Still klokka – pass på hjertet!

Om du har fulgt meg en stund, vet du at jeg ikke er spesielt fan av å stille klokka. Dette fikk jo lokalavisa vår med seg for et par år siden, det var faktisk da jeg lærte at man skal være forsiktig med å prøve å være morsom ved å bruke overdrivelse som virkemiddel 🙈😆

Denne saken ble spredt i 12 aviser over hele Norge, og jeg fikk en drøss av meldinger fra folk som lurte på om jeg ikke hadde viktigere ting å bekymre meg for. Hvilket er veldig forståelig 😂

Men nå viser det seg altså at det faktisk er verdt å grue seg til å stille klokka! For i følge denne saken i Trønder-Avisa, kaller man nemlig det å stille klokka til sommer- og vintertid for “verdens største søvneksperiment”.

Hele 1,6 milliarder mennesker i 76 land er med når klokka stilles, og det er om våren det blir problemer. For om våren mister vi som kjent en time når klokka stilles en time fram, og dagen etter at vi har stilt klokka, “øker antall innleggelser med hjerteinfarkt med 24% på verdensbasis. Den samme tendensen ses ved bilulykker og selvmord.”

Hæ? Er ikke dette noe av det verste du har hørt?! Hvordan har dette kunnet pågå i så mange år, uten at noen har satt spørsmålstegn ved om denne klokke-stillinga faktisk er nødvendig? Når det attpåtil går på helsa løs? Hvorfor har ikke vinter- og sommertid blitt avviklet for lengst?

Tendensen bekreftes her i Norge av søvnforsker og professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen, som sier det er dokumentert at kuttet på én time søvn om våren, fører til flere trafikkulykker, flere hjerteinfarkt og flere innleggelser på psykiatriske avdelinger dagen etter.

Jeg er helt sjokkert, jeg. Heldigvis kan vi trøste oss med at det går mot en avvikling av sommer- og vintertid, forhåpentligvis i 2021.

Fram til da, får vi heller klamre oss til timen vi skal stille i helgen. Søndag morgen får vi jo en time ekstra søvn (NB! Gjelder som oftest ikke småbarnsforeldre 😅) – og når vi får mer søvn er det dokumentert 21% reduksjon i hjerteinfarkt.

Og det er jo definitivt noe å ta med seg 😉👍🏼

/ Husk altså: Klokka skal stilles en time tilbake 🍂😉

5 kommentarer

Siste innlegg