Flagg, flaggere, flaggstang

Vi har flaggstang. I mange måneder har den stått både naken og tom – men i vinter fant Peter plutselig ut at vi måtte ha vimpel. Alle med flaggstang må jo ha vimpel! En sånn klassisk en, som skal henge oppe hele året.

 

Da sa jeg til min kjære mann, at dersom du først har fått deg vimpel – så signaliserer du at du er en flagger. Da er du forpliktet til å følge alle årets flaggdager – og flaggdager er det flere av enn man skulle tro, flagget skal blant annet heises til pinse, olsok og den internasjonale arbeiderdagen. Og jeg er i grunnen litt usikre på om vi er flaggere..

Men Peter insisterte på at vi måtte ha vimpel – så da var det gjort, og har man kjøpt seg hus med flaggstang, må man oppføre seg som om man har hus med flaggstang. (Sitat Christina, mai 2019 🙈😅)

Det er bare det, at.. Peter er.. Peter.

Han er jo ikke født med hastverk – og det som utsettes kan, utsettes vil. Vi har fortsatt ikke flagg, og i morgen er det 17. mai! Er det én eneste dag i året man skal flagge, så er det i hvert fall på Norges nasjonaldag!

Så i ettermiddag skal vi ut på flagg-jakt – for i morgen skal rødt, hvitt og blått vaie i all sin prakt i hagen vår.

Men Peter og jeg har aldri hatt flaggstang før, hvordan er det egentlig med disse flagg-reglene?

For eksempel syns jeg forsåvidt det er fint med et kongehus, men må man for eksempel heise flagget når HKH Kronprinsesse Mette-Marit har bursdag? Eller hva med unionsoppløsningsdagen 7 juni? Og olsokdagen, når på året er egentlig den?

Er det hyklersk å flagge når man selv vil..?

Akkurat nå kjenner jeg at familien Klonk kanskje hadde greid seg med et balkongflagg. Der føler jeg at man kan gjøre litt mer som man vil 😆

/ Vi flagges i morgen! 🇳🇴

15 kommentarer
  1. Flaggreglene gjelder for offentlige bygg og steder med flaggstang. Private flagger etter eget ønske/behov, det gjør ingenting om dere har “bare” vimpel på flaggdager som det offentlige må flagge på.

  2. Vi har flaggstang, og vi flagger på 17. mai og til bursdag. Det samme gjør naboen, og de har vimpel ellers. Gjør som dere vil 😉

  3. Det holder nok med vimpelen, også på 17. mai. :o) Er ikke det viktigste at stangen ikke står tom da?

  4. Vi heiser flagget på 1., 8. og 17. mai, og på personlige merkedager (bursdager, konfirmasjon etc.). Det kunne aldri falle meg inn å heise flagget på kongefamiliens bursdager. Det skal sies at jeg synes monarkiet burde ha vært avskaffet for lengst, men selv ihuga monarkister jeg kjenner flagger ikke på de dagene.

  5. 1 nyttårsdag
   1 påskedag
   1 mai (om dere vil)
   17 mai
   1 pinsedag
   1 juledag

   Ellers etter eget ønske, når dere feirer familiens bursdager, barnedåp,konfirmasjon, bryllup osv.
   Flagg opp “om morgenen” , ned senest kl. 21,00 eller før mørkets frembrudd.

   Dere trenger ikke flagge for kongelige eller andre høytidsdager, eller offentlige dager.

   Tror jeg….. 😉

  6. Flagger 21. februar, 1.påskedag, 1.mai, 8.mai, 17.mai, 1.pinsedag, 7. juni, 4.juli og 29. juli. Samt bursdager, dåp, bryllup og konfirmasjoner (også om vi vet om noen av naboene konfirmeres og har fest hjemme).

   Flagget skal opp 8.00 og ned ved solnedgang (senest 21.00) 🙂

  7. Her brukast flagget ved 17.mai, fødsel, dåp, bursdag, konfirmasjon, bryllup, dødsfall og begravelse – rett og slett gjennom heile livet. Hadde forøvrig besøk av ei venninne som hadde køyrt gjennom ei bygd der alle flagga på halv stang, ho hadde lest nyheter og sjekka nettaviser – for her måtte det jo ha skjedd noko forferdelig. Heilt til eg då forklarte at på små plasser – der alle kjenner alle; der flagger alle ved gravferd – for medfølelse, men vi flagger og alle ved konfirmasjon for å vise at vi «feirar» dagen i lag med dei. Ingenting er så vakkert som ei frodig flott bygd, med bratte bakkar, grønt grass, fjord og fjell i glødende sol der det veiver flotte flagg forbi kvar sving. Her er dog vimpel noko ein brukar på hyttene/feriehus – er vimpelen oppe, ja då er eigarane på hytta 🙂 God 17.mai ! Her skal ein opp å ete frukost med tantebarna før hønene fiser, eg håpar dei hugsar det om ein 15 år når dei vil sove lenge, at tanta som er b menneske over alle b-menneske faktisk ofra seg denne dagen 🤭😅😆 neidå blir koselig ❤️

  8. Du har allerede fått mange svar. Vi har vimpel oppe hele året. Vi flagger bare 8.og 17.mai, i tillegg til familiens merkedager og begravelser i nabolaget.

  9. Har du vimpel holder det. Den henger oppe hele året. Ingen regler som sier at man må ha flagg på hverken 17.mai eller andre flaggdager. Da glemmer du ikke dagene der man bør flagge – og Mette Marit blir ikke fornærmet. Synes en naken flaggstang er litt stusselig, vi har alltid vimpel hengende oppe 🙂

  10. Jeg trodde en vimpel på en måte “frikjøpte deg” litt fra å flagge. For da er i hvert fall fargene på plass 🙂 Men jeg har kanskje misforstått…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg