si hvordan andre skal feire jula si (rettet til flere i kommentarfeltet).
   God jul! Alt handler om å bruke vett, hysteri blir ingen klok av. 😉

  89. Jeg er 23 år gammel og har vokst opp med foreldre, tante, onkel og bestforeldre som alle sammen nøt alkohol på julaften. Man merker fort at atferd forandrer seg, men trenger ikke være negativt. Nå er det slik jeg gleder meg til å feire jul med samme gjengen hvert år der både øl og akevitt står på bordet. Når jeg var liten var det en selvfølge at gamlingene tok seg noen glass og jeg var aldri redd/usikker på noen som helst måte, gleda meg like mye til jul hvert år. Synes dette vipper på grensen til hysteri… jeg vil tro alt dette varierer veeldig fra familie til familie. Alkohol har altid vært en liten del av julekosen til de gamle og jeg har ikke tatt skade av det. Hvis dere vil feire jul uten alkohol så gjør for all del det, men ikke kom her å si hvordan andre skal feire jula si (rettet til flere i kommentarfeltet).
   God jul! Alt handler om å bruke vett, hysteri blir ingen klok av. 😉

  90. Kjempebra!
   Helt enig med deg!
   Man kan legge sin egen egoisme til siden og fokusere på barna og sørge for at de får en fin og trygg kveld.
   Det er bare jul en gang i året. Såppas må man jo kunne ofre for sine barn 🙂
   Dere er kjempeflinke begge to 🙂

  91. Jeg er så enig i det du skriver. Bonusbarnebarna mine har en bestefar som er synlig beruset i barnas nærvær. Ikke bare på julaften, men alle helger de er sammen
   Heldigvis bor han på en annen kant av landet. Det er ikke så enkelt å si fra når jeg er inngiftet, og når to familiekulturer skal tilpasse seg hverandre. Jeg prøver å være den trygge voksne som ser barna og håper at de tar så liten skade av det som mulig.

  92. Min største glede til iritasjon, er når noen blir sure, for at jeg ikke drikker. Og det finnes folk som inbiller seg at når en ikke drikker har en også store problemer.
   GOD JUL og GODT NYTT ÅR.
   Lat barna være med på en middag UTEN alkoholservering. Det går helt utmerket.

  93. Må berre påpeike at mine foreldre nesten aldri drakk mykje, men eg likte aldri “berre eit glass”. Eg følte eg sa tydeleg i frå om dette og vart ikkje høyrt. Dei såg sikkert berre på meg som ein drittunge da eg var 5 og tømte ut alkoholen deira. Verst var det når eg ikkje hadde moglegheit til å komme meg unna, når vi var borte. Det rett og slett øydelagt alle festlege samankomstar i oppveksten. Foreldra mine påstår at dei ikkje veit kvifor eg er avhalds, så eg rekner med dei ikkje såg kor ille det var for meg.
   Så eg håper alle foreldre som mein det er greit med eit glas les ungane sine reaksjonar rett. For meg har dette vore øydeleggande i oppveksen.

  94. Det er så lett å glemme hvor fort barn kan bli usikre på omgivelsene sine når de ser at den de kjenner, endrer atferd. Viktig innlegg du skriver.

  95. “De andre voksne ble på ingen måte overstadig beruset, men den lille forandringen jeg enset i væremåten deres, var nok til at jeg følte meg usikker.”
   Visste du dét den gang, eller er dette noe du har “skjønt” i ettertid?
   Virker som du hadde et velutviklet begrepsapparat til barna være…
   Alltid moderat alkoholforbruk blant voksne i jula i min barndom, aldri noen utrygghet. Tvert om likte jeg at de voksne hadde forventninger og planla ulike viner til ulike retter osv. Det var deilig å se voksne med barnlige forventninger og glede over små detaljer.

  96. Veldig enig.. jeg er oppvokst med masse fyll i familien.. dette har satt dype spor i meg, høye stemmer.. de drakk å dagen min mamma ble begravd, ..alkohol med barn er noe jeg ikke aksepterer..

  97. Viktig tema og kanskje mange der ut ikke tenker over at faktisk et glass kan være for mye. Julaften drikker jeg alltid alkoholfritt, men resten får lov å ta – med måte:-). Ellers i året ser barna gjerne at vi tar et glass av og til, men julaften er jeg bestemt på at den er for meg alkoholfri. Som din tante, er det greit å være den trygge havnen, den som ikke endrer personlighet. Jeg synes det er greit at barn ser at man nyter alkohol, men synes det er greit at de OGSÅ ser at man kan velge det bort.

  98. Helt utrolig at folk ser på alkohol som en av livets høyeste gleder. Har gått så langt at ingen tror deg 100% hvis du sier du har et fullverdig liv uten. Idioti og lav bevissthet på sitt beste

  99. Takk, dette blogginnlegget traff spikeren for meg. Akkurat sånn husker jeg min barndom, utrygghet pga berusede voksne som bare hygget seg, med ett glass(les, en flaske) til maten.. Og maten varte jo også i timesvis… Nå etter at vi selv er voksne fortsetter søsknene mine, og jeg er den eneste som ikke drikker. Det skjedde og skjer jo egentlig skjelden noe ufint, bråkete ect, vi har vokst opp med møbler og det kastes opp pent i toalettet..
   Jeg merker at jeg ikke er en like populær gjest fordi jeg ikke er med på selskapeligheten og kosen deres, selv om jeg jo blir inkludert.. Det føles ofte litt ensomt å være den som alltid kjører, som alltid tar med barna og går først hjem, som ikke blir bedt på hytteturer fordi jeg i da, når jeg ikke kan ta med barna og dra har sagt ifra når det har blitt for mye… Godt å høre at vi er fler, og nå skal jeg rette ryggen og fortsette å være tante kjip.

  100. Kommer fra en familie hvor både far og søster var alkoholikere. Så for meg var det vanlig at “noen” måtte sove litt før julemiddagen. Kom for sent, snøvlet, styrte på som bare fulle folk gjør. Men fram til mamma døde, hadde jeg hvert fall henne som en edru klippe. Så jeg husker på den måten ikke så mye negativt.
   Men som du sier. Jula er for barna. Den skal være magisk og god. Jeg rører ikke en dråpe når barna er til stede. Mann i hus har vel aldri opplevd alkohol slik jeg har opplevd det, så han ser ikke på dette på samme måte som meg. Så vi har vel kommet frem til et kompromiss. Det serveres øl til maten for dem som vil ha. Kanskje et glass vin. Ikke noe sterkere. Jeg drikker julebrus og koser meg med den sammen med barna. 🙂

  101. Jeg er selv oppvokst med foreldre og familie som drikker øl og akevitt på julaften, og kommer selv til å ta meg noen øl eller glass vin når jeg får min egen familie. Synes dette begynner å bli helt hysterisk. Skal man skjerme ungene for absolutt alt her i verden? Jeg forstår de som ikke klarer å være måteholden med alkohol og drikker seg drita hver gang det serveres alkohol. Jeg har en mor som har vært alkoholiker og som ikke klarer å holde seg til bare noen få pils selv. Slikt skal selvfølgelig ikke forekomme foran barn. At man derimot blir litt brisen og endrer litt adferd foran barn ser jeg ingen problem med. Jeg vil ikke at ungene mine skal vokse opp til å bli små, skjøre skapninger som ikke tåler den minste lille ting og får sammenbrudd av alt. Det er tross alt ingen som blir psykisk ødelagt av å se bestefar snøvle litt på julaften. Det får da faen meg være måte på.

  102. Syns dette var fint skrevet! Selv tenker jeg at argumenter om at man må få lov å kose seg etc, blir helt teite… Sorry men klarer man ikke kose seg uten alkohol så har man et problem… Jula er magisk! Tenk bare på øynene til barna som lyser opp når de pakker opp julegaver. Er ikke DET å kose seg? For meg er jula for barna – og å argumentere for å kunne drikke alkohol er en smule egoistisk. Nei ikke alle barn blir usikre om foreldrene drikker – men er det verdt å ta sjansen? Hvorfor ikke bare droppe det – i tilfelle?
   Selv drikker jeg ikke alkohol, verken i jula eller resten av året. Det begynte bare med at jeg ble gravid og ikke kunne – nå 2 år senere er det lett å styre unna. Ikke en celle i denne kroppen har lyst på alkohol. Og slik kommer det til å fortsette 🙂

  103. Kjempebra at flere er obs på dette offentlig nå. Selv om det aldri kommer til å nå frem i sinnet til alle, så er det noen som kanskje tenker litt ekstra.
   Nå er du øverst på topplisten også, og det er ekstra fint med et innlegg som dette 🙂

  104. Hvis barna blir utrygge av at mor eller far drikker ett glass øl til julemiddagen, vil jeg påstå at det må være andre faktorer i barnas hverdag.

  105. Hvorfor skal norske kvinner alltid rette moralens pekefinger mot menn og mot far?
   Er det fordi det er politisk ukorrekt å påpeke kvinners økende alkoholforbruk spesielt av vin? Kvinner som sleper literbokser med vin fra polet og i bilen? Kvinner tåler langt mindre enn menn.
   Begynn å rydde opp i eget moralreir før dere som alltid kritiserer menn.
   Unger har forøvrig godt av å lære måtehold – lærte det hjemme.

  106. For et fantastisk flott innlegg. Dette er så viktig.
   Jeg tror voksnes forhold til alkohol har veldig mye å si for hvilket forhold barna får til alkohol senere i livet. Jeg synes responsen du får her er veldig polarisert. Enten full enighet i at alkohol og barn ikke hører sammen eller en veldig sånn “KOS ER LOV” (caps lock intended)-approach med en litt bitter undertone som får meg til å tenke at de fikk litt å tenke på.
   Jeg har noen tanker. Det jeg tenker når noen sier “KOS MÅ VÆRE LOV I JULA” er at det er nettopp det de tenker. Nå har de holdt seg unna alkohol resten av året (med unntak av sommerfesten og bursdager uten barna) og nå skal de søren meg kose seg. Det er jo jul! Dette er problematisk fordi:
   1) Barna er ikke vant til å se dem drikke – i det hele tatt – resten av året
   2) Foreldrene tåler alkohol dårligere fordi de stort sett aldri rører alkohol og blir dermed fort påvirket
   Dermed blir jula noe barna forbinder med alkohol fordi det er den eneste gangen i året de ser foreldrene sine drikke. De merker at foreldrene endrer seg og blir utrygge. Oppskrift på katastrofe.
   Jeg hadde en veldig trygg og fin oppvekst og kan med hånden på hjertet at jeg aldri har sett foreldrene mine endre oppførsel på grunn av alkohol. Jeg har virkelig aldri merket noen endring. Dette til tross for at mamma og pappa antakelig tok ett glass vin nesten hver dag. Og her skal jeg ikke gjøre noe poeng ut av at det var ett glass. Ett glass kan være for mye for noen.
   Men! Hjemme hos oss handlet alkohol ikke om at de “trengte et glass for å slappe av etter en lang arbeidsuke” eller “et fortjent glass etter en lang løpetur” osv. Ett glass vin var en naturlig del av måltidet vårt og skulle passe til maten vi spiste. Pappa jobbet med vin og mamma var veldig glad i vin. Vi reiste til Italia og Frankrike annenhver sommer og besøkte vinprodusenter og spiste deilig mat. Jeg og lillesøster drakk Orangina og mamma og pappa tok seg et glass vin. Jeg tenkte aldri over at det var ubehagelig eller rart. Jeg kan fortsatt drømme om disse feriene og hvor fint vi hadde det.
   Da jeg ble gammel nok til å drikke alkohol tok jeg med meg pappa og mammas alkoholvaner i mitt eget møte med alkohol. Jeg kjørte mesteparten av russetiden fordi jeg ikke så noe poeng i å drikke meg dritings og gjøre dumme ting. Ja, jeg ble full et par ganger, men jeg skjønte aldri poenget. Alkohol handlet jo ikke om rus?
   Jeg forstår at det er lett å bli provosert når jeg sier at alkohol ikke handler om rus for meg. Alkohol er et rusmiddel og en skal være forsiktig. Jeg er nå 25 år og jobber med håndverksøl. Før jeg begynte å jobbe med øl jobbet jeg 3,5 år i Vinmonopolet. Jeg synes både vin og øl er veldig spennende og elsker å kombinere vin og øl med mat. Smak er det som driver meg, ikke rusen. Jeg trenger ikke alkohol for å ha det gøy eller “KOSE” meg. Den dagen jeg føler at jeg “trenger” en øl er den dagen jeg slutter å drikke øl.
   Vi har en veldig lang vei å gå i Norge hva gjelder alkoholvaner. Helgefylla er nærmest en del av norsk kultur. I tillegg har flere begynt å ta seg et glass av “trelitern” i uka for å “koble av”. Det er klart at det ikke er sunt i det hele tatt.
   Jeg tror det er mulig å ha sunne alkoholvaner som ikke skader barn, men heller kan hjelpe til at vi får bedre alkoholvaner i Norge i fremtiden. Men! Da må en være veldig bevisst sitt eget forhold til alkohol. For mange er nok det å være helt avholds et bedre alternativ. Mitt poeng er bare at dette ikke er svart/hvitt. En trenger ikke være helt avholds eller å bruke jula som unnskyldning for å kose seg.

  107. Når jeg var liten foretrakk jeg alltid å feire jul sammen med mamma og hennes familie, selv om jeg også ønsket å være med pappa og hans familie. Jeg så jo sjeldent min far, og dessuten en mye større søskenbarnflokk som vi feiret med, så naruligvis ville jeg være der. Men de drakk i jula, mer enn bare litt. Det likte jeg ikke på noen måte. Selv den dag i dag sliter jeg voldsomt med å være rundt berusede mennesker uten å være beruset selv, det er noe jeg ikke klarer. Det er annerledes med mamma sin side av familien, for der har vi ikke alkohol på julaften eller nyttårsaften. Ikke en øl til middagen eller vin på kvelden. Stefaren min kunne finne på å ta seg en alkoholfri øl til maten, men vi visste alle den var alkoholfri. Nå i de senere år har jeg lagt merke til at mamma og tante kan finne på å dele en flaske vin 1.juledag etter de yngste har lagt seg, men det er aldri alkohol fremme på de store dagene, og det skjer ikke foran barna. Og jeg vet med meg selv at jeg er evig takknemlig for det.

  108. Jeg vokste opp i ett hjem hvor de vokse koste seg med en øl eller to til julemiddagen. De drakk endatil øl/vin til maten når vi var i dåp! Kan du tenke deg! Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri, ikke noensinne tenkt at de voksne forandret seg. Jeg følte meg alltid trygg, sett og ivaretatt!
   Man må slutte å skjære alle under én kam! Nei, jeg mener ikke at alkohol og barn er en kombinasjon. MEN, de færreste forandrer seg etter én øl. Hva med mor/far som må ta sterke smertestillende? Eller bestemor som har høy feber? Faktisk ganske likt.
   Lurer fælt på hvordan den kommende generasjonen blir om vi fortsetter i denne banen.
   Ingen får drikke en øl til maten, ingen får ha pakkekalender, ingen får flere bursdagsgaver.

  109. Åh, det er så mange meninger. Jeg synes det er et viktig tema, og du skriver fint om det – uten formanende pekefingre. Flott!
   Personlig drikker jeg ett glass vin (men kun ett) til maten når det er en festlig anledning eller rett og slett hvis det bare er helg og vi spiser god mat. Og vet du hva? Jeg ikke noe grunn til at jeg skal la være. Hvorfor sier du? Fordi jeg har snakket med sønnen min om det.. Første gangen var han heller ikke gammel, kanskje såvidt fylt 4. Han krøp oppi fanget mitt etter middag, la hodet inntil meg og gav meg en klem før han sa: “mamma? Du lukter vin..” Ja sa jeg, jeg har jo drukket vin. Synes du det er dumt? Han smilte og gav meg en klem og sa “nei, du lukter bare litt annerledes.”
   Vi snakket ikke mer om det den kvelden, men jeg spurte han igjen morgenen etter om han synes voksne blir rare når de drikker øl eller vin. Han tenkte seg godt om, og svarte: “noen blir det” så vi snakket litt om hvem og når. Vi snakket også om at han har lov til å si ifra hvis han synes det er ubehagelig at mamma eller pappa tar seg det ene glasset. Vi som foreldre har også snakket med de familiemedlemmene som gutten synes ble “rare”, bare for å informere om hvordan de blir sett på med barns øyne.
   Alle må finne ut av hva som fungerer best for sin familie, men jeg tenker i alle fall at den viktigste tingen man gjør som foreldre er å snakke om alle de tingene som er “ubehagelige” (i alle fall kan være ubehagelige for oss voksne), og lytt til hva ungene har å si! Ta de på alvor. Og snakk om ting flere ganger. Det kan jo hende de endrer mening om ting, slik som voksne også gjør 😉
   Ønsker dere en fredelig jul ❤️

  110. Jeg husker godt at både mamma og pappa tok seg øl til maten, men de drakk seg ALDRI fulle. Er glad for at jeg fikk et fint forhold til alkohol, at det ikke nødvendigvis misbrukes.
   Alt med måte, tenker jeg da… 🙂
   Ingen barn har vondt av å se noen ta seg et glass eller to, men det må jo selvfølgelig ikke misbrukes.

  111. Jeg er helt enig. I vår familie har vi aldri hatt en dråpe alkohol på julaften. Er der ingen barn der, så for aldel. En jul opplevde jeg at det ble servert. Ingen ble drita men datteren min merket raskt at noe var annerledes. Det må jo være mulig å kose seg uten det glasset vist det et barn der. I mine øyne hører barn og Alkohol ikke sammen. Om det så kunn er et glass.

  112. Er vokst opp i et kristent hjem – blottet for alkohol og andre rusmidler. I dag er jeg den eneste i familien som ikke er aktiv i et kristent miljø – og som nyter alkohol.
   Selv om jeg er vokst opp i et avholds-hjem betyr ikke det at jeg vokste opp i et trygt hjem. Vi ble utsatt for psykisk og fysisk vold i oppveksten. Nå er jeg selv midt i livet og kan konkludere med at et hjem uten rus ikke er ensbetydende med et trygt hjem.
   Jeg er nå i midten av livet. Mine gamle foreldre presterer enda å bruke mye av tiden sin (også julen) på å sitte og snakke nedlatende og dømmende om mennesker som tar andre valg enn dem. Det skjer ikke at vi feirer jul sammen uten at det ender opp med krangel, tårer og såre, smertefulle, vonde følelser.
   Selv har jeg laget egne juletradisjoner – hvor vi som er voksne nyter alkohol med måte, og respekterer hverandre og mennesker som tar ulike valg enn vi selv gjør. I mitt hjem har jeg tilgode å oppleve krangel, at folk hakker på hverandre og oppfører seg dårlig.
   For meg er det tankevekkende og farlig at det automatisk av en del voksne (spesielt foreldre) settes et likhetstegn mellom alkohol og dårlig atferd – og likhetstegn mellom edru og god atferd. Helt siden jeg var barn har jeg opplevd at det er atferden som gjør meg trygg eller utrygg – ikke nødvendigvis om noen har inntatt alkohol eller ikke.
   Mange kristne mennesker har en tendens til å dømme mennesker som ikke er 100% avholds. Jeg ble lært opp til at hvis folk ikke er avholds – er de alkoholikere og ressurssvake mennesker som tar dårlige valg. Jeg ble også oppdratt til at kristne mennesker har svært mye bedre verdier og bedre menneskesyn enn de som ikke har et kristent livssyn. Selvsagt båe ukorrekt og helt forferdelig.
   Min barndom og ungdomstid ble ødelagt av klink edru foreldre. Det har også satt dype spor hos meg som voksen, hvilket jeg aldri kan løpe fra og som jeg må forholde meg til resten av livet.
   Setter du barn til verden – er det ditt ansvar – et stort ansvar. Du skal skape trygghet for barna – enten du nyter alkohol eller ikke.
   Er du avholds (eller velger å ikke nyte alkohol med barn tilstede), vokt deg for å lære barn opp til at voksne som ikke drikker = trygge voksne. Det er mange voksne som ikke rører rusmidler som både mishandler og misbruker barn og unge.
   Blir barn lært opp slik (som vi gjorde) fører det kun til en ting: Barn og unge som da blir utsatt for dette av edru voksne – våger ikke fortelle om dette til andre voksne, i frykt for ikke å bli trodd.
   Det er bra om du tar ansvar ved å avstå fra alkohol og andre rusmidler i jula når det er barn tilstede – men å sitte og slå deg selvtilfreds på brystet, rakke ned på voksne som ikke tar samme valg som deg, hovere og innbille deg at du utelukkende i kraft av dette valget er en god forelder, voksenperson eller trygg voksen for barn – er ikke nødvendigvis riktig.
   Ta ansvar – og vær en trygg voksenperson for alle du møter i julen…enten det er barn, unge, voksne eller eldre mennesker – enten du er edru eller velger å innta alkohol med måte 🙂

  113. Jeg har aldri syntes det har vært et problem med at mine foreldre har endret oppførsel av alkohol. Mine foreldre og besteforeldre drikker sherry, øl, akevitt og konjakk på julaften. Om jeg noen gang har merket at de har forandret oppførsel, så er det bare at de er i bedre humør, og skaper en ekstra god stemning. Har også hendt at en av dem skulle kjøre og har holdt seg edru, men det har jeg aldri tenkt over som barn, fordi det ikke brydde meg om noen av dem drakk. Alle barn blir ikke usikre, og om barna blir usikre kan man jo snakke om det med dem.

  114. For min del har jeg bare gode minner knyttet til alkohol fra barndommen. Mamma og pappa pleide å sitte med venner, høre på klassisk musikk, ha gode samtaler og le og kose seg. Har et veldig godt minne fra den tiden. Og sånn håper jeg det kan bli for datteren min og

  115. Jeg har ingen problem med å forstå de som har vokst opp i et alkoholisert hjem ønsker at akevitten ikke skal stå på bordet under ribbe middagen. MEN jeg syntes det blir litt for hysterisk hvis man ikke kan ta en øl og akevitt til ribba når det er barn til stedet. Barn i dag blir overbeskyttet på det meste og 00 generasjonen kommer til å bli en gjeng med puseladder uten verken motstand eller erfaringer på godt og vondt livet har å by på. Hos oss har det bestandig vært alkohol til høytider. Både besteforeldre og foreldre, tanter som onkler. Det er ingen av oss barn som tok skade av det. Kan ikke huske at vi reagerte på det en gang. Drikker alkohol med måte når mine barn er tilstedet. Alt med sun fornuft. Vi må ikke bli ett hylekor av hysteriske foreldre, vi har en generasjon som skal overta, og jeg håper noen av de er livsnyter. Igjen, det er mange der ute som ikke har et sunt syn på alkohol, det er en helt annen sak.

  116. TAKK! Barna merker selv de små endringene. Og jeg elsker julen – koser meg like mye uten alkohol når det er barn til stede, den forventningen de sitter med hever jo stemningen betraktelig! Så kan heller mannen og jeg ta oss et glass vin/juleøl på kvelden når de sover.

  117. Helt enig med deg! Både til jul og 17.mai kan man kose seg med noe annet enn alkohol foran barna. Har lignende opplevelser fra min barndom. Barna er viktigere enn alkohol, de som mener noe annet burde ikke ha barn.

  118. Utrolig bra skrevet! 🙂 Jeg er selv tante til småtroll, og er stort sett den eneste som holder meg unna alkohol i jula. Så bra at noen endelig fikk satt ord på det, noen få enheter påvirker væremåten vår!

  119. Viktig tema! Helt enig med deg, jeg selv merker jo en forskjell på meg selv etter et glass vin, så barn som er så oppmerksomme merker det nok helt sikkert også. Alkohol er faktisk det farligste rusmiddelet som er, det er det mange som ikke er klar over 🙂

  120. Jul er en familietid, der barn og voksne skal kose seg og være sammen.
   Vi må skjerme barn fra rus, og den utryggheten alkohol kan bringe med seg. Det er det vell ingen som er uenig i.
   Men når det er sagt, så er det ingen som er dårlige foreldre selv om de tar seg ett glass vin, eller en akkevitt til juleribba. Det er vell flatfylla vi må skjerme dem fra.
   Jeg vokste opp med akevitt til juleribba, eller ett glass vin eller en øl til maten både i jula eller ved andre anledninger.
   Jeg mener det er viktig å faktisk lære barna våre at man kan ha ett sundt forhold til alkohol, og at det går fint å ta seg ett glass vin til middagen uten at det er noe skummelt og farlig ved det. Om de ikke lærer seg en “god relasjon” til alkoholbruk fra foreldre, hvor skal de lære det da? Hos kompiser? Tror ikke det er den beste læringsarenaen for hvordan man kan og bør nyte alkohol i sosial sammenheng.
   Tror det kan være sundt for barn å få lærdom om at det går fint ann å kose seg med ett glass, og at alkohol ikke bare er forbundet med fyll og rør.
   Ser ikke noe galt i verken å ha en totalt alkoholfri jul eller en jul med ett glass vin eller en akkevitt.. Alt med måtehold!!!
   God jul alle sammen.

  121. Greit å nyansere litt.
   Vokste opp i en noe “kontinental” familie, der det ikke var uvanlig med alkohol i julen, feriene eller i helgene.
   Opplevde det aldri som skremmende eller farlig, drikker idag antagelig mindre enn gjennomsnittet.

  122. Jeg mener at ett glass for de aller, aller fleste mennesker er helt greit å innta på juleaften uten at de forandrer oppførsel. Å praktisere totalavhold er i mine øyne ikke nødvendig. Et glass øl til maten unner jeg meg.
   Problemet er ikke oss som gjør dette, men de som ikke lar det bli med det ene glasset.

  123. Bra innlegg.
   Jeg har ikke vokse opp med alkohol i huset da jeg har en far som er en alkoholiker, selv om det er over 20 år siden han hadde sin siste dråpe så er han alkoholiker. Jeg nærmer meg snart 30 og har framdeles ikke har drukket fordi av den enkle grunn at jeg ikke har behov.

  124. Har selv vokst opp med foreldre som gjerne tok en øl og et glass akevitt til maten på julaften, eller ett glass vin til en god søndagsmiddag. Aldri mer. Plaget aldri meg. Lurer litt på om barn blir ekstra vare for de små tegnene på lett beruselse, hvis de har opplevd mer skremmende situasjoner hvor de som skal være trygge voksne har blitt ordentlig fulle tidligere? Men selv drikker jeg aldri når jeg er sammen med barn. Føles som et smart og godt prinsipp.
   Har hørt fra mine barns venner i en alder på 10-11 år at “mamma blir alltid så sint når hun er full”. Duverden så glad jeg er for at mine barn ikke aner hva som skjer med mitt humør og min oppførsel når jeg blir full, og at de aldri vil få vite. Og at jeg heller ikke vet dette om mine foreldre.

  125. Ikke overdriv alkoholens betydning. Det er fullt mulig å bruke alkohol så moderat at det ikke blir et problem for barna.
   Da jeg vokste opp, drakk far alltid en øl til søndagsmiddagen. Men det var den ENE øllen i uka. Det var aldri noe problem – når vi var små, visste vi ikke engang hva for mye øl kan gjøre med folk. Vi mente at når han fikk øl med bobler i, burde vi få brus. Men vi fikk “bare” saft. Denne misunnelsen var det eneste problemet.
   Til julemiddagen var det gjerne akevitt, men ikke i store mengder. Igjen, ikke noe problem utover en og annen totalt mislykket vits. Han var ikke så god til å se an sitt publikum, og dette ble merkbart med en akevitt eller to; når en eldgammel tante slett ikke forsto en komplisert “vits” hvor poenget krevde innsikt i moderne teknikk, kunne han finne på å prøve å forklare poenget for henne. Det gikk jo bare ikke – flaut!
   Men ellers var det aldri noe problem, han ble aldri sur eller oppfarende eller noe sånt. Og drammene ble aldri mange. Moderat bruk av alkohol er mulig, og ikke skremmende for barn.
   Det er mange barn som gleder seg til jul også, hva med å tenke litt på dem? Ikke ødelegg med alt dette om “barn som gruer seg til jul”. De som drikker altfor mye, stopper ikke allikevel.

  126. Veldig fint skrevet! Jeg har tenkt på dette i hele dag, og hvordan jeg sjeldent (så og si aldri) drikker i julen med familien. Jeg håper jeg mine tantebarn kan ha et sånt forhold til meg og <3 Nå blir håper litt feil da, fordi jeg ønsker virkelig ikke at tantebarna mine skal merke at bestefar eller onkel tar en øl eller to til maten - men du skjønner hva jeg mener 😉
   Og til Helge som viser til at det er mange barn som gleder seg til jul, hva med å tenke på dem: Hva i all verden er det du mener med dette? Det er da ingen som prøver å ødelegge for barn som gleder seg til jul! Alt vi voksne gjør hele desember, er så glede oss med dem. Hele poenget med å sette fokus på barn som gruer seg til jul, er jo å få snudd dette til at de også kan glede seg til jul. Ikke vær så nedlatende bare fordi du var så heldig som slapp å leve i frykt.

  127. Hei. Er så eni med deg at det skulle vært forbud om å selge alkohol i julen. Jeg har vokst opp med en far, stemor og stefar som var/er alkoholiker. Min stefar drakk seg full en gang i julen å da var han borte noen dager før han kom hjem igjen. Da fikk han valget fra min mor om å velge enten henne å barna eller alkoholen. Han tok dt riktige valge å valgte min mor å oss barna. Min stemor har fortsatt problemer med alkoholen. Min far ble brått revet bort fra oss tidligere i år. Men min far hadde my problemer han også med alkoholen. Det var ikke bare i julen når vi brukte å være hos han å stemoren min, det var også når vi brukte å være der annenhver helg, i ferier og andre høytider så var det alkohol i bilde. Jeg var bare 9 år når jeg tok ansvar for mine søsken. Så oppveksten min har vært my preget av my inntak av alkohol av de voksne. Nå når jeg er blitt 23 år så er det sjeldent jeg drikker å sjeldent jeg er på fest. Det er noen få ganger jeg har blitt invitert på fest hos venner hvor jeg har holdt meg edru, men da har jeg følt my på det drikkepresset om at jeg også måtte drikke alkohol, jeg har bare sakt nei, men ingen har godtatt mitt nei.. Jeg er så enig om at man kan vente til barna har lagt seg før man tar en øl å slikt. Da jeg var barn så ble julefeiringen min ødelagt på grunn av at dt var alkohol å fulle mennesker rundt meg. Håper du, Peter å barna får en fin adventstid å en fin jul når den tiden kommer.

  128. Er det virkelig ETT glass vin til maten dere tar? Med hånden på hjertet? For overalt hvor jeg er i juleselskaper så er det velkomstdrink, vert som fyller opp glassene, akevitt ved siden av, som selvsagt skåles med og da må fylles på, og til slutt noe godt til kaffen… ikke nødvendigvis fyll og bråk, men har tilgode å se noen servere bare ETT glass…

  129. Viktig det du skriver.
   Barn er vare. De merker når folk blir annerledes. Selv om det bare er litt.
   Om det virker skremmende eller ikke kommer an på barnets tidligere erfaringer, eller rett og slett barnets personlighetstype.
   Barn (og voksne) som har opplevd at deres nære har blitt ubehagelige når de har drukket vil bli usikre eller stresset ved minste tegn på beruselse (den bittelille forandringen som kommer etter allerede etter noen få slurker) fordi de vet hva som kan komme.
   De merker de aller første, nesten umerkelige tegnene som verken den som som drikker eller de fleste andre klarer å registrere. Og så blir de utrygge, for de vet ikke om det kommer til å bli ubehagelig eller om det går bra denne gangen.
   Nå er det ikke bare barn som har opplevd ubehageligheter i forb med drikking som kan bli usikre og stresset selv ved et svært moderat alkoholinntak. Noen er rett og slett veldig følsomme for personlighetsforandringer. Når deres nærmeste ikke er seg selv. Det trenger ikke være at de er redd for at noe ubehagelig skal skje, det kan rett og slett bare være at det kjennes utrygt fordi det kjennes uforutsigbart når mor eller far ikke er som normalt.
   Nå er det selvsagt ikke bare alkohol som gjør barn usikre eller utrygge. Det finnes også andre grunner til at foreldre oppleves som uforutsigbare eller skaper frykt hos barnet.
   Men man kan ikke sette det ene opp mot det andre.
   ALT som gjør barn utrygge er problematisk, uansett.

  130. Hvis en “liten” aquevitt for mye gjorde deg usikker så stiller jeg meg spörsmål om hvorfor!
   For et barn som ikke har oppleved noe “negativt” eller ikke er blitt sosialisert tidligere, vil bli usikker når en eller begge foreldrene blir litt beruset … Et barn som er skjermet, overbegkyttet og/eller faktiskt på en eller annen måte utnyttet/mishandlet FÖR vil reagere på din måte!
   Alle andre barn … opplever julen med all den glede som den gir!

  131. Reddjente: det ER jo forbudt å selge alkohol i julen. Men folk hamstrer jo inn børsten sin før jul, det er det som er saken. Men fra julaften ettermiddag og første og andre juledag, som jo er selve juken, er salg av alkohol forbudt. Man kan riktignok få kjøpt lettøl med 2,3% i Brustadbuene dog. Men det er jo bra det i det minste er umulig å få kjøpt alkohol i julehelgen slik at de som ikke er alt for tørste får ideer. Men om poenget ditt er at du mener alkohol bør være forbudt i hele desember så skal jeg love deg at folk ville hamstret børst som gale i november om det var en realitet.

  132. Må legge til: jeg kjenner folk som nærmest har som rituale å drikke seg stup fulle på akevitt hver eneste juleaften. Som drikker opp hele j*vla flaska på den kvelden og heller oppi fulle glass. For meg er akevitt utelukkende noe jeg tar en liten dram av for å fordøye den mektige julematen; ikke noe jeg drikker meg FULL av. Og så er det flatfyll og velting av juletreet og kolosal fyllesjuke på juledag. Den formen for “julefeiring” nevnte personer jeg kjenner bedriver er rett og slett HARRY. Jeg er lykkelig for at jeg ikke feirer jul med slike. Huff!

  133. Problemet vi diskuterer her er nok et ekte “norsk”
   problem. Har selv en portugisisk mann som er oppvokst
   med vin til maten. Når vi åpner en vinflaske, må vi ikke
   tømme den, men vi tar oss et glass, setter flasken
   tilbake og drikker resten en annen dag. Det er noe som
   heter drikkekultur, men i lille Norge har vi ikke denne
   kulturen. Helgefyll osv. finnes bare i Norge, så DET
   er problemet, man klarer ikke å slutte. Og det er helt
   feil. Vin til maten er godt, men man må ikke drikke seg
   dritings, man nyter et godt glass vin. Hvorfor klarer
   ikke de fleste nordmenn å stoppe i tide ? Jeg tror at
   det også har noe med at alkohol er altfor dyrt i Norge.
   Så at folk mener seg berettiget til å drikke opp alt det
   dyre de kjøper. Norsk alkoholpolitikk er dårlig.
   I nesten alle andre europ. land har man ikke disse store
   problemene, fordi de klarer å kontrollere seg. De er
   vant til å drikke et til to glass vin daglig, ingen blir
   fulle av det. Så drikk gjerne til jul, men NYT dette
   glasset, det er DERFOR man har vin. Argumentet at man
   ikke skal drikke med barn til stede, mener jeg er et
   dumt argument. Voksne mennesker skulle da virkelig klare
   å ta seg sammen, kose seg med et glass til maten, en
   god middag og et glass vin hører sammen. Men å overdrive
   slik så mange gjør, er feil. Men det er selvkontrollen
   de fleste ikke har. I f.eks. Portugal har vi hatt mange
   flotte julemiddager, alle har drukket vin men med måte.
   Hadde nordmenn klart det andre land klarer, ville denne
   diskusjonen ikke funnet sted. Så kos dere, drikk litt
   vin, nyt det og ha en hyggelig og koselig jul. Og til
   slutt, hvis barna våre lærer å nyte alkohol, så tar de
   dette med seg videre i livet. Å kutte ut noe helt er da
   ikke riktig, man må bare kunne kontrollere seg selv.
   DET er nok problemet, drikk gjerne, men drikk med måte.
   Da ville det nok blitt mange hyggelige julemiddager
   rundt om kring i landet. Lær barna våre å drikke med
   måte ved å være et forbilde selv. Et glass vin til maten
   er faktisk sundt. Alt som overdrives, er skadelig.
   Så hvorfor klarer ikke nordmenn å slutte å drikke i tide
   jeg forstår det ikke, men SKÅL alle landsmenn og en riktig god jul til dere alle !

  134. Jeg er en ekte norsk nordmann, og er tydeligvis en av de få som klarer å stoppe etter maks 2 glass alkohol, fordi jeg vet at drikker jeg mer blir jeg full. Blir man full gjør man dumme/kriminelle ting i fylla, og det er dritflaut/skammelig. Heldigvis har jeg hatt foreldre som var av den oppfatning av at når det var barn til stede skulle det ikke drikkes. Når jeg ble eldre kunne de ta seg et glass, men jeg er ekstremt vár så jeg merker lett endret oppførsel.
   Mange kjenner ikke sin egen begrensning og heller innpå. Dessuten er ikke alkohol sunt i store mengder – man mister jo også hjerneceller hvis man drikker for mye, hvilket til slutt viser seg i form av masse kverulerende idioter – gjerne på sider som dette hvor de skal forsvare alkoholbruken sin, med alle mulige midler.
   For øvrig kan de betale sin egen legeregning og operasjon når de får alkoholrelaterte sykdommer- det er jo tross alt deres egen beslutning.

  135. La oss for all del oppdra en generasjon med overbeskyttede pyser. Synd for de som har familier der alkohol faktisk er et mørkt problem, og de får min sympati. Men dette gnålet om at unger tar så skade hele tiden er jeg mektig lei. Jeg syntes som barn at det både var festlig og befriende i familieselskaper og elsket oppstemtheten som alkoholen medbrakte. Nå er jeg nesten avholds selv fordi jeg ikke orker dagen derpå, men det er aldri på grunn av ungene jeg avstår, og de få gangene jeg det blir litt mange glass, så henger ungene på meg som klegger. Egne og andres unger. Noen vil tulle og skøye, mens andre vil ha dype samtaler, og jeg finner tålmodighet til å møte ungene på deres nivå. Nå gjør jeg det ellers også, men det virker som ungene blir ekstra vågale og åpne når jeg har noen glass innabords. Slik husker jeg det selv også når jeg var barn.
   Nå hadde jeg riktignok en ondskapsfull far som også kunne bli voldelig i fylla, men det var det ingen andre voksne som fikk med seg annet enn min mor. Likevel var det verdt den opphøyde latteren og festlige stemningen fra tanter, onkler, besteforeldre og til og med oldeforeldre. Noen andre gjevnaldrende barn kalte disse tilstelningene familetragedier med henblikk på kjedsomhet, mens jeg så alltid frem til disse tilstelningene. Hos oss var det aldri kjedelig. Noen av disse festlige lagene ble fanget opp på super8 kamera, og jeg fylles med nostalgisk lengsel når jeg ser dem.
   Julen er ikke bare for barna, men en tid der vi alle slapper av og legger skyldfølelse, pliktpress og annet livskvalitetsnedpressende byrder til side.
   Slå ut håret, elsk livet og slutt å syt.
   Bare en tanke: før i tiden tok man med ungene på offentlig henrettelser på torget. Sier ikke det er bra for unge, men det er en kontrast til dagens overbeskyttende pysedyrking. Vær så snill å hold di der nitriste moralprekene for dere selv.

  136. Bra skrevet, barna i Norge blir virkelig overbeskyttet,
   og det er ikke bra for dem i fremtiden. De må lære at
   verden ikke bare er bra, foreldre som later som om alt
   er i orden, lyver til barna sine. Hvorfor ikke forklare
   dem at litt alkohol ikke gjør noen ting? Overbeskyttete
   barn blir pyser og egoister, min portugisiske mann fikk
   prøve et glass vin som barn. Han likte det ikke og det
   var jo bare bra. Det man forbyr, vil man prøve.
   Denne overbeskyttelsen av barna kan gjøre det motsatte
   av hva foreldrene ønsker. Hvorfor ikke bare være ærlige,
   barn forstår mye mer enn vi tror. Ikke gi dem et liv
   uten problemer, da takler de dem ikke senere.
   GOD JUL !

  137. Jeg forstår ikke hysteriet, og de senere åra har det gått fra å være moralprekener til de som drikker overstadig, til de som tar en en øl og en aquavit til middagen. Det handler ikke bare om kosen, det handler også om smaken. Aquavit spiller også en annen rolle når man inntar våre tradisjonelle julemiddager, men det er en historie.
   Jeg er selv oppvokst med at alkohol er en “kosegreie” på julaften, kan aldri huske at jeg merket noe forskjell på mine foreldre. Jeg har vært med som barn på utallige familieselskaper, lag også videre. Merket jo da at de rundt meg endret sinns stemning. Men de hadde det gøy, hadde de det gøy så hadde jeg det gøy. Så jeg kan ikke i det hele tatt forstå dette alkoholhyseriet, og så kun i jula???
   Hvis man er av de som drikker for mye og blir synlig og kanskje også overstadig beruset bør kanskje revurdere situasjonen for det gangner ingen godt. Alkohol har ikke under min oppvekst vært det negative, det er mangelen på bekreftelser, kontakt og krangling uten alkoholen til stede som har bidratt til at jeg fikk en dysfunksjonell oppvekst.
   Jula er for alle, så lenge vi alle har respekt for hverandre og sørger for at alle har det koselig enten man tar seg en dram eller ikke. Dette har man gjort i all tid, det er selvfølgelig de som ikke klarer å begrense seg. Men sånn har det alltid vært, det er ikke noe verre idag enn før.
   Hjemme hos meg er alle velkomne til å skåle i både julebrus, juleøl og juleaquavit. Kos dere 🙂
   Mine barn og jeg skal skåle i julebrus, jeg er avholds….

  138. Vokst opp i ett hjem med “mye” alkohol. Min mor med venner satt i helgene å hørte på “gamle” klassikere, sang, lo og hadde det kjempe artig. Vi er en søskenflokk på fem, og uten å snakke for mye for dem, så har ingen av oss syntes dette har vært ekkelt, utrygt osv. Vi har opplevd noen episoder i løpet av barndommen hvor noen har blitt for fulle, men jeg var aldri utrygg på de ved senere anledninger! Jeg fikk tidlig smake på alkohol selv, den dag i dag drikker jeg veldig sjeldent. Men om det er en koselig sammenkomst som jul/nyttår, sene sommerkvelder på hytta eller venne besøk så har jeg ikke noe problem med å ta meg noen glass. Jeg føler jeg har fått ett veldig sunt forhold til alkohol! Jeg har sett folk kose seg, sloss og bli sutrete, jeg har vært i x-antall familiesettinger med alkohol, og jeg har aldri vært redd. Som skrevet av noen andre her; jeg syns det var morsomt at de voksne kunne sitte å være avslappet og more seg. Og selvfølgelig en stor pluss at vi fikk være lengre oppe:-)
   Jeg har heller ingen problem med fulle mennesker i dag.
   Men så har vi min samboer, som har en far som er alkoholiker. Han har ingen gode minner når det gjelder alkohol i barndommen. Han er veldig skeptisk til fulle, brautete menn.
   Barn er forskjellige, voksne er forskjellige. Noen blir sinte, kranglete av alkohol. Andre glade og oppstemte av alkohol. Noen barn er litt ekstra nervøse av natur, ekstra sensitive, mens andre er mer avslappet.
   Jeg mener at som med alt annet, så må barnet sees Ann. Er det ett barn som lett blir usikker, nervøs o.l, dropp alkoholen. Blir du fort surrete, kranglete eller andre negative atferdsendringer som følge av alkohol, dropp det! ( da også utenom at det er barn til stedet….)
   Slutt å behandle alle som en, skutt å tro at vi oppdrar porselensdukker! Man skal ikke bli sett på med dødens blikk om man drikker alkohol foran barnet sitt eller andres. Men man skal bruke det blikket på barnet sitt/familien sin, og se Ann hvordan din situasjon er best! Syr du puter under armene til ungen din, så er jeg litt spent på hvordan ungen din sitt første møte med berusede mennesker?
   Og bare for å poengtere det; nå er mitt svar ikke tenkt til familier med vold som følge av alkohol. Mer som ett “svar” fra en som ikke er motstander av alkohol i koselige settinger.

  139. Et veldig godt innlegg! Alkohol og kos er ikke koblet sammen, for hvorfor MÅ det være alkohol med i bildet når man skal kose seg? Alkohol er et rusmiddel, og rusmidler hører ikke sammen med barn.
   Som liten jente var alkohol aldri til stede, vi hadde kun brus til maten alle sammen, noe som har gitt meg en tradisjon å føre videre. Brus er lik kos i vårt hus, fordi vi drikker det kun i helgene og ved litt store anledninger. Jeg har skjønt i de senere år, at pappa kanskje tok seg en øl eller en konjakk etter at vi la oss, og det er helt i orden, for jeg vet pappa tar et glass og ferdig med det.
   Jeg mener at det er viktig å være tilstede både i sinn og kropp når det er spesielle anledninger, som jul og familiemiddager og slike tilstelninger. Selv om folk mener at “ETT glass må da være lov!”, så er det ikke det det handler om. Alkohol skal ikke være nødvendig for at man skal kunne kose seg.

  140. Dæven vi nordmenn er bortskjemte, noen mer enn andre. Du er en blogger, du sitter hjemme, gjør ingenting og får betalt for det. Andre folk må slite for pengene. Også snakker du høyt om andre folks vaner? Folk drikker fordi verden er et forferdelig sted og vi sitter alle og venter på å dø. Barn øker lysten til å drikke, fordi de gjør livet så mye vanskeligere. Så hvis du ikke vil drikke så er det helt greit det, men dra nesa de ut av andre folk sitt liv. Om noen drikker og denger ungene sine hele jula så har ikke du noe med det. Pass dine egne saker, borskjemte lille pike.

  141. Petter, du har rett i noe, man skal ikke fordømme andre
   fordi de ikke gjør det denne bloggeren vil. Folk må få
   bestemme selv, dette er blitt litt som “jeg er bedre enn
   deg”-måten. Bloggeren syr puter under armene på ungene
   sine. Det er feil. Barn må oppleve hvordan verden er, ikke slik bloggeren ØNSKER at verden er. Folk drikker
   vin og annen alkohol, og det er IKKE bloggeren som skal
   bestemme hva vi andre gjør. Vær heller et forbilde,
   lær dine barn at å nyte alkohol, bare er hyggelig.
   Det du forbyr nå, kan kanskje gjøre dine unger til
   alkoholikere senere. Det man ikke får lov til, det vil
   man utprøve. Så din “ikke alkohol med barn tilstede” er
   egentlig en flukt fra virkeligheten. Og at du tror at
   Du er bedre enn andre. Vær mer TOLERANT du, la folk
   være seg selv, og det er jo sant, du tjener jo på dette.
   Så litt måtehold selv du, bedrevitere liker jeg ikke.

  142. Knallbra og viktig! So glad du brukar din stemme til å belyse dette! Ingen i min familie drikk alkohol i jula, men me STORKOSAR oss alle saman..og eg kjenner få som gledar seg slik til jul som oss. ..:)

  143. Petter: hvis du drikker FORDI verden er et fælt sted; altså for å ruse deg og ikke nyte smaken av god vin og gourmetøl så har du et rusproblem. Det å ruse seg mot depresjon er per definisjon et sykdomstegn. Jeg er 100% enig med Inga lenger oppe her som skjønner hva dette dreier seg om. At det ikke står mellom totalavhold og fylla men fornuftig bruk av alkoholholdig drikke som ikke innvolverer fyll. Og dette er faktisk fullt mulig.

  144. Skjønner godt att de som opplevde triste ting på julaften, med overstadige foreldre. ikke hyggelig. Men nå må vi ikke bli helt hysteriske her. Vokste opp med julemiddag med både akkevit og øl, med fin temning. Barn må heller ikke bli helt avsondret fra det virkelig liv.

  145. Jeg vokste i ett latinsk land. Vi har en stor familie og alle de voksne drakk. De største søskebarn måtte passe på de minste, da. Det var mye gode mat og mye støy. Ingen krangel, det var kos,,, jeg hatet det!
   Da jeg giftet meg med en nordmann, kjente jeg ikke deres drikke(u)vaner.
   Ingen alkohol fra søndag til torsdag. Da må man drikke seg bevisstløs hver fredag og lørdag og barna mine må se på pappaen sin forandret seg.
   Jeg drikker ikke foran barna mine. Jeg tuler og leker, ler og danser rusfri. De skal lære å kose uten å ruse seg.
   Det er en gave jeg skal gi til dem: kjærlighet!

  146. Trygg jul: jepp, dette er den norske drikke”kulturen”. Flatfyll i uhorvelige mengder i helgen og totalavhold resten av uka. Trist og primitivt.

  147. Jeg er fra en familie hvor det blir drukket anseelige mengder på julaften og selvom jeg merket at pappa og mamma forandret seg litt når de drakk var jeg aldri usikker på de. De var alltid min sikre havn, uansett om de hadde drukket eller ikke, nettopp fordi jeg var så sikker på at de elsket meg og alltid var der for meg. Så jo, mamma og pappa kan faktisk kose seg på julaften. Det er forskjell på å drikke til man spyr og sloss og det å være kanskje litt overstadig beruset. Debatten her er så utrolig trangsynt at det ikke er måte på. Kanskje dere heller bør se på hvordan dere behandler barna deres i dagliglivet!

  148. uKultur: var det bare på julaften og lignende(17.mai) de drakk og aldri ellers? Isåfall er dett et tegn på den norske ukulturen i alkoholbruk. Å ta et glass vin til middagen eller en øl daglig og kun det er helt naturlig; men den norske oppfatningen er helt syk; hvor det er tabu med en halvliter daglig på hverdager men helt greit med 20 halvlitere i helgen eller ved høytider. Ukultur er rette ordet. Nei, du er kanskje ikke rammet av dette; men det er andre som er det. OG – når barn arver sine foreldre usunne fyllekultur i voksen alder er det ogå utelukkende negativt.
   Personlig synes jeg regler rundt alkoholsalg godt kan liberaliseres dersom det kan gi nordmenn et mer kontinantalt drikkemønster; men jeg er redd den norske helgefyll-ukulturen er alt for rotfeste i folkesjenen desverre.

  149. Syns det blir lagt så mye fokus på dette temaet. Det er mange mennesker som ikke klarer å håndtere alkohol med måte, men det er mange som klarer det. “Alkohol hører jula med” er like dumt syns jeg som å si at “alkohol hører ikke jula med”. Det får være opp til den enkelte.
   Personlig er jeg den tanten som ikke drikker når barn er tilstede, for det er viktig for meg at hvis noe skulle skje så er jeg tilgjengelig og edru. Er ei så glad i alkohol, så er heller ikke så vanskelig å holde seg unna.
   Folk må lære seg å drikke med måte året rundt, ikke bare når det er høytider og annet.

  150. Alkohol hører ikke hjemme med barn i det hele tatt. Selvfølgelig skal man kose seg til jul da! de som ikke koser seg nok med pinnekjøtt, ribbe og mørpølser vell jeg synes ikke synd på dere! Om man må drikke rusmiddel, så holdt det lavt 1 øl og akevitt ut kvelden er nok. kanskje et glass vin til maten.

  151. Like sikkert som at jula kommer hvert år, kommer også mammapolitiet sprettende frem med sine fordømmelser av de som gjør det annerledes enn dem selv, for selvfølgelig vet de hva som er best -både for seg selv og alle andre.
   Er det bilens feil hvis du kjører den i en fjellvegg?
   Er det alkoholens feil hvis du er en drittsekk?

  152. Petter: Du nevner at om noen drikker og denger barna i jula, så har man ikke noe med det! Da vil jeg meddele at om noen banker sine egne barn, så har man en PLIKT å melde fra. Uavhengig om det er jul eller en annen dag i året! Å mishandlet sine barn er ULOVLIG!!

  153. Jeg mener det er helt rett, at utvise rettidigt omhu og fælles hensyn! Ikke være sagt at alt må være strengt forbudt, når der er noen barn til stede! Hvis man er en skikkelig familie, som kan snakke åpent om alt, så bør der også være tilstrækkelig moral, gensidig tolleranse, og overordnet konsensus om, at julen er høytid for alle, og at alle kan utvise al nødvendigt hensyn til, at der også er barntil stede, som ikke nødvendigvis forstår alt…men som dog vil forstå, når noe er gerent! Hvis noen i familien synes, att 1 person eller flere har overskredet deres grense for aksept eller tolleranse…da må enhver kunne tåle att høre sannheten direkte og uten anledning til krangleri for det! Hvis man er en skikkelig familie, der kan snakke åpent med alle, og der er den nøfvendige og gensidige tolleranse til stede. Det må være rimeligt att sige, at alle mennesker kan dumme sig ut en eller 2 gange i livet….men ikke gang på gang…da må man endten la være att invitere eller personen la være att komme, der som han/hun ikke klarer att styre dette! Det må være greit att si! Jeg har igennem livet prøvet mangt! Dog aldrig kokain, heroin, amfetamin, ecstacy, etc. Har prøvet hash da, men aldrig fast røyking eller den slags! Jeg har prøvet det meste, kommet ut i de fleste ulike situasjoner. Jeg har etter hvert fået den helt klare oppfattelse, att alt det du nyter, på alle ulike plan…indvortes/utvortes, mentalt, sjæleligt, spirituelt, kropsligt, arbeidsmessigt, træningsmessigt…helt enkelt! På nyter på alle plan! Alle de ting du nyter frembringer lykkestoffet og kemisk belønningsmiddelet og lykkefølelsei hjernen…også kaldet dopamin! Det er præcis når du når det punkt, hvor hjernen kræver dopaminet oftere og oftere for at du kan forblive lykkelig, att du nøyagtig er blitt afhængig eller evt har fått et misbruk der kan være vanskeligt selv att kontrollere! Nogen bliver lykkelig af det ene eller andet! Noet er mere eller i mindre grad akseptabelt i social eller moralsk sammenhæng….andet er ikke! Pøblens røst er altid det rigtige! Men hvem har sagt det!? Pøblen selv? I et land med fred og frihet, må der også være rum for gensidig tolleranse og diversitet mellem enkelte! Så længe man ikke skader andre, eller andre konsekvent ønsker at belære alle andre, uten selv att indse sin egen urimelige fanatisme! Der er en grænse for alt! Dette går for så vidt begge veier! Det kaldes gensidig respekt og tolleranse! Hvis noen ikke greier håndtere disse begreper, passer de endten ikke i det sociale sammenhæng de er i, ellers passer den andre parten ikke ind. Da må endten 1 eller begge utvise litt gensidig respekt og blive unna for fellesskabets sin skyld! Tenk engang hvad dopamin gør ved mennesket hver dag! Noen tror overtrening er så jævligt bra hver dag! Noen spiser masse kaffe og kake hver dag! Noen fyller sig med alkohol, piller eller stoffer. Noen går på bya hver dag. Andre bare på avslappen cafe besøk, eller på bio jevnligt. Alt avhengiger af dopamin, grad af lykkefølelse, hvor meget det kontrollerer din adferd, og sidst men sikkert vigtigst af alt, at det foregår i rette sociale sammenheng med gensidig åpenhet, respekt eller tolleranse! For ekstreme ups og downs, gør individdet utilpasset i de fleste sammenhæng, men der er altid rum for noen i andre! Det må være greit att sige! Nogen familier finner en bra ballace, andre er lettere dysfunksjonelle andre igen helt føkt! Om alle var 100% enige om alt, og alle valgt at gøre akkurat det samme, da hadde verden vært et trist sted at leve i! Alle mennesker er dritt cool eller helt føkt, på et eller andet plan!

  154. Jeg er en av dem som synes hele dette hvit jul greiene er hysterisk. Først og fremst fordi de individene som ikke klarer å holde seg til en øl eller en akevitt, aldri kommer til å underskrive at de skal være edru uansett. Men også fordi jeg tror ikke barn har vondt av å se foreldre med fornuftig omgang med alkohol. Og hva med alle de andre anledningene gjennom året? Sankt hans, grillfester, sydenferier, byturer med vennegjengen. I alle disse tilfellene så utsettes unger for en viss påvirkning av foreldre som drikker. Og før noen begynner å lage hylekor om at jeg forsvarer min egen drikking, vil jeg presisere at jeg er avholds selv. Jeg har aldri likt smaken av alkohol, og pga oppkastfobi, så er jeg livredd fulle folk da de kan spy når som helst. Jula her, som alle andre anledninger i året, er alkoholfri. Til og med bryllupet vårt var alkoholfritt. Men jeg er vokst opp i en familie hvor en øl eller akevitt til julematen var helt normalt. Samme til grilling på sommeren. Ikke en gang har jeg reagert negativt på det. Jeg er også vokst opp med en oldefar i samme hus som var periodedranker. Det satte derimot spor, og er nok en stor grunn til at jeg aldri begynte å drikke selv. Så det er stor forskjell på en øl og en seks pakning. Bruker man hodet så kommer man som regel mye lenger enn med en svart hvit tankegang. For en alkoholiker vil ikke holde seg edru uansett hvor mange normale fornuftige folk som undertegner en kampanje med hvit jul

  155. Tror ikke det falt foreldrene mine inn å drikke på julaften. Selv ikke nå i voksen alder, med bare en eldre søster og foreldrene mine, har alkohol vert et tema. Har sett faren min beruset i voksen alder i andre settinger, og merket at jeg ikke likte det. Kan bare tenke meg hvordan det må være for et lite barn da.
   Jeg er oppvokst på bygda, og fikk helt hakeslepp da jeg fant ut at det er vanlig å drikke alkohol på 17. mai!
   Joda, tok oss kanskje en fest kvelden før som ung, men den 17. fikk en ikke tak i noe sterkere enn kaffi eller brus. Både jul og 17.mai er barnas dager, og da er alkohol en uting. Har nettopp fått et barn selv, og jeg og barnefar har heldigvis samme oppfatning at barn og alkohol ikke hører sammen.

  156. Jeg er helt enig. Har aldri vært vant til at familiebesøk med små barn inkluderer alkohol. Og det er av respekt til ungene. Heller ikke med en konfirmant som ikke får smake. En ekskluderer konfirmanten som er hedersgjesten. Disse selskapene synes jeg skal være uten. Voksen besøk kan en ha andre dager. Det er sånn jeg liker julen

  157. Det er så viktig det du skriver. Jeg hadde en far som likte å ta et glass for mye til de fleste anledninger, men i juletiden var han mye mer påpasselig. Det er jeg veldig glad for den dag i dag når jeg ser tilbake på den tiden. Men jeg selv er nesten avholds. Jeg liker ikke forandringen i folk etter at de har drukket. Og da spesielt disse særegne julebordene som bedrifter og arbeidsplasser har.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg