“Norwegians have a word: Koselig”

Ingenting irriterer nordlendinger mer, enn når jeg skriver at vi har mørketid her sør 😆 Og det er jo forståelig, for vi har selvfølgelig ikke mørketid slik dere har nordpå – vi har det bare mye mørkere enn vi har det resten av året.

Men skal vi tro forskningen, er det en helt spesiell grunn til at vi nordmenn, og særlig dere nordlendinger, takler vinteren bedre enn forventet. Et studie gjort på tromsøværinger i 2007 og 2008 gjorde forskeren Kari Leibowitz så nysgjerrig, at hun flyttet til Tromsø i 2015 for å undersøke hvorfor vinterdepresjonen var så lav, til tross for mørketid og mangel på sollys.

Og under det årelange oppholdet, fant hun ut noe helt essensielt: Nordmenn tenker ikke at vinteren er noe man må komme seg gjennom for å nyte de lysere årstidene – slik som folk ellers i verden med samme type klima gjør.

Nei, nordmenn flest gleder seg til vinteren og fokuserer på at da skal man stå på ski, da skal man ha det gøy i snøen, da skal man komme seg ut i frisk luft!

Helt i nord ser man dessuten frem til å nyte nordlyset, og felles for alle nordmenn er at vi er opptatt av ting som er koselige:

“Norwegians also have a word, koselig, that means a sense of coziness. It’s like the best parts of Christmas, without all the stress.”

Og det er jo helt fantastisk! Tenk at det er kosen som redder oss, folkens! Det at vi vet at vinteren er så kald og mørk, gjør at vi fokuserer på det som lyser den opp. Gleder oss til å leke i snøen, gleder oss til å gå på ski. Tenne stearinlys, drikke kakao, varme oss i sofakroken og gjøre det litt koselig.

Jeg tenkte faktisk på det, da vi var i Spania i høstferien. Først virker det utrolig deilig å ha det varmt og tørt nesten hele tiden, men det tar ikke lang tid før man innser at det har vært like pressende varmt i mange måneder nå. Så begynner man plutselig å savne det norske klimaet. Høstkvelder med fyr i peisen, blomstrende vårdager og selvfølgelig vinteren med snø under føttene.

Stå på ski med familien, ake med barna og varme seg foran peisen. Det er koselig, det. Og det er akkurat det som gjør oss nordmenn til nordmenn.

Så dette skal jeg huske på neste gang jeg glemmer meg, og gruer meg litt til snø og kulde: Vinteren er kosens høytid. Hadde det ikke vært for snøen, mørket og kulden, ville vi ikke jobbet så hardt for å få det koselig. Og koselig, det er altså som det beste ved julen, men uten alt stresset ❤️

/ God fredag 🍂

4 kommentarer
  1. Så godt skrevet, og du har HELT rett!
   Jeg kjøpte nye trekk til sofaputene og gardiner i varme høstfarger i dag, tenner stearinlys og nyyyter høstkvelden🍁🍂
   God helg til deg og resten av familien Klonk😊

  2. Høsten er den aller beste årstida. Kakao, stearinlys og strikketøy. *sukker henført* Og så kan man glede seg til jul og marsipan og god mat. Og friske, fine gåturer i hvitkledd skog. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg