En hel bygd har våknet

Forrige søndag kom vi kjørende hjem fra byen i 18-tiden, og møtte et totalt kaos rett ved barneskolen. En bil med knust frontrute, mange politibiler, bergingsbil og masser av folk – det viste seg at en fotgjenger var blitt påkjørt i et fotgjengerfelt.

Flere aviser kunne melde om at det var en alvorlig ulykke der luftambulanse stod klar for å fly den skadde til Ullevål sykehus, og at tilstanden var kritisk. Dagen etter ble det kjent at livet dessverre ikke sto til å redde, og at det var en eldre kvinne som hadde mistet livet.

Så tok det ikke lang tid før mediene kunne melde om at det var vår gode, gamle lærer Ruth som hadde blitt borte. Den blide, gode damen som så mange av oss kjente både fra skolen, og som en ivrig ildsjel i nærområdet. En hel bygd er i sorg.

Såvidt jeg vet er det ikke kjent hva som var årsaken til påkjørselen, det ble visstnok funnet en refleks på bakken rett ved ulykken – men det hadde akkurat blitt mørkt, det var regnvær og sannsynligvis ganske uoversiktlig for sjåføren.

Men denne ulykken har gjort noe med oss alle. Det er som om en hel bygd har fått opp øynene for at ulykker faktisk skjer, selv her hvor alt føles så trygt. Jeg har i alle fall aldri, aldri før sett så mange gå med refleksvest ute om kvelden som jeg gjør nå. Unger har på seg vest, foreldre har på seg vest, hundeeiere og mosjonister. Det er flotte, lysende vester på alle kanter – og det gjør meg så rørt!

Det er helt forferdelig at det må skje en alvorlig ulykke før folk husker at de ikke er selvlysende i mørket. Og med tanke på at refleksbruken blant voksne ligger på stusselige 32%, må vi ta med oss alle slike oppvåkninger vi kan få. Vi har jo virkelig ingen liv å miste!

Vi må minne oss selv på at vi voksne har et ansvar, vi må snakke refleksen opp! Vi må få barna til å innse at refleks er viktig – og vi må ta på refleks selv, når vi skal ut i mørket. Vi må sørge for å ha et lite lager med reflekser som ligger godt tilgjengelige når vi kler på oss, og vi må gjerne ha reflekser festet på jakka til enhver tid. Invester i refleks-luer eller strikk en lue selv, med refleks-tråd!

Men vel så viktig: Skal du krysse veien, vent med å gå til du får øyekontakt med sjåføren eller ser at bilen bremser opp for å slippe deg over. Dette MÅ vi også lære barna våre!

Det føles fortsatt som vi har en vei å gå før alle lyser i mørket, men forhåpentligvis kan dette viktige skiftet i bygda vår spre seg videre. Vi har ingen å miste 🌹

/ Ruth ❤️

16 kommentarer
  1. Åh jeg ble rørt av dette innlegget. Så uendelig trist å miste noen på denne meningsløse måten.
   Så fint du minner på om refleks.

  2. Hadde Ruth som lærer fra 1.-4 klasse. Ho var så god – en dyktig lærer, men også med en omsorg og godhet for oss elever og folk rundt seg som var helt unik💜 Har så mange gode minner fra de årene, og kommer ikke til å glemme henne💜

  3. Huff.. Det er virkelig forferdelig at en ulykke må skje før folk forstår hvorfor det e så innmari viktig med reflex!❤️
   Det er virkelig veldig viktig og se at bilistene stopper og ikke bare bremser ned før du går over veien..
   min tanteunge må krysse E6 på skoleveien, en dag han skulle krysse veien stoppen han opp og ventet, første bil stoppet, men han så at det kom en bil til og ventet til den også skulle stoppe. Det gjorde ikke bil nr 2, som da kræsjer inn i bil nr1, som da fløy i høy fart over gangfeltet.. Jeg er så glad for at han ventet til bil nr 2 skulle stoppe, hvis ikke vet jeg ikke hvordan dette hadde gått..

  4. Jeg har vært slavisk refleksbruker i de 30 årene jeg har eksistert. Pleier si til folk jeg møter at de må ha på refleks for de synes ikke, men de gidder ikke høre. Må nok skje flere ulykker før folk får øynene opp desverre :/ refleks er ikke “kult, trendy eller pent” nok..

  5. Å nei, så ille! Jeg skjønner ikke hvordan folk i det hele tatt tør å gå uten refleks når det er mørkt. Jeg går mye ute, og jeg syns det ser ut som at det er voksne menn som har mest å lære her.. Så nettopp en herremann som holdt på å bli meid ned i et fotgjengerfelt. Bilen kjørte altfor fort – og mannen, som måtte løpe for å komme seg unna, var ikledd sorte klær og selvfølgelig ingen refleks. Vil tro de begge fikk seg en lærepenge.

  6. Forferdelig tragisk. Faktisk er det flest eldre damer blant dødsulykker forårsaket av store kjøretøy. En mulig forklaring er at de ikke har sertifikat og derfor ikke aner noe om blindsone. Veimyndigheter frykter at når færre tar sertifikat av miljøhensyn kan dette øke antall ulykker. Store kjøretøy har stor blindsone og dette bør man lære barna opp til å forstå, at jo nærmere kjøretøyet man er, jo vanskeligere vil det være for sjåføren å se personen. Øyekontakt er viktig

  7. Utrolig trist dette:(
   Men er uenig i at hele bygda går med refleks. Barn og voksne har kanskje blitt flinkere,men tar du en tur opp Vikveien 07:30, går ungdommen fortsatt uten refleks,og der er der MØRKT!
   Jeg tror ikke barn og voksne er de vanskelige å «omvende», spørsmålet er hvordan man kan gjøre det «kult nok» for ungdom å bruke refleks..

   1. Kan se for meg at det dessverre stemmer ja, jeg tipper det er en markant forskjell på å huske refleks om ettermiddagen vs om morgenen. Håper det er mange barn og ungdommer som får refleksluer og refleks-skjerf under treet i år! Julegaver med ekstra omtanke 🎅⭐

  8. Hei! Så trist :-/ Ville bare si at det er IKKE nok at barna kun har på seg reflekslue/skjerf strikket med refleksgarn. Dette må være et tillegg til annen refleksx da det ikke er sterkt nok.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg