70.000 kroner i bot

Helt siden min lille datter og jeg var centimeter fra å bli meid ned av en bil for noen år siden, har jeg vært livredd og forbanna. For grunnen til at vi nesten ble påkjørt den oktoberdagen, var ikke tett trafikk, glatt føre eller en bilist som fikk et illebefinnende.

Bak rattet i bilen satt ei jente og fiklet med mobilen. Da det ene bilhjulet traff fortauskanten, møtte jeg blikket hennes da hun brutalt ble ristet ut av mobilrusen – og forskrekket kastet seg over rattet for å rette opp bilen slik at hun ikke traff oss.

Den gangen skrev jeg et blogginnlegg der jeg spurte om noen kunne forklare meg logikken i at boten man får dersom man ikke blinker ut av en rundkjøring er på 2000 kroner, mens mobilbruk bak rattet er på stusselige 1300. Manglende blinklys er kanskje irriterende – men mobilbruk bak rattet er jo direkte livsfarlig!

Dette er tre år siden, og i dag har boten for mobilbruk bak rattet steget til 1700 kroner og to prikker på førerkortet.

Jeg kan med 100% sikkerhet si at usle 1700 kroner i bot og nå stusselige to prikker på kjørekortet ikke har nevneverdig avskrekkende effekt.

Hver dag parkerer jeg bilen før jeg går det siste stykket til jobb, og jeg har ikke tall på hvor mange jeg ser som kjører forbi meg mens de skuler ned på telefonen. De aller fleste holder faktisk mobilen så høyt opp at jeg ser den gjennom vinduet når de suser forbi!

Og mine mistanker om at mobilbruk bak rattet bare øker og øker, bekreftes mer eller mindre av UP-sjef Runar Karlsen, som sier at det erfares at dagens forbud mot mobilbruk i svært liten grad respekteres.

Mobilbruk er årsaken i mange alvorlige ulykker og faktisk er mobilbruk nå rangert som dødsårsak nummer én blant unge sjåfører i USA.

Kom igjen, da! Kan vi ikke bare bli enige om å la mobilen ligge mens vi kjører bil? Det er ikke så forbanna vanskelig!

I Norge dør over 100 mennesker i trafikken hvert år. Uoppmerksomhet i bil er i følge Trygg Trafikk medvirkende årsak i minst hver tredje alvorlige trafikkulykke, og mobilen må ta sin del av skylden for disse ulykkene.

Visste du at bilen beveger seg 110 meter dersom man kjører i 80 km/t og er uoppmerksom i 5 sekunder? Det vil altså si at dersom du titter ned i bare et par sekunder, har du kjørt nesten 50 meter. Tar du blikket fra veien og ned/bort på mobilskjermen, er det som å kjøre med bind for øynene.

Så, kjære Samferdselsdepartement – kan vi øke straffen nå?

Blir du tatt med mobilen bak rattet i dag, får du altså en bot på 1700 kroner og to prikker på førerkortet. Får du to prikker til, mottar du et varselbrev i postkassa. Får du åtte prikker i løpet av tre år, ”mister du retten til å føre motorvogn i seks måneder”.

Du må altså bli stoppet av politiet med mobiltelefonen i hånda bak rattet fire ganger på tre år før du fratas førerkortet. Og prikkene? De slettes etter tre år..

Man trenger ikke være Einstein for å forstå at dette ikke er nok. Straffen må bli strengere – samtidig som kontrollene må bli hyppigere, slik at langt flere blir tatt!

Hva med 7 prikker på førerkortet og en ekstra null etter den nåværende boten på 1700? Jeg syns det hadde vært passende.

Eller forresten, drit i eneren og legg på to ekstra nuller til. 70 000 kr! Da tenker jeg folk hadde tenkt seg om to ganger før de åpnet Snapchat bak rattet. Ja, det høres drøyt dyrt ut, men pokker heller, de folka setter andres liv i fare! Hver eneste dag!

Å bli medvirkende årsak til en alvorlig trafikkulykke, kanskje med døden til følge, bare fordi du kjapt måtte sjekke en melding – er det virkelig verdt det?

/ La mobilen ligge når du kjører bil!

19 kommentarer
  1. Kunne ikke vært mer enig… har også opplevd flere ganger å nesten bli påkjørt også folk ser på mobil. Har også sett flere mens jeg sitter i bilen ( kællen kjører)
   Jeg blir like irriterte…det er INGEN ting som er så viktig at du måskjekke mobil mens du kjører. Om du MÅ…finn et sted å stoppe. Folk tenker det skjer ikke meg…jeg har full kontroll….NEI du har ikke det. Du kan ødelegg noen liv…
   Legg mobilen vekk…eller ikke kjør..ta bussen så kan du begrave ansiktet ditt i mobilen… isteden for at du i verste fall påfører at andre må begraves pga deg og din mobil… arg.. nei jeg må slutte å skrive…kjenner jeg bare blir mer irritert.

   1. Veldig skremmende! Det føles faktisk mindre og mindre trygt å kjøre bil når man ser hvor mange det faktisk er som ikke respekterer mobilforbudet. Håper det snur! Nå! 💪🏽

   1. Noen ganger syns jeg det er lov – spesielt når temaet er så viktig at jeg helst skulle sett at absolutt alle bilister leste og tok til seg budskapet 😉

  2. Jeg skjønner godt at du har godkjenning av kommentarer for å luke ut useriøse kommentarer, men i forrige innlegg la jeg igjen en kommentar med spørsmål om hvor du jobber, som du fremdeles ikke har godkjent. Jeg har forstått for lenge siden nå gjennom både din og Peters blogg at sommerjobben din er hemmelig, men jeg synes det er dumt at du luker ut hyggelige og nysgjerrige kommentarer. Du kan vell bare svare «det er hemmelig, men jeg gleder meg til å fortelle om det når prosjektet er over» for eksempel?

   1. Hei Lene! Nå forstår jeg ingenting, for det ligger ingen kommentarer på vent som ikke har blitt godkjent. Jeg har sluppet alt gjennom, men det er mulig den har havnet i spam-mappen, jeg skal sjekke når jeg kommer hjem. Men for å svare på spørsmålet ditt: Sommerjobben ønsker jeg å holde for meg selv, det er absolutt ikke hemmelig – men jeg har tatt et valg om ikke å skrive om den. Håper det er i orden 😊

  3. Hva med å alltid ha egg i veska og ser du noen med mobilen når de kjører så kaster du egg på ruta😉😁 Det skal jeg begynne med😁😁😁🤣

   1. Super godt forslag , jeg har lyst å kaste egg.
    Livsfarlig. Trodde en fyllekjørte men sa plutselig telefonen. SYKE folk.

  4. Lå bak et menneske som vinglet og kjørte alt for sakte.
   Hun vinglet mellom to filer,hun kjørte sakte som om hun skulle hindre meg i å kommme forbi. Til slutt når jeg var på siden av henne ser jeg at hun har hodet ned i mobilen og jeg rister på hodet. Ved neste lyskryss blinker hun på meg.. jeg ser meg bakover og hun gir meg fingeren helt vill i blikket. Jeg kjører videre ut på riksveien og de neste 2 kilometerene henger hun over rattet og filmer meg med mobilen mens hun kjører. Akkurat som om jeg er en skurk for å ha ristet på hodet av henne.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg