10 tips for å unngå skilsmisse i sommer

Sommeren er en tid med store forventninger, store gleder, men også potensielt store skuffelser. Kanskje er det også derfor veldig mange par gjør det slutt rett etter ferien. Man skulle kanskje tro at sommeren er den ultimate tida for romantikken å blomstre opp igjen – men statistikken tyder på det motsatte.. Som jeg skrev i går: det er ikke bare bare å ha ferie.

Men tar man hensyn til et par klassiske fallgruver, er man derimot bedre rustet for å komme seg gjennom ferien med glans. suss, klapp og klem! Så gjør deg klar for Christina og Peters 10 supertips for å unngå skilsmisse i sommer 🙂

 

 

1. Forventninger

Hvilke forventninger har du? Hvilke har din partner? Ønsker dere å reise bort eller bli hjemme, pusse opp eller bruke tida på andre ting? Er man helt uenige, går det kanskje an å møte hverandre på halvveien. Altfor høye forventninger til ferien kan fort ende opp i krangel og problemer, derfor kan det kanskje være greit å ha realistiske forventninger, sånn at man heller blir positivt overrasket enn skuffet.

Vårt stalltips: Prat sammen før ferien og bli enige om hvilke forventninger man har, sånn at ikke hele sommeren ender opp som en stor krangel. Gi og ta – det er viktig at begge blir fornøyde 🙂

 

2. Økonomi

Bli enige om hva pengene skal brukes på i ferien. Og det trenger ikke være reiser som må være den store utgiftsposten heller. Vi hadde for eksempel kjempelyst til å asfaltere gårdsplassen i år, men fant ut at det hastet mer å få revet den råtne verandaen vår og få opp en ny. Derfor blir dette årets prosjekt og årets største utgiftspost i sommer.

Vårt stalltips: Selv om det er sommer, kan det være greit å ikke blakke seg helt – det kommer tross alt en høst om ikke så altfor lenge, og det er bedre å spare litt penger til varme pledd og kakao, enn å måtte låne penger til parterapi.

 

3. Nærhet

Oh yes, det kan faktisk være vanskelig å huske på nærheten når man plutselig går oppå hverandre flere uker i strekk. Derfor har Peter og jeg bestemt at vi må klemme og kysse litt hver dag, selv om vi kanskje ikke føler for det. Tro meg, det er ikke alltid vi føler for det. Men, det er bra for oss, og det er bra for ungene.

Vårt stalltips: Overrask partneren med et smellkyss når han/hun minst venter det, gjerne hvis dere har sovet altfor lite og begge er skrubbsultne og stemningen er litt sånn halvveis. Selv om det ikke kjennes sånn ut, så frigjør kanskje kysset akkurat de endorfinene som skulle til for å redde dagen.

 

 

4. Pusterom

Selv om nærhet er et viktig punkt, så kan det også være overraskende vanskelig! For plutselig går man fra å se hverandre noen timer i døgnet til vanlig, til å gå oppå hverandre 24 timer i døgnet i flere uker i strekk. Man ser kanskje for seg at det skal være noe positivt, men overgangen kan i mange tilfeller bli ganske voldsom.

Vårt stalltips: Legg inn litt pusterom en gang i blant – ellers blir man ganske sikkert kvalt i løpet av ferien. Hva man har behov for er selvfølgelig individuelt, noen trenger kanskje en time i løpet av dagen, mens andre foretrekker et par dager på hytta uten gubben eller kjerringa. Litt egenferie trenger ikke være feil!

 

5. Nok søvn

Selv om det er ferie, er det lurt å prioritere søvnen. Har man små barn i hus, er det greit å huske på at de våkner like tidlig som alltid, om ikke tidligere.. Trøtte foreldre er både sure, utålmodige og uopplagte – i alle fall her i huset 😉

Vårt stalltips: Innfør sovemorgener! Bytt på å få sove lenge om morgenen, det gjør faktisk underverker.

 

6. Kosthold

Det er så innmari lett å kose seg litt ekstra når det er ferie. Jeg har jo selv sittet på flyet hjem etter én uke på all inclusive, med en bukse som var klin umulig å få kneppet igjen. Og jeg kan ikke huske det var sånn at jeg sprudlet av energi heller, etter en uke med fråtsing i alt fra pommes frites til softis med gratis påfyll hver eneste dag.

Vårt stalltips: Man skal selvfølgelig kose seg litt ekstra i ferien, men husk å spise mat som gir overskudd også! Et godt tips er å starte dagen med en god frokost 😉

 

 

7. Alkohol

Selv om det er deilig å unne seg et glass rødvin på hytta eller en iskald øl til grillmaten, er det greit å huske at alkohol også gjør sitt for formen. Ikke bare der og da, men også dagen etter. Kombinert med for lite søvn, kan dette fort bli et irritasjonsmoment i ferien.

Vårt stalltips: Det er lov å kose seg, men husk at det kommer en dag i morgen også 🙂

 

8. Stress

Kos, ferie og ekstra tid med familien kan faktisk være overraskende stressende på forholdet. Det høres rart ut, men det er noe stressende over å både ha ting man ønsker å få gjort, samtidig som kroppen er i feriemodus. Det føles som en todelt personlighet som hele tiden bryter om kapp. På en strand i syden er kanskje ikke dette noe kjempeproblem, men har man hjemme- eller hytteferie, er dette brått mer aktuelt når man plutselig skal hugge ved, dra på stranda, plukke bær, lese bok og lage middag på likt 😉

Vårt stalltips: Planlegg dagen ved frokostbordet! Så får hjernen kontroll over hvordan dagen skal se ut. Og har man flere ting på to-do-lista, kan det kanskje gå an å sette tidsgrenser – sånn at det som for eksempel ikke er fikset før klokka 16.00, får vente til i morgen.

 

9. Ingen rutiner

Når vi først snakker om stress… Det første som ryker i ferien, er ofte rutinene. Plutselig skal man slappe av og kose seg, og det er lett å glemme de faste rutinene man har for f.eks mat, søvn, renhold, aktivitet etc. Frokosten forskyves noen timer, det samme gjelder leggetiden og ingen husker å vaske klær. Etter en stund kan dette utvikle seg til å bli ganske stressende, for det er tross alt ganske ålreit å ha ting på stell. Selv Peter kan være enig i det 😉

Vårt stalltips: Velg noen rutiner dere holder fast ved, selv om det er ferie.

 

10. Samvittighet

Sommer, sol og skyfri himmel er fantastisk fint – dersom man har lyst og mulighet til å nyte det. Men noen dager kan det også virke helt motsatt, for det er noe med fint vær som gir deg utrolig dårlig samvittighet hvis du ikke utnytter det. Man føler at alle andre er ute og bader og finner på så mye rart, og det kan faktisk være en stressfaktor hvis man selv trenger en ryddedag i heimen, må gjøre ærender eller bare føler for å sitte i skyggen og sture. Spesielt med små barn på slep.

Vårt stalltips: Legg bort den dårlige samvittigheten med én gang.

 

Selv om disse tipsene er gode å ha i bakhodet for oss, er det selvsagt ikke sånn at de passer for alle. Peter og jeg er småbarnsforeldre, og derfor har vi innsett noe viktig: Selv om det er sommerferie, betyr ikke det at vi automatisk blir to energibunter med masser av overskudd. Vår erfaring er at “ferie” ikke lenger betyr “lading av batterier” (kanskje snarere tvert imot) – og derfor er det ingen skam å roe ned i ferien! Det trenger faktisk ikke skje noe hele tiden, og det er lov å takke nei til den årlige hytteturen med grandtante Gudrun dersom det virkelig byr dere imot.

Kompisen min Stian pleier å si at hver gang han er med familien sin på hytta, blir det bare KPK, som står for “Kos på kommando”. Jeg elsker det uttrykket! For det er faktisk greit å huske at man skal kose seg, men ikke til enhver pris. Det er lov å trekke for gardinene og bare spille yatzy alene om man vil også 😉

Så kos deg i sommer, husk å få litt alenetid, ikke stress deg i hjel med alt du skal ha gjort eller ikke gjort, og legg bort den dårlige samvittigheten med det samme. Og klin litt ekstra med kjæresten. Det er sommer 🙂

 

 

/ God fredag 🙂

* Følg Konatil på Facebook *

5 kommentarer
  1. Godt skrevet! Takk for fine tips! Jeg hører til under kategorien som får dårlig samvittighet om sola skinner og jeg burde rydde og vaske klær. Føles som om alle andre er ute med barna sine på båttur, ligger i parken eller bare leser en god bok i et ryddig og svalt hjem. Klesvasken tyter og jeg og resten av familien mangler rene sokker. Da er det bare å puste!
   God sommer!

  2. Fine tips! Men må bare komme med et lite innspill. Du skriver at man kan ende opp med å måtte spare penger til parterapi. På Familievernkontorene rundt om i kommunene er det helt gratis med parterapi for par med barn under 16 år! Vi ser så altfor ofte at folk kommer for sent til dette tilbudet. Så dersom ferien skulle gå litt skeis, er det fint å vite at man kan ringe familievernkontoret og få hjelp til å ordne opp i problemet! 😊 god sommer! Klem fra ei som jobber der❤

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg