Fantastiske Sommerles!

I fjor sommer skjedde det noe. Vi var på hytta med Peters familie, da nevøer og niese ivrige begynte å snakke om noe som het “Sommerles”.

Peter og jeg hadde hørt dette bli nevnt av vår sønns lærer da sommerferien begynte, men vi hadde åpenbart misforstått konseptet. Det vi trodde kun var et begrep for å minne oss på å opprettholde den ferske leseferdigheten i sommerferien, viste seg å være SÅ mye mer!

Sommerles må jo være årets viktigste sommerhobby for skolebarn ❤️

 

For noen år siden, leste jeg en nedslående sak om at rekrutteringen blant landets yngste lesehester var katastrofal. En og annen bok leses riktignok på sengekanten, men den generelle lesegleden er på retrett landet over.

Besøkstallene hos alle landets biblioteker har i mange år vært i fritt fall, og det er selvsagt fryktelig synd! Biblioteket er bøker, og bøker er kunnskap, og kunnskap er makt.

Men takket være noen smarte hoder som slo seg sammen (ryktene skal ha det til at ideen oppstod blant bibliotek-ansatte for noen år siden) – tror jeg faktisk bøkenes fremtid kan være reddet!

Alt takket være kampanjen “Sommerles” 👏🏼

Dette er altså en lese-konkurranse for alle landets barneskole-elever, som motiverer, inspirerer og premierer lesing. Og best av alt, det funker!

 

Barna lager en gratis lese-profil på nettet, og så er det bare å lese i vei. Dette gjelder ikke bare for vanlige bøker, men også e-bøker og lydbøker. Hver side som leses gir poeng, og det gis mer poeng om man leser selv eller samleser med forelder/voksen. Deltakerne kan vinne både digitale troféer og små premier som hentes på biblioteket.

I fjor var det hurra-meg-rundt hver gang vår lille lesehest kom til et nytt nivå som ga premie, og vi måtte tøffe avsted til biblioteket for å hente premien. Og som et resultat av det, leste vi flere bøker og besøkte biblioteket mer i sommerferien – enn vi gjorde resten av året til sammen. Tenk det!

I år er minsten også i gang! 😍

 

Det er viktig å huske på hvor sårbare barn er, og at sommerferien er lang. Dersom ikke leseferdighetene opprettholdes i ferien, vil lesekompetansen svekkes betraktelig i løpet av de åtte ukene ferien varer. Spesielt sårbart er det for smårollingene som nettopp har knekt lesekoden, eller som er i ferd med å gjøre det.

Vår sønn har (dessverre 🙈) arvet sin fars konkurranseinstinkt, så da fettere og kusine fortalte hvilket “level” de hadde kommet til, kastet den blivende 2. klassingen seg umiddelbart over Sommerles og en haug med bøker.

Og jeg kan med hånda på hjertet si at dette konseptet ikke bare reddet leseferdighetene hans, han ble i løpet av ferien også ekstremt mye bedre på å lese. Endelig kom konkurranseinstinktet til sin rett, bokside etter bokside ble trålet den sommeren – og lesegleden blomstret hver eneste dag. Helt genialt!

Så hatten av, trampeklapp og bølgen for Sommerles – en lesekampanje som får barna til å stimle til biblioteket som en iskiosk i juli.

Og det er søren ikke verst 😉👏🏼

/ Sjekk ut Sommerles her – for blivende 1. klassinger til avsluttende 7. klassinger ☀️

4 kommentarer
  1. Sommerles er helt fantastisk! Så kjekt at du skriver om denne kampanjen så den kan nå ut til enda flere. Skulle ønske alle foreldre hadde skjønt hvor viktig det er å støtte barna i leseutviklinga og ikke minst, holde det gående gjennom sommeren. Hilsen lærer på 2.trinn,som har vært på biblioteket i dag med «mine» søte små lesehester.

  2. Hurra for sommerles! Det som er trist her i området er at politikerne har bestemt seg for at å få låne bøker ikke er en prioritet, så de legger ned bokbåten vår 😭 den har reist rundt i Hordaland og Sogn og Fjordane (nå Vestland) og gitt barna både muligheten til å lese bøker og se teater. Det er tydeligvis ikke så nøye å gi barn i utkanter et kulturelt tilbud. 😔

  3. Jeg husker at jeg som 8-9 åring var på biblioteket for å låne mange bøker rett før sommeren for å ha nok å lese på når biblioteket ble sommerstengt. Ble så lei meg når de sa at barn ikke fikk låne bøker i ferien, var bare de voksne som fikk lov 😥😓 dette var en gang tidlig på 80 tallet 😜
   Godt det har endret seg 😃😃
   Hurra for leselyst 😃😃😃

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg