Forvirrende hostehøst

“Jeg måtte gå ut, for jeg hadde fått noe i nesa og måtte så sjuuuukt nyse!”

Venninna mi forsvant ut fra foreldremøtet i går kveld, livredd for at rommet med mammaer og pappaer på enslige pinnestoler med god avstand til hverandre, skulle tro at det var Covid-19 på gang på rad 2.

Sånn har det blitt. Jeg merker det selv når jeg lufter hunden tidlig om morgenen, for nå har det begynt å bli kaldt i lufta – og når lufta blir kald blir jeg harkete i halsen. Så da går jeg der og småharker inn i jakka, og frykter at en nabo skal høre meg og tenke at hun der burde holdt seg for god til å lufte bikkja akkurat nå. Potensielle virus i frisk luft er altfor drøy kost i 2020.

Og alt dette får meg til å tenke: Hva slags høst og vinter venter oss, egentlig?

Vi med barn er i alle fall bekymret nå, for små neser har en tendens til å produsere snørr i jevnt tempo fra september til april. Av og på hele tiden, for det er bare sånn det er.

Vi så jo for oss at alt av smitte ville bli bedre nå som vi tross alt har blitt så flinke til å vaske hender, bruke antibac og holde avstand – men rhinoviruset viser det motsatte. Det mest kjente forkjølelses-viruset forsvant omtrent helt da Norge stengte ned i mars, men blomstret som aldri før i sommer. Og det bør jo få oss til å tenke littegrann, siden rhinovirus smitter på nøyaktig samme måte som korona.

Nå forbereder norske kommuner seg på å teste 5% av innbyggerne for korona hver eneste uke. Og forhåpentligvis vil de fleste teste negativt. For oss voksne er det jo enkelt: Har du fått prøvesvar fra koronatesten og den viser at du ikke har korona, skal du fortsatt holde deg hjemme fra jobb.

Men det store spørsmålet er jo: Hva i all verden gjør vi med barna våre? De siste ukene har det vært hyppig meldingsutveksling i venninnegjengen min:

Hvordan er det med snørr, igjen?
Han hostet litt i går kveld, men ikke i dag – skal han i barnehagen?
Hun er full av energi, men nesa renner, skal jeg holde henne hjemme?

En ting er ganske sannsynlig: Dette kommer til å bli en forvirrende høst og om mulig enda mer forvirrende vinter!

For dersom barna blir syke, er det jo forsåvidt enkelt. De skal holdes hjemme – de skal ikke i barnehagen, på skolen, SFO eller på trening.

Men den store utfordringen er jo at symptomene på korona vil være vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner – siden hoste, sår hals, tett nese og snørr i realiteten kan være begge deler. Og korona hos barn, trenger ikke gi feber og hoste.

FHI prøver å forklare på sine nettsider (pr 03.09.20):

“Ved feber og hoste bør barnet testes for covid-19. Ved kun lette luftveissymptomer uten feber, kan man se an tilstanden hjemme i et par dager. Ved ingen bedring, anbefales testing av barnet. Ved rask bedring, kan barnet gå tilbake uten test.

Dette er greit. Feber og redusert allmenntilstand i kombinasjon med hoste – gir grunnlag for å teste. Men var det ikke sånn at barn i barnehage- og barneskole-alder sjeldent blir syke av koronaviruset, og at dersom de blir syke får de et lett forløp med milde og kortvarige symptomer som lett kan forveksles med vanlige luftveisinfeksjoner?

FHI fortsetter:

Dersom barn får nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon, bør barnet holdes hjemme, særlig dersom barnet har flere symptomer samtidig eller ikke er helt i form.

Det gjøres unntak for barn i barneskole- og barnehagealder som kun har rennende nese og ellers er i god allmenntilstand. De behøver ikke å holde seg hjemme.”

Så dersom nesa renner og allmenntilstanden er god, kan de altså likevel gå på skolen..

Og for å gjøre det hele komplett:

“Barn som har god allmenntilstand etter gjennomgått luftveisinfeksjon, kan også komme tilbake i barnehage/skole. Dette gjelder selv om barnet fortsatt har noe restsymptomer som rennende nese (uansett farge på snørret) eller sporadisk hoste.”

Så.. Tror vi bare får konkludere med at dette kommer til å bli krevende, folkens. Nå blir det viktigere enn noen gang at vi bruker nøtta, og helt vanlig sunn fornuft.

Vi må fortsette å dra dette lasset sammen, vi må teste oss selv, vi må teste barna våre – og holde dem hjemme når det er nødvendig.

Så må vi krysse alt vi har av fingre og tær for at vi slipper unna korona – og at høsten og vinteren byr på mindre sykdom enn den pleier.

/ Det er lov å håpe 😊🙏🏼

5 kommentarer
  1. Jeg jobber på småbarnsavdeling i barnehagen, og synes dette med luftveisymptomer er veldig vanskelig nå.. Særlig når personalet blir smittet av vanlig forkjølelse, må testes og holdes hjemme til helt frisk (og såklart negativt prøvesvar). Tror det er mange i barnehager og skoler som nå synes det er krevende vurderinger vi må gjøre kontinuerlig, og sikkert mange foreldre som synes det er vanskelig og frustrerende..

   1. Tenker ekstra på dere barnehageansatte (og lærere og ansatte i skolen) i disse dager 😵 Kan forstå fortvilelsen! Litt skremmende hvor mye forkjølelse som går nå også, med tanke på alle tiltak som gjøres og som åpenbart ikke fungerer optimalt. Håper du holder deg frisk og rask utover! 👍

  2. Mulig det er forskjell rundt omkring i landet. Men her i landet jeg er så er man velkommen tilbake på jobb i det øyeblikket Corona testen viser seg å være negativ og man ikke har noen andre luftveissymtoner.

   1. Mulig dette svinger fra arbeidsplass til arbeidsplass? Jeg tok utgangspunkt i posten Asker kommune hadde delt på fb 31. august, skrevet av kommuneoverlege Meera Grepp: “Du har tatt koronatesten og venter i spenning på prøvesvaret. IKKE PÅVIST, står det på helsenorge.no. Da kan du vel dra tilbake på jobb?
    Men det kan du ikke.
    Du gjør ikke samfunnet noen tjeneste om du returnerer på jobb og gjenopptar ditt sosiale liv, selv om koronatesten er negativ. Har du forkjølelse eller influensa, sprer du ikke koronasmitte, men du smitter fortsatt andre, med ANDRE virus. Og det skaper en god del trøbbel for flere.” ❤️

    1. Jeg blir litt satt ut av dette: Skal vi nå bli et samfunn der folk pålegges å holde seg hjemme på grunn av forkjølelse? Før korona var det jo tvert imot slik at man ble uglesett på arbeidsplassen om man var “pysete”, og ble feiret som en helt om man stilte på jobb med 40 i feber og halsbetennelse, for å sette det litt på spissen. Tenker at vi må kunne bruke hodet og finne en bra middelvei.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg