Gelésnop ♥

I går la jeg ut en snap av “Gelésnop” jeg pleier å lage til barna – og da skal jeg si det ble det liv og røre i innboksen! Beklager at jeg ikke rekker å svare dere alle, men her kommer i alle fall oppskriften som ønsket 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Først et par ord om gelatin. For det er gelatinen som gjør at snopet stivner til gele, og gelatinen var hovedgrunnen til at jeg begynte å lage dette for mange måneder siden. Gelatin er utrolig næringsrikt, og består av proteiner som er bra for bein, ledd, hud, hår, negler, fordøyelse – you name it.

Veldig bra for småttiser i vekst, men også for oss voksne! Det er slutt på den tida da vi fikk i oss gelatin ved å lage skikkelig husmannskost tilberedt på ben og skrog og hele sulamitten 😉

Ingredienslista er enkel – du trenger i utgangspunktet bare tre ting!

  • 1 pakke frosne jordbær (kan godt bruke andre bær også, feks blåbær)
  • 4 ss gelatin (Jeg bruker denne fra Naturlig liv: økologisk, nøytral på smak og kvalitetssikret) NB! Ser den er på tilbud akkurat nå! (ikke sponset)
  • 1 ss kokosblomstsukker (smak til, trenger litt mer om bærene er sure)
  • Valgfritt: Jeg pleier å ha oppi en liten dæsj sitronsaft, og et par mynteblader fra urtepotta i vinduskarmen. Og litt vaniljepulver/essens hvis jeg har. Gir veldig god smak – men ikke nødvendig 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Kok opp de frosne bærene, la dem putre litt før du tar kjelen av plata. Så tilsetter du søtning og rører godt. Ha i gelatinen til slutt. Rør godt, før du moser alt sammen med en stavmikser. Voila!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gelatin
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Om nom nom!
 

Så heller du blandingen i isbitformer, evt en liten ildfastform dersom du ikke har. Putt i kjøleskapet noen timer eller over natta, så er de klare til å spises! Unger pleier å elske disse, og da er det jo ekstra fint å vite at det er godis som gjør godt for skrotten 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

/ Send meg snap hvis du tester oppskriften, da! Umulius82 😉

37 kommentarer
    1. Hei!
      Gelatin er ikke et protein som kroppen klarer å utnytte til muskelbygging. Det har altså en biologisk verdi på 0.
      Gelatin inneholder ikke den essensielle aminosyren tryptofan.

    2. Til deg over: du må nok lese litt på Wikipedia, for jeg fant dette der blant annet: Byggestenene i ulike typer protein er aminosyrer. Den menneskelige organismen kan bygge de fleste proteiner selv, men det finnes ti såkalte essensielle aminosyrer som må tilføres gjennom mat eller tilskudd. Ni av disse finnes i gelatin. Gelatin brukes derfor som tilsetning i blodplasmaerstatninger ved større blodtap i forbindelse med ulykker ol.
      Det kan godt være du har rett i at vi ikke kan bruke det til muskelbygging, men det ser ut som om det er mye annet bra med det, og også noe vi trenger:)

    3. Kokosblomst…..? Kan man droppe det? Eller finnes det et alternativ…? Hvor får man tak i det evt.?

    4. Du kan sikkert bruke ferske bær – men da må du løse opp gelatinen i varmt vann ved siden av 🙂 Har aldri prøvd det selv, men regner med det går helt fint 😉

    5. Noen Meny-butikker fører det, ellers får du tak i det på helsekost! Vil ikke anbefale å droppe søtning, da tror jeg gelebitene blir veldig sure.. Men kanskje det funker med honning? Lønnesirup? Jeg prøver å begrense bruken av raffinert hvitt sukker, og syns det er veldig moro å prøve meg fram med alternativer som er søtt – men som i alle fall inneholder litt næringsstoffer i tillegg 🙂

    6. Vår lokale økologiske dagligvare på Sagene hadde det:) (glemte å sjekke med de på Facebook før jeg spurte deg;-)
      Tusen takk!

    7. Beklager dårlig formulering!
      Du skriver: Først et par ord om gelatin. For det er gelatinen som gjør at snopet stivner til gele, og gelatinen var hovedgrunnen til at jeg begynte å lage dette for mange måneder siden. Gelatin er utrolig næringsrikt, og består av proteiner som er bra for bein, ledd, hud, hår, negler, fordøyelse – you name it.
      Veldig bra for småttiser i vekst, men også for oss voksne! Det er slutt på den tida da vi fikk i oss gelatin ved å lage skikkelig husmannskost tilberedt på ben og skrog og hele sulamitten 😉
      Da ville jeg bare si at gelatin er et protein kroppen ikke klarer å utnytte seg av i særlig grad, altså biologisk verdi på 0. Alene vil denne altså ikke bidra til “syntese av kroppsvev”, som det heter på fagspråket.
      Vet at det er flere som mener gelatin er svært nyttig, men det er vanskelig å finne vitenskapelige bevis på dette.

    8. Dette har jeg faktisk aldri hørt før. Har du noen artikler å vise til? Kunne vært interessant å lese, for jeg har lest mye som støtter det motsatte av det du her hevder 🙂

    9. Oi, det har jeg faktisk ikke, for de forsvinner i løpet av to-tre dager 😀 Men regner med de holder fint en ukes tid i glass med lokk på – evt kan de jo fryses ned? Ta opp litt før de skal spises, så regner jeg med de er perfekte 😉

    10. Jeg prøvde, men de ble ikke stive ( viss det er lov å si😅)
      Hva gjorde jeg galt tro? Må gelatinpulveret løses opp i vann først?

    11. Noen ganger stivner det ikke hvis du ikke har kokt opp frukten/bæra. Er noe med enzymene som “klipper” proteinkjedene som gjør at gelén blir fast (enkelt forklart). Bruker å lage kiwigele som lokk på ostekake, men den MÅ varmebehandles først- hvis ikke blir det bare suppe.

    12. Hei! Har prøvd å lage disse – hvordan får du de ut av formene? Tok røren i silikon isbitformer fra IKEA, tenkte det var stor suksess. Men det var det ikke 😅 Kan være de skal få kjøle litt lenger før jeg prøver igjen, men har du noen tips? Dine så jo helt perfekte ut 😄

    13. Hei! Av en eller annen grunn sitter de veldig godt fast i noen silikon-former.. Vet ikke hvorfor! Det varierer faktisk hver gang jeg lager dem. Men viktig at de får stivne helt før man prøver å ta dem ut 😉 Et lite tips kan være å skjære forsiktig langs kanten med en kniv sånn at de løsner langs kanten. Lykke til! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg