Hjemme alene-guiden

På mandag skrev jeg om årets vinterferie, om hvordan den gikk fra å være en drøm om hyttetur – til å bli en ferie mutters alene hjemme med en snorkende hund på fanget.

Jeg, som aldri har vært alene hjemme mer enn noen timer etter at jeg ble mamma for 7 år siden, hadde den første dagen tilløp til både sjokk og panikk. Fire dager alene, hvordan skulle dette gå?

Heldigvis tok det ikke mange timene før jeg fant roen og klarte å senke skuldrene. Og nå har jeg snekret sammen en liten guide til hva du kan forvente deg dersom du plutselig en dag skal være alene hjemme noen dager, for første gang.

Noen av punktene er nesten ikke til å tro, om jeg skal si det selv 😉

 

TV-tid

Plutselig er man herre over fjernkontrollen 24/7! Å hoppe rett til nyhetene eller Kjendisfarmen uten å være innom verken BrilleBjørn eller Daidalos først, vil føles veldig uvant.

Dessuten vil det muligens fremstå ganske sjokkerende første gang man ser en hel episode av noe, uten avbrytelser. Ingen som snakker, ingen som avbryter, ingen som plutselig er ferdige på do, eller har satt fast hodet et eller annet sted man ikke visste var mulig.

 

Oppvask

Det er ikke før du plutselig er alene, du innser hvor ufattelig mye oppvask det blir av å være flere i en husstand. Det ene glasset og den ene kaffekoppen du bruker selv, er jo for ingenting å regne.

Og dersom du ønsker å utnytte muligheten til fulle, kjører du Fjordland for én. Jeg var så “heldig” å være uten matlyst, så kjøkkenet forholdt seg skremmende ryddig over flere dager.

 

Rot

Dette punktet vil kanskje fremstå som umulig å tro på, men når du er alene hjemme, forblir det ryddig etter at du har ryddet. Det vil altså si at dersom du rydder den første dagen, vil det forbli sånn, helt til du eventuelt roter selv.

Det føles som magi, rett og slett fordi det er magisk. Plutselig innser man hvordan rydding før og etter barn ikke kan sammenlignes. Overhode.

 

Søvn

Den første natta vil du nok sove litt urolig. Først og fremst fordi det er så uvant å være helt alene, dernest fordi det er så uvanlig stille. Ingen lyder, ingen som rører på seg, ingen som prater i søvne, ingen som kommer tassende i løpet av natten.

Natt nummer to sover du bedre, og skulle du i tillegg ha fri fra jobb etc – vil du føle deg som et nytt menneske når du våkner og innser at du har sovet helt til kroppen din bestemte seg for å våkne. Når skjedde det sist, liksom?

Egentid

Når du er alene hjemme, kan du bruke tiden din på akkurat det du vil. Ansiktsmaske, fotbad og femten episoder av The Voice (ingen kommentar) – du kan gjøre nøyaktig hva du ønsker.

Og siden du har så mange timer til rådighet, føles det som om døgnet har mye mer enn 24 timer. Den følelsen er også ganske magisk.

 

Kaffe

Nå ble det ikke kaffedrikking på meg siden jeg var syk, men jeg drakk te – og når man er mutters alene, er det faktisk mulig å drikke varme drikker mens de fortsatt er varme. Uten at man må bestemme seg for det på forhånd, det bare skjer. Helt utrolig fascinerende.

 

Skittentøy

Dersom man er strategisk, kan man benytte alene-hjemme-muligheten til å spreng-vaske den første dagen, slik at man for første gang i forelder-tilværelsen kan se bunnen av skittentøyskurven. Er du desperat/koko nok, kan du dessuten vurdere å gå i de samme klærne over flere dager, sånn at skittentøyskurven forblir tom.

Husk at dette er en unik mulighet du sannsynligvis aldri får igjen, eller i alle fall ikke på en god stund. Det er muligens verdt å vrenge trusa for.

 

Do-tid

Ingen forstyrrelser på do. Ingen. Ikke dørhåndtak som røskes i, ingen spede rop gjennom nøkkelhullet, ingen små fingre i sprekken under døra. Ingen rop om hva du gjør, hvor du er, når du er ferdig eller om du kan komme ut nå. Bare deg, doen, og det fornødne. Flere ganger om dagen.

 

Savn

Dette punktet er min absolutte favoritt. Savn. Fy søren så godt det er å savne noen når man vet det bare er midlertidig! Det hjalp dessuten at verdens beste svigermor sendte meg bilder av barna som storkoste seg, flere ganger om dagen.

Det gjorde selvfølgelig underverker for det nervøse mammahjertet å se, og gjorde at jeg gledet meg helt ufattelig mye til å kunne knusekose dem igjen.

Alle disse tingene gjorde susen for både meg og noro-viruset, og da gjengen min kom hjem fra fjellet, var jeg frisk og på bena igjen. Peter syns faktisk jeg så 10 år yngre ut, uten at jeg helt vet hvordan jeg skal tolke det 😂

Men det fineste av alt; plutselig var jeg igjen klar for mer oppvask, mer rot, mindre søvn, mindre egentid, mer skittentøy, mindre tid alene på do, og lunken kaffe.

For det er tross alt livet mitt akkurat nå, nøyaktig sånn jeg liker det best ☀️❤️

9 kommentarer
  1. Fantastisk 😍 Noe annet som også ser fantastisk ut er sengetøyet du ligger inntullet i på det ene bildrt 😊 Lyst til å fortelle hvor du har kjøpt det og evt hva det heter? 😍

  2. Akkurat DET er grunnen til at jeg med jevne/ujevne mellomrom sender mann og barn på helgetur til svigers. Absolutt alle punktene du ramser opp trenger ihvertfall jeg for å være den beste utgaven av meg selv som både mamma og kone. 😊

   1. Nå ble jo min mini-ferie ødelagt av sykdom – men fy flate for en energi-boost det var det siste døgnet jeg var på beina igjen! Så skjønner deg veldig godt – hurra for å sende bort mann og barn for å bli seg selv igjen! 😂 Misforstå meg rett 😉❤️

  3. Etter snart seks år i tvillingkaos, begynner jeg nå å kunne stikke hodet litt opp av jorda igjen: Ungene rydder etter seg (oftest), Kler på seg selv, de legger skittentøy i vaskekurven (som regel), tørker seg selv etter dobesøk, og det hender til og med at de lar meg sitte i fred på do! Så alt forandrer seg over tid…. Først nå kan jeg se hvor hektisk det faktisk har vært. Uten at det plager meg på noen måte. Både pappa og jeg har vært i småbarnsmodus. Nesten litt vemodig at de holder på å bli store barn…. Og veldig uvant med den egentiden det plutselig gir!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg