Mutterns ost- og skinkepai

Johoo! Mange av dere har lagt deres elsk på Mammas fantastiske rett “Mutterns fugl i fløte” – og endelig er det klart for den minst like gode oppfølgeren!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denne nydelige paien var min yndlingsrett i oppveksten, og jeg husker jeg syns at Mamma lagde den altfor sjeldent. Det er skikkelig snaskemat, og ble stort sett servert på lørdager, hvis jeg ikke tar helt feil.

Da Mamma sa det var greit at jeg delte oppskriften på bloggen, spurte jeg om hun hadde et bra navn på paien, men fikk til svar: “Nei, bare ost- og skinkepai.” Så da blir det sånn, haha 😉

Denne retten er dessuten like perfekt å servere til gjester, som den er til å imponere fletta av deg selv – og den smaker faktisk enda bedre dagen etter!

 


Fra Mammas oppskriftsbok: “Pai m/skinke (nydelig)” – haha 😉

 

PAIBUNN

  • 2 1/2 dl hvetemel
  • 50 gr smør
  • 1 egg
  • 1 ss vann

Start med å smuldre opp smøret i melet, og visp sammen egg og vann som du deretter tilsetter melblandingen. Det er lurt å la deigen stå litt, gjerne opptil 30 minutter i kjøleskapet. (Lag fyllet i mellomtiden!)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Paibunnen skal forstekes for å få den sprø og god, så sett ovnen på 225 grader. Jeg liker å bruke bakepapir i bunnen av en springform (24 cm), og smøre sidene med smør. Du kan sikkert kjevle ut deigen, men jeg syns det er greit å bruke fingrene og trykke/fordele paibunnen i formen.

Ta i mot hjelp dersom noen tilbyr sin ekspertise 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

For eksempel er det kjekt med hjelp til å prikke paibunnen med gaffel før den skal inn i ovnen. Stekes i ca 10 minutter, midt i ovnen på 225 grader.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

PAIFYLLET

  • 250 gr skinke (jeg bruker en boks piknikskinke som jeg kutter i små terninger)
  • 1 løk
  • 4 egg
  • 1 boks fløte
  • 250 gr revet ost

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Greit med en kvalitetssjekk av skinka.. 😉

 

Kutt skinke og løk i småbiter, og riv ost. Pisk eggene lett med en visp eller stavmikser, før du gjør det samme med fløten. Så blander du alle ingrediensene i en bolle, som du fordeler oppi den ferdigstekte paibunnen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Stek hele sulamitten på nederste rille på 225 grader i ca 40 minutter. Legg et matpapir/bakepapir over paiformen etter 15-20 minutter, så den ikke blir brent på toppen 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

La paien stå og hvile litt før du kutter i den, server med en god salat – og nyt hver eneste bit! Dette er en mektig rett (jeg lager én pai som vi spiser over to dager), så hvis det skulle bli igjen rester lover jeg at det smaker enda bedre dagen etter. Enjoy!

 

/ Hilsen Mutter’n 😉

27 kommentarer
    1. Ser deilig ut, takk for at du deler:D Og jeg må bare si at jeg synes det er så utrolig fint hvor flink du og Peter er til å ta de små med på alle mulige slike voksenting, som å lage mat; de får være med fra starten av, får til og med skjære opp grønnsaker og frukt – synes det er så utrolig fint at dere lar dem få utfolde seg slik <3

    2. Denne paien er mye lik den jeg lager, men gubben skal selvsagt ikke ha løk så det har vi ikke i.
      Men derimot har i en god dose stekt champinjong på toppen, og det anbefales virkelig 😀

    3. Er det mulig å sløyfe fløte eller erstatte den med noe annet? Tror denne paien hadde falt i smak hos både liten og stor, men minsten skal jo Ikke ha melkeprodukter helt enda 🙁

    4. Skal prøves!
      Hvis du ikke allerede har vært innom denne damens blogg, anbefales den på det varmeste! Hun skriver vel så godt som dere to (og det sier ikke lite!) jannenordvang.blogg.no. Les og nyt!

    5. Jeg har ikke prøvd å bytte ut fløten selv, men kanskje noen av de alternative produktene som finnes? Havrefløte etc? Det burde gå helt fint 😉

    6. Så hyggelig av deg å kommentere – for dette er vi veldig opptatt av, både Peter og jeg! Det blir jo litt ekstra rot og ting tar ofte dobbelt så lang tid, men ungene elsker det. Også blir det skikkelig kvalitetstid ut av det hver eneste gang 😉 God helg til deg!

    7. Åååå denne så god ut, må prøves! Men av tidligere mislykkede paiforsøk må jeg ha det inn med teskje… Matfløte eller kremfløte? Skal man piske egg og fløte hver for seg og så blande alt sammen? 🙂

    8. Nå har vi lagd denne paien til middag i dag og det er den beste paien jeg har spist noen gang altså! Den var helt utsøkt. 🙂 Så enkel å lage og alldeles nydelig!! I går lagde vi mutters fugl i fløte. Det smakte også helt fantastisk. Mutter må gi ut kokebok 🙂

    9. SÅ trivelig å høre! Dette er min barndomsfavoritt – også blir den like god hver eneste gang 🙂 Takk for at du la igjen en kommentar, skal videresende til mamma!

    10. saumfarer arkivene; jeg ser oppskrifter og sånn – dette treffer jo innenfor min interesse til de grader; ost og skinkepai – kan nesten ikke vente med å give meg løs på det melet og coop skinken. Ser at folk foreslår ting her også – vedder en tier på atte man egentlig ikke følger opp å lager etter foreslag jeg men; men her har vi det – alle er ikke som meg, de fleste gjør fanken meg ost o skinkepai…jeg er så utrolig sliten nå etter nitten kaffekopper på jobben, jeg leser blogg ja jeg leser blogger og jeg liker det

    11. Du må jo lage deg en pai! Kjør på med grønnsaker ved siden av, så skal du se energien kommer tilbake 😉 (Og ja, den paien er verdens beste)

    12. Hei Christina! Har du prøvd å fryse ferdig pai? Tenker at dette må være genialt å ha i frysen til travle ettermiddager. Ta opp om morgenen, tine i kjøleskap, varme i 5-10 min og servere med litt salat. 😊

    13. Har laget denne paien flere ganger, og den er helt fantastisk 🥰 jeg pleier å steke løken ørlittegranne først, så den blir litt mildere ☺️ Pisker du forresten fløten så den tykner litt?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg