10 små og store julehacks

For ikke mange dager siden spurte jeg Snoogle om hjelp til å finne de fem viktigste tingene å prioritere de siste dagene før jul. Responsen lot ikke vente på seg, og tipsene finner du her.

Men i samme slengen var det utrolig mange som hadde slengt med sine beste jule-hacks, altså smarte triks som gjør livet litt enklere. Jeg er jo skikkelig svak for sånn moro, og tenker at det kanskje er flere som setter like mye pris på det som meg.

Så her kommer 10 smarte triks du kanskje kan benytte deg av de neste dagene!

Teddy bear and christmas present
Licensed from: razihusin / yayimages.com

 

1. Dempet belysning

Dette trikset gikk igjen fra flere: Sørg for å ha dempet belysning når gjestene inntar hjemmet. Kamufler det gjerne som “lun stemning”, “rolig atmosfære” eller lignende. Alle vet at skarpt lys lyser opp flekkene i sofaen, så tenk lyssetting.

2. Husk på hvor det skal feires jul.

Man feirer sjeldent jul under sofaen eller oppi skuffer og inni skap. La disse stedene være – og prioriter rommene der man faktisk skal feire jul. Har du gjester som kommer med hvite hansker på, og som tar en grundig inspeksjonsrunde i løpet av kvelden – ville jeg seriøst vurdert å ta en alvorsprat med dem.

3. Rot i boden

Ser det helt bomba ut, ty til skippertaksmetoden. Rydding og sortering kan vente til januar, men for nå: Finn en stor kurv eller lignende og dra den systematisk med deg gjennom huset. Alt rot havner i kurven – som deretter plasseres i boden eller på vaskerommet. (NB! Kurven må sannsynligvis tømmes et par ganger underveis. Dette er helt normalt, ingen grunn til panikk)

4. Skål med grønnsåpe

Overraskende mange kunne også fortelle at de pleier å sette en skål med grønnsåpe under sofaen rett før gjestene ankommer. Kanskje rekker man bare over med støvsugeren, og grønnsåpe-lukten gjør at gjestene får assosiasjoner til nyvaskede gulv. Vinn vinn – og kryss fingrene for at gjestene ikke kommer i hvite sokker.

5. Handleliste

Uansett hva du skal handle de siste dagene før jul: Husk handleliste! Skriv opp helt detaljert hva du skal ha, så slipper du å ta på deg stresset fra alle de andre som suser rundt i butikkene uten mål og mening.

Composite image of santa pushes a shopping cart
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

6. Julekaker

Kjøpes i butikken. Ferdigkaker funker. Og server dem gjerne sammen med den obligatoriske “Se her, her kommer årets hjemmebakst!” Det setter alltid humringen i gang – også velger du selv hvor ærlig du skal være dersom noen spør 😉

7. Bakhåndsgaver

Det dukker alltid opp en uventet julegjest på døra, så sørg for å ha et par gaver stående klare for sikkerhetsskyld. Her er det jo bare fantasien som setter grenser, men forslag kan være kombinasjoner av: “Rocky Road” (dersom du rakk å lage julens beste godteri), Flaxlodd, en flaske Ringi eller en flaske vin, boks med lakriskuler (NAM!), osv. Velg gjerne ting du liker selv, for skulle det ikke dukke opp noen på døra – så vet du at det faller i smak 😉

8. Pust

Kanskje ikke en jule-hack, men jeg tror fortsatt det er mange av oss som trenger å bli minnet på å puste skikkelig med magen akkurat nå. Pusten er det kraftigste verktøyet for å redusere stress – så her er det bare å kjøre på!

9. Er det så nøye?

Jeg fikk en kjempekoselig melding fra ei jente som er alvorlig syk, som bare ville tipse meg om at det kanskje kan være lurt å strippe ned juleforventningene litt. Tenke seg om en ekstra gang om hva som faktisk betyr noe her i livet, og at det ikke spiller noen rolle om alt er 100% på stell. Hun kom til å måtte tilbringe mesteparten av julen i sengen, og da ser man jo virkelig hva som betyr noe. Gjør det enkelt. Og ta vare på hverandre!

10. Husk å nyte

Julen skal være litt magisk. Husk å nyte den også, oppi alle de praktiske tingene! Liker du å se på Askepott på julaften, gled deg masse til den. Når den begynner, synk ned i sofaen og drøm deg litt bort. Fokuser på det du har. Og gjør julen så god som mulig ♥
 

/ 3 dager igjen til julaften

* Husk å stemme på dine Vixen-favoritter her! *

9 kommentarer
  1. Disse tipsene likte jeg godt! 🙂 Har akkurat hentet 70 makroner jeg har bestilt av en bakeglad dame, og sammen med sjokkis blir det årets julekaker 😉
   God og fredfull jul til dere!

  2. Her bakes det kun for kosen og samværet i bakeprosessen, vaskehjelpen (min beste investering hittil) vasker som vanlig, og det stresses ikke med verken gaver eller maten. Vi har en knott på 2 mnd denne førjulstiden, og har dermed blitt tvunget til å senke skuldrene ift hva vi rekker å få til. Og det kjennes helt herlig! Jula kommer uansett den 🙂 (Og dessuten, hvorfor storvaske huset den tiden på året hvor det kan kamufleres med skumring og stemningslys? Gjør evt heller det på sommerhalvåret, hvor sola avslører absolutt alt) 😉 😀

  3. Nemlig. :o) Her kommer som regel gjestene etter at det har begynt å skumre og de evt. hybelkaniene som fremdeles er i live er skjult i mørke kroker. Baking elsker jeg så den delen er ikke noe problem, men jeg vasker ikke ned hus og hjem nei. Vi snakket om dette på jobb i dag og det var flere som aldri hadde fått med seg “Kvelden før kvelden” på NRK. Jeg ble rent forundret og lurte på hvorfor – nei, da drev de med sild og duker og ditt og datt. Jeg bare lo:”Nei, da er jeg ferdig. Selv om jeg ikke er ferdig. Da er det julekaker, tekopp, godstol og Kvelden før kvelden.” De var imponerte over at jeg er så avslappet – men jul blir det uansett og de gjestene som kommer er gamle kjente som jeg vet tar det som det er. :o) Bare kos og trivsel!

  4. Mye av dette er jo kun latskap. Det skal selvfølgelig være i orden når julen ringer inn. Var en del gode tips også, men grønnsåpe under sofaen er langt i fra godkjent. Dette med dempet lys er også dårlig. Tenk på de gjester som sover over…

  5. Grønnsåpe i skål under sofaen er for nybegynnere. Trikset er å ta en fuktig klut med grønnsåpe på, og dra den rundt en dørkarm alle går gjennom på vei inn i huset/stua 😛

  6. Vel så effektivt som grønnsåpe under sofaen, er det å utstyre et stk vaskeglad fireåring med bøtte, grønnsåpevann og klut, og tildele ham et område å vaske på. Det har faktisk trippel effekt: Han koser seg i flere timer, det eneste mamma behøver å gjøre er å bytte vann når det blir skittent/kaldt/borte, samt tørke over eventuelle våte flekker med en tørr fille i etterkant. Det lukter rent. Det blir faktisk rent også. Kanskje ikke på et veldig stort område, men alle monner drar. Og hjelpegutten er kjempestolt over jobben han har gjort.
   Hos oss har juletradisjoner og stress endret seg helt siden vi fikk barn. I år var begge tvillingene veldig engasjert i julepynting, hvilket medførte at det meste av pynten har fått helt ny plassering. Utvalgte deler av pynten har dessuten vært medvirkende i diverse rolleleker i løpet av høytiden, og jeg regner ikke med at det blir en lett prosess å pakke dem bort igjen. Vi har bakt akkurat passe mye for at barna synes det er gøy. Vi har ryddet for lite, men pytt. Vi har hatt juleverksted, det er viktigere enn å rydde…. Vi har sett på julefilmer, og lillemor har vært nissen selv, mens broremann har fungert som nissens alv. Dette holdt dem sysselsatte i flere dager, faktisk.
   Det ble lite julegodterier, fordi barna ikke er så glade i den slags og mor og far har det best uten. Dessverre ble det ikke mye julefrukt heller, det var liksom ingen som hadde lyst på. Men det ble rikelig med kakao og ostesmørbrød som var tillatt spist i sofakroken. Normalt ville vi vært ute i skogen, men vær og føre tillot det ikke. Det har vært en god jul. Men ikke noe julestress. Godt nytt år til dere alle sammen!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg