Straffes for å rydde søppel?!

Vi har mange flotte folk i nabolaget vårt, og to av dem er ekteparet Nina og Stig. Du vet, sånne trivelige folk som bestandig er i godt humør og som bryr seg om alles ve og vel – både store og små.

Stig og kona er ivrige turgåere, og for noen uker siden hadde de tatt med seg en søppelsekk på runden sin – og plukket søppel underveis. Fangsten var stor, og Stig la ut følgende bilde på sin Facebook-side:

 

“Søppel 🙄4 km langs veien, plast og tomme vin/sprit/snusbokser/brus og energi drikke bokser, fyrverkeri bokser – ble tung søppel sekk og god trim. ha en fin aften 🌞”

 

Jeg fikk melding av en venninne som også hadde sett bildet, og som skrev at dette burde vi også gjøre! Ta med barna på tur med hver sin pose, og se hvor mye søppel vi kunne klare å plukke med oss. Godt for miljøet, og minst like godt for barna!

Men i går kunne Stig fortelle at da de hadde vært på gjenvinningsstasjonen for å kaste søppelsekken, måtte de betale et gebyr på 100 kroner.

100 kroner for å kvitte seg med søppel de hadde plukket i naturen.

Nina spurte en ansatt på gjenvinningsstasjonen om det var riktig at de måtte belastes til tross for at det ikke var deres søppel, men damen var helt likegyldig.

Ekteparet betalte avgiften og dro hjem, men da de fikk summet seg litt, skrev de en mail til Vesar (Avfallsselskapet i Vestfold) for å forhøre seg om prosedyren i slike saker.

Svaret var ikke overraskende ganske nedslående, restavfall som leveres ved gjenvinningsstasjonene må det betales for, og de som arbeider ved stasjonene har ikke mulighet til å avvike fra betalingskravet. (Men takk for et positivt tiltak.)

Og dette er jo bare så trist! Det koster deg altså penger dersom du ønsker å bidra til å holde Norge rent!

I en tid hvor miljøproblematikken er i vinden som aldri før, der plast i naturen har blitt en nesten uoverkommelig utfordring – finnes det altså per dags dato ingen ordning for å ta hånd om “eierløst avfall”.

Dette vil i praksis si, at dersom du arrangerer en dugnad for å plukke søppel og tar ansvaret med å kaste fangsten – kan du ende opp med en saftig regning som du må betale fra egen lomme.

Er det ikke helt høl i huet at ildsjeler som plukker søppel skal ende opp med regninga?

Er det ikke på veldig høy tid at politikerne kommer fram til en løsning på dette problemet?

For ett år siden oppfordret Kommunenes interesseorganisasjon (KS) politikerne til å utrede en ny, permanent ordning for finansiering av eierløst avfall. (Les mer her) Såvidt meg bekjent, har det ikke skjedd noe enda.

Dessverre tror jeg ikke skippertakene i form av organiserte ryddedager årlig er den beste løsningen for landet vårt, jeg har mye mer tro på å tilrettelegge slik at søppel kan plukkes hver dag hele året – kostnadsfritt.

Jeg er også rimelig sikker på at avfallsstasjonene ønsker å stå med åpne armer når frivillige kommer med eierløst avfall – men i dag er det umulig, med regelverket de må forholde seg til.

Det beste hadde sannsynligvis vært om avfallsstasjonene kunne tatt i mot restavfallet gratis, og deretter fått refundert kostnadene fra staten.

Jeg garanterer at det hadde bidratt positivt, slik at det hadde blitt flere som Nina og Stig der ute som ønsker å ta i et tak for nærmiljøet.

Men inntil noe skjer, syns jeg ekteparet oppsummerte det greit i går: “Vi kommer i alle fall ikke til å plukke mer søppel i nærområdet, da dette blir veldig dyrt.”

/ 😢

47 kommentarer
  1. Sjekk ut “coop rydder Norge.”
   Coop har en kampsnje der man får ryddeutstyr, sekker og hansker, og kan levere inn eierløst søppel etterpå.

   1. Hei Hilde! Kjempeflott tiltak selvfølgelig, og helt supert at Coop gjør en innsats! Men denne kampanjen varer fra 27. april til 4. mai og blir dermed et av “skippertakene” jeg sikter til i teksten 😣 Misforstå meg rett – fantastisk med ryddeaksjon, men jeg etterlyser en ordning som funker hver dag hele året ❤️

  2. I Kristiansand har det vært gratis å levere avfall på gjenvinningsstasjonene i ma. De har til og med startet bruktbutikk for det som er for fint til å kastes, så når du sorterer søppel kan du sette ting på ei tralle som du tror kan selges videre. Supert tiltak! I tillegg kan vi gå i Byhallen å få utdelt søppelposer som kan brukes til feks strandrydding.

   1. Vi har definitivt ikke plass til en ekstra søppelsekk i restavfallet vårt.. Den beholderen tømmes hver tredje uke. En liten pose i måneden skulle vi klart, men er man først ute og plukker søppel – finner man dessverre ganske mye mer 😩

  3. Hei!
   Så flott at de tar et tak for nærmiljøet! 👏🏻
   Og de må ikke slutte med det!

   Vi har ofte hatt ryddedugnader i Rekkeviksbukta og områdene rundt. Både generell rydding, strandrydding og etter nyttårsaften, f.eks. Da ringer vi direkte til Larvik Kommune, så avtaler vi et sted for «pick-up». Det fungerer veldig greit, men er litt mer styr fordi vi må avtale på forhånd.
   Jeg har også vært superfrustrert for at vi ikke bare kunne sette det ut for å bli hentet sammen med den vanlige søpla, men har jo etter hvert skjønt at dersom de åpner for det, så er det dessverre mange som vil misbruke den ordningen og snike seg unna sin egen sortering.
   Sånn har det blitt. 😕

   1. Så fantastisk at dere har ryddedugnader! Jeg visste ikke det var mulig å ringe kommunen for å avtale henting, men da er jo det en løsning dersom man går sammen flere av gangen. Takk for tips! ❤️

   1. Ja, dette er såvidt jeg vet den eneste organisasjonen som får støtte fra Miljødirektoratet til refundering – men som du skriver, er det kun marint eierløst avfall som kompenseres 😬 Men disse etterlyser også en permanent ordning, så vi får bare fortsette å krysse fingrene 👍🏼

  4. Flere bedrifter driver med rydde dugnad nå. Coop deler ut og tar i mot. Kystlotteriet når man bor langs kysten og fler.

  5. Coop ar begynt med en ryddeaksjon som går fra 27 april til 4 mai, der får du utlevert hansker og spøøelsekker (altså det du trenger for å rydde søppel) og du kan levere det inn til den butikken (i min nærmeste frem til 6.mai). Dette er jo et fantastisk tiltak ! Syntes det er høl i huet at man må betale avgift for søppel som ikke er ditt, men det er jo fantastisk at folk gjør et alikevel ! Stå på !

  6. Det visste jeg..at det koster svinmye å levere andres avfall, ihvertfall om det havner i restavfallet på søppelplassen. Og det gjør det gjerne når det er alt skrotet man finner ute. Så jeg plukker ikke søppel annet enn i nærområdet rundt egen eiendom, for det er det plass til i dunken min.
   Det er også direkte ugreit at grunneiere ( av store skogsområder) må betale selv for rydding og levering når ukjente idioter tømmer billass på billass med skrot ulovlig hos dem, eller setter fra seg gamle bilvrak, campingvogner, møbler, kjøkkeninventar, osv der. Det der burde belastes fellesskapet, altså kommune eller stat.

  7. I Hammerfest og Kvalsund kommune er det gratis inntil 200 kg husholdningsavfall pr leveranse alle dager. Overskytende vekt må det betales for.

   Her er dermed ildsjeler av alle slag velkommne til å bidra til en renere og ryddigere kommune♻️

  8. Her i nærområdet så pleier vi plukke søppel langs veien og jordene! Vi samler sammen og ligger i en stor bunke, så kontakter vi kommunen 👍🏼 De siger takk og kommer og plukker det opp eller avtaler med Vesar de skal ta det på neste runde 😊 I fjor var vi så heldige så de satte opp en kontainer – litt større område da 👍🏼 Dette er i Stokke, Sandefjord 😊

   1. Hey! Dette var jo veldig gode nyheter da! 😍 For sikkerhetsskyld kan det kanskje være lurt å ringe kommunen før man tar dugnadsrunda for første gang, i tilfelle dette er ekstra-service bare noen kommuner tilbyr 😅 Heia Stokke!

  9. Dette var rart. Her hvor jeg bor (Frøya) kan vi levere alt av restavfall gratis, da det går under renovasjonsregningen vi betaler. Ikke bare restavfall, forresten, men ALT.

  10. Helt enig i at det burde være gratis og at det er noe som bør ordnes, men siden det pr dags dato ikke finnes noen ordning på dette så gjør jo bare renovasjons-selskapene jobben sin. Men det å si at man ikke gidder å plukke søppel i naturen fordi man må betale for å kaste det blir litt for dumt. De fleste har råd til den hundrelappen, og hvis man tar det litt og litt kan man faktisk også kaste det i eget restavfall.

   1. Helt enig i at renovasjons-selskapene bare gjør jobben sin 😊 Og poenget er ikke om man har råd til en hundrings eller ikke – poenget er at det mangler en permanent løsning på å håndtere eierløst avfall – og enda verre er det at det er store kommunale forskjeller i hele landet 😣

  11. Jeg bor i Oslo, og her har vi tydeligvis begynt å betale for gjenvinning av spesialavfall over skatteseddelen. For sist jeg var på stasjonen, måtte man plutselig ha med en personlig strekkode for å bevise at man faktisk bodde i Oslo. Hvis ikke måtte man betale 200 kroner i avgift. Dette var for å hindre folk på andre siden av kommunegrensen i å bli gratispassasjerer. Helt hull i hodet at ikke dette er et felles, statlig ansvar, spør du meg. Nå er et helt sikkert opp til hver enkelt kommune å finne en ordning for sine innbyggere.

  12. Jeg var at mange kommuner, jeg har jobbet i et par selv, gjerne stiller opp med både søppelsekker og henter avfallet etterpå, når ildsjeler drar i gang ryddedugnader på offentlige steder. Ta kontakt med de i din kommune som arbeider med parker og friarealer og hør om dette.

  13. Hvis de er flere kan de ta “ansvar” for hver ting. En har plast. En har papir osv. Da blir det gratis å levere 🙂

  14. i ryfylke der jeg bor er det gratis å levere søppel og el avfall bortsett fra rivningsavfall som går på kubikk

  15. Veldig kjedelig at det er slik, men kan jo enkelt løses ved å kaste det i sitt eget søppel? Er man ekstra flink kan man sortere underveis som man plukker ved å bruke ulike poser, eller man kan sortere når man kommer hjem og putte i riktig søppeldunk😊👍🏻 Da slipper man til og med en tur til Grinda😉

   1. “Problemet” er at engasjerte ildsjeler fort kan raske sammen 10 søppelsekker i måneden – og i vår avfallsdunk er det knapt plass til en hundepose til, dagen før den tømmes. Jeg skulle så gjerne sett at Larvik kommune (i likhet med flere andre kommuner i Norge, i følge kommentarene) også fikk en ordning der eierløst avfall kan leveres gratis hver dag hele året ☀️😉

  16. Som flere andre allerede har skrevet så er det mange kommuner der levering på miljøstasjonen dekkes av den vanlige renovasjonsavgiften. Avfallet skal være/må sorteres.

  17. Tømmes restavfallet kun hver tredje uke? Her er det en gang i uka, og jeg trodde det var helt vanlig 😊

   Om vi plukker søppel på en gåtur kaster vi det i vår egen søppeldunk. Den er aldri full uansett 😊 barna er helt oppgitt over hva folk kaster i naturen, og liker å rydde opp 👍

  18. Stange kommune, en liten kommune på Hedmarken, leverer ut sekker og hansker til folk som plukker. Så gjør man bare en avtale om henting. Der oppe har Tjukkasgjengen gjort en avtale så det blir hentet hos en av dem.

  19. Flott at du engasjerer deg! Jeg plukker alltid med meg søppel på vei til jobb (går ca 20 minutter hver vei), har avtale med sjefen at jeg kan kaste det der. Blir ikke store poser av gangen, men bedre enn å gå forbi tenker nå jeg 🙂

  20. Her jeg bor er det gratis å levere alt av søppel på gjenvinningsstasjonen for privatpersoner👍 har også en bod der folk kan sette ting og ta med seg ting hjem igjen😊 helt fantastisk!

  21. Her på Jærstrendene er det plastposer tilgjengelig for alle turgåere, samt container å kaste søppelet i.

  22. Vår lokale gjennvinningsstasjon er heldigvis gratis, og her kan du komme med så mye du bare vil😍 De har til og med en egen container for ting man vil kvitte seg med, men som er for fint til å kastes, som gjenbruksbutikken kommer å henter👏🏼 Det gjør det veldig enkelt å være miljøbevisst og å plukke søppel langs veien! Skjønner veldig godt at folk mister motivasjonen til å være miljøbevisste når du kan ende opp med å betale i dyre dommer🙄

  23. I Ålesund har hver husstand fått utdelt et kort som vi registrerer på den lokale fyllinga hver gang vi kommer for å kaste søppel. 600kg pr husstand pr år. Og så kan du kaste hageavfall og det som er farlig (maling, batteri osv) i tillegg helt gratis. Super ordning.

  24. Her jeg bor leverer vi gratis, og jeg og mange med meg føler det naturlig å plukke søppel, når man likevel er ute og nyter naturen.
   Litt OT, men nå spyr jeg snart hvis jeg ser fler holde søppelsekken stolt fram på FB eller blogg.
   Å plukke søppel er ikke noe å skryte av, men burde være en selvsagt ting å gjøre, for alle, uten at behovet for likes kommer inn! (selv om det er trendy blant bloggere å være opptatt av miljø, akkurat nå)
   Å ta vare på naturen er noe alle SKAL gjøre.
   Takk for meg!

   1. Godt poeng! Men for å snu litt på flisa, er det jo lov å håpe at alle som holder søppelsekken stolt fram faktisk avler flere til å plukke søppel 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg