Frykten for brød

Har du hørt på podcasten vår Gjesterommet, vet du jo at jeg er redd for mye rart. Med en egen spalte som heter “Ukas frykt” har jeg vært innom litt av hvert.

Men det er én ting jeg ikke har nevnt i podcasten enda, og det er frykten min for…


(Photo by Louise Lyshøj on Unsplash)

Brød. Ja, du leste riktig. Jeg er redd for brød!

Denne frykten kom snikende for 15 år siden, etter at fastlegen min ba meg kutte ut korn. Helsa mi var relativt dårlig på det tidspunktet, og jeg (med mitt normalt sunne kosthold) hadde aldri trodd at kosten kunne ha så mye å si.

Det at jeg, som verken har cøliaki eller andre kjente allergier – blir skikkelig dårlig når jeg spiser gjærbakst, har med årene fått meg til å bli skeptisk – og ikke minst bekymret for at vi nordmenn generelt har et forvridd syn på brød.

Det er for eksempel mange år siden ernæringsprofessor Birger Svihus prøvde å nå ut til folk med hva forskningen viser – nemlig at brød er en fettbombe (!).

Grunnen til det, er visstnok at brød bidrar med en fjerdedel av energiinntaket vårt og dermed er den viktigste bidragsyteren til ekstra fett på kroppen. Spiser man 100 gram brød i tillegg til det kroppen har bruk for, legger 19 gram seg på sidebeina. (les forklaring her)

Og jeg mener, hvem vet sånt?! Når man hele livet har blitt forklart hvor sunt grovbrød er? At så lenge man bytter ut loff med grovbrød er alt greit – mens i realiteten er kalori-innholdet hos grovbrød og loff tilnærmet likt? Det er jo helt sykt!

Men det som gjør meg oppriktig bekymret: I forrige uke hadde “TV2 hjelper deg” et innslag om at nordmenn får i seg for mye av den farlige soppgiften DON som finnes i brød og korn – og at barn er ekstra utsatt for mage- og tarmlidelser.

I følge Gunnar Eriksen, forsker ved Veterinærinstituttet, vil “selv små mengder av DON over tid påvirke tarmen og tarmbakteriesammensettingen. I tillegg kan det påvirke immunsystemet, og man får muligens kronisk betennelse.”

Dette er veldig alvorlig, og dersom det faktisk stemmer, mener jeg denne informasjonen må ut. På samme måte som at helsestasjonene opplyser om at barn under 1 år ikke må spise honning, mener jeg det bør informeres om at for mye brød ikke er bra.

Mange familier sverger til brødskiver (og andre kornprodukter) både til frokost, lunsj og kvelds – i den tro at dette er bra for oss. Og siden det er vi foreldre som har ansvaret for hva barna våre spiser, er det vi som må sørge for at de får i seg nok og riktig næring. Den jobben tar vi jo på alvor!

Jeg mener ikke at vi skal kutte ut alt korn-inntak, for det er naturligvis ikke veien å gå. Både Mattilsynet, forskere og helsepersonell poengterer at det er viktig at vi ikke kutter ut brød fra kosten uten videre.

Men jeg tror at dersom vi (og barna våre!) fortsetter å spise like mye brød, knekkebrød og andre korn-produkter som vi gjør i dag – vil veldig mange av oss med tiden bli syke. (Google “immunforsvar i tarmen”, og man forstår hvor viktig det er å gjøre det man kan for å lage god stemning i tarmsystemet).

Som jeg pleier å si: Det er bedre å spise ferdig-pizza og vite at det ikke er spesielt sunt, enn å spise ferdig-pizza og tro at det er spesielt sunt. Jeg mener vi må behandle brødskiva på samme måte: Litt er helt greit, for mye er for mye.

Så: Hva skal vi spise, da – om vi skal bytte ut brødskiva? Hva skal vi servere barna?

Dette har jeg lyst til å bruke litt tid på framover! Finne oppskrifter, teste ut – dele med deg her på bloggen. Og på samme måte som at livsstilsendringer fungerer best når man legger til sunnere vaner framfor å fjerne alle de dårlige, tror jeg veien blir enklere dersom vi legger til nye ting å spise istedenfor å tenke at vi kun skal fjerne brødskiva.

Har du noen korn-frie alternativer som er perfekte å putte i nistepakka? Eller servere til frokost? Eller kvelds? Eller som egner seg godt til å lage og fryse ned?

Del med meg i kommentarfeltet eller send meg en melding på facebook 🙏🏼

For mye tyder på at korn-inntaket må ned, og jeg er helt sikker på at det hjelper å være flere som står sammen og som kan gi hverandre tips og triks på veien 🙌🏽

/ Helsa først!

51 kommentarer
    1. Veldig interessant dette. Også med tanke på karbohydrater og blodsukker. Virker som de etablerte “sannhetene” er vanskelig å rokke ved i forhold til anbefalinger fra ernæringseksperter.

    2. Ja!! Endelig fokus på dette! Her sverger vi til smoothie til frokost! Stappet med frukt og grønt og minst to gode fettkilder! Metter godt, gir fem om dagen i en fei, og tilfører sunt fett som gir stabilt blodsukker og får hjernen til å fungere optimalt!
      Minis favoritt her i heimen inneholder grønnkål, spinat, banan, ingefær, eplejuice, avocado og nøtter. Putter også gjerne oppi en god olje. Kan såklart gis sammen med en liten brødskive, i alle fall i starten. Som du sier så handler det om å legge til sunne vaner, så kan man heller eliminere de usunne etter hvert☺️👌🏻 Lag gjerne oppfølgingsinnlegg om dette temaet!

    3. Ja jeg er helt enig. Men hjemmelaget surdeigsbrød med økologisk mel, er det da mindre av disse uheldige stoffene i ? Jeg tror mye brød er usunt for tarmfloraen. Men trenger gode alternativer når jeg faktisk blir veldig uvel/får diare av både avokado og mesteparten av smoothier dessverre.

    4. Jeg har hveteallergi og kan skrive under på at det å skulle finne andre alternativer er en utfordring! Hvis vi vil gjøre matlagingen lettvint en dag, er det svært få valgmuligheter fordi det meste inneholder hvete. Et godt alternativ til brødskiva er eggerøre laget av kun egg med raspet gulrot ved siden av og paprika i strimler 😊

    5. Ja takk til andre alternativer enn brødskiva. Vi blir jo trykt ned med “dess grovere brød, dess bedre” 😩. Hjelpet ikke det når vi er møkk lei brødskiver i nisteboksen alle sammen.

    6. Skulle gjerne hatt noen alternativer til brød som ikke koster så mye. Både eldstemann og jeg blir dårlige av mye brød, men det er ikke legg med alternativer. Han spiser ikke egg og de fleste grønnsaker. Da er det bare yoghurt (som har mye sukker) og frukt (som koster kjempe mye uansett årstid) igjen. Mange gir smoothie/yoghurt poser, musli bar og fruktstang men det har jeg som alenemamma på AAP faktisk ikke råd til hver dag for 2 unger. Så blir veldig takknemlig for forslag til rimelige og gode alternativer.

      1. Kyllingvinger? Det bruker jeg å sende med gutten. Kjøper en pakke med masse ferdigstekte vinger til 39kr, han spiser ca.4 per dag + egg og frukt i barnehagen. Ellers så bruker han å få fiskekaker, gårsdagens middag til lunsj, speltlompe med pålegg.

    7. Lavkarbobrød? Innholder masse proteiner og sunt fett, og lite karbohydrater. Inneholder også masse egg som gir oss vitamin A, B, D og E 🙂
      Superenkelt å lage er det også!

    8. Ida Gran Jansen la ut en slags eggestandmuffins på instastories her om dagen. Med grønnsaker og evt bacon/pølsebiter. Virket super å ha med i matpakken.

    9. Her går det mye i speltlomper med pålegg. Feks med pesto og kyllingfilet😊 Eller lompetoast, dvs stekte speltlomper med pesto og skinke og litt ost. Speltlomper inneholder jo også mel, men blir jo i mindre mengder😊

    10. Er absolutt for å finne alternativer til brød. Men, gjerne med et normalt innhold av langsomme karbohydrater. Datteren min på 6 år har diabetes, og vi er til hvert måltid hun spiser avhengige av karbohydrater. Smoothie er både godt og sunt, men uansett hvor mye grønnsaker du putter oppi, er ikke det mat for blodsukkeret. 😊

    11. Får ikke i jenta her hjemme brød overhodet. Hun hater det. Så får hun med brød blir ddr ikke spist. Her er det skikkelig populært det hun får med pasta og tomatsuppe på skolen. Om man kan kalle det suppe. Fyller plastboksen med fullkornspasta og heller over tomatsuppe, lar det stå i kjøleskapet over natta. Og da blir det «fast og fint» å ha med i sekken 😄 Men de fleste middagsrester kan sendes med til lunsj.

      Jeg elsker brød, men blir alltid dårlig i etterkant, oppblåst og dårlig 🙄

    12. Lavkarbo knekkebrød – hat ei super oppskrift.
      Stekt egg er veldig godt på ei seng av grønn salater. Begynn å putt grønnkål og spinat i smoothi og litt i salaten, så sakte men sikkert liker ungene og de voksne mer av den litt mer strenge smaken.

      Å bløtlegge havre/bokhvete og hirs over natten, koke grøt med salt og kanel oppi. Og blåbær rørt ut i grøten (har frosne oppi litt før den er ferdi kokt). Server med nøttesmør (mandel er favoritt her) og banan.

      Og så kan jeg anbefale ulike varianter av nicecream til kveldsmat. Banan og bringebær er en stor favoritt, selv går jeg ofte for snikers varianten, banan, peanøttsmør og raw sjokolade. Raw kakaopulver kan ha oppkvikkende effekt, så vær forsiktig med å spise for mye til kvelds 😉

      Jeg vil faktisk anbefale Linn Stokstad sin kokebok Sprudlende sunn, hvor hun har mange alternativer til brød.

      Levd glutenfritt siden 2003 og moderat lavkarbo siden 2011, har litt trening på å tenke uten brød 🙂

    13. Her er jeg blandt dem som holder meg til det tradisjonelle…spesielt til skolebarna. For hvilke reelle, gode alternativ har vi til brødskiva? Jeg mener nytteverdien av den er så mye bedre enn de eventuelle ulempene. Brødskiver med variert pålegg (gjerne fiskepålegg, ost eller magre kjøttpålegg), kombinert med skolemelk og en frukt eller grønnsak… Det blir jo en ultimat sammensetning av næringsstoffer, på en enkel måte.

      Bortsett fra enkelte supermødre som klarer å kombinere en perfekt sammensatt matpakke med salater, kokte egg og 5 fargers regnbue av frukt og grønnsaker, tror jeg de fleste kommer til kort her…

      smoothie osv er greit nok det; men absolutt ikke nok for å holde en liten mage mett gjennom skoledagen…jeg er mer bekymret for matpakkene som nå består av alt fra muffins, pizza, saltkjeks og Vestlandslefser, enn for brødskiva…

      1. Ååååh, disse matpakkene.. Her skal man jo trå varsomt har jeg skjønt, men det virker som det er mye som havner i skole-matpakka som ikke skulle vært der. Her vi bor, får vi jevnlige påminnelser fra skolen om at det skal være MAT i nistepakka, ikke kjeks og kakerester – og det sier vel egentlig alt. Sukk! (Ja, beklager – her blir jeg litt sånn bedreviter, for barna trenger ikke kake når de er på skolen) 🙈

    14. Veldig interessant. Er generelt ikke spesielt glad i kjøpebrød. Baker litt brød selv, og spiser det til lunsj og kvelds. Til frokost blir det ofte havrefras med melk eller Yogurt med müsli. Det er jo korn det også, men i en annen grad. Skulle gjerne brukt mer havregrøt, men har ikke alltid tid i hverdagen. Kjøleskapsgrøt bruker jeg av og til da😊 Ikke at noe av dette er kornfritt, men det er alternativer til brød iallefall😂

    15. Jeg synes ‘alt med måte’ er en viktig leveregel. Hvis vi skal være fanatiske, er det knapt noe som kan spises. Det finnes for eksempel forskning på at knekkebrød og frokostblanding (og kaffe) inneholder kreftfremkallende stoffer: https://www.fhi.no/ml/miljo/miljogifter/fakta/fakta-om-akrylamid/
      Smoothies skal heller ikke være bra https://www.google.com/amp/s/www.huffpost.com/entry/are-smoothie-bowls-healthy_n_5b436b30e4b05127ccf474b3/amp
      Melkeprodukter vil mange begynne å diskutere.
      Og listen kan fortsette og fortsette… Så – alt med måte…

      1. Helt enig med deg! Derfor jeg tenker at vi trenger flere variasjoner – dersom “alt” i realiteten er farlig å spise, må det jo hjelpe å ikke spise mye av noe – men variasjon over hele linja 😅 👊🏼

        1. Enig med tankegangen din her og hadde glatt kjøpt en kokebok av deg med (helst lettvinte og realistiske) retter å putte i både voksnes og barns matbokser. Kanskje det blir bok av dette? 😁🤞 Jeg har ingen tips å dele, ønsker bare tips. Og kjenner at jeg er skeptisk til ris og pasta i matboks pga. stoffer som utvikler seg i disse matvarene når de er kokt, men ikke lengre varm og ikke lengre i kjøleskap. Ønsker gjerne mythbusters på sånne ting om det fins. Eget kapittel om mattrygghet? 😀 p.s.: Har lest noen av kommentarene og jeg må si at jeg er for pizza i matboks en gang i blant for å få spist opp rester. Vi må jo ta vare på maten vår. Hvis poenget er at en aldri bør spise pizza så er jeg nok uenig 😊.

    16. Jeg merker til det nå, når sønnen min er blitt litt større. Hvis han har med bare brød til barnehagen, så kan det hende at han ikke klarer å holde bæsjen til han rekker å sette seg på do. Spiser han brødskive 1 gang om dagen, så går det helt greit. (Han har ikke allergier eller cøliaki) Dette har fått meg til se hva for mye brød kan gjøre med magen. Håper på masse supre oppskrifter!!

      1. Om du visste hvor mange slike meldinger jeg har fått det siste døgnet! Her er det mange i samme båt, godt å se du har funnet ut hvor skoen trykket for sønnen din. Grusomt å ha en kranglete mage ❤️

    17. Hei,
      Jeg sliter også med at systemet mitt liker ikke for mye gjærbakst. Så derfor holder jeg meg stort sett vekke fra det. Selv lager jeg mye salater med blomkål og brokkoli til niste på jobb. Her kan det meste av det en liker blandes oppi.
      Utfordringen min ble nå at jeg har fått en 1.klassing. Han skulle plutselig ha niste han å. Kom fra barnehage der vi ikke tok med mat.
      Sønnen min spiser skiver, men synes det er fryktelig kjedelig. Har derfor begynt med alternative nister til han. Men var litt “redd” for hva andre ville si om at jeg ikke gir han skiver. De få gangen han har fått det, så har han spist minimalt. Så nå er det stopp.
      Favoritten hans er pastasalat og rissalat. Dette er som regel rester etter en middag, eller at jeg skraper sammen det som er i skapet. Han sluker maten når han får dette, og får i seg mye mer grønnsaker enn om han hadde fått skive. Sender også alltid med han en yougert og frukt/grønnsaker ved siden av.
      La barna komme med ønsker selv til nisten, min gutt har mange gode idéer. 😊

    18. Veldig spent på hva du kommer fram til her! Vil gjerne kutte ut mer brød, men for ungene sin del (som går i 1. og 2.klasse) så er det vanskelig å komme unna brødskivene i matpakken, da det ikke er mye som tåler å ligge i sekken halve dagen. Ungene elska å få med pasta når de gikk i barnehagen og kunne oppbevare matboksen i kjøleskap, men det alternativet finnes ikke på skolen. :/
      Veldig mange ting blir en bakteriebombe etter noen timer i sekken.
      Følger med på hva du finner ut i spenning!:)

    19. Jeg har inntrykk av at du egentlig er ganske bevisst ansvaret du har som blogger/influencer, at du er viten om at det du skriver påvirker de som leser. Du har i alle fall skrevet det ved flere anledninger, og hatt gode refleksjoner rundt tema. Men nå ble jeg litt i tvil om du er bevisst dette når du skriver dette innlegget. Du uttaler deg om noe du (så vidt meg bekjent) ikke har utdanning innenfor. Du har sikkert lest deg om om temaet, og har dine personlige erfaringer (som vi alle har ettersom vi spiser mat alle sammen), men jeg tenker at du kan ha havna innenfor artiklene til kun en “gjeng” av forskere som mener det samme, og som dermed henviser til hverandre. Eller misforstår jeg, har du gjort et systematisk litteratursøk i en forskningsdatabase angående brød, lest gjennom det som er av forskning på feltet, både for- og imot, og gjort deg opp en konklusjon? Innenfor kosthold er meningene mange, og befolkningen er forvirret. At du som blogger/influencer skriver noe som kan kunne oppfattes å være imot de nasjonale kostrådene, er verdt å reflektere litt over. Å drive med kostråd bør være noe forbeholdt de som driver med dette på fulltid, som har utdanning innen feltet, og som har et godt kunnskapgrunnlag til å uttale seg om det de snakker om.
      Ønsker deg en fin torsdag, og helg etter hvert! 🙂

      1. Skjønner hva du mener med at jeg har et ansvar, men jeg står 100% for at vi bør redusere inntaket vårt av korn. For meg, blir det den samme logikken som å anbefale folk å redusere inntaket av kjøtt eller sukker. Jeg presiserer dessuten at vi ikke skal kutte ut korn.
        Når det er sagt, er det jo mange som driver med dette på fulltid og som har utdanning på feltet som mener det samme? Jeg har i alle fall en lege i ryggen, det er jo noe 😊 ❤️

        1. Skulle ønske du kunne vise til faktiske forskningsartikler (evidence synthesis), Og ikke bare synsing siden du når ut til mange. Å uttale seg og gi anbefalinger om tema man ikke har særlig kjennskap til synes jeg er en uting. Du kan gjerne si at dette er din erfaring, men å anbefale at man skal kutte ut matvarer, bør overlates til de som faktisk jobber og forsker på dette mener jeg.

          Hva tenker du om dette?

          1. Når TV2 omtaler dette som “ny forskning” – regner jeg med det er hold i påstandene. Skulle det derimot vise seg at TV2 har laget et innslag og en påfølgende artikkel uten å sjekke fakta, skal jeg beklage at jeg tok det for god fisk 🙋‍♀️🐟

    20. Hei! Spennende og interessant. Tenker uansett at bærekraft også er viktig. Blir det nok mat til alle hvis vi skal øke forbruket av kjøtt/fisk/frukt/grønnsaker?

    21. Superdigg oppskrift på chiapudding

      2,5 dl kokosmelk
      2.5 dl tyrkisk/gresk yogurt
      5 dråper stevia / evt annen søtning
      skallet av en lime
      saften til en lime
      5 ss ciafrø

      røres sammen og settes i kjøleskapet over natten.

      Supergod og næringsrik frokost til hele familien og super å ha med i en liten boks i barnehage/skole.

      Lov meg at du prøver? !

      Kan også anbefale ferdigstekt kylling fra Den stolte hane.
      Kylling og fetaost i matpakka med grønnsaker barna liker, enklere enn å smøre brødskiver. kan ha med quinoa om man har ekstra tid/ føler seg supermomish en gang iblandt !

    22. Er så enig med deg! Jeg elsker nybakt brød og annen gjærbakst, men merker jo fort at magen og tarmen ikke er enig med meg!

      Jeg tyr til joghurt med havregryn, linfrø (vætet fra kvelden før) med friske bær på toppen til frokost. Veldig godt – og veldig mettende.
      Kan også anbefale kjøleskapsgrøt (havregryn, gresk joghurt, melk og chiafrø).

      Proteinbrød er et godt alternativ til vanlig brød. Jeg skjærer det i skiver og hiver det i frysere. Tar opp skiver og dytter i brødristeren – da blir det som nybakt!

      Her er oppskriften på proteinbrød:

      6 dl havregryn
      1 beger cottage cheese
      1,5 sa bakepulver
      4 egg

      Stekes på 180 C i ca 40 minutter.

    23. Er havregryn like dårlig som hvete og andre typer korn?
      Vi spiser lite brød i vår familie da vi rett og slett fort blir brødlei, men andre alternativer som barna spiser endel av som havregrøt, bananlapper, smoothiebowl osv inneholder havregryn.

    24. Tillater meg å være uenig med deg. Grovbrød og andre grove kornprodukter er en kjempeviktig del av det norske kostholdet og bidrar til en rekke viktige næringsstoffer. Så lenge man ikke spiser mer enn man forbruker vil man heller ikke gå opp i vekt av å spise kornprodukter. Når det gjelder de som får plager av å spise brød er saken noe annet. Da bør man naturligvis prøve å finne andre alternativer. Men slik jeg leser innlegget anbefaler du at norges befolkning generelt bør spise mindre brød og kornprodukter. Er bekymret for at når du som en influencer som mange ser opp til kommer med en slik påstand påvirker det til mathysteri og et forvrengt syn på hva som er sunt og usunt. Spesielt når du legger såpass stor vekt på foreldres ansvar for at barna våre får i seg riktig næring tror jeg mange lett lar seg påvirke. Innlegget var helt sikkert bare ment godt, men synes likevel det var viktig med en tilbakemelding her 🙂

      1. Hei brødspisende lege 😊 Ja, innlegget var bare godt ment.
        At man går opp i vekt av å spise for mye brød (derav setningen “Spiser man 100 gram brød i tillegg til det kroppen har bruk for..”), var ikke hovedpoenget mitt med denne teksten. Min frykt er først og fremst muggsoppgift i brød. Dette må vel også du som lege kunne bekrefte at ikke er bra?

        Som jeg også poengterer, ble innlegget mitt skrevet etter saken på TV2 hjelper deg – mener du dette programmet påvirker til mathysteri og et forvrengt syn på hva som er sunt og usunt? Når sitat: “257 prøver som ble analysert, ble det funnet DON i urinen til 256 av disse.” – så er det tvert imot kanskje på tide at informasjon som dette når ut til alle som spiser store mengder brød. Det er det veldig, veldig mange som gjør! Det siste døgnet har jeg fått en drøss av meldinger fra folk som sliter med å kutte ned på brødinntaket – og flere av dem har fått beskjed om å gjøre det av legen sin.
        Om noe blir jeg mest bekymret over hvor stort spriket er på dette feltet blant leger. Som jeg skrev, var det min egen fastlege som ba meg kutte ut korn for veldig mange år siden. Til info var ikke plagene mine magerelaterte.
        Ja, grovbrød er en viktig del av det norske kostholdet – men muggsoppgift kan umulig være det. JA til et variert kosthold! ☀️

        1. Det et at det er et så stort sprik blant fagfolk viser hvor viktig det er med mer forskining på temaet. Nå har ikke jeg sett episoden til TV2 hjelper deg, men har lest litt om temaet. For mye soppgift har vist en rekke negative helseeffekter på dyr i studier hvor man har gitt store mengder DON over tid. Så langt jeg klarer å finne er det ingen studier som viser at DON har negative effekter på mennesker i de dosene vi får i oss? Vi tisser ut 70% av DON dagen etter inntak, så det at man fant DON i urinen hos nesten alle deltakerne var kanskje ikke så overraskende? Grenseverdiene som er oppgitt har en stor sikkerhetsmargin nettopp fordi man er så usikker effekten av DON hos mennesker i de dosene vi får i oss. Kan ikke utelukke at vi i fremtiden blir anbefalt å spise mindre kornprodukter, men slik situsjonen er nå synes jeg man skal smøre på grove brødskiver til både seg selv og barna med god samvittighet. Men ja takk til andre matpakke-alternativer! Variasjon er som du sier supert og det hender jo man blir litt lei brødskiva også 🙂

          1. Konklusjonen vår får bli: Ja til mer forskning på temaet! 😄 🙌🏽 Det hadde vært veldig kjærkomment. Det er forøvrig den nevnte legen som mente jeg burde skrive mer om dette på bloggen – så jeg føler jeg står ganske støtt i det. Men det er selvsagt lov å ikke være enig! Dette er en personlig blogg, og jeg fastholder at måten vi (barn og voksne) nå spiser brød på, er helt feil.

        2. Vil også si at jeg ikke tviler på at du har hatt bedring av dine plager etter å ha kuttet ned på kornproduktur, selvom jeg ikke vet noe om sammenhengen her. Problemet er når det legges frem som en generell anbefaling til “alle” uten at det er godt nok vitenskapelig dokumentert. Du har nok mer påvirkningskraft enn det veldig mange fagfolk har.

    25. Ja , brød er oppskrytt .
      Brød industrien har vært viktig og mektig ,her er det penger og ikke helsa til folk som er viktig .
      Rent siktet hvetemel f.eks er jo så usunt som man bare får det ,og kjøpes brødene især de groveste er jo tilsatt store mengder ekstra gluten for å få de saftige .
      Vil påstå at brød er noe av det mest usunne man kan spise ,ialefall det klassiske kjøpe brødet .
      Så med mindre man ikke baker med utkom er det bare å finne andre alternativer til
      Brød måltidene .
      Man trenger overhodet ikke å være noe Expert som noen påpeker her i kommentar feltet for å
      Forstå at brød er usunt .
      Og veldig mange av «såkalte eksperter « er kjøpt og betalt av industrien selv .
      Så har troen på at man må
      Undersøke selv hva en tror er best …

    26. Man definerer jo ikke sunt og usunt ut fra kaloriinnhold, ref. din «en skive loff har like mye kalorier som en grovbrødskive». Ja, det stemmer, men grovbrødskiva har sååå mye annet som er bra for oss. Loff er usunt fordi det gir lite annet enn raske karbohydrater. Sjokolade er usunt av samme grunn: få næringsstoffer pr kalori. Derfor skal disse matvarene inntas i små mengder, for å gi plass til de matvarene som gir oss mer av makronæringsstoffene, vitaminer og mineraler pr kalori.

      For øvrig: å kutte korn er å kutte fiber, og er det noe tarmen trenger, så er det fiber. Beklager, men dine uttalelser som ernæring bærer preg av mangel på kunnskap. Sist var det om proteiner og aminosyrer. Det skumleste av alt er å spre feilaktig informasjon slik som dette…

      1. Sakens kjerne her er muggsoppgift i korn – hvorfor nevner du ikke dette? Fordi det ikke er nok forskning på området?
        Og er brød den eneste fiber-kilden vi har? I såfall burde jo kroppen min slite 😅
        Like ille som feilinformasjon, er leger med skylapper. Lov meg at du ikke blir en sånn 🙏🤗

        1. Hvis skylapper er ensbetydende med å være overbevist i en eller annen retning i en sak, vet jeg om flere som går rundt med dette.
          Like mye som at jeg (og sikkert andre) respekterer ditt syn på brød, må du akseptere at andre har en annen oppfatning. Jeg er overbevist om at kornets helsegevinster overveier DON sine eventuelle negative helseeffekter, men jeg går ikke rundt med skylapper av den grunn.

          1. Absolutt, det har du veldig rett i 👍 Jeg er bare litt lei av “du tar feil, du må legge deg flat”-holdningen som bestandig kommer fram i kommentarfelt. Det ble kanskje litt ekstra spesielt i dette tilfellet, ettersom stort sett hele innlegget mitt bygger på et TV-innslag.
            For ordens skyld: Saken jeg linker til i innlegget fronter på denne måten:

            “Ny forskning: – Farlig soppgift i brød kan gi mageproblemer
            TV 2 HJELPER DEG: Nordmenn får i seg for mye av en giftig muggsopp som finnes i brød og korn. Barn er ekstra utsatt for mage- og tarmlidelser.”

            Må nesten undersøke om TV2 har fått den samme kritikken som meg i etterkant 😉

    27. Matpakke uten brød er ikke enkelt. På skolen til barna mine (3stk) er det barn med både alvorlig nøtte og egg allergi. Ergo totalt forbud mot dette på hele skolen. så å sende med noe med egg etc utgår jo.

      1. Nei det er ikke enkelt. Tenker at brød kan være fint å sende med på skolen, og heller finne andre erstatninger for brødskiva til frokost og kvelds 😊👍🏼

    28. Anbefaler å se «that sugar film» på VG+. Ved brødspising og annen karbohydratrik mat med høy GI flyr insulinet til himmels, og da klarer ikke kroppen å forbrenne samtidig, og dermed lagrer det seg som fett. Og så baller det på seg med konstant vektøkning. Jeg har droppa brød, pasta, ris og sukker de to siste månedene, og har mista 10 kg på det!! Har spist sunt, med mye frukt ,grønnsaker og fisk i alle år. Men har spist brød. Skikkelig grovt brød også. 6 brødskiver hver dag. Men har lagt på meg jevnt i alle år. Nå var jeg drittlei av det, og har lest om annet kosthold. Tror det er på tide å justere de nasjonale kostholdsrådene. Gleder meg til å se flere matalternativer til brød!! Leger og andre kan begynne å titte etter andre løsninger og hva desse raske karbohydratene med høy GI gjør med kroppen.

    29. Jeg vet ikke om dette gjelder havregryn også, men som student baker jeg utelukkende med havregryn. I sunne kaker, pannekaker og rundstykker – der havre er det eneste ”melet”. Andre tilsetninger er eggehviter, eplemost, vann, meieriprodukter, bakepulver og salt. Jeg opplever i alle fall at det gir meg kontroll og en stabil mage, og det er viktig uavhengig av om jeg har allergi mot gluten eller ikke.

      Selvfølgelig er grovt brød, med eller uten gluten, vel og bra, men det er jo lov å være litt mer kreativ – og det tar ikke all verdens med tid. Men uansett skal det sies at brød igjen er bedre enn boller og loff, så alt med måte tenker jeg! Veldig forskjell på 3 brødskiver til alle måltider, og 1-2 brødskiver til ett par av dem. Handler om nordmenns vaner…. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg