Tips fra en hundeeier

For 12 år siden bestemte jeg meg for å kjøpe en hund. Jeg hadde ønsket meg en firbent bestevenn helt siden jeg var liten, og endelig var jeg både voksen nok til å ta mine egne valg, og i en livssituasjon der hund passet perfekt.

Verdens søteste lille Teo fikk bli med meg hjem en varm sommerdag i 2007, og jeg har ikke angret en dag siden!

Det å ha hund er fantastisk, og jeg mener bestemt at det er helsebringende – og ikke minst veldig nyttig for barn å vokse opp i hjem med gode familiehunder.

Jeg hadde brukt flere år på å bestemme meg for hvilken rase som ville passe best for meg, og da jeg fant den rette oppdretteren, var jeg nøye på å sjekke stamtavlen. Ikke at det var noen garanti for et friskt hundeliv, men på den måten kunne jeg kanskje få en valp som styrte unna de arvelige sykdommene.

Hundeforsikring er noe av det første man tegner som fersk hundeeier, og naiv som jeg var, trodde jeg at bare man har forsikring – blir ikke utgiftene store uansett hva som skjer. Tankene mine var altså at de eneste utgiftene ville bli hundemat, litt utstyr og noen hundrelapper i måneden i forsikring.

Og sånn tror jeg det er mange som tenker – at bare man har penger til å skaffe seg hund, så er man i boks. Men det blir som å kjøpe seg bil uten å ha råd til EU-kontroll eller reparasjoner.

Derfor har jeg en liten bønn til alle hundeeiere og alle som har bestemt seg for å kjøpe hund: Sett av et beløp hver måned til hundeutgifter på sparekontoen. Dersom uhellet er ute og hunden blir skadet eller syk, vil det alltid påløpe en egenandel dersom forsikringen i det hele tatt dekker det som behandles.

Denne uken har Teo vært gjennom sin andre runde med trekking av tenner, hvilket er vanlig når hunder med hjertefeil når en viss alder – men dette er for eksempel en av de typiske tingene forsikringen ikke dekker. Og jeg skal love deg at dyrlegen tar veldig, veldig, veldig mye mer enn en tannlege tar for å trekke tenner.

Men man vil jo det aller beste for sin firbente bestevenn ❤️ Det koster å ha hund, men med en liten buffer til hunde-utgifter på kontoen, er man i alle fall litt bedre stilt den dagen man må dra kortet hos dyrlegen 🐶👍🏼

/ For livet er best med hund ❤️

12 kommentarer
    1. Vi har forsikret bikkja hos Tryg, de har inkludert tann(kjøtt)sykdommer (også trekking av valpetenner), og bare 2000kr i egenandel. Man velger selv hvor stort beløp man ønsker å forsikre hunden for (hvis jeg ikke husker feil), og om man eventuelt ønsker å ha dødsforsikring på hunden. De dekker en del andre ting også, som det står om på nettsiden. Jeg har (heldigvis) ikke trengt å bruke den enda, men er glad jeg har dem i ryggen hvis uhellet skulle være ute. Smart med en liten “hundebuffer” uansett! 🙂

    2. Vår bittelille hund koster oss omtrent tjue tusen i året! Forsikringen dekker så og si ingenting lenger, så den sa vi opp i høst. Nå har heller hunden fått egen sparekonto, sånn at vi er litt rustet til å dekke alle medisinene den trenger. Krysser fingre og tør for at det ikke dukker opp noen andre vondter som vi punge ut for. Poenget mitt er; bra og viktig innlegg! Det finnes nok altfor mange som ikke tenker over hva det kan koste å ha dyr!

    3. Vi har Tryg som dekker tenner, oppfølging og alt. Glad vi hadde den når vår lille var 4 mnd og fikk tannrotbetennelse og i tillegg trakk to hjørnetenner. Hadde ikke klart å spare opp noe på den korte tiden vi hadde hatt henne. Kom vel på nærmere 20.000, men betalte bare 2000 i egenandel. Verdt de få hundrelappene i mnd (250kr…?)

    4. Agria har gode forsikringer som dekker det aller meste, jeg har fått masse hjelp til tidligere hunder og min nåværende. Det blir trukket et fast beløp hver måned, og det er veldig greit. Jeg har også hatt en Cavalier, og han hadde en ganske ekstrem hjertefeil. Det er grusomt med et sykt dyr, og det er absolutt greit å slippe tanker om økonomi når sykdommer og plager melder seg (som det særlig gjør på Cavalieren dessverre).

    5. Veldig fint å se at han blir godt tatt vare på!

      Forsikring eller ikke: en buffer til veterinærutgifter (akkurat som alle andre uforutsette utgifter, for så vidt..;) er et veldig godt tips!

      Ville bare minne om at
      1) Tannleger slipper moms på sine tjenester, det gjør ikke veterinærer
      2) De færreste mennesker trenger narkose – med dertil overvåkning som også er utført av fagpersoner (i tillegg til tannlegen, eller i dette tilfellet veterinæren) – når de får tennene trukket
      3) Avhengig av hvilke tenner/skade/problem; det er ofte mer jobb (lengre røtter, dårligere generell tannhelse) med hundetenne

      Mvh veterinær (som riktignok holder meg langt unna tenner; jobber kun med indremedisin)

      1. Veldig gode poenger, som vi andre (uten peiling) kanskje ikke tenker på 😉 Men jeg må si at dyrlegeregningene de siste årene har slått meg i bakken mang en gang. Og jeg forstår at ting koster altså, men til tross for dette blir jeg svett. Teo har fått hjelp til veldig mye forskjellig, så det er dessverre ikke bare tannproblematikk som har gjort dype hugg i lommeboka. Han er nok den desidert dyreste hunden i gata ❤😂

        1. Du har jo kjøpt en rase som har mange sykdommer også, dessverre. Blir litt frustrert over denne klagingen på kostnader uten at du i det hele tart prøver å tenke på alt som ligger bak (som en annen skrev lengre opp).

          1. Hva mener du med at jeg ikke prøver å tenke på alt som ligger bak? Jeg kan komme med mange eksempler på kostnader jeg ikke syns henger på greip, for spesifisert regning blir jo bestandig sendt med. Poenget mitt er at jeg ønsker å gjøre (fremtidige) hundeeiere oppmerksomme på at det koster å ha hund. Og det står jeg for, uansett hva som er årsaken til at det er sånn ❤

    6. Hvis man hadde visst hva regningen egentlig kommer på hos legen/på sykehuset, tror jeg man hadde blitt mindre overrasket.. Veterinærtjenester er ikke dyrt (da ville nok veterinærlønningene gjenspeilet det..;) – men ja; det koster en del penger (dog en brøkdel av humane helsetjenester, bare at den summen er vi så heldige at vi slipper å se).

      Og, som det påpekes over her; rasen Leo tilhører er dessverre blant de med dårligst helse: øvre luftveier er for trange, nervesykdommen syringomyeli er utbredt, hjertesykdom også (mitralklaffinsuffisiens), mm. Sier ikke dette for å være slem eller fordi jeg tviler på at han blir godt ivaretatt. Vi må absolutt gjøre det vi kan for de hundene vi har, og som er en viktig del av familien. Rasen er veldig sjarmerende, og jeg skjønner sånn sett valget godt – men poenget mitt er at jeg (og mine kollegaer) håper at folk med tiden og vha mer opplysning/bevisstgjøring rundt ulike raseres helseproblemer vil velge friskere raser/blandinger av friskere raser. Det er altså ikke sånn at veterinærer ønsker seg hunder av raser med mye helseproblemer for å tjene mer penger; slik man kanskje kunne tenkt..;) Tvert imot ønsker vi at det avles på så friske hunder som mulig, og at enkelte raser ikke avles på i det hele ratt; bl.a. mops og liknende; som puster gjennom et trangt sugerør hele livet..

      Veldig glad for all oppmerksomhet rundt dette tema, og det er noe sånne som deg – som er glad i hunder og har mange lesere – også kan bidra til 🙂
      Derfor denne kommentaren.
      (På forhånd tusen takk!)

      PS: jeg mener altså ikke å «klandre deg» for Leo, og tviler ikke på at du gjør alt for at han skal ha et godt liv, men håper du vil vurdere en annen rase neste gang 😉
      Har truffet mange eiere at den typen raser (fransk bulldog er et annet eksempel), som har fått opp øynene mens de har hatt en sånn rase; gjort alt for den hunden så lenge den levde, men så vært helt klare på å velge noe annet – etter at de vet mer.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg